3,5-ročná dcérka sa hádže o zem a prestala mi hovoriť mama

michaela20011203
3. jan 2025

Ahojte mamičky idem sa s vami poradiť lebo už som zúfalá. Naša dcérka má 3,5roka do 3 rokou sme žili v Nemecku už pol roka sme na Slovensku lebo som mala ťažkú haváriu na aute. Mala ešte nechodí do škôlky ale v nemeckú navštevovala jasličky, mali sme problém ju odplienkovat ale posledne dva týždne je odplienkovana rozpráva len základ, ale aby som prišla k hlavnému problému, odkedy žijeme na Slovensku mala od určitého času odmieta somnou ísť kamkoľvek von, ak ju dostanem von hádže sa o zem, ma záchvatmi plaču a pýta sa hneď domou, a co ma najviac dostalo prestala hovoriť mama. Vždy keď jej poviem povedz mama odpovie baba, s manželom ide bez problémov von, žijeme v meste kde sa narodil muž čiže mala sa stretáva len s jeho rodinou, dokonca mi moja dcérka povedala ze som kaka, ja neviem co sa stalo, vždy bola na mňa veľmi naviazaná a teraz nič, stále je len okolo tatina. Muž pracuje a ako náhle on príde domou mňa si ani len nevšimne, odmieta ma objať, spraví to len málo kedy. Ja už neviem ako ďalej prosím pomoc

dankabg
3. jan 2025

@michaela20011203 podľa mňa je to len prechodná fáza po návrate z cudziny. Je to pre ňu veľká zmena. Je ešte malička daj tomu cas

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@dankabg neviem si to sama vysvetliť ale koľko krát si po večeroch poplačem, príde mi to ako kedy ma nenávidela s každým ide rada von len somnou nechce a s mami som baba....

gribka1
3. jan 2025

Trávi čas len s vami dvoma?

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@dankabg
@dankabg keď sme sa sem vrátili bolo leto chodila veľmi rada von 3 krát za deň sme boli vonku a zrazu asi dva mesiace dozadu odmieta ma.

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@gribka1 nie netravi, chodí k babke kde strávi polku dňa a navštevuje jedno centrum 3x do týždňa od 8-12 tam sa detičky hrajú, jedine tam mi ju vtedy zobrali lebo mala plienku.

gribka1
3. jan 2025

@michaela20011203 A babka je v pohode, máte dobrý vzťah?

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@gribka1 s mojou svokrou nekomunikujem, jedine manžel ju tam vždy zoberie aj odnesie ide k nej tak raz do týždňa. Čiže nemáme dobre vzťahy :(

lentilka209
3. jan 2025

@michaela20011203 Nahuckana

dankabg
3. jan 2025

@michaela20011203 no tak možno je malinká vykoľajena z toho, že doteraz bola s tebou a zrazu je u babky a s cudzími ľuďmi...myslím si, že to prejde, len teraz má v tej malej hlavičke zmätok

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@lentilka209 myslíš? Ako by ju mohla nahúckat? Ma 3 roky rozpráva len základ. Nechcem to spochybniť len sa to snažím pochopiť. Ako by mohla svokra nahúckat malú aby somnou nešla von a mala doslova hysaky?

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@dankabg ono je to veľmi ťažké lebo keď muž je po nočnej nemôžem ju zobrať nikam lebo nechce nemôžem ísť ani na nákup lebo plače ako keby som ju uniesla, hotová sa s toho

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@michaela20011203 ona neplače len keď idem ja a manžel, ale keď sme v aute a napríklad manžel vystúpi z auta a mala ostane somnou zas úplne Hystericky plač toto mi nejde do hlavy

gribka1
3. jan 2025

@michaela20011203 No lebo, či odtiaľ vietor nefúka. Tatino čo na tú zmenu vraví?

gribka1
3. jan 2025

No keď si mala haváriu, to si bola v nemocnici? Boli ste od seba? Ako dlho?

niqua
3. jan 2025

@michaela20011203 ahoj...chcem ta upokojit..dnes som citala presne rovnaky prispevok na CZ koniku...asi to bude nieco co sa stava...aj vek tusim sedel...myslim si, ze to odozneje samo, tak ako aj prislo...netrap sa

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@gribka1 tatino povedal ze to je jeho princezná a nevie prečo to tak je

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@niqua pane bože ja len dúfam ze to bude čím skor

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@gribka1 áno bola som v nemocnici mesiac som rada ze žijem mala som cenu zrážku nevidela ma ten celi čas ale keď som prišla z nemocnice neodtrhla sa odomna až kým nezačal tento strajk

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@gribka1 ak sa mám priznať napadlo ma to ako prvé ale neviem ako by to dokázala urobiť

procrastique
3. jan 2025

TO sa upraví, len vydrž :D ďalšia fáza nenávidenia príde v staršom veku, keď zistí že ste sa katapultovali naspäť do tejto krajiny :D

michaela20011203
autor
3. jan 2025

@procrastique ja som musela potrebovala som pomôcť s malou po tej havárii, v nemeckú sme nemali žiadnu rodinu, no som zúfalá a neviem už ako na ňu, trcime zavreté doma žiadna šanca ísť von, na prechádzku, na korculko, stavať snehuliaka, koľko krát jej poviem povedz mama ja nie som baba a stále len baba, vysvetľujem jej ale nič nezaberá.

renesance80
4. jan 2025

@michaela20011203 prestala by som si ju vsimat

andreatytler
4. jan 2025

@michaela20011203 To ako ta oslovuje by som neriesila. Je je mozno nejaky vzdor. Ale to je cudne ako s tebou nechce byt sama ked ste mimo domu, ale ked ste doma, tak je s tebou v pohode. Myslim ze tam by mohla byt nejaka trauma z stahovania. Male deti mozu dost zle znasat zmenu domova, istoty. Do toho este aj ty si bola mesiac prec. Ja by som zasla za psychologom a poradila sa. Musis sa odosobnit od tohto problemu a urcte to neber osobne a ako nejaky utok, alebo prejav nenavysti voci tebe. Problem tu ma male dieta ktore si nevie pomoct. Ty musis zahodit svoje strachy ze ta nevola mama a odmieta ta a skusit jej nejako pomoct.

tiika
4. jan 2025

Tiež si myslím, že by to mohlo byt spôsobené presťahovaním. Asi to ešte nespracovala, pokial je to v nej, nejako sa ju snaží tu nespokojnost dostať zo seba von. Zrejme si z nejakého dôvodu vybrala teba, je voci tebe negatívne naladená a takto si ventiluje tu frustráciu… Skús sa o tom s nou viac rozprávať, nech to da zo seba von, čo sa jej na novom mieste nepáči alebo i páči atď.

michaela20011203
autor
4. jan 2025

@andreatytler
@tiika ahojte mame termín u neurologicky 23.januara kvôli tomu ze rozpráva len základ, budem sa pýtať na tu psychologicku, ale ako zisti kde je problém keď ona povie len pár základní slov? Dnes son skúsila ju zobrať v kočiari a tam neplakala len pri obliekaní a nechcela ísť preč lebo táto nešiel tiež. Ale ako bola v kočiari už vonku prestala plakať ale keď bez kočiara tak to sa nedá.

dankabg
4. jan 2025

@michaela20011203 hej no rozumiem. Ja som bola takto v nemocnici dva dni a mala bola na mňa tak urazená, že nechcela ísť spočiatku ani na prsník.

tiika
4. jan 2025

@michaela20011203 aj keď povie sice iba pár slov, no rozumie už vela. Skús sa na ňu naladiť, úplne zabudni na seba, na svoje myšlienky, pocity, snaz sa porozumieť jej a povedať, čo si myslis, že asi prežíva, čo sa v nej odohráva.
Napr. Dlhšie sa mi zdá, že sa na mna pre niečo hneváš. Chcela by som vedieť viac. Je to preto, lebo som bola nejaký čas v nemocnici a ty si tu bola bezo mna? Chcela si byt vtedy so mnou? Bolo to pre teba asi ťažké, je to tak? Je možné, že si bola smutná, lebo som sa s tebou nehrala, nechodila na prechádzky, nepomáhala pri obliekaní,…? Potrebovala si, aby som ta objala..?
Pozoruj ju, či zbystri pozornosť, či ti prikývne alebo naopak. Pokračuj, kým budeš mat taký ten dobrý pocit. Určite jej, ale následne nezačni nič vysvetľovať a nepreberaj pozornosť od nej späť na seba.

michaela20011203
autor
4. jan 2025

@tiika ďakujem za radu skúsim a dám vedieť

andreatytler
4. jan 2025

@michaela20011203 No v tomto podla mna bude nieco spojene s tym stahovanim a zmenou prostredia. Ten kociar jej poskytuje utocisko, zname prostredie v neznamom svete a tym padom je v nom OK. Psychologicka si urcite poradi aj ked vie povedat len par slov. Ale podla mna vobec nemusis ist k psychologicke s dcerou. Chod ty sama a opis jej dcerino spravanie a myslim ze ona ti bude vediet poradit aj bez toho aby ju videla.

gribka1
4. jan 2025

Presťahovali ste sa všetci naraz, alebo nejako na etapy?