3-ročný syn sa mi niekedy čudne hrá

19. mar 2024

Ahojte, len sa opytam od skusenych, lebo na to velakrat myslim.

Kmaoskina dcerka mladsia si sadne a pekne sa hra s puzzle, kockami, proste funkcne.

No a moj... Akoze nuz sa velmi pekne hra predstieranim. Teda krmi, napodobnuje si hry z rozpravky, vede dialogy medzi hrackami, hraje sa s autickami, smetiarskym, hasicskym hasi ohen, lieci, vari, atd. Teda vidim v tychto hrach obrosky progres. Az s aniekedy cudujem, odkial ma taku fantaziu. Hrajeme sa, ze ja som cervena ciapocka, on vlk, a velkarat si napodobnujeme rozpravky.

Co sa mi ale nepaci je to, ze ked si sadne, a vyberie hracky typu, puzzle, stavebnice, drevene puzzle, tak hra 10 sekund, odhodi. Dnes mi rozobral celu detsku izbu. Vsetky mini kusky uplne cez celu izbu. Teda nezobral a nehral sa, jednotlivo a funkvne, ale odhodil. Vsimla som si to uz viackrat. Nemam odvahu mu dat fixku alebo ceruzky lebo firka na vsetko, aj ked poviem, sa nesmie.

Aj tie magneticke stavebnice radsej odhodi cez celu izbu, akoby nieco postavil... 😏
Je to este ok? Ci to mam riesit?

ada12345
19. mar 2024

Nie kazde dieta oblubuje samostatnu hru s kockami ci puzzle. Su deti, ktore su viac spolocenske, emocionalne, viac extrovert a ti preferuju rolovu hru a dialogy. Moje deti nikdy v tak malom veku neoblubovali puzzle ci kocky. Na hru preferovali spolocnost, predstieranie roznych situacii, pribehov...rozvijaju si tak svoju emocionalnu stranku. Puzzle prislo na rad ovela neskor a nikdy sa v tom nejak nevyzivali.

olimuc
19. mar 2024

Normalne sa hra s cim ho bavi 🤷🏻‍♀️ nie kazde dieta ma rado Lego, puzzle atd … niektore sa hraju na skolu, nemocnicu atd …ked ho kocky nebavia odloz ich, mozno ho zacnu bavit za pol roka … nemusia ho zacat bavit nikdy a je to uplne normalne

autor
19. mar 2024

@ada12345 aaa, super! Dakujem! Presne takyto je aj moj. Radsej spolocne hry.

autor
19. mar 2024

@olimuc super, dakujem krasne!

marianarem
19. mar 2024

Aj mne to pride normalne. Ani kazdeho dospeleho nebavi vsetko. Mna bavia jazyky, matematika, hudba, varenie, nebavi ma sport, kozmetika, moda. Neporovnavam sa s kolegynami, ktore sport a moda bavia a nerozmyslam nad tym, ci nie som cudna. Tvojho zase bavi hrat sa na nieco a nebavia ho stavebnice. Netreba porovnavat s kamoskinou dcerkou, tu zase asi nebavia ine veci.

autor
19. mar 2024

@marianarem hej, pravda, len mi to prislo divne. Som aj v skupinke na MK, kde si maminy pisu a citam, ako stavaju, hraju sa s legom, atd, atd. A moj ich iba odhodi. 🥲

deedol
19. mar 2024

moj zas vobec nechcel a doteraz nechce robit tie rolove hry (bude mat 6r). myslim, ze by mu to aj prospelo, ale jeho to proste nebavi... kazde dieta je fakt ine 🙂

marianarem
19. mar 2024

No niektore z nich si zase mozno myslia, ze ked sa to ich dieta hra len so stavebnicami a nehra sa na doktora a nekrmi hracky, tak je urcite autista 🙂

ivana11155
19. mar 2024

Úplne ok. Takto ako sa hrá on mi pripadá, že on bude taky extrovert, ukecany, spoločenský. Nevydrží pri hrách kde sa treba sústrediť, skladať, špekulovať. Každé dieťa je iné.

deedol
19. mar 2024

@marianarem musim sa priznat, ze mi to napadlo, lebo na cloveka sa to vali odvsadial, ze co by dieta malo a nemalo robit... ale ine znaky nema, takze neriesim. moj muz tvrdi, ze bol taky isty.

milanemila
19. mar 2024

Deti, kt sedia pred telkou/tabletom maju problem so sustredenim, to moze byt jeden z dovodov. Ja mam 4 rocnu a 11m, teraz ako boli obidvaja chori, tak starsia bola viac pred telkou (aj 2,5h denne) a vsimla som si, ze to ma na nu zly vplyv, spravanie aj sustredenie a to nepozerala nic nevhodne 🤷🏼‍♀️ uz sme sa nastastie vratili do normalu, kedy si pozrie jednu rozpravku za den na 20min.

zuzuliennka1
19. mar 2024

porovnavas dievca a chlapca ;) potvrdi ti to kazda mama ktora ma syna aj dceru, ze to je aj z tohto ohladu diametralny rozdiel.
nadnesene povedane: dievcata sa hraju “v klude”, samy, pekne, bez bordelu,… chlapci su zivelnejsi, stavaju stavebnice, postavia veze a potom ich buraju hrackarskymi bagrami,…atd…a potom este samostatna kapitola - introvert a extrovert, povaha..
neviem, co by si akoze chcela riesit, uplne normalne dieta

vreckovka2
19. mar 2024

Ja som niekde citala, ze chlapci maju obmedzenejsi okruk hraciek, s ktorymi sa radi hraju. dievcata ho maju podstatne vacsi. Plus je mozno chyba, ak mate hraciek vela. Skus mu ich zminimalizovat - tie co ma na ociach. Nebudu ho rozptylovat pri hrani. A nechce sa s nimi hrat, ani ked sa s nim hras ty? Lebo nas sa tiez hra sam hlavne rolove hry, napodobnovanie. S legom , autickami, kuchynkou - rozprava pri tom rozne pribehy. Ale ked sme s nim, tak sklada puzzle, kocky, maluje, modeluje....

marianarem
19. mar 2024

@deedol Je to tak, ja som tu uz viackrat videla mamy, ktora sa obavali autizmu, lebo sa im dieta nehra na telefonovanie. To sa objavilo v nejakom zozname, co by malo dieta robit tusim okolo roku a pol. Vysledok - kopec vysplasenych mam.
Je pravda, ze rodicia su teraz fakt bombardovani z mnohych stran a v podstate sa im predklada obraz superdietata, ktore je dobre aj v rozpravani, aj v pohybovych aktivitach, aj v stavebniciach a puzzle, aj v kresleni, vyplna pracovne zosity, je vnutorne motivovane upratovat a robi to same, pri jedle nenaspini, nevybera, je empaticke, spolocenske, obdobie vzdoru ma max. 2 mesiace a vsetko ho bavi. A clovek ma doma to svoje realne (a uplne zlate a sikovne) dieta, ktore takmer zarucene nieco z tohto nesplna a uz je chrobak v hlave.