Môj 2-ročný syn vôbec neposlúcha

veronik70
3. aug 2024

Idem si ku vám po radu už som naozaj zúfalá , mám 2rocneho syna ktorý absolútne neposlúcha ak mu niečo zakážem tak ako keby som bola vzduch dám mu slabú po zadku a smeje sa ... Ak ho zoberiem a zavriem do izby tak ma začne kusat a stipat . Robí si čo chce ešte nerozpráva , iba také že mama tata atď . Absolútne nechce chodiť na nočník začne plakať keď ho tam usadim , ako ho od naučiť od plienok. Okrem toho papa mi iba nejakých 5 jedál a nič viac nechce ani ochutnať nechce papať s lyžičkou stále iba rukami . A keď nechce tak to hádže na zem a potom to chce papať zo zeme . Na dvore sa hrá iba tak že si sadne do piesku a presipa si piesok ba seba . Alebo hádže kamene do bazénu. Už som naozaj zúfalá neviem či môže mať autizmus alebo to je iba jednoducho neake zlé obdobie .za všetky radi budem povdacna .

pribinak
3. aug 2024

@veronik70 autizmus? Sorry ale ty si pekne mimo

Toto je obdobie vzdoru. Dieťa sa proste snaží presadiť svoju vôľu a ty musíš byt len a len trpezlivá

Vo veku 2 roky nemôžeš čakať rozvitú hru, hádzať kamene či loptičky do bazéna je hra ktorá presne prislúcha tomuto veku

mogaa
3. aug 2024

@veronik70 máš uplne normálne 2ročné dieťa.....v tomto veku nečakaj že dieťa ťa bude poslúchať na slovo alebo že sa bude vedieť samo hrať....chce to len svätú trpezlivosť

klarissa25
3. aug 2024

Nechceš od neho aby ta posluchal na slovo ??

mimikarol
3. aug 2024

"Keď ho zoberiem a zavriem do izby". To fakt? Dúfam že si robíš srandu. Správa sa úplne normálne ako 2 ročné dieťa. To akože si ozaj myslíš že dieťa v takom veku poslúcha 🤦🏼‍♀️

veronik70
autor
3. aug 2024

Ja nevravím aby poslúchal na slovo , ja vravím jednoducho to že nemá záujem o nič , neoziva sa na meno . Alebo ma ignoruje . A áno zavriem ho samého do izby keď sa začne hádzať o zem a začne byť aj mňa tak ho tam dám aby sa ukludnil.

veronik70
autor
3. aug 2024

@mogaa ďakujem za normálnu odpoveď .

luciferka93
3. aug 2024

@veronik70 môj malý bol tiež taky malý vykuk 😃 na neho platilo a platí dodnes keď niečo spraví že si k nemu cupnem do výšky oči pozerám sa naňho a vysvetľujem... Samozrejme ze na 1x to je ako do vzduchu ale teraz bude mat 3 roky a keď niečo vyvedie napríklad alebo urobí zle tak sa rozprávame a sam vie ze sa musí aj ospravedlniť a povie maminka prepáč. Treba len a len trpezlivosť, je to 2 rocne dieťa, to ze ho za res do izby abo mu dáš na zadok on nechápe... A 5 jedál za deň je malo? Ja som rada ak mi poriadne zje obed 🤣 co sa týka jedenia rukami tak mu nukaj lyžičku, dajte si k stolu dákeho obľúbeného plysaka a ukazuje mu ze aj on papa lyžicou, alebo jedzte sním za stolom... To ze nechce na nočník, to príde každé dieťa je individuálne niekto v roku niekto 2 a niekto až pred skolkou... Takze len a len trpezlivosť..

veronik70
autor
3. aug 2024

@luciferka93 ďakujem . A nie nemyslela som 5jedal za deň ale nič iné ako 5 jedál nechce stále iba to isté . Iné nechce ani ochutnať . A tiež som rada keď mi zje jedno normálne jedlo za deň .

nikaeli
3. aug 2024

@veronik70 nemá záujem o nič - má 2 roky, nevie na čo sa používajú jednotlivé predmety, hračky - ty ako mama mu to musíš ukázať, naučiť, hrať sa s ním a striedať - raz ja, raz ty. Čo s ním robíš počas dňa? spievaj, hraj hry na telo, veľa manipuluj, prekladaj, vkladaj, lozte cez kde aké prekážky a hlavne všetko komentuj, pomenuj. A nezatváraj ho samého do izby za trest. Na tisíc percent tomu nerozumie a naučíš ho zbytočnému strachu byť kdesi sám 🙁

Ak máš predsa len podozrenie na PAS, stiahni si aplikáciu ASDetect a pomocou videí vyplň dotazník v danej vekovej kategórii.

luciferka93
3. aug 2024

@veronik70 to príde, naučí sa papať, ja som niekde čítala že deťom treba napr jeden druh jedla/ovocia ci zeleniny nukat každý deň a ze nakoniec si to dieťa vezme... Ja som tak robila s ovocím že som napr nakrájala prvý deň jabĺčko do misky a dala mu ale odmietol, druhý deň to isté ale chytil obkukal, tretí deň mi odkusol 😃 štvrtý deň zjedol dačo a myslím ze na piaty deň zjedol polku a tak som robila celá krát ale boli jedla ktoré sa mu páčili a zjedol hneď... Ono časom pomôže keď bude s tebou variť a pomáhať ti... Môjmu vtedy tak chuti že zje všetko 🤣

rodinka20
3. aug 2024

Nenuť ho. Keď nechce na šerblik, není ešte pripravený. Dávaj stále plienky. Môj má tiež 2 a stále máme plienky. Tiež ešte nechce šerblik.

riuska00
3. aug 2024

@veronik70 skús miesto toho že mu povieš čo nemá robiť povedať čo urobiť má. Príklad: idete po vonku a vidíš kaluž a vieš, že by do nej skočil. Tak miesto zákazu povedz napríklad: Vidíš tú veľkú kaluž? Poď teraz prejdeme okolo nej.
Nehovorím, že je to recept na všetky situácie ale nám to napríklad dosť pomáha 🙂

jaskolka
3. aug 2024

@veronik70mas podľa opisu úplne normálne 2 ročné dieťa.

veronik70
autor
3. aug 2024

Všetkým ďakujem za radi. Budem skúšať .

veronika2316
3. aug 2024

Môj má 5 a druhý 4 a tiež neposlúchajú

henikap123
3. aug 2024

@veronik70 tiež mám doma 2 rocneho syna (a ešte 4 ročného) , hlavne nebuď z neho nervozna chce to kľud. Nie je taký 24 hodín že? Má aj svetle chvíľky napr keď sa hra?

To že nevie rozprávať ešte a nereaguje na meno (určite niekedy áno) tak to nie je problém. Aj staršie deti sa ohadzuju v pieskovisku. Tie kamienky hádže vela deti. Viem si predstaviť že keď mu niečo zakazes tak sa usmeje a urobí to znova. To sú deti, niekedy mám pocit že chlapci sú zvlášť taki experti na robenie blbosti 😀 je to obdobie, každý mesiac uvidis zmenu uňho.

ten nocnik, tak niektoré dieťa sa naučiť rýchlejšie a niektoré nie, počkaj, skús o mesiac, ak nič tak skús o další mesiac, niečo mu sľub za to keď si sadne a treba vydržať bez plienky nedať cez deň Iba na spanie. Ale to je plno diskusii o tom. Držím palce.

simona20201309
3. aug 2024

@veronik70 objednala by som sa do centra včasnej intervencie.
Skusas mu ponúkať nejaké zaujímavé aktivity? Plastelinu, farby, chodíte na odrazadlo, na ihriska?
Keď mi niekto povie ze je normálne aby 2r dieta vonku len sedelo v piesku a sypalo na seba piesok, tak nech sa na mňa nikto nehnevá, ale každá normálna matka sa nad tým minimálne zamysli.
Z tvojho opisu mi príde ako neriadena strela. Skus najbližšie na neho len 2 slovami. Maximálne. Nehadz, nebehaj, neskač, nekric, pod kresliť, postáv vežu, ..... 1-2 slovné pokyny.
Skus mu ponúkať aktivity, skus ho nejak zabaviť aby nemal čas robit zlosť.

thereisabear
3. aug 2024

Z tohto popisu môže a nemusí mať autizmus. Najlepšie bude to riešiť s odborníkom a budeš jasne vedieť, na čom si.

mamamasama
3. aug 2024

Musíš ho viac biť. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

veronik70
autor
3. aug 2024

@mamamasama máte pocit že som napísala že ho bijem ? Lebo ja nie tak prosím vás pokiaľ neviete čítať tak to nekomentujte .. ešte som nepočula že keď dá matka po zadku dieťaťu že ho hneď bije . Tak prosím vás prestaňte tu písať také hlúposti . Ja som si sem prišla po radu a nie aby ste mi tu písala také sprostosti že ja bijem svoje dieťa .

dominikamacakova
3. aug 2024

Pre boha, to vážne zatváraš dvojročné dieťa do izby, nútiš ho na nočník? 🤦 Naštuduj si nejaké články o výchove aspoň na googli.

simona20201309
3. aug 2024

@veronik70 nevšímaj si to. Tu keď spomenieš v akomkoľvek kontexte ,,jedna na zadok", je to zaručene téma na cely večer.
Ja som pochopila aj to zatváranie do izby - ved keď ta hryzie a štípe tak asi v tej izbe nie je sám 🙈🙈🙈

veronik70
autor
3. aug 2024

@dominikamacakova áno nutim ho priviazem ho nasilu k nočníku a tam ho tyram !! Vy viete čítať ? Kdo ho nutim to že som ho skúšala dávať na nočník neznamená že ho tyram sa prosím vás najprv zamyslite nad tým čo píšete . A áno zavriem ho do izby keď nepomáha ani objatie áni dohovaranie. A v izbe ma hracky a tam sa vždy ukľudní . Vy si to predstavujete že ho zavriem jak keby bol vo väzení a dám mu cez okienko iba jedlo. . ... Sa zobuďte . Ešte že vy ste dokonalá matka keď tu idete písať také hlúposti.

17alexis
3. aug 2024

@veronik70 mam cerstvo dvojrocnu dceru a fungujeme spolu velmi pekne na zakladoch respektujucej vychovy. Ucime ju kompromisom, dohodam, vzajomnemu pochopeniu toho druheho. Uz si vybera, co si chce obliect a co nie, co chce jest a co nie a podobne. Vzdy jej dam na vyber z 2 moznosti, pricom moznosti su take, ktore su ok pre mna. Obcas sa hodi o zem, vtedy sa opytam, co chce alebo co sa deje a vacsinou aj povie a situaciu vyriesime. Co sa tyka odplienkovania, kazde dieta je ine. Kym nasa je odplienkovama asi 4 mesiace, tak sesternicin syn mal plienky do 4 rokov. Ziju na Florode a tam sa to vraj "az tak" neriesi. Kazdopadne dieta musi byt na to mentalne pripravene, nie ze ty sa rozhodnes. A zatvarat ho za trest do izby...nehnevaj sa, ale za toto si tie kusance aj zasluzis. Aj tvoj muz ta zatvara, ked neskaces ako on piska?

veronik70
autor
3. aug 2024

@17alexis 🙏🙏🙏 ja ho nedávam za trest ale aby sa ukludnil. Myslím že to je rozdiel

dominikamacakova
3. aug 2024

@veronik70 tak ja som v živote deti neusádzala na nočník a v živote by som ich nezavrela do izby

17alexis
3. aug 2024

@veronik70 lenze on chce teba a nie byt sam v izbe. Ty mu mas pomoct tie emocie spracovat. Ja si zvyknem k dcere sadnut na zem a iba ticho sedim. Ak mi nepovie, co chce, stane sa to mozno raz za tyzden, tak iba sedim a cakam. Ked skonci, opytam sa, ci je ok.

nykkushka
3. aug 2024

Chceš rady? Tu sú moje:
1. Nečapaj dieťa po zadku ani ničom inom, tým hranice nenastaviš, jediné čo dosiahneš je strach, hnev a zhoršenie situácie
2. Nenúť 2r dieťa na nočník ak ešte nie je pripravené, keď ešte chce plienky, okej, ak to robíš kvôli škôlke, mala si začať skôr
3. Nie každé dieťa sa rado hrá montessori a iné hry, každé baví niečo iné. Ak chceš, aby ho bavilo niečo iné, je to len a len na tebe, ho zapojiť do hry s niečím iným, motivovať ho
4. Buď rada, že striedaš 5 jedál, sú deti ktoré jedia len suché cestoviny alebo pečivo. Pokiaľ je to 5 normálnych jedál, nie čipsy, sladkosti a pod, nevidím dôvod, prečo sa nad tým nervovať. Časom a možno v škôlke sa naučí jesť toho viac
5. Preboha živého prestaň zatvárať 2r (alebo akokoľvek staré) dieťa do izby samé, nech sa správa akokoľvek nevhodne (to čo je pre teba nevhodné, môže byť pre neho prirodzené, keďže tak malé deti ešte nevedia pracovať s emóciami, spracovať ich, to len my dospelí máme na nich vysoké nároky). Vieš aký chaos musí z toho mať v hlave? Že ho mama, ktorá ho miluje a ktorú miluje on, v čase kedy sa cíti najhoršie, kedy ju potrebuje, zatvorí samého do izby? Sa ani nečudujem , že nevie ináč reagovať, no sám v tej izbe sa to žiaľ nenaučí.
Neboj sa nie si prvá ani posledná matka, ktorá má takéto dieťa, veľa nás si týmto prešlo a stále prechádza, je len na nás dospelých, ako naučíme deti sa správať, reagovať a fungovať v spoločnosti

veronik70
autor
3. aug 2024

Ja môjho syna netyram a podobne hlúposti si láskavo vyprosim . Ja ho milujem najviac na svete a keby som mohla dám za neho aj život . Myslím že keby som ho týrala a neviem čo tak by som si sem nechodila po radi ale bolo by mi to jedno

mamamasama
3. aug 2024

@veronik70 si strašná matka. Ľutujem tvoje dieťa. Niektorým by fakt mali robiť psychotesty pred rozmnožovaním. 🤦🏻‍♀️