Ahojte predpokladám že takýchto tém je tu viacero ale predsa len by som chcela načať vlastnú a poradiť sa s vami a možno aj počuť váš názor. Syn má 1,8 roka a úprimne napíšem že dohromady toho veľmi veľa nevie. Tata povedal len párkrát mama ešte nikdy. Stále dokola mu ukazujem zvieratká a vydávam zvuky, snažím sa aby ma napodobnil ale ani náhodou.
Ale nie je to len o reči, zaujímajú ho len autá, iné hračky veľmi nie, napríklad keď mu dám lego Duplo tak len vysype všetky kocky a zem, buchoce s nimi že sa to nedá počúvať, ale nezaujíma ho, že sa tie kocky dajú aj skladať. Rád si pozerá knižky, ale akonáhle si s ním sadnem a chcem mu v tej knižke niečo ukazovať a čítať tak stratí záujem knižku zahodí a odíde preč. Sám si pozerá, ale stále ju len prevracia spredu dozadu a na nič konkrétne sa nesústredí. Vlastne vždy keď sa s ním chcem zapojiť do hry tak ako keby stratí o tú hračku záujem. Keď chodíme vonku, hrá sa pekne, aj vyhľadáva spoločnosť detí, vždy keď sa nejaká skupinka hrá napr. na naháňačku tak beží za nimi a chce byť medzi nimi. Len doma to akosi stagnuje. Mám ešte polročnú dcérku, inak by som mu venovala všetok svoj čas, no ale takto je to ťažšie.
Skrátka sa mi zdá že je za rovesníkmi trochu pozadu..Stretli ste sa s dieťatkom ktoré má v takomto veku taký slabý záujem o veci?
@nat_alia Mozno by si mohla upresnit, co pre Teba znamena vek 1,8, lebo toto casto ludia uplne spatne chapu. Je totiz rozdiel 1 rok a 8 mesiacov a 1,8 roka. 1,8 roka je rok a 9 mesiacov a par tyzdnov😉 A u takto malych deti je 1.5 mesiaca tiez dost rozdiel😉
@marianarem nechce asistovat pri nicom, nic proste
Ledva som ho volanim parkrat donutila prist za mnou aby si vyzdvihol caj. So sluchom nema nic, proste ma ignoruje
@dskjhfdlkdjhl ma 20 mesiacov
@nat_alia takze to nie je 1,8 roka, to je rok a 8 mesiacov😉
@dskjhfdlkdjhl wow dakujem za radu, to urcite vyskusam 👍🏽
@nat_alia tak ja nevidím problém, ale ozvú sa skúsenejšie, tak keď ho bavia autá, tak napríklad môj v tom veku ich tiež zbožňoval a stále zbožňuje :D takže keď sme chodili na prechádzky, tak síce nerozprával, ale ja som mu najskor hovorila aká farba je ktoré auto, neskôr som sa ho pýtala ktoré auto je napr. zelené, takto už v 2 rokoch vedel farby, následne sme prešli na značky áut, ako začal rozprávať, tak mi ich začal hovoriť sám. knihy ho doteraz tiež tak zaujímali, že len on, teraz začal akceptovať, že mu večer čítam. prvé 2 roky najradšej knihy rozoberal, hlavne tie pohyblivé :D lego je doteraz najväčšia zábava vysypať, rozobrať do posledného dielika a potom príde za mnou, že treba opraviť :D trávite s ním čas aj sama? bez dcéry? možno tým, že hru, keď sa k nemu pridáte ukončuje lebo žiarli?
@nat_alia To bude fajn.
@janka_266 môžem úprimne napísať že mu nedávam dôvod žiarliť, vzhľadom na to že on viacej vníma tak keď sa náhodou stane že plačú obidvaja tak utešujem najprv jeho😄 keď som s maličkou a on príde za nami tak malú položím a začnem ho bozkávať a stískať..a takto, proste snažím sa aby videl že ho milujem nadovšetko bez ohľadu na to že má ešte menšiu sestričku
Však ho nechaj nech sa hrá ako mu to vyhovuje. Nie každé dieťa bude opakovať ako opička.
A ukazuje prstom? Rozumie ti?
Neboj, je to normalne 20 mesacne dieta. Ja viem, ze niektore v tomto veku uz citaju Shakespeara v originali a rataju kvadraticke rovnice, ale je ich fakt malo. Nie kazde dieta vie v tomto veku rozpravat, udrzat dlhsie pozornost, skladat lego a pod.
Pre mojho syna bolo v tomto veku vsetko "baba". Knizky listoval, ale rychlostou blesku. Napodobnit dokazal len psa. Lego nezaujem. Ale ano, tiez ho zaujimali auta. Tak sme chodili kazdu prechadzku okolo aut a hovorila som mu, ktore je akej farby, aka to je znacka, citali sme si spzky na autach.. a zrazu, ked zacal hovorit (to tiez bolo tak, ze nic a zo dna na den spustil vo vetach a odvtedy sa mu huba nezavrie), tak vedel aj znacky aut, aj farby, poznal pismena, cislice, velmi rychlo sa vdaka tomu naucil citat (vedel uz v 4 rokoch citat texty)..
Ak vidis, ze ti rozumie a pocuje ta, tak ho nechaj, nech sa hra ako on chce. Nie kazde dieta je ako cvicena opicka. Rozpravaj na neho, ukazuj mu, co robis a bude to ok.
@nat_alia Tak podporuj tie auta, knizky si mozete pozerat o autach, alebo kup mu nejake o autach, kde si bude moc aj tocit kolieskami, kde su nejake otvaracie okienka a podobne. Moze sa s tym vyhrat aj sam, to nevadi. Farby mozes tiez nenapadne zamontovat do rozhovorov o autach a podobne aj ine veci, proste ist na vsetko cez to, co ho bavi.
Bud v klidku moj ma o tyzden 2 roky a pred 2 tyzdnami povedal mama. Tak isto len auta. Ale rozumie vsetko co chceme 🙏🏻🫶🏻 bavi ho proste so mnou prat, vie kde sa dava avivaz parfemy atd😁naplname spolu specialne orechy do prania… (dam to synovi nech on naplna). Ked umyvam sporak alebo pratam dam mu dalsiu hubku nech akoze aj on upratuje. Do vsetkeho sa zapaja. Vysavame - dam mu dalsiu nahradnu hadicu nech aj on vysava… Pradlo mi podava… a tak 🙂 nemusia ich bavit len hracky skus take fakt pre teba automaticke veci = pre dieta absolutny zazitok❤️
@thereisabear neukazuje a ci mi rozumie neviem..asi ano, niektore veci isto
@diewcatqoo dakujem🙏🏽
@nat_alia tak to neukazovanie by som riešila...
@nat_alia Ja toto tiež teraz akurát riešim ale prečítala som si toho dosť aby som nerobila nejak extra paniku. Môj má 18 mesiacov (predčasne narodený)mama povie len ak sa udrie a je riadny plač. Potom povie už iba ham ak je hladný. Akoze blaboce si aj svoje ale veľmi malo. Knižky so mnou len veľmi malo ale ukazovať nechcel, kúpila som takú hraciu že nech sťukne kde je havo a podobne. Tak toto ho baví chvíľku. Ale vie si sám povedať resp ukázať čo chce a vie aj čo ja chcem od neho. Lego si stavia, ja mu pomáham lebo mu to hneď padá, ukladá kocky na seba, stavia take tie vetičky čo musíš na seba dať kruhy. Deti má tiež rad, rad sa hra na schovávačky naháňačky.
Usúdila som že má ešte čas a aj tomu nechám voľný priebeh. Lebo väčšinu zručnosti čo by mal vedieť celkom vie.
Ja by som sa skôr zamerala na ine veci, nie ake ty ocakavas ze ho budú baviť. Napriklad máš pocit ze ti rozumie? Ked povies pod ideme von ide ku dveram? Alebo ideme sa kupat tak chape ze ma ist do kúpeľne?
Ovlada nejaké tie detské ukazovacky ako papa, poslat pusu, ukázať aky je veľký?
Lebo napriklad s knižkami je to tak ze niektoré deti potrebuju k tomu dozrieť aby ich obrázky zaujimali, mozno skus pohyblive leporelo alebo su aj take hmatove knizky a mozno by ho zaujalo albi pero.
A lego duplo aj ked je niektore od 1,5 roka ale to su skôr marketingove srandy aby zo ľudia kupovali zo chce tiež čas kym dieťa na to dozreje.
Skus si cez google nájsť vývojový dotaznik pre jeho vek ze kolko toho asi ovlada a daj vedieť 🙂
@nat_alia ja som začala syna riešiť v rovnakom veku ako ty ,neukazoval prstom toto nastúpilo až keď mal 2 roky,teraz ukazuje všetko čo chcem ja alebo on ,komunikuje neverbálne keďže tiež nerozpráva iba si blaboce,hrať sa hrá funkčné z hračkami a rád sa hrá keď ma pri tom spoločnosť ,nosí hračky a volá nás do hry ,zdieľa záujem, city a potreby,teraz má 2 a pol odplienkovany,začína sám jesť hrubá a jemná motoruka zaostáva a stým spojením je oneskorený i reč u nás je zasiahnuté aj porozumenie keďže musím vyzualizovat aby rozumel čo od neho chcem,začína imitovať ,napodobňovať či už pohyby alebo zvuky ,celkovo vývoj máme oneskorený ,určite ak máš pocit že dieťatko nieje v poriadku tak to rieš,nič nestratiš iba pomôžeš
Každé dieťa je iné, ide iným tempom, bavia ho iné veci, robia určite veci v inom čase. Ženy ti písali, že nestresuj, aj im rozprávali neskôr alebo sa hrali neskôr.
Ono to je všetko síce pravda a súhlasím, že netreba porovnávať, ale mne by svedomie nedalo a asi by som sa skúsila poradiť s odborníkom/lekárom/logopédom/psychológom/neviem kým, či je všetko v poriadku, keď sa to mne ako matke nezdá.
Opisuj mu všetko, čo robíš, čo vidíte, zdôrazňuj slová (nie pýtať sa, hovoriť. Napr pozri tu je mačka a mačka robí mňau a táto mačka je hnedá... Alebo ideme vonku a vonku sa zahráme hru a keď bude vonku zima, tak si dáme čiapku...). Ak varíš/upratuješ/skladáš šaty alebo niečo, skús ho zapojiť (prosím vyberieš mi misku, pomiešaš polievku, odložíš ponožky do šuflíka, zoberieš si servítku a utrieš rozliatu vodu...).
Knižky ak si ich len sleduje hore dole, skús také, čo ho baví (napr nech je tam veľa áut) a nech si to pozerá sám, ak nemá rád, keď si vtedy pri ňom (tu veľmi neporadím, ja mám knihomoľa od polroka 🤷).
Môj Duplo tiež nemusí, ale napr zaujalo ho, keď som sa s ním "hrala" sama. Sadla som si na gauč, skladala ho, on ma sledoval, nevolala som ho. Po chvíli si ho zobral a začal skladať tiež.
Ak nerozpráva vôbec, rozumie ti ? Napr aha babka stojí pri dverách, pozrie sa na dvere ? Alebo podáš mi telefón zo stola, pozrie sa aspoň na ten stôl ?
Lebo ak ho porovnám s mojím, tak je medzi nimi rozdiel mesiac (môj má rok a 9m), ale tým čo vedia/robia, by som povedala, že je rozdiel polroka, ak nie aj rok.
(Ale zase môj napreduje až príliš rýchlo v niektorých oblastiach, takže ja to budem riešiť zrejme z tej druhej strany.)
@nat_alia nemusí to byť nič, ale ja na tvojom mieste sa radšej poradím.
Na svoje meno reaguje, otočí sa, keď na neho rozprávaš?
Ak neskúša slová, tak bľaboce vo svojej hatlanine alebo je ticho ?
Čo sa týka fyzického vývinu, nemali ste nejaké problémy, s otáčaním/sedom/postavením/chodením?
Tak sa skús zapojiť tak že bez poučia a rob to čo on kopiruj ho
@nat_alia Mozno mu vadi, ze ho chces akoby vyucovat, niekto to ma rad, niekto nie. A nezaujima sa ani o cinnosti, ktore robis ty, ale jeho k tomu nevolas? Nepride sa pozerat, nechce asistovat?
Inac na Duplo mi pride asi aj trochu skoro, moj je teda velmi sikovny, ale s Duplom zacal az tak po 2 rokoch. V tomto veku to nemusi vobec kazdemu ist.