Pekný večer prajem. Mam 3r syna, už veľmi dlho ( niekoľko mesiacov) nemá záujem o nič. Nechce si kresliť, čítať, nič nove sa naučiť. Príde mi akoby zaostal v dávnej dobe. Ani neviem ako to poriadne opísať. Stále ho volám, poďme si kresliť alebo sa ho pýtam s čím by sa chcel hrať, čo by chcel robiť. Pri všetkom vydrží pár minút. Z plastelíny len patla placky a gulicky ( aj keď ja mu robím postavičky, kvietky, zvieratko, cosi). Keď kreslíme, nekresli nič, iba samé čiary a carbanice a potom sa ma pýta co nakreslil. Štve ma, že ho chcem niečo nové naučiť a on vôbec nespolupracuje. Nebyval taký, keď mal 2 strašne rád kreslil, čítal, čokoľvek som robila s ním mohol robiť hodiny, všetko nové chcel vedieť. Teraz sa chce len salit, skákať po posteli, tancovať. Ja neviem ci je to normálne správanie a nechcem porovnávať, no vidím ako niektoré deti v jeho veku kreslia, veľa vecí vedia, stávajú postavicky, hrajú sa na povolania atď a môj syn nič. Nechodí do škôlky lebo ho nevzali nikam pre nedostatok miesta a myslím, ze preto som tak upnuta nato, aby sa posúval ďalej lebo sa bojím, že mu čosi ujde. No popravde už fakt neviem ako sa mu mam venovať, nedá sa predsa celý deň len salit. Ma ešte mladsieho brata ( 15m) čiže ten čas delíme medzi 2 deti a keď mladší spí, snažím sa co najviac venovať starsiemu. Prosím vás, ako to dieťa motivovať k nejakej zmysluplnéj činnosti? Zapájam ho do domácich prác, chodievame vonku každý deň min raz, hráme sa aj všetci spolu, ja už neviem. Do toho mava záchvaty placu, potom sa s nami nerozpráva. Koľko x ani netuším ci place lebo sa mu čosi nepáči alebo si nejako ublížil.
My máme takú knižku, že príprava do školy a tam si úlohy rieisme, ale to tak chvíľku max 15minut a aj to vyberiem, dá ktoré vie a daktore mu vysvetlím, chodime vonku a tam pozorujeme a rozprávame okolo prírody alebo co veľa, vyrábali sme vtákom krmitko, a pomáha variť. Kresliť chce teraz terazbomalovanky, čítame aj príbehy a pre rozprávame si ich alebo encyklopédie. Alebo popozeraj nejaké iné aktivity tvorivé, na jeseň sme lepili listy na akože leviu hrivu alebo na ježka pichliace z ihličia,
@mer12 príliš na neho tlacis, je ešte maličký. Neporovnavaj ho s nikým. Ja doteraz kreslím na úrovni 4 ročného 😂 nech len sa raduje, jasi, tancuje, on sa časom nájde, k čomu ho to priťahuje.
Nebuď premotivovana a nechaj svoje dieťa byť dieťaťom
A so skolkou to nema nic spolocne.
Ma len 3 roky, kedy ma byt dietatom ked nie teraz?
Akože čo iné ako gulicku alebo placku by mal 3 ročný chlapec vymodelovať z plastelíny?
Snáď neočakávas bustu Jana Zisku v životnej veľkosti
Podľa mna veeeelmi tlacis a nedáš mu dýchať. Pre 3 ročne dieťa je zmysluplná činnosť aj to že 10 minút pozerá ako sneží
Má 3 roky, nechaj ho
Odpoviem takto naraz všetkým. Nie, nie som premotivovana, nemám príručku co kedy s dieťaťom robiť a ako. Práve preto sa pýtam tu žien ktoré majú staršie deti, viac skúseností. Všetky viete, že aj tu aj na Fb sú dátumove skupiny kde maminy prispievajú roky a teda vidím aké sú niektoré deti, viem, že nie každé je rovnaké a zaujíma sa o všetky veci. A ako som písala, nebol taký, proste nastala zmena, ktorú vidím. Keď by sa nezaujímal o nič od zaciatku; nechám ho tak, ale keďže bol iný, sústreďujem sa nato. Nechávam ho byť dieťaťom, zabavame sa, salime, tancujem, skaceme, ale on sa fakt nevie sústrediť ani na pár minút. Máme asi 3 knihy s "cviceniami"/úlohami pre deti 2+,3+, kedysi sme ich robievali, bol z nich nadšený, teraz tie knihy ani otvoriť nechce. Ôk, keď píšete, že takéto ma byt dieťa, nechám ho tak len ho nechcem zanedbať. Ďakujem každej, ktorá sa normálne vyjadrila 😊
@mer12 Tiez mam pocit, ze to moze byt tlakom z tvojej strany. Moze citit tvoju nervozitu a tlak na to, aby sa vzdelaval a napredoval.
Pri tom kresleni napriklad by som s nim hrala tu hru, ze co nakreslil. Mozes napriklad povedat: "Je to taka gucka, pripomina mi to klbko.peria, zeby to bol vtacik? Co keby sme mu dokreslili nohy, ocko a zobacik?" Tak mozete aj z cmaranice nieco vyrobit.
Z plasteliny nech kludne robi placky, aj tym si cvici ruky a prsty. Mozete vyrobit par placiek roznej farby, dat na seba a mate tortu, mozete ju aj rozkrojit (prave toto som vcera robila s mojim malym). Alebo nieco podobne, vobec sa netrap tym, ze nerobi postavicky. Nabehla by som na to, co robi sam od seba a do toho by som sa snazila vlozit nieco navyse.
Pre mojho maleho je dobra aktivita aj vyrabat si jedlo sam pre seba. Spravim mu cesto na cestoviny a robi si rozne tvary, zarobim mu zmes na kokosove tycinky alebo marcipan, zafarbim na rozne farby (prirodnymi farbivami) a vyraba si farebne tycinky, vcera si namiesal vodu s cesnakom a vselijakymi koreniami, nasypal do toho ryzu a ze to tam dat uvarit, tak som dala a mal.korenenu ryzu na obed 🙂 Tam ho motivuje, ze si vyrobi nieco realne, ze to nie je len cista hra.
No to je len takych par tipov, dolezite je proste hlavne odburat ten stres z toho, co by mal alebo nemal robit.
Momentalne ho viac bavi pohyb Tak Ho zober plavat a najdi detsku gymnastiku ci tanecnu a budete spokojny vsetci. Deti sa rozvijaju rozdielne a prosim neporovnavat terminove skupiny,to je cesta do pekla...Ako mamina starsich deti ri vravim,ze tie pomalemu brzdy tie ultra sikovne v urcitom veku dva krat obehnu vedomostne + Si uziju srandy kopec a maju cas byt dietatom....
Skus sa na to pozriet tak, ze mna tiez zaujala fotka ciernej diery, ale na vyskum to u mna nebude…vodicak som robila az v 20-ke a som rovnako stastny sofer ako moji rovesnici…ako mala som rada tvorila a na sport by ma nikto nedostal, dnes mi to tvorenie ostalo, preslo do pecenia a hybem sa denne rada a dobrovolne, vsetko v zivote je len obdobie, vlastne aj cely zivot…
Moj syn ma 3.5 a ma tiez proste obdobia - pred rokom vedel “nakreslit” postavu- akoze bolo vidno hlava oci usta ruky nohy,teraz to robit uz nechce. Radsej si daco vystrihne- potom zase nic. Nieco posklada - tyzden vkuse a potom zase nie. Teraz ho bavia čisla, tak pozeram aktivity s cislami….ale proste obdobia su to ked ho nieco bavi ale nie je to konstatne stale. Velakrat mi povie ty to vystrihni a nalep a ja ze a ty co budes akoze robit? kukat sa 🤣🤣🤣🤣🤣 podla mna su to fakt obdobia a su proste este mali (ja viem to porovnavanie to je peklo,moj syn je napr introvert a ked vidim videa z besiedok ako deti spievaju tancuju tak tiez si poviem ze ake tie deti vedia byt rozdielne) asi by som na to netlacila,obcas mu nejaku aktivitu ponukla ale pockala lebo ono aj tak,ked to nechcu robit tak ich nedonutime nijako a je to len horšie.
Kresliť? Modelovať? Kdeze v takom veku...môj začal kresliť niečo po 5r...dovtedy ho to nebavilo doteraz plače, ak majú v škole dve hodiny výtvarnej, že radšej keby bola matika 🤣🤣 Príliš asi sleduješ nejaké premotivovane matky. Nechaj ho aj nudiť...jasne, ze vtedy vymyslia aj somariny, ale rozvíja fantáziu....a to je podklad aj pre výtvarné umenie.
Ahoj,
netrap sa mas ho uolne v poriadku! Najkrajsi obrazok nas syn nakreslil ten prvy - mal asi 29 mesiacov 😁 Podobalo sa to na dom so strechou alebo startujucu vesmirnu raketu. Nerobim si z deti narodneho umelca za kazdu ciarku, ktoru nakresli ake teda to bolo na jeho pidi vek fakt vytvarne dielo 😀.
A teraz ma 3,5 ale take srandy ze postavu s ocami a ustami plus nohy ruky hahaha :D, nehrozi. Nakresli trebars nieco podobne autu s nakladnym vozikom a na nom aj naklad - samozrejme prirodzene jehi veku. Ale tuez musi mat chut. Kamosky syn o pastelju v tom veku aj dlho potom o kreslenie ani nezakopol - teraz ho to bavi a ide mu to dobre, ma 8.
Z plasteliny patla tiez tak max gukicku, placku a valka cesto, nazrha ju do hrna a je kokac 😄
Pri citani vydrzi ozaj dlho aj sa sam prehra pekne. Ake keby mam porovnavat s kamoskinym, hlava by ma bolela. Su deti velmi nadane a vidis to uz pred 2 rokom. Nemozes vsak porovnavat. Mas super dieta a pohybom si velmi pomoze k ostatnym schopnostiam, neboj a kludne nech sa šali kolko chce.
@mer12 nezabudni ze motorika sa rozvija aj pohybom. Cize ked sa šali,beha,splha a robi taketo aktivity tak to ho pripravuje na pisanie,malovanie, pracu s rucickami atd. Ber to tak,ze kazde dieta je ine a zbytocne tlacit na nieco co ho momentalne nezaujima.
@mer12 neviem čo od neho očakávaš, má 3 roky...v tom veku je to uplne normálne...u detí sa často striedajú obdobia, raz sa viac rozvýja jemná motorika, inokedy reč alebo iné pohybové zručnosti, či emočné cítenie....tvoje dieťa nebude perfektné vo všetkých oblastiach....robí čo ho práve baví...a že to trvá pár minút? vezmi ho von, je sneh, stavajte sneluhliaka, ukáž mu ako sa robili anjeli v snehu, gulujte sa....podstatné je šťastné zdravé dieťa, ostatné sa naučí keď príde jeho čas....v septembri ho daj do škôlky, tam sa naučí aj trpezlivosti pri ostatných detičkách aj kresliť aj strihať ....naša začala zmysluplne kresliť asi až v 4rokoch, dovtedy to bolo skôr vymalovávanie a čarbanie....aj v škôlke sa zaťína vymalovávaním a až neskôr niečo kreslia....ano sú deti ktoré už v 3rokoch vedia pekne kresliť ale je to ako s rečou, jedno sa rozhovorí v 1,5roku, iné v 3,5roku....
@mer12 je to uplne v poriadku. 3 roky su pre dieta velmi komolikovany cas. Co fungovalo doteraz, zrazu nefunguje. Aj u nas to tak bolo. Neriad mu aktivity, kup mu pomocky - noznice, vodovky, pastelky, omalovavanky atd a nechaj ho, nech si sam zvoli, co chce robit. Ked si vypyta pomoc, pomoz, ale inac to nechaj na neho. A to ako vyzeraju jeho vytvory fakt neries, ani v skolke neriesia, kto ako cmara alebo sa hra s plastelinou. To sa postupne vyvija u kazdeho individualne.
@mer12 úplne normálny chlapček...Aši mu začína obdobie vzdoru 🙂