Vzdor 2-ročného

bebememe
20. jún 2023

Žalovňa😃
2 ročný keď niekam ideme nechce aby som ho držala za ruku kričí hádže sa o zem v obchodoch.
Manžel už povedal ze nejde nikam s nami🤣
Doma je celkom fajn ale veľmi priečny .
RIEŠENIE RADY ?😅
Obdobie vzdoru je mi jasné ale ako to riešiť aby nie len že ja ako matka som to zvládla ale hlavne on sám pre seba aby sa tak netrápil nakoľko mi je jasne že nevie naložiť zo svojimi emóciami. :/

tosomja
20. jún 2023

@bebememe v kočíku neposedi?

bebememe
autor
20. jún 2023

@tosomja posedi ale rovnako robí cirkus kričí plače lebo všetko chce stále mu niečo vadí je nervózny.... ja už sa ani nerozculujem bolo obdobie kde som mu rázne povedala aby prestal ale vtedy ešte viac začal a keď nič nebudem robiť len ignorovať tak si bude myslieť ze je to normálne. ..?!?!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viki128
20. jún 2023

Trvá to nejaký čas kým to dieťa pochopí, ale treba mu nastaviť hranice. Žiadny krik ani nervozita pred ním, normálne jasne povedať ako to teraz bude. Nejaký čas bude protestovať ale zvykne si. Mne dosť pomohla metóda zapájať ho do všetkého. Jasne mu povedať čo sa ide diať, a potom mu dať na výber. Napríklad 'teraz ideme tadeto. Ideš tade sám, alebo ťa vezmem na ruky' no ak bude stále utekať opačným smerom, vezmem ho na ruky ako malého tigra a ideme kade som povedala ja. Alebo 'ideme si umyť ruky. Ideš sám alebo ťa vezmem ja'.. Väčšinou už teraz kričí že 'sám'. Ale trvalo to. A keď si napríklad umyjeme ruky a on by sa chcel mágať hodinu vo vode, poviem mu 'už sme si umyli ruky, teraz ideme vypnúť vodu. Vypneš ju ty alebo ja'.. Aj keď nechcel pred tým vypnúť, tak už kričí že 'ja vypnem' a vypne pekne sám. Nebolo to zo dňa na deň.
Ešte poviem že zvládanie emócií sa učia detičky od nás. Rozčuľovať sa tiež naučili od nás. Ja som tiež neverila keď mi to niekto povedal, lebo ja sa pred ním predsa nerozčulujem. Až potom som si začala uvedomovať ze koľko krát sa rozčulim napríklad za volantom nad nejakým debilom 😂 no proste treba dieťaťu ukázať ako sa chovať v takých situáciách. Je v poriadku hnevať sa, takže napríklad keď sa ja hnevám, poviem pred ním 'hnevám sa, to nič' nerozčulujem sa, ponúknem mu objatie. Niekedy chce, niekedy nechce, keď povie že nechce, nebudem ho nútiť, proste som pri ňom, čakám kým sa ukludní, keď sa s ním dá ako tak rozprávať tak sa mu prihovorím. Snažím sa aby vždy pomenovak emóciu. Aby sám povedal že sa hnevá alebo je smutný. Pekne si vysvetlíme prečo je smutný, keď napríklad chcel ešte pozerať rozprávku a už nemôže, jednoducho poviem že viem že sa hnevá ale rozprávka už nejde. A ponúknem objatie alebo hrať sa s niečím iným. Je to beh na dlhé trate, ale myslím si že na výchove treba pekne pracovať, nie nechať dieťa vyrevať, ani nejdem začínať písať o tom aký to má dopad na to dieťatko.. No držím palce ❤️

bebememe
autor
20. jún 2023

@viki128 kľudne mi napis do správy aký to má dopad 😘 rada si vypočujem

andreatytler
22. jún 2023

@bebememe Pozri si internetovy kurz Nevychova. Pekne vysvetluju ako zvladat emocie deti a aj tie svoje.
Tu kde zijem ucia deti zvladat emocie uz od jasli.
Maj pochopenie pre jeho emocie. Uznaj mu ich a nechaj ho si ich precitit. On sam sa musi naucit ze hnev pride a odide.
Ked uz je dobre, vysvetli mu co to bolo. Pomenuj kazdu emociu. Pomaha mat obrazky s tvarami ludi, kde mozes vysvetlovat a ukazovat emocie. Hraj divadielka, kde sa jedna postva hneva a druha jej radi ako to zvladnut. Ty sama modeluj situaciu, ked si nahnevana komentuj co sa s tebou deje. Vysvetli mu co je prijatelne a co nie v hneve. dupat nohami je OK. Kopat do ludi a veci nie je OK. Najdite si spolu aktivity ktore mu pomahaju sa ukludnit. Vyhladaj rozne dychove cvicienia alebo relaxacne techniky a nacvicujte to ked je v pohode aby to mal zautomatizovane ked pride hnev. Odporuca sa mat mojkacika alebo inu vec ktora pomaha a ku ktorej sa moze utiekat ked to potrebuje.
Ked mate vymenu nazorov, skuste najst kompromis. Ty potrebujes aby ta v obchode drzal za ruku, On nechce. Co tak drzat nakupny vozik? Navrhni alternativnu cinnost, alebo ak rozprava, nech on navrhne ine riesenie. Musis byt skutocne otvorena tomu kompromisu. Ja napriklad trvam na drzani za ruku len ked ideme cez cestu.
Ignorovat jeho hnev nesposobi ze si bude mysliet ze je to normalne. Ignoracia obycajne sposobi ze dieta este viac place a krici. V tom veku nerozumie co sa s nim deje a je to pre neho desive a potrebuje pomoc. Ak ho rodic ignoruje, je to akoby ho opustil v kritickej chvili. Ked sa hadze o zem, bud tam s nim, ponukni objatie ak chce, ale nenut ho. Vela deti si pride po objatie az ked najvacsi hnev ustupi. Ja si pamatam ako som sedela na chodniku vedla kriciaceho 2 rocneho. Nas 3.5 rocny si trenuje ako spracovat hnev od 1 roku a jeho amoky hnevu byvali 20 minut dlhe. Teraz su maximalne 5 minut.
Velmi pomaha ukazat ze rozumies co je ich problem. Opytaj sa otazky na ktore mozu odpovedat Ano. Vidim ze sa hnevas, lebo ti nechcem kupit cikriky, ze? Velmi si ich chcel, ze? Velakra uz nic netreba robit po par tychto otazkach. To ze im ukazes pochopenie, je velkrat vsetko co potrebuju.