Ajojte mamky, rozmýšľala som že dám rok a pol ročného synčeka do jasli. Nie preto, že by som musela, ale preto, že si myslím že bude rád s deťmi a vyhrá sa viac ako so mnou doma. Nechcem ho tam dávať na celý deň, Len na 4 hodiny.
Myslím si že by mu to upravilo aj režim, pretože doma chodí neskoro spať na obed a večer ešte neskôr. Myslím si že má strašne veľa energie, ktorú nedokáže doma dostatočne vybiť. Je stále kojený. A je na mňe veľmi závislý, takže si myslím že aj z tohto hľadiska by mu to prospelo keby sa trošku socializoval aj s inými ľuďmi pretože sme doma 24 7 sami dvaja. Bojím sa ale, že mu to uškodí a že to nie je správne rozhodnutie. Chcela by som to skúsiť a preto ma zaujímajú vaše skúsenosti. Nejdem to robiť kvôli sebe ani kvôli práci ale kvôli nemu kedže ma rad detmi s ktorymi do styku prichadzame malo. ❤️ Je tu niektorá mamka ktorá dala takto skoro dieťatko do jasli? Aký to malo efekt? Osvedčilo sa to alebo to podľa vás bola chyba?
@3bambula333 vyskúšaj a uvidíš. Každé dieťa je iné. Ja by som nedala, 1,5 ročné kojené dieťa má byť aké podľa teba, ak nie závislé na matke?
@3bambula333 Neber to v zlom,ale nezbavuj sa dieťaťa odlozenim do jaslí,je to skoro,na adaptovanie v kolektíve mu stačí ísť ako 3-rocnemu do škôlky,ty si teraz pre neho všetko a všetkým,tak si to práveže užívaj 🥰
@3bambula333 moja išla do jaslí keď mala 1r 8m, musela ísť. Ale neľutujem to. Boli sme max. spokojné, veľa sa naučila, robili množstvo vecí - tvorivých, ku ktorým ja nemám vzťah, doma by sme toľko určite nerobili. Učiteľky boli tiež super. Ona je ale veľmi spoločenská, nemá s cudzími problém.
@3bambula333 Ja som mala syna vo veku tvojho, keď išiel do jaslí... Každý má na to svoje dôvody, ja som sa chcela vrátiť do práce a cítila som, že je toho na mňa doma nejak "veľa" a potrebujem odstup, a myslím si, že to nebolo vtedy zlé rozhodnutie, a neľutujem, ale teraz by som to už takto nerobila, ale je to z dôvodu, že teraz som už aj ja niekde inde, čo do názorov, skúseností, veku, aj situácia u nás je iní, ako vtedy. Skúsenosti máme dobré.
Čo sa týka tej socializácie... ja nejdem nikomu kaziť o tom predstavy, ale tak malé deti to ešte nepotrebujú do tej miery, ako väčší škôlkár, to mi potvrdili aj sestričky v jasliach, že decká sa proste hrajú skôr tak "vedľa seba" , ako spolu. Iste, nezaškodí byť v kolektíve. Môj v škôlke začal akoby od začiatku (iné deti, iné miesto, iné učiteľky, čiže čakať, že už na to pôjde rutinne tiež nemožno. AJ čo sa týka chorôb.
Za mňa: vyskúšaj, uvidíš. Možno tam vbehne jak nič, ale priprav sa na to, že to nebude easy, najmä na začiatku (ale to zažiješ aj v škôlke), bude plač, dokonca môže byť každé ráno počas celého roka plač, kým tam nevojde. Alebo bude plakať celý deň. Nuž a hej, za tebou. Je to ešte naozaj bábätko, teda batoľa, tak nemôžete od neho chcieť či očakávať opak. Potom si zvyknú, či sa zlomia, alebo naopak, budú celé šťastné, to sa už uvidí...
Ja si NEmyslím, že by si sa chcela zbaviť dieťaťa, ale naopak, sleduješ ako matka primárne jeho dobro. Vyskúšajte a uvidíte. Veľa šťastia 🙂
@3bambula333 má 1,5 roka, nie 7 mesiacov. V tomto veku bežné navštevujú deti jaslí ky
To je na tebe, takému malému netreba kolektív a ak si myslíš, že áno začni navštevovať rôzne detské centrá, ihriská. Prečo ste stále doma?
Moja sla na pol dna par x do tyzdna do jasli ako 1,5 rocna. Milovala to. Museli sme to potom navysit na 5 dni v tyzdni na pol dna, lebo ona chcela. Doteraz spomina na jaslicky v dobrom a na svoju oblubenu pani ucitelku. Nasledne som sla na obed po nu a ten cas spolu sme si extremne uzivali. Ja nevyhorena (zatial som si doobeda spravila pracu) a ona sa na mna tesila a tam si to uzivala.
Boze ved to je babatko. Sa mu venuj, chodte plavat, cvicit, tam sa pohra s detmi. Uzivajte si jeden druheho, toto najkrajsie obdobie tak rychlo prejde. A ze je na Tebe zavisly? A na kom ma byt? Chapem matky, ktore musia dat deti skoro do jasli kvoli existencnym problemom. Ale Tvoje dovody mi rozum neberie.
@3bambula333 moja išla do škôlky ako 2,5 ročná už by som to nikdy neurobila, nebola na to vôbec zrelá....aj tak bola toho pol roka nonstop chorá 🥺ale po dovŕšení 3 rokov to bolo už absolútne o inom, spokojné dieťa v kolektíve kde sa veľa naučilo
Dieťa nikdy nebude šťastné v skupine detí a cudzích ľudí BEZ matky. Je na tebe veľmi závislý (čo je úplne normálne a žiadané) a ty si myslíš, že bude prospešné ho vložiť do cudzieho prostredia o maj got, prosím prečítajte si aspoň nejaký úryvok o detskom mozgu a vývoji 🙈
V inych krajinach je uplne bezne, ze deti chodia do jasli … ziadna nevyhynula 🤷🏻♀️ skus uvidis
1,5 rocne dieta nevie co je socializacia. Tie deti sa hraju vedla seba a nie spolu. Je im v podstate ukradnute kto sedi vedla nich. Vedia sa tak akurat natahovat na jednej hracke. K otazke. Nikdy by som ho nedala do jasli. Kazdy psycholog, ti povie, ze dieta patri k matke.
@3bambula333 dcera zacala ako 2r chodit do sukromnych jasli,a je velmi spokojna.vela aktivit,spievaju,tancuju-chodia k nim na kruzok z hudobnej.maju vytvarnu,anglictinu,dcera od zaciatku bez placu bez problemov,kazdy den s usmevom vstavala a tesila sa.aj sa tam naucila pytat na nocnik.
Ale je to individualne,su tam aj starsie deti ktore adaptaciu nezvladli...
Ak je na teba dieta naviazane a kojene,neviem ci zvladne adaptaciu..
Ak v tom nie je finančný či psychicky problém, že to doma nezvladas, nebaví ta to tak nie.Nejdem písať prečo polovica veci tu odznela, ale nie.Ale vyskúšaj...najlepšie je osobná skúsenosť.Rovnako sa zahrá v materskom centre, krúžkoch je este malý, kojeny a prioritne potrebuje teba.
@olimuc ano, sú krajiny kde je detská práca, hladomor a krajiny kde majú deti za detstvo 6 opatrovateliek.
Nepýtaj sa tu.Tu by každá druha držala dieťa za ruku a utierala mu soplik až po SS.
Tu je jediná rada: vyskúšaj a uvidis
1.5 ročné dieťa nepotrebuje kolektív. V takom veku jasle len v prípade, že matka musí ísť do práce.
@olimuc áno, je bežné, že deti idú v zahraničí skôr do škôlky, ale zväčša preto, že ženy musia ísť nazad do prace, nie preto, že chcú. A áno, dieťa to prežije. Otázka je - chceš, aby dieťa niečo prežilo, alebo chceš niečo, čo je najlepšie pre dieťa?
(To je len rečnícka otázka)
1,5 roka je v Rakusku bezne na jasle. Skratili nam matersku o nieco, aj tak musis zacat skor. Nemam dojem, ze by tie deti tu boli nejake mimo. Alebo nejak zasiahnute. Nas isiel v 1,8 roka a prezil.
Nemohla by si robiť nejaké vonkajšie aktivity spolu s ním?
Z hľadiska socializácie je to zatiaľ asi zbytočne.
Nemôžeš sa socialiozvat ty a dieťa s tebou?
Dáke hernicky?
@3bambula333 ahoj mamka! Každé dieťa je iné, kedysi chodili deti do jaslí už polročné, deväťmesačné, nejako tam asi fungovali, lebo museli.
Ty si myslíš, že tvoj syn potrebuje socializáciu, to je tvoj názor. Možno socializáciu vôbec nepotrebuje,možno potrebuje viac edukačných, pohybových aktivít. Je dosť možné, že teba to nebaví, preto takto uvažuješ. Kúp si nejaké knižky o aktivitách, ktoré sa dajú robiť s takýmito malými deťmi. To dieťa je malé, potrebuje matku, ty chceš ísť do práce? Či budeš doma, pokiaľ sa ti syn bude akože "socializovať"? Režim mu vieš upraviť aj sama, doobeda prechádzka, aktivity vonku, poobede prechádzka, aktivitu vonku, dieťa unaviť a je to.
Ja som dala ako 14m. Teraz ma 19, rozprava uplne krasne, vie sa obut, obliect, vyzut vyzliect… stale maju nejake aktivity a ona napreduje. rozumie vsetkemu, vidno ze sa tym detom venuju na 100%. Nelutujem ani jeden den. Tiez je este kojena. A chodi tam 3x do tyzdna na 6hodin. Ja si oddychnem a ona sa nieco nove nauci.
@3bambula333 neurobila by som to. Mozes dieta "socializovat" aj na ihriskach, materskych centrach, kuzkoch, atd. A tiez sa s nim nemusíš hrat a robit mu neustále animatorku.
Pokial sa nepotrebujes vrátit do práce, nerob to.
@kiki68 čo vidíš ty, je potom iné, čo vidím ja, ktorá v tom zahraničí býva a pracuje vyše 20 rokov. Aj v zahraničí chcú byť ženy s malými deťmi doma, aj tú mnohé odídu do práce, až keď deti začnú chodiť do školy, mnohé robia na “príležitostný” úväzok, mnohé si zabezpečia nanny, aby sa o deti staral niekto v jej domácnosti, mnohé si otvoria day home (škôlka doma a priberú k svojom deťom deti z okolia)…. Predstava, že v zahraničí sú všetky ženy karieristky a idu po šestonedelí, či troch mesiacoch do práce nie je reálna.
Daj kľudne, aj ty trošku odreaguješ aj dieťa bude potom neskoršie samostatnejšie, nebude na teba nalepené a nebude revať keď bude v škôlke
Pokial to nerobis pre seba ani kvoli praci, zvolila by skor skir nejaku skupinku, kde mozte byt spolu. Za mna je to pre take babo skoro byt od matky, pokial nemusi