Trojročná dcéra ma absolútne nepočúva. Trvá to cca mesiac, bola veľké zlatíčko, stále sme sa tárali po vonku, po obchodoch, nikdy s ničím nebol problém že by vymyšlala alebo utekala. Ale teraz je to hrozne, uteká mi aj vonku aj v obchode, schováva sa, neposlucha ma. Môžem jej povedať aj 10000x ale aj tak si urobí po svojom a vyplazi mi jazyk. Je drzá. V septembri ide do školky, ja sa veľmi bojím ze ju to neprejde 😞😞
Myslite že by mohol byt problém aj v tom, že sme si zadovážili domáce zvieratko? Od vtedy sa jej správanie takto zhoršilo. Ako na ňu?
@thirstymonk aj ty fliaskaš svoju malu dceru?
Moja skusenost u starsej dcery medzi 3 a 4 rokom to bolo najnarocnejsie obdobie 🙃
@mimer čo to je vzdor? Som si myslela že sme si tým už prešli keď sa okolo 1,5r - 2r za všetko hádzala o zem a revala pre všetko 🤦🏽♀️🙄
skusa hranice treba jej ich nastavit a nie 1000x nieco povedat a dieta si aj tak ide svoje. rodi. he tu na to aby ukociroval dieťa a dal mu jasne bajavo co moze a co je uz cez ciaru. povedz raz ak nepocuvne, vezmi za ruku a sprav s nou ak robi sceny daj "trest" odidte z danej oblasti, preruste aktivitu.... chce to vela trpezlivosti a casu dieta to o chvilu pochopi ze tudy cesta nevede...
Dvakrát dostala už symbolicky po riti. A žije.
@thirstymonk 2 a pol ročné dieťa "symbolicky" biješ po zadku? Jaaaaj chápem, to aby si zvykla čo? Kebyže som tvoja manželka, tak 2 x dostaneš symbolicky po vajciach, to len tak, aby sa nepovedalo.
To čo popisuješ začalo aj u nás v 3r malej, má 4r2m a trvá to stále, hoci sa mi zdá, že sa to troska zlepšuje. Ako na ňu? Je to obdobie nastavovania hraníc, obdobie kedy si ona uvedomuje, že sama je osobnosť, chce si presadiť svoju vôľu (co je normálne a zdravé). U nás funguje vziať obľúbenú hračku, zatrhnúť sladkosť, rozprávku atď. Nie je to dokonalé, niekedy pením ale tuším je to pomaličky lepšie.
A v škôlke nebude stredobod pozornosti, bude ich tam zrazu veľa, čiže neboj, tam bude v pohode. Učiteľky si vedia s deťmi urobiť poriadok.
@earlgrey Uvidiš, možno ťa potom v štrnastich zabije, keď budeš vysavať, keď dieťa pozera telku. To sa stalo realne v USA pár rokov dozadu. Chlapec zabil svoju mamu, lebo vysavala, keď on kukal telku. To je vysledok tej vašej bio-eko progresivnej vychovy. Robite si z decka bôžika. Určite svojim deťom aj terigaš školske tašky ty, aby si, chudačikovia, nepokazili chrbatiky ne?
@thirstymonk
Pozri, nevieš o mne nič, ja som len napísala svoj názor. A nie, nevychovávam svoje malé dieťa tak, ako si to popísal ty. Ja mám samostatné 5 ročné dieťa, ktoré nepotrebuje, aby som mu behala okolo zadku. Ale v živote som ruku na dieťa nepoložila, na takú úroveň sa neznížim. Vybudovať rešpekt sa dá, ak sú stanovené hranice, ale bitkou si rešpekt nezískaš. A netrep mi tu o USA, mňa to nezaujíma.
@earlgrey ok, to ti gratulujem. 🙂
@thirstymonk vyfliaskať treba rodičov čo bijú deti aj keď len symbolicky..
@natall113 Tak priď a vyfliaskaj ma, hrdinka za klavesnicou.
Určite slzy, vyvádzanie nie sú dôvod na to, aby si ty zmenila svoje rozhodnutie o tom, napr. kam pojdete, čo kúpite, či sa môže vzdialiť a pod..
Skús jej popredu hovoriť pravidla ako sa správať, potom si ich zopakujte ( no nečakaj, že hneď a vždy poslúchne..), skús ju zapojiť do plánovania a rozhodovania o tom, ako strávite deň.
Keď ´neposlucha ´ vecne popis, čo práve vidíš, že robí a čo potrebuješ, aby robila, bez odsudzovania, prosikania, vyjednávania, ponižovania..
Napokon ja si často hovorím, že aj tato fáza dospievania je veľmi dôležitá a potrebná. Chcem, aby moje dieťa raz vedelo robiť i vlastne rozhodnutia, aby sa dokázalo presadiť a nebolo len takym poslušným barankom bez názoru. To mi uľahčuje pohľad na jej správanie a zmenšuje negatívne pocity z toho celého.
Zo škôlky si nerob ťažkú hlavu. Bude ako bude a vela deti práve v skolke rešpektujú autority.
Zeny, vy si dufam robite srandy😂 ja som myslela, ze ten vzdor co zacal v dvoch rokoch, uz je top😂 a teraz rste pride nieco horsie😂 amen tma
@kacena4 toto presne robím, ale už ma prechádza pomaly trpezlivosť
@thirstymonk prosím ťa nemudruj keď ma nepoznáš 🙂 niesom žiadna hrdinka za klávesnicou, viem sa ozvať aj v reálnom živote, či každý kto ti oponuje je automaticky zlý?
@tiika ona práveže neplače a ani nekričí. Ona robí vyslovene zle. Behá pomedzi regály a smeje sa mi, rehoce sa na celý obchod. Schováva sa. Hovorím jej pod, ideme preč a ona s výsmechom nie nejdem, poviem jej že ide sama tak s výsmechom kričí tak dobre ahoooj. Potom keď ideme okamžite domov sa hej pýtam či mi bude ešte utekať a povie že už nie. Pritom je to tak vždy. Minule oblizovala výklad, vravím jej nech to nerobí lebo je to špinavé. Ona z výsmechom zas 🤦🏽♀️
Ja jej všetko vždy rozprávam kam ideme, kam pôjdeme potom. Čo ideme kúpiť, koho ideme pozrieť atd…
Nepouzivaj vyhrazky, ktore sa nedaju splnit. Samozrejme, ze ma z teba decko potom srandu. Povedz jej raz, a ked nejde, pomoz jej odist-tzn na rukach ju vynes, ked treba.
@majlo1234 to aj praktizujem, ale keď sa ti schová tak že sa po nej nevieš ani natiahnut tak je to veľmi ťažko
Vyfliaskať a domáce zvieratko odstrániť.