3 ročný synček nechce chodiť na wc v škôlke

malamyska
3. feb 2012

MAMICKY PROSIM VAS poradte mi, moj syncek zacal tento tyzden navstevovat v skolku vsetko je v absolutnom poriadku, neplace, spinka, hra sa ale vobec nechce ist na wc ani malu ani velku potrebu..drzim az dovtedy kym o stvrtej neprideme domov. Bojim sa ze takto si privodi nejaky zdravotny problem a neviem co dalej, aj to ucitelka kazdodenne skusa ale nic :(( mali ste niekto nieco podobne..alebo neviete ako na neho?

filipal
3. feb 2012

@malamyska moj syn to mal, ale len na velku nesiel nikdy v skolke.
cize si navykol chodit doma a ked to nahodou nevyslo, tak mi dokonca volala ucitelka do prace, ze nech pre neho pridem, lebo ho boli brusko.... to bolo len zo dva razy za celu skolku.
preto si myslim, ze ta velka potreba by sa dala zvladnut, ale zvlastne, ze sa ani nevycika.
mozno mu vadia ine deti okolo. a sam by nesiel? popros ucitelku, ci s nim nemozes ist sama, ked tam nikto nie je, aby si zvykol v tvojej pritomnosti. este by mohol byt problem v tom, ze je nauceny inac ako chlapci okolo (posediacky, postojacky). skus z neho dostat pricinu. ale odhadujem akysi blok, trpia tym aj dospeli, ze v cudzom prostredi nemozu ist na zachod.

malamyska
autor
3. feb 2012

uz sme to skusali aj tak ze ucitelka s nim sla ked tam neboli ine deti, ale ani to nepomohlo...volala som ho aj ja ze s nim pojdem ale nechcel ani tak ::(

filipal
3. feb 2012

@malamyska a kolko hodin je v skolke? lebo take dlhe zadrziavanie mu dobre zdravotne neurobi.
nepovedal ti preco tam nechce ist? mozno sa niecoho boji? moja neterka sa bala zvuku spachovaca.
deti maju vselijake zvlastne strachy.

alex31
3. feb 2012

@malamyska Ahoj my sme mali podobny problem ked sme prestali nosit plienky v jasliach ... a vyriesili sme to velmi jednoducho ... aj ked neviem ako stary tvoj syn je a ci by ste este mohli v jeho pripade pouzit nocnik ... ale my sme kupili v tom case do jasli presne taky isty nocnicek aky sme mali doma vecer sme si ho paradne spolu vyzdobili polepili kadejakymi autickovymi nalepkami a rano sme ho hrdo niesli do triedy .. akurat som tetusky poprosila aby ho na cas nedavali ziadnym inym detom alebo aspon tak aby to moj maly nevidel 😀 nocnicek mal maly na WC presne tam kde chodili aj ine deti ktore uz nesedeli na nocnickoch ale pekne na zachodikoch .... po tyzdni uz aj on chcel sediet na "velkom" zachodiku a nocnik veselo poziciaval ostatnym 🙂 mozno mozes skusit a poprosit aj v skolke ci by ti s tym aj touto cestou nepomohli ... neviem v akom zariadeni ste my sme v sukromnom a tam to ide ale nevidim dovod preco by ste to mozno aj touto cestou nemohli skusit ... a mozno len maly potrebuje trosku cas na to aby si zvykol na vsetky "miestnosti" v novej skolke ... drzim palce

hajanka
3. feb 2012

my sme mali podobny problem, ale ja som potom prisla na koren problemu.
Syn chodil do skolky v Anglicku od 3-4 rokov a od 4 rokov do 6 tam chodil do skoly, jedna budova, ta ista.
Ked sme prisli na SR isiel este na par mesiacov do skolky ako predskolak, lebo v sept. mal nastupit do skoly. V skolke zacat odmietat chodit na WC, cele doobedu nesiel ani raz a ked som po neho na obed prisla, tak sme doslova bezali utekali domov, co mu tak trebalo 🙄 nejaky cas sme s snazili prist na dovod a nakoniec som si uvedomila, ze v Anglicku maju deti aj v skolkach (rovnako ako v skolach) oddelene WC zvlast dievcata, zvlast chlapci a kazde WC ma naviac aj samostatnu kabinku, takze jeden druheho nevidia ak su tam nahodou naraz viaceri. A toto bol problem. U nas v skolach su wc vsetky na jednom mieste, jedna miestnost a vacsinou tam deti posielaju narazovo, vsetky spolu, dievcata aj chlapcov, sup sup cipky... vsetky naraz.. ide sa pisat na povel 😒 😠 😠 a nie vtedy komu kedy treba a hlavne so sukromim a prave to moze robit niektorym detom velky problem!!! Mojmu duplom, lebo na to nebol zvyknuty, vyzliekat sa pred cudzimi detmi a spolu s ostatnymi vykonavat potrebu.
Takze mozno prave toto moze byt dovodom.

malamyska
autor
3. feb 2012

Moj syncek ma tri roky, a chodime do statnej skolky..tych zdravotnych problemov sa bojim aj ja:(( s tym nocnikom to mozem skusit len neviem ci u nas budu az take mile ucitelky..a myslim ze povedia ak ho tam prinesiem ze budu tam chciet chodit aj ine deti...dnes to skusim vyriesit..

filipal
3. feb 2012

@hajanka ano tvoj postreh je urcite spravny. zvlastne, ze v nasich skolkach sa na intimitu nepozera. ved aj predskolske deti maju nanu narok.

ale Malamyska pise, ze jej syncek nechce ist do tej miestnosti ani s nou. mozno to ma uz spojene s nejakymi zlymi zazitkami.

hajanka
3. feb 2012

@filipal ano, podla mna urcite, nejaky zly zazitok, deti su milucke, ale vedia aj ublizit

ja si spominam na taky zazitok, v Anglicku nie su zvyknuti na tuhe zimy, oni aj v jeseni pri 5 stupnoch chodia s holymi nohami, otuzilci 😀 niektore dievcatka hole nohy, ponozky, suknicka. Az ked pridu mrazy, -2 -4 stupne oblecu nohavice. Ja tiez maleho nenaobliekavam, uz si tiez nejak zvykol (asi ako oni), ale pri minuse som ho do skoly vyzbrojila puncochacmi pod nohavice a on mi prisiel domov cely smutny ze nechce v skole cvicit, ako sa mu deti (trojrocne) pocas prezlikania na telesnu smiali, ze nosi tights (puncochy) ako dievcata 😖 u nich chlapci take nieco absolutne nenosia. Tak sme to potom poriesili tak, ze nosil termopradlo. To uz bolo ok 😉
Tymto chcem len povedat, ze sa mohlo stat nieco, co jej synceka ranilo, poznacilo. Treba nejako prist na to, co to bolo. Alebo z coho ma strach, musi nieco byt, len je tazke niekedy prist na to co to je.

filipal
3. feb 2012

@hajanka ano, bielizen si deti vsimaju a vedia byt krute aj k chudobnejsim detom. (to az v neskorsom veku) dokonca si hodnotia znacky! no, je to tazke vyrast bez ujmy na svojom sebavedomi....

@hajanka aj svedi su taki otuzili. 😅 ale sople im visia stale. oni ani ich lekari v tom ale nevidia nic zle. 😅
u nas sa deti drzia vo vacsom teple. niekedy zase opacny extrem, nababusene deti, ktore nemozu ani dychat, tie lutujem najviac. matka s holou hlavou, ale spotenemu chlapcovi, ktory stale beha da hrubu ciapku, kapucnu a este previaze salom....

hajanka
3. feb 2012

hlavne moze ist o take uplne malicherne veci, na ktore by sme my rodicia ani nepomysleli, ale pre deticky su to velmi dolezite veci

dana333
3. feb 2012

@malamyska aj my práve riešime ten istý problém, malá má 2 roky od januára chodí do škôlky a tiež tam nechce cikať, stále to odôvodňuje, že až doma. Odniesla som jej tam nočník no vraj ani do neho nechce, zatiaľ ho tam má len druhý deň, tak uvidíme či to pomôže. Tiež sa bojím aby sa to neodrazilo na zdravý. ☹ Ak prídeš na to čo pomohlo napíš, možno aj nám pomôžeš

kristinkal
3. feb 2012

ani môj nechodí v škôlke na veľkú, už od začiatku a to už chodí posledný rok a keď sa ho opýtam prečo, povie že on si radšej sadne a počká kým to prejde ale akonáhle príde domov ide na záchod, asi mu je nepríjemné kakať v škôlke, nenútim ho, a tiež je naučený na vlhčené servítky lebo má boľavú ritku, tak tam sa nechce suchým toaleťákom uterať, pár krát síce bol na veľkej v škôlke, ale iba vtedy keď už ozaj nevydržal. ale čo som sa bavila o tom s maminkami je veľa detí čo nechcú kakať v škôlke, tak to neriešim a nenútim ho.

malamyska
autor
4. feb 2012

kocky dakujem vam velmi pekne za vsetky rady ja osobne si myslim ze to mozno chce len cas a maly si potrebuje otukat vsetky priestory skolky aby vedel co a ako chodi a potom snad pojde aj na zachod len dufam ze mu to dovtedy nejak neublizi, u na je tiez ten problem ze kakame len do plienky a len vtedy ked ju dostaneme takze sa nepokaka, toho sa nebojim len ma zarazilo to ze doteraz s malou potrebou kdekolvek nemal ziadny problem a zrazu toto...snad sa umudri netlacim na neho a pokial vydrzi to neriesim, ale bojim sa ze z toho mozu byt fakt nejake komplikacie ak to takto bude pokracovat dalej

len.petra
5. feb 2012

Má blok. Chce to len čas. Naša robila to isté, dokým si na školku nezvykla. Držím palce 😉

mamavera
5. feb 2012

tiež si myslím, že potrebuje intimitu. Možno mu vadí aj učiteľka, veď je to v podstate pre neho cudzia osoba a ešte k nej nemá vybudovanú dôveru. Niekedy stačí, keď učiteľka dieťaťu povie, že ho počká napr. za rohom, že bude strážiť, aby tam nikto neprišiel, kým sa vyciká a keď bude hotový, aby na ňu zavolal. Je to citlivá vec a treba preto veľmi citlivo k nej pristupovať. Inak je to ešte len pár dní, možno to bude časom lepšie

malamyska
autor
5. feb 2012

baby vsetkym dakujem za odpovede, v pohode sme sa ulozili spat od zajtra nas caka dalsi tyzden v skolke..ako som pocula nie od uciteliek ale od rodicov inych deticiek kajko uz aj rozky vystrkuje v skolke tak snad sa casom osmeli a casom mu aj pani ucitelka ukaze ze sa nema coho bat a ze je to fakt skoro ako doma, ja by som velmi chcela aby sa mu zapacilo nech sa mi lahsie hlada praca a hlavne nech ako mama samozivitelka nejaku najdem..lebo inak bude pre nas velmi tazke aspon prezit :(

liviana1111
7. máj 2012

@malamyska ahoj mozem sa opytat ako to zvladate? lebo my mame ten isty problem az nato ze ovela horsi,ona prestala kakat uplne ☹ neviem co mam robit a nepomaha nic ani prehanadlo,ani vsetky mozne domace recepty ci uz slivkysusene,alebo caje alebo kompoty alebo laxativa od lekara ako dufalak ,dokonca dnes som jej dala do ritky aj Easilax take decke prehanadlo a ona len plakala ze ju boli ritka(lebo to tam ma uz tvrde) a nechce to vytlacit a tak z nej vypadla len mala tvrda gulicka a inak nekaka nadalej ☹ som z toho nestastna a uz neviem co mam robit ,skusili sme aj lekarov a vypada ze ajdecka psychologicka je na nu uz krakta ☹ a to vsetko odkedy je v novej skolke od 1.marca.:-(

anjelicek26
7. máj 2012

@liviana1111 - celkovo upravit stravovanie, z kakania urobit rutinu najneskor kazde tri dni kakanie musi ist von, ak po troch dnoch nekaka - spravit klistir. Pri vsetkej laske hromadia sa jej v tele skodliviny a to je velmi zle.

Nauc ju kakat rano pred skolkou alebo vecer pred spinkanim, ako ritual, s tym, ze v skolke kakat proste nemusi, ked nechce. U nas to pomahalo, Saska kakala kazde rano doma a potom bol klud v skolke... ona hadam v skolke nekakala ani raz. Aj teraz v skole vraj este nejakala, aspon co vravi ona, ze je to tam divne - jej trva aj pol hodinu to jej tronenie 😝 Takze kakame doma... su aj horsie veci...hlavne, ze kaka pravidellne kazdy den a bez bolesti a blokov.

liviana1111
7. máj 2012

@anjelicek26 no to sme uz na pokyn psychologicky robili,ma dokonca aj zachod spraveny tak aby sa tam citila prijemne polepeny obrazkami,stravu ma urcite v pohode ona sama jedava vela zeleniny lebo ju ma rada a sladkosti jej nedavam ,lebo som sama proti tomu ,takze ked dostane je to max raz do tyzdna nejaky cukrik aj to dostane v skolke od ucitelky alebo nejakeho dietata inak ma stravu prevazne vela zeleniny a probioticke jogurty, a polievky kazdy den no a vacsinou papa cestoviny, moc mi teraz ani jest ine nechce,len toto co som napisala. No na sa blokla tak ze proste ani doma nechce kakat.Je to akoby natruc ze musi chodit do skolky.Lebo tam chodit nechce,ale ine riesenie nieje,tak uz neviem ja ju davam kazdy vecer na zachodik alebo nocnik,cikat cika v pohode ale kakat nehorzi moze tam sediet aj pol hodiny aj hodinu a nic ,niekedy uz na nej vidim ze ju oblievaju studene poty ,ale opät to zase v sebe podrzi. Ona to ma proste psychickeho razu nie zo stravy a neviem jak jej to odblokovat.Rano ja kym oni vstanu a muz ju zavezie do skolky tak som uz davno v robote ☹ jedine ze za dva tyzdne ked uz budem na materskej tak to mozem skusat potom s nou aj rano. Mozem este muzovi povedat nech ju rano skusi posadit na zachod a uvidime ako to bude pokracovat. no myslim ze to nebude k nicomu viest ,lebo ona si tam sedi ale nikdy netlaci ☹

anjelicek26
7. máj 2012

@liviana1111 - no ine riesenie je, stale ju mozes zverit opatrovatelke. Pokial ma taketo psychicke bloky kvoli skolke neni zrela, ci ma 3 roky, ci 4, ci 5....

liviana1111
7. máj 2012

@anjelicek26 ale ona tam len rano nechce ist, potom je uz v pohode, tam keby aj 10 opatrovateliek bolo tak je to jedno,lebo jej prioritou je to aby som bola s nou ja doma,ale to proste nejde.Uz ma tri roky a ja musim chodit do prace. Nekradnem. A kzady z niecoho musi zit. Ked po nu pridem poobede tak je uplne v pohode a stastna s deckami ,hra sa tam kresli dokonca dakedy nechce ist ani domov ze este si chce kreslit. Nemyslim si ze je nezrela nato.ma tri roky a decka zboznuje je tam len problem ze ja tam s nou niesom cely den ako bola doteraz zvyknuta.

mummy01
7. máj 2012

@malamyska toto doverne poznam,dcerka ked zacala chodit do skolky tiez nechcela tam chodit na WC,dokonca sa obcas aj pocikala.Casom sa to trocha zlepsilo ale v podstate stale ak nemusi velmi surne ist cikat tak nejde.No a na velku v skolke nechodi,to si nechava na doma-niekedy ledva dobehne 😀 U nas pomohlo ze ju ucitelka davala cikat pred spanim samu,jej vadilo vela deti naokolo a nemala sukromie a takto zacala v skolke aspon cikavat.

flavi
18. júl 2012

ahoj, precitala som si prispevky a chcela by som sa spytat Anjelicka26, ako sa da dieta naucit kakat v konkretnu hodinu, moj maly proste povie, ze netreba mi a mozem sa postavit na hlavu... tiez nechce v skolke kakat a keby to stihol rano, alebo vecer, tak by sa mi to pacilo, ale sama viem, ze ked mi netreba, tak mi netreba a ani on nevie na povel kakat
vdaka

elika74
19. júl 2012

Môj syn sa naučil na sedátko. Vyciká sa postojačky, ale na kakanie chce sedátko. Kedze ho chcem odnaučit, radsej sa vykaká do nočníka. V školke tiez nechodí na WC. Ale kakat v urcitu hodinu, alebo v urcitu cast dna sa dá. Aj on zvykne vecer a ked nie, tak viem, ze to musí vyjst ráno.

oliverko5
7. okt 2012

@malamyska ahoj citala som tvo problem o tom cikani v skolke a chcem sa spytat ako dlho to u vas trvalo a ci vas to vlastne preslo kedze mate starsi prispevok..my mame tento problem teraz trva to uz 2 tyzdne..dakujem

nika1988
9. okt 2015

Ahojte moj synček má 4 roky a navštevuje školku len do pol dvanástej a dovod je taký že nechce íst na záchod Nakoniec som začala chodit o pol 12 na záchod sním a začal cikat lenže akonáhle tam vbehlo niake iné dieta už nechce A musím docielit aby začal cikat sám lebo inak mi ho na celí den nevezme do školky Poradte mi ako ste to vy riešili ?

fomarik
9. okt 2015

@nika1988 moja dcérka má 4 roky,do škôlky chodí 3 rok a tiez máme s týmto problém. Nevycika sa ak pri nej niekto je,ak sa na ňu niekto pozerá. Ona vydrží bez cikania až kým pre ňu neprideme, o cca 15.30. Ešte je aj sledovaná na nefrologii. Plienku nemá od roka, nepocikava sa. No kým je v škôlke ja som na nervy lebo necika. Tiež by som to chcela nejak vyriešiť.

nika1988
9. okt 2015

@fomarik no ved práve aj on vydrží dokým neprídem Aj on je na nefrologii a aj na urologii ale všetko má vporiadku A moj mali nemá plienku od roka a tri mesiace A vám ju normálne vzali do školky? mne ho nevzali a povedala pokial nebude cikat dovtedy ho nevezmem

timea7
9. okt 2015

@nika1988
@fomarik porozprávajte sa s učiteľkami, niektoré deti potrebujú byť na WC samé, aj bez učiteľky, nie je predsa problém to zariadiť a dieťa ubezpečiť, že učiteľka bude strážiť dvere, aby tam nikto neprišiel.