Verim, ze tento problem ma vacsina zimnych deti, tak sa nas tu snad zide viac. Dcerka bude mat vo februari 3 roky a do skolky ju nevzali. Sancu mame az v septembri. Ja som zatial na RD, ale neviem co dalej. U terajsieho zamestnavatela (pred nastupom na MD) pracovat dalej nechcem ani po prijati dcerky do MS. Mam dat vypoved a prihlasit sa na urade prace alebo len zostat na neplatenej RD? Urcite budem potrebovat aspon tych 150-200 € mesacne, takze by som si chcela najst nejaku pracu na dohodu, ktoru by som zvladala aj s dcerkou. Ake mam moznosti? Poradte prosim. Dakujem.
@sifar skus sa poinformovat, ci nahodou nie je v tvojom okoli ms, ktora berie deti aj priebezne, pocas roka (u nas su take skolky a zoberu deti, ak maju miesto). co sa tyka tvojej prace, ak tam nechces pracovat, tak ti bude lepsie, ak by ti dal zamestnavatel vypoved (ak by sa teda on rozhodol, ze uz nechce, aby si pre neho pracovala), mala by si narok na odstupne. mas potom aj narok na podporu, avsak v minimalnej vyske (myslim, ze je to 159 E)
Skolky mm obehane - je to beznadejne. Aj som sa priebezne chodila pytat, ci sa im nahodou nejake to miestecko neuvolnilo, ale vsetky su preplnene. Aj tak ale dik za radu.
Ten moj zamestnavatel je tak "mily", ze on ma nevyhodi a toboz uz nie s odstupnym - on to uz nejak vymysli. Potesilo by aj tych 159€. Neviete ci by ta podpora bola aj ak dam vypoved ja?
Zabudla si dat prihlasku do MS pred rokom, to je od 15.2.2010 do 15.3.2010? Vtedy si si mala dat prihlasku s nastupom od 1.1.2011 (trebars)
@sifar
nárok na podporu nezáleží od toho ako skončil prac.pomer (či doodou, výpovedou zo strany zamestnanca albo zamestnávaela...), záleží,či si bola v posledných dvoch rokoch pred zaregistrovaním na UP aspon 730dní poistená v nezam. Ak ti trvá od pôrodu prac.pomer, tak túto podmienku splnaš.
Ak ti nezostala žiadna dovolenka, ktorú by si si po ukončení RD do ukončenia prac.pomeru mohla čerpať, ale tvoj PP skončí napr. posledným dnom RD, tak sa bude rátať materské z vym.základov dva roky pred čerpaním RD (nie MD!), t.j záleží aký si mala plat. Ale ak nižší ako terajšia min. mzda (teraz neviem presne aká je cca 310*-320eur???) tak sa bude rátať z min. mzdy terajšej.
Ale dá sa aj inak si to trochu navýšiť, to je v téme o podpre (ak napr. ti zostalo 15dní dovolenky a jeden den si po ukončení RDbudeš čerpať riadnu dovolenku a týmto dnom ti skončí prac.pomer a ostatnú dovolenku ti preplatia,,, ale dá sa aj inak ...)
tak tento problém mám presne aj ja,môj malý má v apríli 3 roky a tiež netuším čo dalej,dúfam že nám niekto poradí