Ahojte, dcérka (18m) začala pred mesiacom chodiť do jaslí. Ráno po príchode vždy veľmi plače. Potom keď sa dvere zatvoria, prestane. Cez deň neplače, papá viac ako doma, aj pekne spinká. Celkom sa naviazala na jednu vychovávateľku, pojde k ostatným detičkam ale moc sa nezapája do spoločných činností. Aký máte názor, je takéto správanie v poriadku? Som vždy veľmi smutná, keď ráno ju vidím plakať :(
áno ... v poriadku. chodí krátko, ešte si stále zvyká.
Ved to je ešte babatko. V školke plačú 3-4-5r deti a nie taká malinka...
V poriadku to nie je, je to male babo. Ale tak ked tam musi chodit, co s tym narobis. Za chvilu sa podda
Plače lebo je veľmi mala na to aby si ju nechávala samu. Potrebuje ťa a preto ten plač. Je rozdiel 18m dieťatko a 3rocne 🙂
Plače lebo nevie inak vyjadriť, že by bola radšej doma. Ona si zvykne.
Moj ma 3r a stále ráno place v škôlke 🙈
@jaass ona ju nenechava samu, ale v jaslickach, podstatny rozdiel.
@januska12323 doma? :(
Zeny skuste mi vysvetlit ako funguje velka cast Europy, kde je MD tak 12 tyzdnov? Ked tu citam diskusie, tak je pravidelna hlaska, ze v zahranici by sa to nestalo, ze v zahranici to funguje lepsie... no a v tom zahranici pomaly nikde nie je MD/RD 3 roky ako na Slovensku...
@autorka, osobna skusenost z jasliciek, deticky horsie znasaju odlucenie ked su starsie. Ked idu ako male deti, tak si zvyknu lepsie... a ano, je to uplne normalne, vyjadruje smutok nad odlucenim od mamy, mozno aj strach a celku skalu pocitov. Myslim, ze keby si ju videla usmievavu veselu a Ty ides prec, asi by ta pichlo pri srdci, ze jej moc chybat nebudes....
@cookie29 vsak deti sa poddaju…ale ci to je spravne ;) dve rozne veci
@cookie29 no s tým nesuhlasim, myslím, že každa matka je rada ak jej dieta ide rado do školky a teší sa. Moja mala školku miluje, príde zo skolky a pýta sa kedy ide zase a teda v živote ma nenapadlo, že jej nechýbame.
Naopak som vdačná, že je štastná kedže tam trávi 3/4 dňa
@bellaa3007 pozri zazila som oboje... a ver mi, ze to nie je len o teseni sa, su proste deti, ktore vybehnu a ani sa za Tebou neobzru. A najma pri takom malom dietatku je ten pocit, ze si ta poriadne ani nevsimne nic moc. Co samozrejme neznamena, ze nie som rada, ze sa tam detom paci, jedno nevylucuje druhe.
@cookie29 skus sa na to pozriet napr. tak, ze skvele naplnas jeho potrebu byt s tebou, tak sa neboji od teba odist a uzit si/vyskusat nove veci…netreba to brat osobne (ale uplne chapem, aj moj taky obcas je😀)
@hederamonstera ja to neberiem osobne, ale tie prve razy boli takze kludne priznam. Ked mi dieta revalo, tak som mala pocit, ze som zla matka, lebo ho "odkladam" do jasli. A ked si ma dieta nevsimlo, tak zase ze som mu ukradnuta. Nastastie to netrva dlho 🙂 ale jo, moje deti sa do skolky pytaju aj v nedelu 🙂 a rady chodia aj do jedalne, vraj tam varia lepsie ako doma 🙂 🙂 no hlavne je to ine...
Nie je to v poriadku.
Nie je takéto správanie v poriadku. je príliš malička na jasle. Dieťa v jej veku má byť doma s mamou. Je dosť pravdepodobné, že jej týmto vyrobis traumu, ktorú si ponesie po celý život.
@hederamonstera Poddá. Však dieťa si zvykne aj na bitku, no nie? Aké následky to má, to už nestojí za reč?
Ježiš maria chudera mama tieto komentáre tu katastrofa fakt.Jasné že by bolo lepšie ak by bola doma s mamou hlavne keď má takúto povahu že každé ráno plače ale traumu z toho mať nebude..pokial viem podla štúdii ktoré sa robili v zahraničí tak deti čo chodili do jaslí VS tie čo nechodili sú ako dospelí ludia rovnako šťastní nemajú z toho žiadnu traumu preboha veď jasle sú neni väzenie kde deti zatvárajú do pivnice a davaju im jesť chleba s vodou.18m je aj obdobie separačnej úzkosti takže urcite je to dosť tazke obdobie kedy nastúpiť do jaslí..ale pokial plače len pri tvojom odchode tak to neni taká katastrofa aj keď verím že to musí byť veľmi tažké..ak to bude pretrvávať takto a máš možnosť tak ju nechaj ešte doma a skús neskôr..
A ešte by som chcela dodať neviete vôbec či autorka žije na Slovensku..vo väčšine inych krajín ako tu už bolo spomenuté je chodenie do jaslí v 18m úplne normalne a bežné lebo je to štandard a nikomu to nepríde divné.
Je to v poriadku keď je počas dňa v jasliach ok. Iné by bolo ak by tam cele dni preplakala, nejedla. Ale keď je to len taký plač, kým mama odíde, nerieš. Moja zo začiatku plakala aj ked som prišla pre ňu, ale to zase od radosti asi 🥰 videla som už ráno plakať aj predškolákov a nie len takých čo nastúpili na povinnú dochádzku….ale aj takých, čo chodia do skolky 3. rok. Ak je to len ranný plač, vážne nerieš…
Je, moja dcérka chodí do škôlky a tiež ráno place, hlavne nepolavit, nedávať vedieť na sebe , že vás to trapi, aby to nebolo pre dieťatko ešte horšie.