3,5 ročný syn nerozpráva

barbora59
17. feb 2015

Ahojte baby,mozno sa tu uz takato diskusia nachadza, nasla som ale len stare..Potrebovala by som si pokecat s mamickami, ktore maju s detmi rovnaky problem,potrebujem pocut rady a skusenosti. Syn ,velmi velmi zivy,z oci mu nic dobre nejde,typicky chalan,vek 3 roky 5 mes a problem s recou.Niekedy sa mu usta nezavru aj pol hodiny,ale to je taka čínstina,NIC zrozumitelne.Co rozprava zrozumitelne-,mami,tati,mami tam je pes,cem cajik,necem tam,necem papat,garaz,pod tam,cem toto,placem.atd..vsetko rozumie, chodime do dialogu-resp teraz sme zacali,ale to je take 2krat do mesiace 25min.Diagnozu napisali specificke oneskorenie vyvinu reci..tak nejak(?)Vysvetlili mi ze slovo specificke v tomto znamena ze nerozprava a nevedia dovod lebo psychol.vysledky su ok.Ak som to teda spravne pochopila..Skolku navstevuje mesiac,predtym jasle.V skolke vsetko ok,zapadol, je spolocensky,toho som sa nebala.Psychologicke testy vysli v poriadku.Ked robime doma ulohy napr-Mam papier s obrazkami cinnosti,ked sa spytam kde chlapcek kope loptu,kde sa dievcatko cese,vsetko ukaze našupu ,napodobni.Zvieratka vie vsetky ale len zvuky ako robia.Vyslo ze v hlave to ma v poriadku,stym som aj ratala lebo nikdy sa mi nezdal niaky iny.Akurat sa mi zda az moc zivy,vsetko hrr,hrrr..Som uz nedockava,kazdy den nato myslim a pytam sa kedy zacne,co ak nezacne..DAKUJEM VAM za cenne rady .

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danieli
17. feb 2015

Ahoj mam doma presne to iste o mesiac staršie, môžeme popísať 😀 byt hluchý nezaberá, nas velmi chce komunikovať, len este to nejde, turbo živý rovnako a slovná zásoba myslím presne taká istá

barbora59
autor
17. feb 2015

@danieli co snimi budeme robit?;)

tova
18. feb 2015

@barbora59 do 6-7r. vsetko dobehne. je to len oneskoreny vyvin reci, tak ako niektore dieta sa nauci chodit v 10 min. ine v 18m. ale v 2r. chodia obe deti rovnako a neni rozdiel. chce to cas, niektore deti potrebuju pocut slovo 50 krat aby si ho zapamatali, vela rozpravat, vysvetlovat aj ked neodpoveda, pustat pestnicky, a havne citat kazdy den par knih, daj k posteli vecer 3 knihy a tie iste citaj tyzden , musi ich pocut par krat aby si nieco zapamatal, dalsi tyzden vyber ine 3 knihy, on hocikedy aj okolo 5r. moze spravit behom tyzdna, dvoch taky krok, ze s obycajnych slov bude rozpravat vety a hned do mesiaca otazky atd.. nahlas rozpravaj ako sa vola kazda hracka, obrazky v knihe, zopakuj to slovo par krat. napr. pozri lopta, das mi loptu? (nie das mi ju?) lopta je cervena .

anuska74
18. feb 2015

Dobre je to, že rozpráva aj keď nie čisto, on bude naberať slovká, aj spájať . Treba vždy zopakovať ako u menších detí, jednoducho zrozumiteľne. Stále donekonečna, veľmi trpezlivo.

terezka1947
18. feb 2015

@barbora59 moj ma cca tolko ako tvoj a od septembra je v skolke-dovtedy cinstina a veeeeeela rozpravania,kt.sme rozumeli iba s manzelom...kazdym dnom v skolke je to ale lepsie,dokonca po mojom navrate z porodnice musim povedat,ze rozprava celkom slusne,slovna zasoba sa rozisruje,opakuje kazdeco,co pocuje...a aj ked niektore slova este nepovie cistucko,rozhodne pokrok od septembra je obrovsky..doma som sa s nim do septembra snazila vela rozpravat,kadeco citat,ukazoavt z kniziek,pytat sa...ale nepomahalo nic,...az skolka a kamarati-kedze mu zrejme nerozumeli,tak sa musel snazit 😉
urcite aj tvoj sa rozhovori...

clovis
18. feb 2015

mam dvoch synovcov, ktori zacali rozpravat neskoro, takze ti viem povedat aspon takto. starsi ked mal 2 roky hovoril este len ga-ga a ked isiel do skolky vedel par slov a velmi jednoduche vety. no a teraz ma 6,5 roka a rozprava skoro stale aj ked nie cisto, nema spravnu vyslovnost viacerych hlasok, ale nema problem s rozpravanim, takze ono sa to asi rozbehne. no a mladsi, ten ma uz 3,5 roka a ten rozprava este menej ako starsi v jeho veku aj zacal neskor, do troch rokov nehovoril vobec, aj teraz je skupy na slovo, sem tam nejake skovo, velmi jednouche vety. podla je dobre sa tym zaoberat, logoped a tak, lebo moja svagrina sa tym vobec nezaoberala a myslym, ze v skole ju upozornia, ze ten starsi by mohol chodit k logopedovi. mnohi maju predsudky, ze je nejaka hanba, ale to su obmeduene nazory, logoped je odbornik, ktori moze dietatu pomoct a cim skor sa pomoze, tym skor sa vec riesi a dosiahnu sa vysledky. ale ako to opisujes tvoj chlapcek je na tom lepsie ako moji synovci, takze to sa asi spravi. s babami je v tomto menej problemov, ale poviem, ze ja som starsej citala uz od polroka, aby pocuvala rec, a my doma vseobecne vela rozpravame, no a este sa radi neskocit k diatetu hned, ked na nieco ukaze svojou posunkovou recou, ale nech skusi vyjadrit co chce a potom mu to dat, takze sa nauci, ze ked nieco chce, musi povedat. ked povie nieco nespravne, nekomentuj, len to zopakuj este raz a spravne, on sa tym uci ako to ma byt, moja dcera to potom sama od seba zopakuje a takto sa stale v reci zlepsuje, alebo ho skus jemne vyzvat, aby to zopakoval. urcite nezostat v zajati detskych slov a pouzivat ich aj medzi rodicmi, lebo tym sa len brzdi progres, nevravim slovo ako papat, ale svagra ked pocula, ze maly skomolil slovo topanky na pakonky, zadalo sa jej to tak mile, ze to sama zacala pouzivat v komunikacii s nim. a skuste si pozerat obrazkove knizky, take kde su predmety, cinnosti a este aj tematicky usporiadane a vsetko, co ho zaujme na obrazkoch pomenuvajte. hlavne je sa vela zaoberat a ono to pojde, ale vidis svagra nerobila nic, len cakala a maly sa aj tak rozkecal, len nehovori uplne cisto. takze tak.

anuska74
18. feb 2015

Ked chodíte do Dialogu, prihlás ho tam do sanatória na pobyt.

barbora59
autor
18. feb 2015

@anuska74 je prihlaseny , caka v poradovniku

jolinka
18. feb 2015

@barbora59 ahoj sama mam dcerku s narusenym vyvojom reci, ale u nej bolo viac zasiahnute porozumenie reci ako samotna rec.

V kazdom pripade to ze maly celkom dobre rozumie je VELMI DOOBRE...zaklad pre rec je porozumenie, az ked dieta nadobudne dostatocnu pasivnu slovnu zasobu, cize slova ktore rozumie ale aktivne nepouziva...az potom moze hovorit. 😉 😉 😉 Takisto je dobre ze uz tvori kratke veticky 😉 Ono sa to pomaly rozbehne. Len nadalej navstevujte ten Dialog, pripadne si vyhladajte dobru klinicku logopedicku, nie klasicku logopediu kde sa venuju len naprave vyslovnosti. V synovom pripade je teraz vyslovnost nepodstatna, tu bude pilovat az pri dostatocnom rozhovoreni sa. 😉 😉

Deti s neskorsim vyvojom reci potrebuju vsetko vidiet ci zazit o com sa rozprava...takze mu neopisuj veci z minulosti ci buducnosti, okecy typu "na buduci tyzden pojdeme tam a tam, pamatas ako sme robili v lete to a to..." Ty len kratkymi strucnymi vetami opisuj vzdy to, co chlapec pripadne ini ludia robia alebo opisuj co vidi na obrazku. trebars sa vola Matko tak... "Matko papa, Matko kresli, vezmeme si kosik, nakupime pomarance...atd atd.." Kratke 2-3 max. stvorslovne vety.

A prosim hlavne nedaj na rady typu, robit sa hlucha, ci nechapava... 😝 😝 😝 😝 Dieta ked v 3,5 roku nerozprava,, tak nie preto ze je lenive ci neochotne ale preto ze NEMOZE.... takze tym, ze by si ho ignorovala, akurat vyvolas hnev ci frustraciu 😖 😖 😖

Ver mi. ze pre kazde dieta je ovela LAHSIE sa dorozumievat normalnou recou, ako posunkami, ukazovanim, ci placom... 3,5 rocne dieta je uz natolko rozumne, ze potrebuje okoliu zdelit aj zlozitejsie veci ako "chcem to a to" a na to uz potrebuje rozpravat vo vetach a keby mohlo urcite by hovorilo.

Poznam X lenivych pohodlnych deti , ktore rozpravaju primerane veku a ako opisujes syna, ze je zivy, tak ked sa mu behat neleni, urcite by aj kecal keby dokazal. 😉

mooonika1975
18. feb 2015

@barbora59

mám dvoch synov, kým boli v kočíku , tak som sa stále s nimi rozprávala , v jednom kuse, pri varení, v kočíku, v aute sme si obzerali, v obchode, potom som pridávala rôzne riekanky, pozerali sme knižky, vedela som všetky naspamäť a večer sme si "čítali" knižky, tak ,že som si vymýšľala krátke trojslovné vety k obrázkom, dieťavetko otáčalo strany. No a nakoniec sme si spievali, ja potom sa pridávali deti.
Obidve už v 3 rokoch rozprávali čisto, naozaj sa treba venovať deťom tak ,že im budete predkladať tie básničky, opakovať, lebo to deti majú radi, dokola, dokola. Čo sa týka úloh takých, že vy vediete otázku a on má odpovedať, to neni dobré, to robiť nebude. Určite nie psycholog, určite nie logoped, to je ešte skoro, stačí od 4 rokov, stačí matka 🙂 😉 🙂 veľa šťastia

jolinka
18. feb 2015

@mooonika1975 nechcem ti protirecit, ale ak ma dieta skutocne naruseny vyvoj reci...tak zacat sa venovat tomu az od 4 rokov je uz dost neskoro. 🙄 🙄 🙄
Ak je dieta "len" omeskane v reci, tak tam je mozne ze rec nabehne aj sama len neskor ako je obvykle, ale pri narusenom vyvoji, je treba vcasnejsie sa o to starat a venovat. A inak ja som papula vymleta, dobre som si hubu nevylamala pri dcere...ale ked raz to dieta ma problem, tak to nie je vzdy len o "venovani" To je super na rozvoj zdraveho dietata, dieta s problemom potrebuje aj pomoc odbornika a nie kazdy rodic je schopny pracovat s dietatom, trenovat logopediu, rozvoj porozumenia ...na to su potom dobre kadejake centra reci ci logopedici 😉

mooonika1975
18. feb 2015

@jolinka tiež ti nechcem protirečiť, ale povedzme si úprimne, koľko detí z tých čo chodí k logopédovi má skutočné problémy?? koľko z nich je len takých že rodič nemá čas a dostatočne sa mu nevenuje, tým pádom dieťa v tejto oblasti "zakrnie" , ak aj malo nejaký malý problém, tak zrazu je z toho obrovský problém ,ktorý už musí riešiť odborník

brumka
18. feb 2015

@barbora59 chrape?

barbora59
autor
18. feb 2015

@brumka viesco nechrape ale stale spi s otvorenymi ustami. logoped odporucil dat to pozriet

jumama
18. feb 2015

Knizka o vyvine reci uplne dolu na stranke na stiahnutie v PDF: http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci Odporucam, su tam rozne techniky ako sa rozpravat s dietatom, aby sa rozhovorilo. Hlavne ak pasivnu slovnu zasobu ma - t.j. v knizke vsetko poukazuje a rozumie, co sa ho pytame, len samo sa akosi do reci nepusta 🙂 Skuste "alebo otazky"...

meluela
18. feb 2015

@mooonika1975 robila som to iste basnicky, pesnicky od malicka (kym mi to nezacal zakazovat 😀 )... a dieta ma oneskoreny vyvoj reci ...
ale suhlasim ze "zazrak" logopedie je vo velkej miere a v mnohych pripadoch (hlavne ked tam nie je nejaka organicka pricina) vo faktore casu ... ze dieta sa to proste nauci ci mu niekto strka palicku do pusy alebo nie ...

brumka
18. feb 2015

@barbora59 tak ak spi s otvorenymi bysom sla na orl, dcerka mi od roka chraplaa cim dalej menej a horsie rozrpravala ak zvladla len 2 slabiky a potom nic fufnala a na orl zistili ze je takmer hlucha a velka nosna mandla po operaci krasne rozprava, sice sa ucime rozpravat ale reaguje lepsie, spieva si... tiez na logopedicka posielala do dialogu ale ja do sukromnych centier nepojdem

jolinka
18. feb 2015

@mooonika1975 no ja nerobim statistiku 😉 😉 😉 a neposudzujem venovanie ci nevenovanie druhych rodicov ...ale ak sa rodic nevenuje dietatu zrazu by sa mu nelenilo dochadzat na logopediu ??? 😕 😕 😕

a vies som v takej skupine...kde su rodicia s detmi s problemami reci, tak drviva vacsina, vlastne vsetci sa pri svojom dietati stretli s postojom "urcite sa svojmu nevenujes" a je v tom aj trosku nadradenosti a pychy...ze aha ja sa svojim venujem tak preto tak dobre rozpravaju.

Moja svokra ktora povazuje venovanie detom za ukrutnu nudu, nemali doma prakticky ziadne detske knihy ci kocky, minimum hraciek, jej zaluba bola zahrada a nie deti...napriek tomu jej boli nadelene inteligentne deti s rychlym vyvojom reci ... no a jak jej to robilo dobre, ze si moze zgustnut na mne a mojom "nevenovani" ked dcerka nerozumela a nerozpravala.. ze dalsie tri nase deti nemali problem nebolo dolezite. 🙄 🙄

barbora59
autor
18. feb 2015

@jumama dakujem ti

barbora59
autor
18. feb 2015

@brumka ok dakujem . dialog nieje sukromny , preplaca ho poistovna.rodic len nieco doplaca

sveta27
18. feb 2015

Moj maly zacal iba rozpravat v tomto veku, jeho dvojicka s nami viedla uz kvalitne dialogy. Spravame sa ku nim rovnako. Stari rodicia uz stresovali a posielali nas k logopedovi, odmietli sme, lebo robi naozaj pokroky. Jeho rovesnik u logopeda bol, ktory odpurucil jedine-pockat. Myslim, ze niekedy rodicia privelmi "stresuju" 🙂

jolinka
18. feb 2015

@meluela ja som chodila s dcerou na logopediu a v zivote jej nikto nic do ust nestrkal 😉 😉 😅 😅 😅 palicka sa mozno tak pouziva pri detoch s chybnou vyslovnostou...pri nehovoriacom dietati sa pracuje inak. 😉

brumka
18. feb 2015

@barbora59 to fakt? ja som pozerala horibilne sumy ze maju. dobre vediet. ale urcite ist na orl ako zbytocne trapit dseba a dieta ked problem moze byt v sluchu

jolinka
18. feb 2015

@mooonika1975 a zober si take decka z osady, ej tym sa ale venuju 😀 😀 a maju nastup reci OK, obsah reci je sice taky aky je, co pocuju od rodicov 😝 😝 😝 ale ak je dieta zdrave, ma dost recovych podnetov z okolia aj bez extremneho venovania a musela by si ho snad zavriet do pivnice aby nerozpravalo 😉 😉

takze ked dieta s primeranou starostlivostou nerozprava...bud ma fyziologicky problem alebo problem v hlave...alebo je v tom najlepsom pripade "problem" len omeskanie reci.

meluela
18. feb 2015

@sveta27 za to moze aj to mnozstvo "odbornych" clankov co sa tlaci do medii a medialych vystupeni logopedov v relaciach typu telerano, damsky magazin ... ako ist k logopedovi co najskor, ako indentifikovat recovy problem uz z prveho blabotania a pod. .. logopedicky si nahanaju robotu a co sa clovek potom napocuva od rodiny 😠
ale tak zasa dieta to prezije bez ujmy, penazenka o par desiatok eur lahsia za diagnostiku pripadne aj pravidelne sedenia ... akurat ze v mnohych pripadoch zbytocne ...

jolinka
18. feb 2015

@meluela no my sme neplatili za logopediu NIC ...ked neratam listok na MHD 😉

barbora59
autor
18. feb 2015

@brumka na orl ideme v piatok.. ale so sluchom nema problem urcite.uvidime co povedia

meluela
18. feb 2015

@jolinka da sa nastastie aj take najst ... ja som isla podla odporucania a blizkosti a 40e diagnostika + 15 eur kadze polhodinove stretnutie raz do tyzdna obcas aj skratene a trosku chaoticke ... no nezanechalo to vo mne dobry dojem ... zatial napredujeme aj bez toho, ak pojdeme neskor este doladovat vyslovnost, tak asi tiez najdem nieco s normalnesou cenou ...

brumka
18. feb 2015

@barbora59 anbi mi sme nevedeli ze ma problem s o sluchom reagovala viac menej na vsetko