Nezvládam správanie 2-ročného syna

14. jún 2023

Ahojte, dajte mi tipy, lebo uz nevladzem kricat. A toto nie je riesenie, a chcem proste vediet, co robit, ako ho naucit neskakat do reci. 1. Proste rozpravam sa s muzom, a syn iba dookola to iste, podme von, podme von hovorim ideme jakubko, len sa rozpravam s ockom, 5 sekund a zas, a toto sa zopakuje aspon 5x, kym vybuchnem a tak kricim, ze uz mi hrdlo bolim. A zostane ticho. Ale ja takto nechcem.

2. Psa mi operovali, a just mu neda pokoj. Prosila som ho, pekne, aby ho nechal na pokoji, lebo je pes chory. Neviem, asi 15x. A nie. A just ide k nemu, a dokonca aj do neho kopol. Normalne som ho capla po nohe. A nakricala. Plakal a prestal.

Inak sa to dosiahnut neda, iba krikom? :(

Inak sa mu venujem vela, pekne si aj zahra sam, ked chce aby som sa pridala, idem. Venujem mu pozornost.
Je lubeny.

A ma 2 roky a 2 mesiace. Je to obdobie vzdoru?

Dakujem!

maryetta
14. jún 2023

2rocne dieta nie je hlupe. Ale ani natolko mudre aby presne vedelo co od neho chces. Ono ani nema pojem o case. Nevie ze ty sa chces teraz rozpravat. Nechape. Len chce ist von…
Nie je to obdobie vzdoru. Len este nerozumie. Nie je to 5-rocne dieta.
Ak robi zle psikovi tak ich treba separovat. Do teraz spolu boli. Predpokladam sa spolu “hrali” a zrazu nemoze. Musis len vysvetlovat a vysvetlovat alebo ich na chvilku oddelit. Deti si este nevedia tak spajat suvislosti.

ivangeline
14. jún 2023

V kazdom vzthau su konflikty aj medzi rodicom a dietatom. Za mna asi tolko. ;D

marianarem
14. jún 2023

Ak by ublizoval choremu psovi a nedal si 15x povedat, tak capnutie po nohe je za mna ok, alebo iny trest. Zobrat hracku alebo nieco podobne. To zase odtial potial. Dodatocne v klude by som mu mozno v nejakej knizke nasla pribeh so zranenym zvieratkom (napr. v Uz ho vezu), alebo nakreslila obrazky a rozpravala, ako sa k takemu zvieratku pristupuje.
S tym skakanim do reci to robi aj nas. Ked si neda pekne povedat a vysvetlit, tak bud uz ignorujeme, alebo raz som mu to zacala predvadzat na nom, ze som mu stale skakala do reci.

ariannazara
14. jún 2023

Úplne bežné správanie dietata ma 2 roky?! Môj to robil tiež..

basulaak
14. jún 2023

V tom prvom pripade by som mu to povedala inak. Stopla by som konverzaciu s manzelom, prisla by som k synovi a jasne mu vysvetlila co sa od neho ocakava/neocakava. Napr: Jakubko, vsimol si si, ze sa tu s tatinkom teraz rozpravame? Ked sa dospeli rozpravaju je neslusne im skakat do reci, to sa nerobi. Tak nam prosim ta neskac do reci a nechaj nas sa porozpravat. Mozes sa zatial pohrat a ked bude rucicka na hodinkach na 3 tak sa oblecieme a pojdeme von. - a keby nas prerusil, zas by som si sla svoje, ze dospeli ked sa rozpravaju zak im deti nemaju skakat do reci. Co sme si povedali, ze skakat dospelym do reci je co? Neslusne. A takto az by mal jasne udane CO nema robit.
Aj my mame psa. Keby donho kopol po xy upozorneniach toboz po operacii, pri capnuti po nohe by u nas neostalo. Dostal by po riti nalozene, ze by vedel, s tym zeby som zvysila hlas.
Samozrejme mu aj pekne vysvetlit ako to robis doteraz, ze sa psikovi nesmie ublizovat. Takze za mna tiez ok.
Aj nas ma 2 roky a 1 mesiac.

tosomja
14. jún 2023

Nie, nie je to obdobie vzdoru, obdobie vzdoru spoznaš. Toto je len kričanie o pozornosť.
Treba sa na neho pozerať a tak rozprávať. A psa treba izolovať, dajte ho niekde do kúta, do klietky, nech ma svoj kľud. 2r dieťa nevie zhodnotiť následky. Nakricis, prestsnes, on je spokojný. Dáš na zadok. On si zvykne. Ale neprestane. On pozornosť chce stále.

rebrambora
14. jún 2023

Ved snad vies predsa aky ma tvoje dieta charakter a ocividne krik nezabera, tak sa s nim rozpravaj.
Teraz mas jedinecnu moznost mu to kludne opakovat a vychovat ho tak, aby to nerobil neskôr. Je to normalne, len zachovaj klud a opakuj, lebo neskôr to bude zle, ked to nevyriesis teraz. 2-rocnemu to uz vysvetlit vies a deti su take co uz.
Tatko sa stara a usmernuje ho rovnako, vsak?

akvi
14. jún 2023

Ako píšu ženy, je to úplne normálne správanie 2 ročného dieťaťa. Nemá pojem o čase, takže je zbytočné mu vravieť, aby chvíľku vydržal, alebo aby čakal, kým dohovoris. Moj ked skakal do reči, vzdy pomohlo vziať ho na ruky a tým hi vtiahnuť do rozhovoru . Predstav si seba, že ste traja niekde a ty si vyčlenená z rozhovoru tým, že ti napríklad stoja chrbtom alebo ty sedíš a oni stoja. Človek chce byť súčasťou aj keď nemá nič k téme a je len ticho. Ale je príjemnejšie, ak má vizuálny kontakt s ľuďmi. Takže aj to dieťa sa cíti odstrcene a bude do nemoty opakovať svoju potrebu. Vezmi ho na ruky alebo keď sedíte, posad si ho tak, aby na vás videl.

Pes - 2 ročné dieťa nemá ešte taku schopnosť empatie, treba ho to učiť. Pripomen mu nejakú situáciu, keď si sám ublížil a niečo ho bolelo a povedz mu, že aj psíka to teraz bolí. Že potebuje pohladiť a nie kopať. A ideálne pripomínať zakaždým, dieťa nevie vyhodnotiť, že včera to bolelo a aj dnes to stále bolí.

svetlonos
14. jún 2023

Takto to dopadne, ked chceme mat z 2 rocnych deti dospeladkov a tynedzerom sa chovame ako k malym detom.
Ty co chces od nehi, ved je maly este. Netreba skatulkovat. Niektore deto su od nala jemne, citlive. Ine pochopia neskor. Viest vaznejsiu debatu s muzom v nakeho pritomnosti? 😁 dobry vtip, chce sa zapájať a chcem ist vooon je klasika. Samozrejme pocas rozhovoru s mm. A uplne super je, ked na mna zacnu obaja aucasne hovorit 🤣 Ja si v tedy zo srandy niekedy zacnem spievat nieco. Maly ma 3 roky a inak je zlaty, tiez sa mu venujem a pekne sa vue tahrat aj sam. Takze vaznejsie rozhovory ked sme samy a nevazne - ako kedy.
Pes? Naco si to komplikujes. Nepochopi, separujem, vybavene. Ten naly to nerobi zo zlomyselnosti.

denkabemommy
18. jún 2023

Všetko je už vyššie napísané, krik nie je riešenie, bitie nie je riešenie. Vezmi dáku múdru knihu do rúk(napr Aha! Rodičovství) a prečítaj si o výchove niečo. 2r dieťa má obmedzenú nie len slovnú zásobu ale aj zásobu slov, ktorým rozumie, je väčšia pravdepodobnosť, že ti porozumie, keď dás vysvetlenie dlhšie

danielahamar
18. jún 2023

V prvom rade sa ukludni ty a ono to už pôjde sameeeee. Mám doma 2.5r takže viem o čom hovoríš. A ja osobne to nenávidím, ak dieťa 100x hovorí na rodiča a ten ho ma v paži. U nás debata dospelých pokračuje, keď sa maly " ukludni". A čo sa týka psa, no izolovať psa, lebo malý mu ublíži, ak ho budete ignorovať.