Ahojte maminy, mam 3,5rocneho syna, ktory ma momentalne obdobie,ze si oblieka moje saty a sukne a hra sa,ze je princ...Paci sa mu,ked sa zatoci a sukna sa vlni....Je to v poriadku?Mate aj vy podobnu skusenost? Prejde ho to? Lebo manzel tvrdi,ze ci chcem s neho urobit dievca...co nieje pravda...Mam mu to zatrhnut,alebo je to len prechodne obdobie?dakujem
@iivkaa1 nato by ti najlepšie odpovedal pychológ,môj názor,ja by som to nedovolila,už len z toho dôvodu ,že sú to moje šaty a odmala sa dieťa učí čo môže a čo nie ,neviem či sa ti bude páčiť ak to bude robiť ako 5,6 a viac ročný ,čo otvorí skriňu a bude si brať čo bude chcieť,alebo kabelku ,odmalička treba dávať hranice a ak chce byť princ ,treba mu kostým ušiť alebo kúpiť a ten bude jeho a ten si môže brať ....
@aristka to mi pride ako skatulkovanie... dievcenske hracky a chlapcenske hracky.. Podla toho co pises by sa chlapec nemal hrat s kuchynkou, babikou, kocikom.. Potom, ze preco z chlapov vyrastaju egoisti a maju taketo nazory. Ten chlapec ma iba 3,5 roka, nikde nie je napisane, ze si bude zenske saty obliekat aj o dva roky.. Zatial sa mu proste paci ako sa saty tocia.. Dietatu staci pri hre vysvetlovat. Neznamena, ze zmeni orientaciu preboha.. Pride mi to ako z 15 storocia toto...
@iivkaa1 aj moj si rad vybera ruzove hracky, rad vari v svojej kuchyni, pacia sa mu sukne - ma teraz 2 a pol. na druhej strane lubi vlaciky, najradsej pozoruje ked sa niekde stavia... Ja ho tak nechavam, ved ked mu nieco zakazes, este viac bude chceit a okrem toho, myslim si, ze este vsetko sa moze zmenit, proste teraz sa mu takto paci. Ako vravis, je to obdobie
@mimajo
ruzova je povodne farba chlapcov. Staci ist na nejaky krasny zamok/kastiel, kde mali dievcensku a chlapcensku izbu. Dievcenske su bielomodre obycajne, chlapceske izby su ladene do ruzova.
@iivkaa1 nemozes z neho takto spravit dievca, je to blbost... on sa len hra.. mozno mu len vysvetlit, ze sukienka sa toci, ale princovia sukne nenosili - nie mu to vnucovat, ale ukazat mu napr. obrazky nejakych princov...
@sisaha prečítaj si prečo nie odznova ,nehovorím ,že sa nemá hrať ,aj môj sa hrá s mackom,varí a pod...tu ide o to aby sa ak sa hrá obliekal do svojich vecí ,malému dieťaťu to vysvetlíš povedieš ho aby to nerobil ,aby tú tvoju skriňu neotvoril ,lebo to nie sú jeho veci,aj bude starší bude to robiť tiež,otvorí skriňu a oblečie si mamine veci a potom mu to bude zakazovať a prečo ,keď doteraz to mohol robiť a ak bude mať súrodencov ,pôjde aj im do vecí lebo sa chcem hrať na princa...každé dieťa má mať svoje oblečenie ,hygienické veci a odmala má vedieť ,že má používať svoje..nehovorím o hračkách...
@iivkaa1 hm...ja si myslim,ze sa mu iba paci,ze ma akoze vejuci plast...atd...objavuje nove veci-tvoj satnik...pozri,ked ma princovske obdobie,usij mu plast-bude len jeho 😉
a ak mas pochybnosti...nech sa mu manzelmviac venuje,zoberie ho na bicykle,turu,ryby....co ja viem....ale nemyslim,ze by to bolo take tragicke....mala som kamaratov,co sa so mnou v skolke hrali s babikami,davali sme im papat,kocikovali....a su uuuplne "muzny" 😀 ....a aj moj,hoci ma len 21 mesiacov dava hracky spinkat,papat...to uz aj ja by som sa mala zacat bat? 😀 😀
moj nazor,nemyslim,ze to nejako specialne riesit treba-skor viac sa hrat,rozsirovat obzory...ak sa manzelovi nieco nepaci 😉
@aristka tiez som sa ako mala obliekala do maminych a babkinych veci,milovala somotvorit skrinu, vybrat sukne, ktore miboli vtedy velke a hrat sa, ze som princezna. Nik mi to nezakazoval, mama mi do toho dokonca este pomohla a cuduj sa svete, ked som mala 6 uz som to nerobila. Jasne, stanovujme dietatu hranice uz od mala. Co tak povedat mu hned ako sa narodi, ze v noci sa neplace ale spi, ked mama spi, tak musi spat aj on. Ked mama nema naladu,musi sa hrat sam, ked mama upratuje, nesmie sa chciet pritulit... Je to smiesne.
@iivkaa1 je to uplne vporiadku. Je to hra a je maly. Ked to buderobit v 15tich, tak by som sa vtedy zacala nad tym zamyslat :D
..ma len 3.5 roka..je to este dieta a rado sa hra...preco za tym hladat vzdy nieco ine?..mnohe maminy sa tu v blogoch pytaju..môj syn rad vari, bude hanba mu kupit kuchynku?..môj syn rad kocikuje, bude hanba mu kupit kociar a babiku?..nie, nie je to hanba..je to vase dieta a vase dieta sa rado hra...je to normalne, ... deti sa maju hrat ..a moja odpoved pre
@iivkaa1 je..nechaj ho hrat sa.. ver, ze ho to prestane bavit, najde si neskôr inu zabavku ..teraz ho nechaj..a ostatnych neries..dôlezite je, ze je tvoje dieta spokojne...
@demonique to ti pripomeniem ak budeš mať viac detí a to ,ktorému si to dovolila im to bude robiť alebo či budeš taká zhovievavá aj k svojim druhým detičkám ak ti spravia nálet na skriňu...a nehovrme tu o plači a nočnom budení ,to si úplne mimo a som názoru ,že ak nechcem aby niečo robilo ani ako starší ,nedovolím mu to odmala lebo to,že ty si bola taká super učenlivá ,to neznamená ,že aj iné detičky sú také super učenlivé.....
@iivkaa1 Tak malé dieťa síce vie ,že je chlapec ,ale je ešte velmi malý aby sa mu páčili konkrétne len chlapčenské hračky.Vtakom veku je detom jedno či sa hraju s bábikami či s autíčkamu.To len my rodičia dospelý im kupujeme čo uznáme za vhodné.My ked prídeme ku bratrancom tak moje dievčatá sa tiež hrajú s autíčkami ahrá sa s nimi aj moja staršia 8ročná dcera.Nato aby si sa mohla znepokojovať je poprvé skoro apo 2.musia byt nato viac znepokojivých symptomoch aby z toho mohlo byť niečo čoho sa manžel obáva.Ale zas ani ja nedovolím mojim dievčatám aby sa hrali s mojimi šatami ,lebo ten neporiadok si neviem predstaviť 😀
@aristka ja som nebola superucenliva, teda aspon o tom neviem, ale myslim, ze ide o spravne nacasovanie "ucenia" Dieta si predsa potrebuje rozvijat fantaziu. Jasne, ze ak by mi rozhadzal skrinu, tak by som ho upozornila, ze to sa nerobi a prinutila ho upratat to so mnou. Ale nemam pocit, ze by iivkaa pisala, ze jej rozhadzuje veci. Ak by sa ma syn opytal v takom veku, ci sa moze zahrat s mojou suknou, urcite by som mu to dovolila a neriesila, ze by to nemal,lebo su to moje veci a co ak to bude robit aj ako starsi. To je moj nazor
😕
to čo už toto?
a akože napr. čo ak chce byť módny návrhár pre ženy? tak potrebuje vedieť, ako sa točí sukňa, či? 😉
aj môj syn mal napr. kúpený sporák, práčku,...a hrával sa na varenie, že perie,....
ako nechápem, to preto som mala riešiť, že je zženštilý?
a koniec koncov vidí to aj doma, keďže mám muža vychovaného aj do voza aj do koča, ako ocko varieva (aj v nedeľu), hodí do práčky, vyvesí prádlo....samozrejme nie denne 😀 ale proste je normálny človek ( nedelím žena-muž), ktorý sa vie o seba aj domácnosť postarať, nedelíme práce na ženské a mužské
a po pôrode, keď som bola dlhšie chorá, to padlo super, nemusela tu nabiehať žiadna babka variť, upratovať, prať...
podľa mňa si má každé dieťa vyskúšať hru podľa svojich záujmov a je len plus, ak ho baví "všehochuť" a nedelíme to dievčenské a chlapčenské hry
do života by mal byť pripravený každý bez ohľadu na pohlavie
ja keď som čakala druhé, syn mal 7 rokov, normálne si kúpil takú minibábiku s postieľkou a tri dni ho bavilo sa o ňu starať 😀 a ja som to veru neriešila
a je to normálny chalan 😉
zas nehľadajme za všetkým nejaké psycho a neleťme hneď diagnostikovať naše deti
@iivkaa1 ja osobne na tom nevidím nič zlé, môže to byť ozaj iba také obdobie 🙂 známej syn sa rád hrá s kuchynkou 🙂 ale súhlasím s @aristka , že nedovolila by som mu obliekať moje oblečenie. Nie som naň háklivá, aj požičiam, keď treba. Ale môže sa s ním pri hre stať čokoľvek 🙂 tiež by som to riešila tak, že by som išla do hračkárstva a išla kúpiť nejaký kostým, ktorý ON chce (ale nie princeznovský 😀) Moje netere majú aj originál, aj od maminy ušité princeznovské šaty, v ktorých môžu robiť čokoľvek 🙂
@iivkaa1 ja ti možem povedať, z vlastnej skúsenosti, že je to normálne.dokonca už mám aj výsledky za sebou 😀 aj moj syn sa hral s bábikami, obliekal si moje podprsenky, gaťky, dokonca si tam strkal aj vložky a dnes má 18 a už to nerobí 😀 😀 bolo to krátke obdobie asi vo veku 3-4 rokov...dnes sa vie perfektne postarať o sestru, pomocť v kuchyni, a to sme mu vtedy vobec nezakazovali skúšať moje oblečenie 😀 a najviac sa mu páčili moje lodičky 😀
@iivkaa1 na samotnej hre nie je nic zle. deti sa radi kostymuju. ale nedovolila a nedovolim detom chodit do mojej ci muzovej skrine vyberat si veci a hrat sa v nich. nevedia posudit, ci to bola draha kosela, ci lacnejsia. ak by prisli, ze potrebuju nejaku suknu na kostym - tak by som im nejaku starsiu, zavinovaciu ci plazovu pozicala, ale az po opytani 😉
@demonique pripajam sa k tebe, tiez som ako mala najradsej liezla babke a mame do skrin a vyhrabovala saty a vselico mozne 😀 bola to najvacsia sranda 🙂
@iivkaa1 moj maly ma 4 roky a ked sme oslavovali mamine narodky v restike na terase, tak maly mal na hlave celenku a nechty nalakovane 😀 proste to tak chcel a basta. celenku potom dal dole, nechty sme odlakovali. obcas ho proste take somariny napadnu a hrabe sa v mojej skrini. bit ho za to nebudem, ani na neho nekricim, nevidim dovod. len mu so srandou poviem ze vyzera jak dievca a da to potom dole ked sa vyblazni.
@iivkaa1 No väčšina oteckov si predstavujú svojho mužského potomka ako futbalistu , hokejistu , pretekára a pod.
Už sa teší , kedy sa prvý krát pobije a ukáže aký je chlapák . No ak sa im chlapec ukazuje ako nežné dieťa a zažne sa zaoberať ženskými aktivitami akosi ho to prekvapí 😀 😀 😀 😀
Ale aj tatínko musí nechať proces vývoja dieťaťa na "chlapa" pekne plynúť a vychutnávať si každý deň, lebo sám chlapček sa bude rozhodovať čo sa mu páči....
Možno bude ľúbiť kvety, zvieratká ,kreslenie a futbalová lopta nebude jeho obľúbená....
Len treba syna nechať hrať sa a čím viac možností dostane , tým lepšie sa bude vedieť pre niečo nadchnúť....
Ocinko nech sa nebojí. Ani si nevšimne a bude " kradnúť " žiletky a pánske voňavky...Ale všetko má svoj čas... 😀 😀 😀 😀 😀
@aristka hovori sa tomu aj zazitkove ucenie.., co si vyskusa, to pochopi.. Dieta sa nema obmedzovat v hre.. Moze sa ti stat, ze sa tvoj syn napriklad nalici tvojimi šminkami, lebo bude chciet vediet ake to je.. Patri to k zivotu.. To čo robi teraz, neznamena, že bude robiť aj o par mesiacov.
Moja dcera si tiez prezera moje oblecenie... To, čo nechcem aby bolo zaspinene, alebo roztrhane odlozim na vyssie poličky kde nedočiahne, ale neriesim, že si chce pozrieť, alebo vyskusat.
ja som ako dieta skusala mamine vlozky ked nebola doma..., na nete kolovala fotka, kde deti mali po tele polepene slipove vlozky. Oni jednoducho skusaju vsetko.. U nas su takisto stanovene hranice - ale v podstatnych veciach.., napr. s liekmi, alebo chem. prostriedkami sa nehra.. Treba vyhodnotit riziko a tam ja skusanie siat chlapcom nezaradujem..
dakujem maminy .... aj ja som toho nazoru,ze je to ok 🙂
@sisaha ja nehovorím o hraní,dievčatá ,stále nečítate čo píšem ...moje dieťa mi nebude liezť do skrine a obliekať si moje veci o tom hovorím a aby sa chlapec šminkoval z mojimi malovátkami pokiaľ nemá maškarný to tiež nie ,tak isto ako moja dcéra,to sú moje veci a bez môjho vedomia mi tam nepôjdu,tak ako je nejdem svojim synom do ich súkromného šuflíka bez ich vedomia....inak sa hrajú pekne všetci aj s kuch. aj s bábikami aj s autíčkami..takže nepretáčať...
@aristka my nepretacame, len ty zrejme nevidis co piseme my tebe... ale ja uz chapem, ze mas proste podelene, co je tvoje a co je cudzie. na napr.taku hranicu voci vlastnemu dietatu nemam, ako pisala
@sisaha s vynimkou nebezpecnych veci ktore tiez uskladnujem vysoko mimo dosah deti. ja nevidim lozenie do mojej skrine mojim dietatom ako zasah do sukromia.
aj nohavice sú v podstate mužské oblečenie... a nosíme ich... nechaj ho, hrá sa, ak má z toho radosť tak to nerieš a manželovi povedz nech zamieša na dievča 😀 😀 😀 😀 😀
@iivkaa1 nechaj ho..hra sa..