Rozmaznaný 2,5-ročný syn

23. júl 2024

Ahojte, mame jedneho syna skoro 2,5rocneho. Podla manzela je rozmaznany. Mame odlisne vychovne postupy. Kym on ide stylom prikazov, ja s nim diskutujem, vysvetlujem. Uvediem priklady.
1. Varila som. Syn chcel miesat. Muz po nom hned hucal, ze to pali, nesmie. Syn sa zacal hadzat o zem. Ja som dala k linke dalej od sporaka misu, vrchnaky, varesku a syn si spokojne hrdo "varil". Muzov komentar - je rozmaznany.
2. Vecerne spanie - manzel zaveli a zlosti sa, ze syn stale sedi na nocniku, len aby natahoval cas. Ja mu poviem, ze az dohra nasledujuca uspavanka, ideme do postielky. Dohra a on vacsinou ide bez reptania. Zas je rozmaznany.
3. Situacia dnes - boli sme pri vode, kde su detske atrakcie, pre syna nove miesto. Nechcel ist jest lebo chcel vsetko skusat. Cely cas som pocuvala, ze je strasne rozmaznany. Povedala som mu, ze ak zke aspon pol palacinky, pojdeme. Pokrajala som mu, on si ju sam jedol miestami aj s placom a sli sme sa hrat. Bol cas ist domov. Manzel velil, dieta ignorovalo, rycalo. Nastavila som budik a vysvetlila, ze ma cas sa 5x smyknut, potom zazvoni budik na mobile a pojdeme. Dohodu dodrzal, sli sme. Uz som mu povedala, ze ak som taka hrozna, nech sa rozvedie a syna vychovava sam. Ako vychovavate deti vy? Som ozaj taka hrozna?

anos18
23. júl 2024

Vôbec nie si hrozna, ja by som postupovala úplne rovnako.

hederamonstera
23. júl 2024

Tak toto ti nezavidim…podla mna to robis dobre, manzel je asi vychovany studenym odchovom. Skus sa zamerat na manzela a vysvetlit mu preco robis ako robis

pribinak
23. júl 2024

Muž mal doma akú výchovu? U nich doma fungovali na príkazoch a rozkazoch?

No budeš to mat náročné a aj syn

autor
23. júl 2024

@pribinak muz nemal "ziadnu" vychovu od rodicov. Ani mamu neoslovi mama. Povinnosti si vraj plnili, ale bez zaujmu.

simona20201309
23. júl 2024

Aj domáce práce robí muž na povel? Keď povieš treba premalovat kuchyňu, urobi to okamzite? Neviem nakoľko ti doma pomáha, ale ak ho napríklad pošleš vyniesť smeti, povedz mu ,,teraz hneď okamzite" a ak to neurobí opýtaj sa ho, či je rozmaznany.
Schválne by som na neho našla niečo, čo sa mu nebude chcieť urobiť okamzite

lauriik
23. júl 2024

Tak hlavne by ste si vy dvaja s manzelom mali vyjasnit ako chcete syna vychovavat, co je pre vas dolezite, co je no go. Aby neprechadzali, hlavne do buducna, vase rozdielne vychovne predstavy do konfliktov. Inak dieta bude zmatene ked mama povoli a otec zakaze. Potom to vedie k tomu, ze deti obchadzaju druheho rodica a vznikaju nefunkcne rodinne vztahy.
Pre mna by bolo dolezite byt, aspon pred dietatom, za jedno.

abbey1
23. júl 2024

Ja by som u muža skúsila zaviesť sex na povel, následne domáce práce na povel. Ak by okamžite nezafungoval, náležite by som to okomentoval.
Nezávidím dieťaťu áno tebe. Bude náročné ukázať manželovi, že deti sa dajú vychovávať i inak.

culienka
23. júl 2024

Manžel by mal pochopiť , že dieta nie je pes a preto nemôže poslúchať na povel. A syn určite nie je rozmaznaný a ver, že sú aj oveľa priečnejsie deti ako tvoj syn. Podľa toho čo píšeš tak sa s tvojim synom dá veľmi pekne dohodnúť a mali by ste byt za to vďačný.

vanilkovazmrzka
23. júl 2024

Ty velmi dobre vies, ze to robis dobre a hrozny je tvoj muz. A my ti to teda potvrdzujeme ;)

pribinak
23. júl 2024

Tak ak mamu ani len neosloví že mama, tak to sú silno narušené vzťahy, normálne to určite nie je

autor
23. júl 2024

@vanilkovazmrzka dakujem 🙏 ja verim, ze to robim dobre, ale niekedy uz sama pochybujem.

paulina291
23. júl 2024

Skús mužovi ak bude pozerať futbal (alebo čo má rád) pred napínavou časťou zahlásiť nech v sekunde vypne telku. Nie o 10 minút ale teraz. Možno mu to potom trkne😉

minesasubu
23. júl 2024

Vychovu ktoru maš je skvelá ,my to tiež tak robime s mužom dokopy
skus vysvetliť mužovi aku formu rodičovstva chceš
to čo si uviedla nieje o rozmananosti ale o pochopeni potreby dieťata v danej chvily bez toho aby bola ohrazena jeho bezpečnosť, Vaše hranice a pod
podľa muža je spokojné dieťa rozmaznané ? to by som sa ho opytala
pretože rozmaznané deti nikdy niesu spokojné nič im nieje dosť

simona1306
23. júl 2024

ja si myslim, ze muz trocha ziarli, ze to so synom az tak dobre nevie a syn ho neposlucha, a nasledne ked ty situaciu vyriesis s kludom, tak ma pocit ze jeho autorita je podkopnuta ... pohovor snim, a daj mu typ, ako so synom jednat, ako k nemu pristupovat ....

zuzitko74
23. júl 2024

Mužovi povedz, že takýmto štýlom vychová nesamostatného človeka, ktorý bude vedieť len poslúchať. V škôlke aj v škole sa naňho zavesí nejaké dominantné dieťa a bude ho dirigovať a ten váš od ocka vydrezúrovaný poslušný chlapček ho bude poslúchať, lebo nič lepšie nebude vedieť. Absolútna poslušnosť je škodlivá. Väčšinou ju vyžadujú len ľudia, ktorí nevedia slovne vyargumentovať svoje požiadavky.

marca12
23. júl 2024

Muz si neuvedomuje,ze je to dieta a nie dospely clovek. Podla mna to ty zvladas dobre a muz nema trpezlivost,len zaveli povel a hned tak musi byt.

jaass
23. júl 2024

Robíš dobre, láskavo, a podľa mna tak, ako sa ma. Sama neznasam keď vidím rodičov, ktorí rozkazuju malým deťom a chcú po nich do sekundy aby urobili to, čo majú🤦‍♀️ veď rodič je na to, aby vysvetlil, ukázal a dieťa samozrejme opakuje a poberá od rodiča… ale tak, keď muž vyrastal ako vyrastal, tak neviem no. Jedine si stať za svojim a pokračovať vysvetľovaním. A mužovi by som dala stopku. Buď bude vychovávať a viesť/povzbudzovat alebo nech je ticho. Lebo len zdepta dieťa a totálne mu dojebe psychiku, keď stále dookola ho takto bude dehonestovať a urážať. A nabuduce keď ti povie, že je maly rozmaznaný, tak mu odkaz, že radšej rozmaznaný ako večne deptajuci rodič 🤮

adeladulova
23. júl 2024

Mala som niečo podobné. Veľmi. Najprv som mužovi vysvetlila ako funguje detský mozog. Potom ze dieta nepočuje co kričí, ale iba ze kričí. A to sa dieťaťu nepáči, boji sa, plače a nevie prečo nastala situácia. Dieta sa musí naučiť rozoznať zvýšenému tonu hlasu, zabrzdiť sa a spozorniet v prípade nebezpečenstva (na prechode cesty, atd.) Ale keď po dieťati bude niekto od rána do večera hulakat, dieta prestane rozlišovať a docieli sa tým Iba ignoracia.
Poznám o com hovorím. Mam pred očami syna a sestrine deti. Tam sa presne vychováva metódou tvojho manžela a nie, nie je to dobre. Skutočne mužovi vysvetli, že ak chce pokojne dieta, musí byť aj on. Iná cesta nevedie // u nás doma aj po zadku bolo, a ešte ojedinele je (1x za pol roka) , a to ma syn 5r, ale to v prípade ak na 5tykrat neposluchne s výsmechom do tváre, a to už je cez hranicu// inak zvykne zabrat pohrozil, už vie ze to myslíme vážne.
Držím palce

mamutka
23. júl 2024

Tvoj muž si mysli, že dieťa je malý dospelý. A ešte blby dospelý. Správa sa k synovi ako človek, ktorý svoje dieťa nemá rad. On nechce, aby ho syn ľúbil? Ťažké to máš. Pritom tvoj prístup je úžasný. Nájdi si nejaké videá od odborníkov a spolu si to pozrite a preberte. Snáď nechce mať doma taky studený odchov ako jemu dopriali rodičia👀

lalenka33
23. júl 2024

Tvoj spôsob je určite dobrý, ale prečo sa syn hádže o zem, ked mu niečo muž nedovolí? Je zvyknutý nato, že ty mu všetko dovolíš ? Muž mu dá všetko príkazom, ale ty tiež ideš štýlom urob to a dostaneš to. Zjedz polku palacinky a môžeš sa hrať. Zmaturuj na 1-2 a dostaneš auto ...(Len príklad) . Keď urobíš to, dostaneš to...

veronika2316
24. júl 2024

Žiaľ mám podobného muža a niekedy už to prechádza aj na mňa potom si poviem chudáci deti. Ono tá negatíva a frflanie na všetko už idú tak na mozog že tým nakaziť aj okolie...robíš to správne

andreatytler
24. júl 2024

Tak mas v tom jasno ze ty to robis spravne, teraz uz len zarazit muzovi tie hlasne komentare tvojej vychovy. On nemusi mat rovnaky nazor na vychovu, ani nemusi s tvojou suhlasit, ale nech ti to povie medzi 4 ocami a nie nahlas pred dietatom a tak ze vlastne komentuje to dieta.

autor
24. júl 2024

@lalenka33 myslis tu palacinku, ze ak ju zje, pojde sa hrat? No bola situacia, ked sme uz boli hladni a unaveni. Kym muz si spokojne papkal burger a komentoval rozmaznanost, tak ja som musela zvladnut synov rev, ktory sa chcel ist hrat. Povedala som, ze sa dohodneme na kompromise, tak zjedol polku tej palacinky a ja som do seba nahadzala tie moje a sli sme.

huxy
24. júl 2024

Či rozmaznaný, či nie, neviem. Ale vo všetkých tebou spomenutých prípadoch povoľuješ vždy dieťaťu.
Ale aby sa mi decko hádzalo o zem, keď niečo nesmie? A ty mu teda potom dovolíš? To by som nerobila, lebo podľa mňa to z neho môže robiť rozmaznanca. Vie, že bude po jeho, ako vo všetkých príkladoch.

anos18
24. júl 2024

@huxy podľa mňa mu nevyhovie vo všetkom. Jasné, že ani jedno dieťa nechce ísť domov z ihriska, ale podľa mňa, tým, že mu povedala, že sa ešte párkrát smykne a pôjdu domov, ho učí dohode a kompromisom. A tu dieťa zasa dodrží, na čom sa dohodli. K tomu hadzaniu sa o zem, no to už neviem. Môj syn sa hodil raz, tak som mu povedala,že kľudne, nech na zemi leží dokedy chce, že so mnou to nič nerobí a privrela som dvere na izbe. Za chvíľu bol za mnou v kuchyni. To bolo prvý a poslednýkrát, čo sa hodil o zem

huxy
24. júl 2024

@anos18 ako vieš, ze nevyhovie vo všetkom? Z príkladov to tak vyplýva. A napríklad aj tie palacinky, že zje polku a pôjdu. Ok, ak podla autorky stačila polka, jej vec. Ale aby ešte aj svoj obed len nahádzala, lebo decko place a chce sa ísť hrať. Jednoducho sa to podľa mňa dá aj inak.

anos18
24. júl 2024

@huxy žiadna výchova nie je dokonalá

huxy
24. júl 2024

@anos18 to súhlasím. Tiež nie som dokonalá matka, nemám dokonalé dieťa. Ale autorka sa nieco pýtala, tak som odpovedala. Podla môjho názoru je to smer k rozmaznanosti. Ale každý mame určite iný pohľad na výchovu a čo je správne.

danica2711
24. júl 2024

so synom to robíš výborne, bohužiaľ budeš asi musieť vychovávať aj manžela, čo už bude ťažšie... držím palce

andreatytler
24. júl 2024

@huxy Vobec si nemyslim ze povoluje dietatu. Tak by to bolo ak by ho nechala is sa hras vo vode bez toho aby cokolvek jedol. Alebo ho nechala sediet na nocniku neobmadzene.
Tie priklady co autorka uviedla su vsetko kompromisy kedy ona zlavila zo svojich poziadaviek a dieta zlavilo zo svojich poziadaviek aby sa dopracovali k rieseniu, ktore vyhovovalo obom.
Takto to funguje medzi dospelimi ludmi a je skvele ked sa to dieta nauci uz od najutlejsieho veku.