Pomôžu nám jasličky?

21. aug 2024

Ahojte mam 2 ročneho synčeka, ktorý ešte nerozpráva a má oneskoreny psychomotorický vývoj. Rozpráva tak do 15 slov, viacmenej ich používa aj správne. Ale nejako nové slovíčka nepribudajú tak ako by mali. Boli sme už u neurologicky aj psychologicky onedlho nás čaka logopedia. Cvičíme s ním TSMT, užíva Omega 3 na vývoj mozgu,každý deň sa s ním hráme,rozvíjame,učíme tvary a farby..robí veľké pokroky vzhľadom na to že donedávna mal veľmi slabé porozumenie a všetko mu išlo veľmi pomaly-tvaril sa akoby nám nerozumel a nevedel čo od neho chceme,niekedy sa tváril ako by nás ani nepočul (sluch ma ok). V tomto všetkom vidíme už výrazne pokroky, reaguje na oslovenie, rozhodne rozumie oveľa viac, začína rozlišovať farby-sice neukáže keď sa spytam ktorá je červená napríklad ale vie už triediť veci podľa farby. Čo nás veľmi trápi že má taký zlozvyk že mu jazyk stále trčí z pusinky. Podľa neurologicky je to len zlozvyk na terapiach nám liečebná pedagogicka povedala že je to spôsobené nezrelou nervovou sústavou. Ma akoby pootvorené ústa a jazyk vonku, niektoré dni vôbec a niektoré dni permamentne celý deň keď sa s niecim hra alebo na niečo sustredi.Vyzerá to zvláštne aj ľudia po ňom pokukuju keď niekam ideme na ihrisko. Máte s tým niekto skúsenosť ?
Ale prejdem k podstate tohto príspevku. Dostala som radu že jaslicky by mu pomohli v oneskoronom vývoji. Rýchlejšie by nabehla reč, veľa by sa naučil od ostatných detí. Je to podľa vás správna voľba ? Mám skúsiť či radšej mám pokračovať v rozvíjaní len doma?. Do jasliciek nutne ísť nemusí, síce pracujeme obaja s manželom ale pri malom sa striedame.
Ďakujem za rady
Ešte dodám že autizmus vylúčený.

kacena4
21. aug 2024

za mna jaslicky nepomozu ak je tam oneskorenie aj v hrubej motorike aj jemnej radsej by som zvolila cielene terapie ako ho nechat "na volno" v jasliach kde nie su odborníci na specideti. to co mu mozes dat ty skrze terapie je viac ako kontakt v kolektive drzim palceky

autor
21. aug 2024

@kacena4 dakujem pekne za odpoveď. Myslela som to tak že v terapiach by sme pokračovali aj naďalej a do jasli by sme ho dali na 10 dní v mesiaci. Zabudla som to tam dopísať, on strašne miluje deti a veľmi rád sa hrá s nimi,verím že by ho to bavilo. Čo sa týka hrubej motoriky je na tom celkom ok..nevie síce skákať a po schodoch chodí s pomocou ale inak behá, hrá sa, na odrážadle mu to ide šikovne...jemna motorika je tiež viac menej ok...síce robí ešte bordel okolo seba keď papá a s pohára pije len s našou pomocou ale všetko ostatné mu ide dobre...u nás skor psychicky vývoj je narušeny resp.oneskorený, ten motorický je len mierne pozadu...ale čoho sa skor obávam aby sa nestal presne opačný efekt, aby sa necítil odstrcený a tým prestal napredovať, ja som strašne moc na vážkach čo by bolo preňho najlepšie....:(

svetlonos
21. aug 2024

To je pekná blbosť. Taketo rary davat moze byt viac na skodu a dotycny nech radsej 2x rozmysla. Vy sa mu na plno venujete a v jaslickach je veľa detí na jednu ucitelku. Kedy by sa mu ona venovala tak ako vy?

13valusik13
21. aug 2024

za mňa jasle na pár dní v mesiaci áno. Malý si zvykne na kolektív aj trochu samostatnosti v činnostiach. Potom v troch rokoch ho dáte zrazu do školky? tam bude mať veľký problém. samozrejme pokračovať v terapiách. ved v jasličkách mávajú aj deti, ktoré ešte ani nechodia, majú tam viac času na činnosti.

13valusik13
21. aug 2024

menusí tam byť samozrejme hneď na celý deň