3-ročný syn chce, aby som zomrela

25. dec 2023

Ahojte. Kde by som začala, chcem sa len vyrozprávať lebo som dosť smutná. Syn oslávil v októbri 3 narodeniny, v septembri začal chodiť do MŠ. Nezvykal si nejako dobre, býval uplakany, nechcel sa veľmi hrať s deťmi, bol aj dosť často chorý ale postupom času niekedy na prelome novembra a decembra sa to zlomilo, aj sa začal celkom tešiť a vraj sa už podľa slov učiteliek aj viac zapája ho hry s deťmi a že je viac aktívny. Ale problém je v tom ako sa správa doma, neskutočne po škôlke vypúšta paru, je zlý, vôbec nepočúva, behá, hádže o zem veci, a striedajú sa u neho nálady keď je usmiaty a v pohode mám ťa rád maminka a neprejde ani 5 minut niečo mu preletí cez nos a už mi povie choď preč mama, daj mi pokoj, stále používa nadávku do ri*i ( my doma nenadávame je možné že to počul od detí starších v škôlke) a dokonca včera priamo na Vianoce mi povedal mama chcem aby si zomrela ( doslova) a to pri štedrej večeri ( chcela som aby sedel aspoň kým dojeme jedlo) ostala som ako obarená. Jedna vec je zvykanie na škôlku, obdobie vzdoru ale neviem si s ním poriadne rady ja ani manžel. Čo robiť, riešiť to s nejakou psychologičkou alebo počkať ako sa to bude vyvíjať ďalej? ( U psychologičky sme boli už predtým ale povedala že je to normálny zdravý chlapec) ďakujem.

kitycat
25. dec 2023

A vie on vobec co to znamenna? 😅❤️

bublinka1426
25. dec 2023

tak podla mna v tom veku si este deti riadne neuvedomuju co to znamena a hlavne v mnohych rozpravkach sa slovo zomri dostcasto pouziva.
asi by som to neriesila aj ked chapem ze to sokuje.
ale ma len 3 roky.

viestta
25. dec 2023

Nie, netreba to aniriesit a hlavne si to pripustat, pretoze take male deti nevedia pochopit dosah takychto prehlaseni. Nebolo mu po voli, tak reagoval, sice velmi nevhodne, ale reagoval na to, ze je nespokojny. Ani dospeli nie su celkom stastni ak sa im nedeje po voli, ale uz sa vedia (aspon vacsina) kontrolovat ako maju zareagovat.
Rovnako skarede slova, zial deti to pocuju, pride im to velmi zaujimave tak tym vzbudzuju pozornost. Staci raz vysvetlit, ze nie je pekne takto rozpravat ale potom to ignorovat. Nebue reakcia, nebude ho to bavit.

madeincssr
25. dec 2023

Nepreceňoval by som to. Vselico pocuje a vidi od starsich (aj zapaliste hry) a v skutocnosti to tak zle nemysli. Je to prenho skusanie zakazaneho ovocia, co doteraz v rodine neochutnal. Netrap sa, aj tak si prenho najdolezitejsia osoba na svete, bez ohladu co trepne 🌷.

autor
25. dec 2023

@bublinka1426 no to áno, nedávno zomrel jeden sused tak sme mu povedali že pán XY je už v nebíčku. Mne 8 rokov dozadu zomrela mamina, a vie že starká Gitka je v nebičku, chodíme jej na cintorín zapáliť sviečku. Chápem že je ešte malý, len som z toho ostala taká smutná.

autor
25. dec 2023

@madeincssr jeeej ďakujem, veď to áno, veľa krát mi vie aj povedať ako ma má rád 🙂

pehavcek
25. dec 2023

Pouziva take vyjadrenia lebo vidi ako to s tebou zamava.Ked on sa neciti dobre lebo mu nieco zakazes tak ti to chce vratit.cim.Na jeho nalady treba reagovat pokojne.To neznamwna, ze jeho spravanie ignorovat ale nedat sa vytocit a ani rozcitit.

mamusa123456789
25. dec 2023

On si neuvedomuje, co povedal, hlavne to ignoruj, lebo keď mu budeš hovoriť nech tak nerozpráva, tak hádaj co? Bude to používať ešte viac... Tiež sme si podobným prešli, len to bolo zabijem ta, v momente, keď sme to začali ignorovať, tak to prestala používať... Počula to od jednej maminky na ihrisku a pred obchodom od ozranov do pi*e, ale to sme si tiež nevšimali po skúsenostiach so zabijem ta a za pár dní to preslo

minenkak
25. dec 2023

Chudák malý,musí byť strašne frustrovaný

pebu
25. dec 2023

Moze mat adhd, co nie je sranda najma vo vyssom veku. Mam osobnu skusenost,len ju nechcem verejne rozpisovať.
Ked chces napis mi sukromnu spravu.

uhnakova
25. dec 2023

trojročný ešte nechápe význam toho, čo ti povedal. Deti začnú rozumieť, čo znamená umrieť cca vo veku 5-6 rokov. Vtedy ich to aj trápi, prvýkrát si uvedomia, že mamička raz umrie a precítia tú emóciu strachu zo straty. Tvoj syn ti chcel len doprieku povedať, tak zvolil, čo počul kdesi v škôlke alebo vo filme. Vo vhodnej dobe mu vysvetli, prečo si takéto veci nehovoríme (napr. keď sa bude s tebou mojkať).

annm81
25. dec 2023

Chápem,, že také vyjadrenie zabolí a dovedie k slzám každú matku, obzvlášť ak padlo na Vianoce, ale ber to racionálne tak, že on nevie, čo povedal. Aj dospelí v hneve povedia veľmi často veci, ktoré potom veľmi ľutujú, ale on ťa naozaj ľúbi a netuší, čo by znamenalo, keby si tu viac nebola. Treba mu bez emócii povedať, že takto sa nepatrí rozprávať a viac to nerozpitvávať ani s ním, ani vo svojej vlastnej hlave.

Ak jeho správanie neprekračuje normy ani podľa učiteliek v škôlke, ani podľa psychologičky, asi musíte len toto obdobie prežiť a pokúsiť sa naučiť ho na vlastnom príklade, ako má zvládať hnev a ostatné emócie.

evkamotka
25. dec 2023

Ked zacali synovia nosit zo školy nadavky, dostali vyhubovane az boli bieli a bol pokoj. Potom starsieho to napadlo znova tak som zvolila princip, ze ma asi usi na zadku a odvtedy je pokoj. Vobec sme sa s nimi nebabrali a razne toto zatrhli. Odporucam podobne. Ked sa starsi nahneva povie, ze uz na nema rad ale beriem to s rezervou co odporucam aj tebe

nazli24
25. dec 2023

smer psycholog, psychiater

jakubrianka
25. dec 2023

Neviem či počúvaš podcast Ľudskosť V jednej časti spomínali, že práve v tomto veku 3-4 roky to deti robia. Autorka relácie tiež hovorila ako zostala zarazená, keď jej dcéra z ničoho nič povedala- ,,mama ja ťa neľúbim”.

siska53
25. dec 2023

On si neuvedomuje vyznam tych slov. Zabdni na to, co ti povedal. Naozaj je moc malinky, aby pochopil to, co ti povedal. Mozno to len niekde pocul a zdalo sa mu to zaujimave.

ivangeline
25. dec 2023

Vidi silnu reakciu. Ignoruj. A preved temu.

lilyianka
25. dec 2023

Je ešte maličký a vôbec nerozumie co to znamená, čo ti povedal. Aké následky by boli... proste nereaguj impulzívne. Skôr iba kľudne vysvetli,že sa také veci nepatria hovoriť a nie je to pekne.
Inak aj môj keď začal chodiť do škôlky tak v istom čase doma ani obraz ani zvuk a ako odtrhnuty z reťaze.

marianarem
25. dec 2023

No aj moj maly 4r pred par dnami zacal tak neskodne zaparat do manzela a potom hovori, ze "Chcel som zabit ocka." Tiez sme ostali ako obareni. Ale o par hodin sme sa s nim o tom rozpravali a vysvitlo, ze nema predstavu o tom, co by to znamenalo. Manzel mu den predtym cital z knihy o zvieratach, tam bolo nieco o tom, ako sa medzi sebou zabijaju a nejako si to slovo zapamatal a asi vysvetlil po svojom. Ani tvoj to urcite nemal nejako premyslene do dosledkov, proste sa chcel v tej chvili zbavit tvojich poziadaviek. Mozno nechape, ze do nebicka sa chodi natrvalo a myslel si, ze ta tam moze odlifrovat len na chvilu 🙂

miska1997
25. dec 2023

Nič si z toho nerobte.. Zamrzí to keď počujete takéto ostré slová z toho malého človiečika, ale verte, že to tak nemyslí.
Skúste mu vysvetliť. Mne sa to stalo tiež so synom a priznám sa zamávalo to somnou, keď som mu vysvetlila že by maminka už nebola, nikdy by ma viac nevidel, začal plakať a povedal že nechce aby som umrela. Niekedy tie deti vedia potrápiť. Pokojné Vianoce