3,5-ročné dieťa v škôlke s 5-ročnými a 6-ročnými

6. aug 2024

Ahojte. Dnes mi volala riaditeľka zo škôlky, že dcéru prijali do škôlky. Prijatá je ale do vyššej triedy medzi 5 a 6 ročné deti. Ona má 3,5. Otvárajú totiž iba dve triedy. Jednu 3 a 4 ročné, ktorá je už plná a druhú 5 a 6 ročné. Prihlášku som podávala až teraz po termíne, keďže som sa o škôlke dozvedela neskoro.
Prvotný dojem bol taký, že som sa celkom potešila, lebo si aj so staršími rozumie. Neskôr mi však napadlo, či ju tam práveže nebudú utláčať. Túto škôlku teraz otvárajú prvý rok a tak sa tam tie dievčatká navzájom nepoznajú. Veľmi som ju do tejto škôlky chcela dať, je to pobočka jednej škôlky na ktorú sú veľmi dobré recenzie. Dali by ste dieťa takto medzi o 2 roky staršie? Je šanca, že si tam vytvorí plnohodnotné kamarátstva?

anjelicek26
6. aug 2024

V nasich oboch skolkach, kde mi chodili deti, maju len tento model... zmiesane triedy 3-6 rocnych... ma to svoje vyhody aj nevyhody... kazdopadne ma ucitelka viac casu sa venovat mladsim, kedze tie vacsie - su samostatne, plus pomahaju mladsim, funguje taky "domaci rodina surodenci" princip... kamaratstva boli, ale vzdy s rovnako starymi detmi (ktorych je v skupinke vzdy niekolko)... on atam bude jedina 3,5 rocna? U nas je to vzdy tak 6 kusov 3 rocnych, 6 kusov 4 rocnych, 5 rocnych, 6 rocnych, viac menej samozrejme...

msnesquik
6. aug 2024

Sanca tam je a podlamna ju starsi aj potiahnu, viac sa tam nauci..u nas v skolke su casto decka pospajame a aj ako najmladsia mala dcera kamosky v predskolskej, aj ked nevedela poriadne rozpravat

marianarem
6. aug 2024

Ja som takto bola, ze ma hned zaradili medzi velkacov, asi tiez kvoli kapacite. Nespominam si na ziadne problemy.

autor
6. aug 2024

@marianarem ďakujem 🙂 a spomínaš si na kamošky? Ako si sa tam cítila?

autor
6. aug 2024

@anjelicek26 no práveže bude tam sama 3,5 ročná.

autor
6. aug 2024

@msnesquik takže sa s ňou v pohode zahrali, neodstrcili ju, že je mladšia hej?

uriva
6. aug 2024

Môj syn bol takto, mal ale skoro štyri roky, keď nastúpil. No boli dvaja takíto malí v triede s predškolákmi a boli to úplní benjamínkovia celej triedy. Učiteľky si ich mojkali, kŕmili, fakt sa mali ako "prasiatka v žite". Neskutočne to tam zbožňoval. Podľa mňa to bolo super - teraz už je školák a spí, takže sa ho nespýtam, ale rád to tam mal, do škôlky vždy behom. Aj sa čosi poučil popredu, zle mu nikto nerobil. A jemu tiež viac vyhovujú staršie deti, vždy sa aj na pieskoviskách hrával so staršími ako s rovesníkmi, takže možno aj preto. A s tým "svojím rovesníkom" v triede sa teda veľmi nekamošil :D

autor
6. aug 2024

@uriva 😃😃😃 tak to musel byť pekný zážitok 🙂 ďakujem, že si mi Tom napísala 😃😃 že prasiatka v žite 😃😃

marianarem
6. aug 2024

Citila som sa v pohode, ale ja som bola taky spolocensky zdatny typ, vsade som hned vedela zapadnut, najst si kamaratov. Fakt je ale ze prva kamoska, na ktoru si tam spominam, bola rovesnicka, mali sme totiz aj vela aktivit spolu, napriklad na dvore sme boli vsetci naraz, myslim, ze aj spacia miestnost bola spolocna a tak.
Ale ja myslim, ze sa nemusis nejako obavat. Deti boli odjakziva v skupinach, kde boli rozne vekove kategorie, to je len novodoby vynalez, ze sa delia podla veku. Urcite tam bude aj dost deti, co maju mladsieho surodenca a su teda zvyknute na mensie deti. Skolkari podla mna nerobia az take rozdiely, vacsi rozdiel v zaujmoch a zmyslani je skor medzi takym 13rocnym a 10rocnym.

andreatytler
7. aug 2024

Ja by som nevahala. Takyto vekovo zmiesany kolektiv je velmi prirodzeny. Aj ked mas doma dve deti je medzi nimi vekovy rozdiel a hraju sa spolu. Tu kde zijem su deti v skolkach zamerne pomiesane aby sa ti starsi naucili pomahat mladsim a ti mladsi maju dobry vzor a najlepsie sa ucia od starsich deti. Taku ze najlepsiu kamosku si dcera moze najst aj mimo skolky. Ak ma ta skolka dore recenzie, urcite ju tam daj.

fiafia
7. aug 2024

Ja som mala presne opačný problém. Moja dcéra mala ísť do veľkej triedy a žiaľ jej miesto nevyšlo tak ako jediná ostala v malej triede. Bála som sa,že nebude napredovať, predsa prídu deti ktoré pomaly ani hovoriť nevedia,ona sa už mala venovať príprave do predškolskej ale spatne to hodnotím pozitívne. Bola ich velka "mama" a páčilo sa jej ,že už vedela všetko čo sa učili 😊

nikpa
7. aug 2024

Za mňa super, starší ju potiahnu, naučia veľa vecí a deti v takomto veku nebudú riešiť či má 3,5 alebo 5. A ďalšia vec, v súkromnych drahých škôlkach sú často deti všetky spolu, od 3 do 6,7 rokov presne preto, že tá rôznorodosť je pre nich prínosom. Skôr by ma to trápilo keby to bolo dieťa staršie ako jediné medzi malými. Takto naopak nie.

mamickalisticka
7. aug 2024

Mne by to napríklad prekážalo, predškoláci už majú inú mentalitu ako také malé deti. Neviem si to predstaviť, doma mám 3.5 ročne deti a aj 5.5 ročne dieta a sú to síce len dva roky, ale aj tak je to rozdiel.

tamvtme
7. aug 2024

keby tam bolo viac mladsich deti, tak by som nevahala, moja dcera medzi starsimi vzdy viac napredovala, tahali ju vpred a aj si s nimi rozumela....ale ak tam bude jedina, je to na zvazenie....chodila 1 rok do zmiesanej triedy, kde boli deti od 2r (este s pleinkami) az po predskolakov, ona mala vtedy 3 a teda patrila k tym mladsim....na niektore aktivity ich delili na 2 skupinky podla veku, ale neviem si to uplne predstavit, ked tvoja jedina

selenka7
7. aug 2024

Nasa nastupila ked mala 2 roky a tyzden do nasej dedinskej jednotriedky. Uplne najmladsia, asi aj historicky najmladsia. Uz bola odplienkovana, rozpravala a mali miesto, tak ju vzali. Akurat na spanie mala este cumel. Vsetci boli starsi, aj ti trojrocni, ona bola taky maly maskot, najstarsi ju strazili, davali na nu pozor a co bolo najvacsie plus, nezazili sme co je to ranny plac v satni. Kedze ostatni boli starsi a ona nastupovala vo februari, nikto tam uz neplakal, tak ani ona nevidela dovod. Predpokladam, ze nikto z tych 5-6 rocnych plakat nebude, takze dost pravdepodobne sa tiez tomu vyhnete. A je pravda, ze ju potiahli, rychlo vedela basnicky, zapajali vzdy vsetkych do akychkolvek programov, vianocne besiedky, vystupenie pre mamicky...a potom ked bola ona vacsia, takto vnimali mensie deticky. Starsi v satni pomahali mensim ked sli vonku a podobne.

tamtumdo
7. aug 2024

Môjho tak preradili,keď mal 4 roky....s menšími si nerozumel,,,nadával" že knihy pre malé deti,hračky pre malé deti,učili sa tam taky základ,ovocie,zeleninu,farby,básničky ktoré on opakovať dookola nechcel ...tak ho supli ku predškolákom a paráda....konečne ako tak chcel chodiť do škôlky....myslím že ho dosť potiahli tie staršie deti,u nás to bolo super....

akvi
7. aug 2024

Môj syn mal 3 roky a nastúpil do vekovo zmiešanej triedy, nič lepšie sa mu nemohlo stať. Väčšie deti ho jednak potiahli vo veciach, ktoré ešte nevedel a jednak sa nenudil, pretože čo sa týka vedomostí, bol vždy popredu skrz nadania. Na VŠ som robila prácu ohľadom heterogennych tried v MŠ a všetky škôlky, ktoré to takto mali, si pochvaľovali, pretože deti si prirodzene pomáhali, ťahali sa a bolo to po všetkých stránkach prospešné. Je oveľa prirodzenejšie, ak je dieťa vo vekovo zmiešanej skupine. Triedy rovnakého veku sú výhodné jedine pre učiteľov, pre deti to žiadne výhody nemá.

autor
7. aug 2024

@tamvtme no veď to mi vŕta hlavou, že je jediná

autor
7. aug 2024

@mamickalisticka ďakujem 🙂 vnímam to podobne.

petrao2
7. aug 2024

Neter takto nastupila do skolky
Ako 3 rocna medzi 5 rocne
Myslim ze tam boli este 1 2 deti v jej veku ale s tymi a mensimi sa neskamaratila nejak extra
Vacsie deti ju velmi potiahli dopredu
A teraz uz bude mat 5 v januari a skolka je najlepsie miesto podla nej
Netreba sa bat a treba skusit ak to nebude fungovat este stale mozete skolku odlozit

maminkadeticiek
7. aug 2024

Ked nemas inu moznost,tak sa proste prisposobite.Dievcata vacsinou podla mna nezvyknu mat problem s utlacanim,lebo nemaju az take tendencie medzi sebou superit ako chlapci,tam byva taketo spravanie castejsie.Podla mna je to vsak moze byt vacsi problem pre ostatne deti,nie to tvoje.Mam skusenostu,ze taketo vyrazne mladsie deti maju tendenciu skupinu spomalovat.Ucitelka sa nerozkraja a 5-6 rocne deti maju diametralne odlisne potreby.Ved to su uz adaptovani velkaci predskolaci a ona sa bude akurat ucit kreslit postavicky a zvykat si na skolkarsky rezim.Kde sa ona bude este len adaptovat na skolku,tam ide deti budu riesit predskolsku pripravu.Nie je to stastne pre nikoho,mam s tym skusenosti,ale zrejme sa neda nic robit.Potom ked tie starsie nie su primerane zapojene podla svojich schopnosti maju tendenciu nudit sa a vymyslat blbosti.Tvoju starsie deti budu skor tahat dopredu ak sa rychlo adaptuje.

jumama
7. aug 2024

Nasa tak bola prvy rok, tiez z dovodu miesta, ked nastupila. Ona sla v januari do skolky, takze vlastne len polrok. Bola od mala vysoka, cize toto nevadilo, ze by bola nejaka malicka voci inym detom. Aj vselico vedela. Poznala jedno dievcatko z ihriska, ta sa vzdy hrala so svojim bratrancom a k tym dvom sa vzdy pridala. Ak hovoris ze u vas to bude uplne nova skolka, kde sa deti nepoznaju, to je fajn, nebudu tam uz tak zadelene kamaratstva, aj ked sa deti hravaju v skupinkach, obcas to uz tak byva, ze maju toho svojho "naj" kamarata.

yanni
7. aug 2024

Bud rada, ze si dostala miesto. Deti nie su hlupe, vzdy sa prisposobia. A ucitelky tiet vedia,. co robia. Moje deti boli v Montessori a tam je len takyto model. Deti medzi takmer 3 roky a 7 rokov vsetky spolu. Moja starsia dcera sa vzdy spajala skor so starsimi. Ani v skole nema problem, ze je takmer o 2 roky mladsia ako spoluziaci. Ono ten vek je casto irelevantny. Niekedy je aj 5 rocne dieta horsie ako to trojrocne. Ci uz v spravani alebo aj v samoobluznych cinnostiach. Nelam si hlavu, tvoje dieta bude len profitovat. A priprav sa, ze moze doniest domov aj nepekne vyrazy atd. Ti 5-6 -7 rocni predskolaci maju niekedy uz "predpubertalne" maniere. Hlavne ak maju doma este starsich surodencov.

engynka
8. aug 2024

Moj chodi do montesorri skolky kde standardne su vsetky deti spolu. Ono prirodzene tam vznikaju skupinky - malkaci a vacsie deti alebo doevcata a chlapci. Ale navzajom sa respektuju. Vacsi pomozu mensim, realne to vidim ako vacsie dieta pomoze napr s obuvanim mensiemu. My mame velmi dobru skusenost.

ivana_iva
9. aug 2024

Môj syn,nastúpil do škôlky keď mal 2r 10 mesiacov a bol v triede s 4-5 ročnými. Za mňa super. Naučil sa tam pekne rozprávať,deti sa s ním hrali,hlavne dievčatá, brali ho ako bábiku 🤣so všetkým mu pomáhali,starali sa o neho až tak,že potom nechcel chodiť,lebo mu vadilo,že stále sa okolo neho všetci točía a on mal potom obdobie,že všetko chcel sám 🤣tento rok už ide k svojim rovesníkom.