Ahojte. Mám kamarátku ktorá ma dcéru, od septembra zapísanú v MŠ. Dcéra je trucovitá, diriguje rodičov, tí jej ustupujú. Dcéra si zmyslela že nebude chodit do škôlky, tak ju nechávajú doma. Hovoria že MŠ zle znáša, tak jej nebudu predsa robiť “zle”. Je zvyknutá na pár blízkych ľudí, inak širšie okolie a rodinu znáša zle - plač, krik a podobne. Ako by ste to riešili? Podľa mna je základný problem v tom že dieta nenavstevuje MŠ
@mabenn pýtala sa ma sama na radu… viem že sú tu skúsenejšie mami
Tak my ani ty dieťa kamarátky nevyriešime.
ja nenarazam na problem ako taky, ale na zadanie temy...ty asi v tom problem nevidis, ale uz tento sposob riesenia veci, nie je ok...preco ty by si mala za nu zakladat temu? ona nevie? ona nevie poziadat o radu, potrebuje kamaratku? kolko ma rokov? 15? o to tu ide
Nijako, keďže to nie je moje dieťa a nič ma do toho nie je. Staraj sa o seba a máš o problém menej.
Keď už, tak doplním. Základný problém nie, že nenavstevuje škôlku, ale že je ROZMAZNANÉ a za to si môžu rodičia sami.
a o aku konkretnu radu ta prosila?
Možno nech skúsia súkromnú škôlku, je tam viac učiteliek a menej deti …
No a k rodičom, možno začať nejakými podcastami o výchove, o psychológii a vývine dietata aby pochopili co robí a prečo robí. Podľa mňa len nechápu svojmu dieťaťu, nevedia mu určiť hranice a tým ho rozmaznavaju
A čo teba do toho???
To ze dieťa nenavstevuje škôlku lebo ju zle znáša, určite nemá spoločne nič s rozmaznanostou.
Nejako sa ťa to týka? Ak nie, nerieš. Jej dieťa.
Uz z prispevku citit, ze odsudzujes dieta za "rozmaznanost" a rodicov, ze jej ustupuju..nie kazde dieta je pripravene byt viac casu s cudzimi ludmi v cudzom prostredi ako s vlastnou rodinou, niektore sa "ochoci" a ine to da jasne najavo
Ak sa pytas na radu, poviem ti, ako sme to spravili my. Syn mal koncom augusta 4 roky a v septembri nastupil do skolky. Prve rano velky hrdina, manzel ho bol zaniest, tam ho ucitelky od manzela museli doslova nasilu odtrhnut. Poobede, ked som prenho prisla, este stale plakal. V utorok sme ho my uz doma nedokazali odtrhnut od nohy stola ani od radiatora, tak ostal doma. Teda fyzicky by sme dokazali, ale museli by sme ho do tej skolky odviezt uplne nasilim, asi jedine vo vreci😆 V stredu mal uz sopel, tak ostal do piatka doma. Dalsi pondelok sa opakoval scenar z utorka, drzal sa ozaj silno😅v utorok sme pokrocili, ze sme sli autom, ale pred skolkou sme ho nedokazali z auta vybrat. Tak sme to vyriesili tak, ze sme ho stale nejak motivovali, co budeme robit poobede (ZOO a pod.) a chodil len na doobedie, teda bravala som ho pred spanim. To bola dohoda, ze ak rano nebude robit taky strasny cirkus, bude tam len pol dna. Od oktobra uz nastupil normalne a neboli ziadne vacsie problemy. Samozrejme, ze to na nas este skusal, ale to sme uz nepopustili, uz to tam poznal, aj kamaratov, aj ucitelky a bolo mu tam dobre, len odchod z domu bol obcas prenho tazky. Takze skusit nejako postupne a potom uz ale nezaradit spiatocku, nie 2 kroky vpred a 3 kroky vzad. Ja som mala zo zaciatku tiez take myslienky, ze ho odhlasim, ale buduci rok uz bude predskolak, takze to uz bude mat jednak povinne, takze to by uz bolo natvrdo bez kompromisov, jednak bud. rok aj mladsi nastupi a 2 naraz takto zvladnut som si predstavit nevedela a ja sa vratim do prace, takze kompromisy mozne nebudu, proste rano obaja chlapci nastupia do skolky a domov pojdu az poobede.
to má aj nejakú diagnózu alebo len taký rozmar?
troška zavčasu rodičia skáču ako píska ich dcéra, ale však ich vec...
Nerieš to, čo si vychovala to má.
Ja by som to riesila tak ze sa nebudem starat do ich vychovy. Je to ich vec ci davaju dieta do skolky a to,ze rodicia respektuju dieta a maju moznost nechat ho doma je tiez ich vec. Dat dieta do skolky je volba, nie nutnost, ktora tebe moze vyhovovat no inym nie.
Rešpektuj! Ona rešpektuje svoje dieťa, lenze ty evidentne nevieš, čo to slovo znamená.
Ďakujem za rady. Veru, nech si spravia ako chcú je to ich dieta 😄😄
Z tvojho prispevku neviem, či je problém len v tej skolke (v tom prípade sa zamerať na vyber škôlky, zvážiť jej potreby, kde by sa jej páčilo, ich možnosti) alebo aj doma. Ak s nou majú aj ine problemy, tak sa treba zamerať na výchovu. Asi by mali viac respektovat svoje potreby, porozmýšlať, čo im vadí, v com nechcú ustúpiť. Ak narazia na odpor, nech ho príjmu, no nie sa mu podvoluju.
Nikdy nemôžeš hodnotiť dieťa ,pokiaľ s ním nie si 24/7.....
ja by som riesenie nechala na kamaratku, pretoze to je jej dieta