3-ročný syn sa bojí. Ako reagovať?

23. dec 2024

Mám syna 3 roky ktorý sa boji keď je nové prostredie ,viac ľudí hlasná hudba ….
Kvôli manželovým zdravotným problémom sme od mala s ním veľmi nechodili a myslím že sa to teraz ukázalo že je utiahnutý ako iné deti
Preto nevyhladavme veľké akcie a keď aj niekam ideme ideme nato pomaly keďže sa boji a plače
Problém je v tom že ak sme na takéto veci pripravený vieme sa nejak zariadiť ale minule sme boli na návšteve kde iný chlapec mu ukázal hračku ktorá svieti a vydáva zvuky /hneď záchvat paniky nevedeli sme ho ukľudniť a museli sme preč ,vôbec neviem ho nejak utíšiť v takejto chvíli …
Máte niekto rovnaký problém ,lekárky som sa pýtala vraj je to normálne a že to je obdobie ….

gribka1
23. dec 2024

Veď trpezlivosť, choďte stále niekam, ono to časom bude iné. Tentoraz mu kúpte hlučnú hračku. Je to úplne normálne v takomto prípade.

svetlonos
23. dec 2024

To nie je preto, že ste s nom nechodili kade tade. Ani my a minule ako 3 rocny na svadbe bavil všetkých pozvaných, hotový sovmen a v skolke skor utiahnuty 😁
A vrieskaju cu blikajúce hracku by som hodila z okna aj ja ako dospela. Ani nas maly to nemusí.

heln
23. dec 2024

netvrdim, ze to bude vas pripad, ale vobec to nemusi byt tym, ze nie je zvyknuty. moze byt hypersenzitivny, len ste to nevedeli. ako reaguje na ine veci? na vysavac, nahle vrtanie, alebo iny prudky zvuk, mixer a pod.?

zuzinka888
23. dec 2024

Dopraj mu cas- bud s nim. Hosti/domacich poziadaj aby si ho nevsimali- to je asi najhorsia reakcia dospelych ked je fieta hanblive- Ved sa nehanbi/ neboj. Ved ty si uz velky nesmies sa hanbit........Moj vzdy v neznamom prostredi potrebuje chvilku v bezpeci pri mne. Ked zisti ze nikoho nezaujima tak sa ide hrat. A vacsinou ho po par minutach musime krotit. Blikajuce a skriekajuce hracky dokazu vydesig aj mna hlavne ked to necakam. Necudovat sa detom ktore este nevedia ustat a krotit emocie.

autor
23. dec 2024

@heln niekedy sa zľakne ale väčšinou je len zvedavý čo to hučí pozrie dá a ide preč nerieši

tiika
23. dec 2024

Skús pozrieť toto video, hovoria ďalej i o strachu, nejakom väčšom zážitku

https://www.youtube.com/watch?v=mSyl9CevKAk

V tej chvíli, keď sa vydesi, by som bola len na blízku, dala mu pocit bezpečia, pokoja, prijala jeho strach, nemusíš nič vysvetľovať, zľahčovať, to nič nebolo, to bola len hracka… iba áno, viem, vyľakalo ta to, ten zvuk, tie blikajuce svetla

kiki68
23. dec 2024

Je to normal, opatrne a dalej zajdete. Mame takeho doma. Tiez sa boji

kiki68
23. dec 2024

Ja vela vysvetlujem, nez niekam pojdeme, opisem mu to. To dost pomaha, aby bol taky otukanejsi.

bets
23. dec 2024

Moja dcéra sa od malička bála, mala rozne strachy aj také, čo by ma ani nenapadlo, že by mohli existovať, napr.bala sa emócií, zvukov, ľudí, deti. Nič som nesilila, len som bola stále na blízku a vytvárala bezpečie, keď sa bála, mala som ju v náručí a objímala, myslím ze väčšinou bez slov. Keď odmietala chodiť von kvôli strachom, tak som pochopila, že držať ju dnu nám nepomôže, keďže nie je v rodine jedine dieta. A tak som pomaly začala chodiť medzi deti, na ulicu, s odstupom sme sledovali dianie, do ničoho som nenutila. Vyžadovalo si to veľa úsilia a bez akejkoľvek pomoci psychológov a pod.som to zvládla vlastnou intuíciou a pozorovaním dieťaťa.
Dnes to je iné dieta. Šikovná školáčka s hudobným talentom, veľmi empaticka, na svoj vek výborne zvláda vzťahy aj ťažšie povahy v triede. Len potrebovala viac času adaptovať sa na svet okolo.

marianarem
23. dec 2024

Tak moze byt aj celkovo citlivejsi. Moj napriklad taketo hracky vobec nema, lebo mne to blikanie a hukanie vadi. Ale ked sa k nejakej takej niekde dostane, tak mu vobec nevadi. Cize nemusi to byt u vas len tou izolaciou maleho, moze byt od prirody taky senzoricky vnimavejsi.

danielahamar
23. dec 2024

Môj zažíva niečo podobné, má 4r. A inak je veľmi senzitivny a patrí k tomu precitlivenosť na vysoké zvuky, či tóny. A nie, nemá to každé dieta