Ahojte, kedy ste dali deticky do jasliciek? A kto ma skusenosti s jaslickami v cudzej krajine? Ako to bolo s recou? Zijeme v At. Dakujem
Viacej ešte zdrobňuj tie slova
V tirede s mojim chodil jeden spoluziak co bol s rodicmi v DE v jasliach a nasledne aj v skolke a potom ked mal nastupit do skoly tak obaja slovaci prisli uz byvat na slovensko. Ten chlapec mal fakt aj dalsie problemy este aj v tretej triede. Platili sukromnu logopedicku, ktora stanovila pocet hodin logopedie, celkovo ta matka mi povedala, ze lutuje, ze radsej neostala s malym doma a az ked by sa mu upevnila rodna rec slovencina s vyslovnostou, pochopenim textu v slovenskom jazyku atd tak by sa zacal ucit nemcinu. Mozno sa taketo problemy neprejavia u kazdeho maleho no toto je osobna skusenost. Kvalitu ci skor nekvalitu jasli a skolok ti uz opisala ina mamicka vyssie.
V pol roku. Hovoria tromi jazykmi. Vsetko bolo v poriadku, akurat hovorili trosku neskôr, rozumeli ale vsetko.
Ahoj,
kde v AT zijete? Lamoska si mohla dovolit 3 dni skolku v at a nadkedne 2 v cechach - montesori súkromnú.
Vo Viedni su aj SK skolky. Mozno by si vedela skombinovat SK aj AT skolku. Deti sa naucia, su šikovné. Jaslicky i skolky s detmi roznych narodnostivsu bezne a nikto ti z toho nerobi kovbojku.
V jednych jasliach tu som pracovala, vsetky vychoavatelky boli skvele, teda aj pristup k deťom.
Pokial si na ams(úp) tak sa opytaj, ci by ti preplatili Tagesmutter. Pracujucim matkám ju preplatia casto do vysky 90% . Je to opatrovatelka, pracuje doma a ma max 4 deti na statost.
@nataly420 dobre moja
Ja zijem v AT, dieta som dala do skolky ( jasli v 2 rokoch) a oki, uz je vo vacsej skolke teraz. Ja som robila v jasliach, tam sme mohli nat deti od 3 mes do 2,5 roka. Vacsina mala od 6/9 mes do 2,5 roka. Neviem co chces vediet, jazyk je nemcina. Deti sa rychlo naucia na rozdiel od rodicov. Ale boli sme spokojni, v praci tiez velmi fajn pristup. Druha moznost je Tagesmutter
V DE po EZ. Ked mal maly rok. Boli von der Diakonie a nebola som za tu cenu spokojna. 🤷🏻♀️ bohuzial uroven jasli a skolok v DE vo velkych mestach strasne klesla. Rec nemcina… maleho 2 materinsky jazyk(ma aj nemecky pas)