Jasle od 1. roka, ak to nie je vyslovene nutné

3. júl 2024

Ahojte, riešim takú vec.. možno ma za to niekto odsúdi, len sa chcem podeliť o myslienky, mozno pocut nazor inych.. ide o to, ze som na rodicovskej dovolenke, mam skoro rocne dieta. Planovali sme to tak, ze minimalne dva roky budem s nim doma, jednoducho mam taky pocit, ze este je maly aby sme riesili jasle alebo opatrovatelku. Lenze, chybaju nam peniaze. Mysleli sme si, ze to
zvladneme aj s rodicakom, iste obdobie nam to aj pekne slo, lenze mame kopec necakanych vydavkov v tomto obdobi, z ktorych som uz zufala.. a este aj budu. Ide o to, ze na vsetky “nutnosti” peniaze mame - zvladame platit ucty, kupit potraviny, drogeriu.. malemu oblecenie, zopar hraciek, aj ked nie najkvalitnejsie, niekedy z bazaru, vieme skocit do cukrarne na kavu 1-2x do mesiaca, nieco maalinko odlozit aj bokom. Lenze to je vsetko. My rodicia si nemozeme kupit oblecenie (nevravim ze vobec nic, ked nieco ozaj ze chyba tak kupime) ale vela veci nosime poriadne obnosene, malemu kvalitnejsie oblecenie, kupit nieco do bytu, ist na trosku drahsi vylet, viac penazi odkladat do rezervy atd.. Moja vyplata (aj s odratanim ceny jasiel/opatrovatelky) by tieto veci vykryla.. zacala soˇ uvazovat nad navratom do prace.. ale trha mi to srdce 😔kedze neda sa povedat, ze mame vyslovene existenčny problem.. niekedy si hovorim, ze ten rok este vydrzime a potom bude fajn, a ze kvoli tomu casu s malym sa to oplati, niekedy ked viac veci si musime odrieknut tak premyslam.. co si o tom myslite?

amelia89
3. júl 2024

Ja som uplne empaticka osoba a nikdy nesudim nikoho ako co robi,pretoze nikto nevieme co je za tym.
Nie som ani zastanca toho byt nutne s dietatom doma do 3-4 rokov.
Ale asi by som skusila vydrzat do 1.5 roka - myslim ze vtedy je to uz trosku lepsie,aj pre teba aj pre dieta. Uplne rozumiem tomu ze potrebujete zvysit zivotnu uroven a jednoducho vam tie peniaze chybaju, rok je dlha doba ale pol roka este dobujete a potom moze do jaslí. Vela deti tak chodi tak by som si z toho az taku velku hlavu nerobila. Drzim palce ☺️

svokrinjazykmonika
3. júl 2024

Ja by som určite nedala dieťa cudzím tetám a išla veselo do práce kôli tomu, aby som si mohla kupovať oblečenie a chodiť po "trošku drahších výletoch". Mne by to za to nestálo.

klementinka58
3. júl 2024

ja som isla do prace ked mal maly 8 mes lebo som sa bala, ze pridem o skvely flek

werony_n
3. júl 2024

Ja si myslím, že skôr len si prišla o ten komfort, ktorý si mala pred dieťaťom, peniaze ktoré teraz idú na dieťa si vtedy minala na seba, ale tak to ma väčšina žien na materskej proste moje potreby idú bokom a priorita je dieťa, tiež nechodím na drahšie dovolenky ani si nekupujem handry každý týždeň, ale som doma s malou už 3tí rok a ten by mi už nikto nikdy nevrátil. Pracovať budeš ešte veľa, ale ten čas, kedy je babo malé už mať nebudeš.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamitamitami
3. júl 2024

Nerozmýšľala si skôr nad brigádou? Obchod, upratovanie, reštovrácia ...na pár hodín týždenne (kým dieťa bude s otcom).
Prípadne prácou na doma?

pralinka86
3. júl 2024

Podla mma to nebude take celkom ako si predstavujes..
Kolektív deti znamena aj zvýšenú chorobnost.. moze aj nemusi vase pochytať vsetky choroby, tak isto ak náhodou chyti, mozete aj nemusite to vy dvaja od neho chytit.. tým sa to skomplikuje... Byt s nim doma, vylety, cukraren tiez pojde bokom... Neviem ci mate moznost VO a byt doma ako s ocr treba si to premyslieť..
U nas sice staršie dieta, ale prvy rok v skolke bol ze 1 tyzden tam, 2az 3 doma a takto dokola.
Ja osobne by som sa zamyslela, kde sa da mozno este doma prisetrit a nechala doma dieta. Ako dlho, ukaze cas. Ono nepotrebuje vela, kaviareň či drahý vylet, este si o neuvedomuje.
Ak potrebujete vy vypnúť, skuste nieco low cost, krátke výlety castejsie ..

paulina291
3. júl 2024

Je to úplne na tebe ale tu je môj názor:
Dieťa bude maličké iba raz, v tomto veku ešte veľmi potrebuje rodiča pri sebe, najlepšie matku. Osobne by som nechcela, aby mi ho vychoval niekto iný. Nechcela by som prísť o toto síce náročné ale nádherné obdobie.
Ja som tiež na rodičovskej, máme to nastavené že živí výlučne manžel a on hľadá spôsoby ako mať peniaze. Je živnostník, nemá klasickú “zaručenú” prácu. Keby nám nevýchádzajú peniaze, hľadá si dalšiu. On, nie ja. Moja rola je byť momentále pri dieťati. Pracovala by som, iba keby to jemu zdravie neumožňuje.
Na tvojom mieste aspoň rok ešte počkám. Peniaze budú, tieto chvíle s dieťaťom už nikdy. Nedá sa nejaká brigáda? Aspoň muž keby na jednu fušku mesačne ide? Aj 100€ mesačne navyše by vám v tomto smere mohlo pomôcť. Ak inak s peniazmi vychádzate a chýba vám iba nadštandard tak byť tebou do práce ešte nejdem.

martyzpp
3. júl 2024

@pralinka86 presne to som chcela napisat. Nie je to take idealne. Velmi caste OCR, cize vyplata ide dole pricom jasle sa platia dalej. A navyse ta priserna unava. Na materskej som bola velmi unavena, ale teraz ked uz pracujem a potom idem domov do “druhej smeny”, je to masaker. A to pracujem 6 hodin v kancelarii 5 minut od bytu a drobec prespi celu noc (sama nechapem z coho som taka unavena). A taketo male babo sa asi este v noci budi, cize po takej rozbitej noci treba ist do prace.

barka1
3. júl 2024

Dieta potrebuje mamu, nie nové oblečenie. A drahsie výlety a kavičky ti nevynahradia čas s dieťaťom. A ani ty sama nechceš do práce ist... Takže nie je o čom. Este sa uskromnite a buď pri dietati v tomto doležitom období.

anavixy
3. júl 2024

Ja by som to nedokazala. Drahsie vylety dieta nepotrebuje, mamu ano. Podla mna sa da namiesto vyletu kupit si oblecenie, odkladat do rezervy trosku menej.. a ist do prace az neskor. Ale poznam zeny co boli doma pol roka, dieta vacsinou zostalo doma s niekym z rodiny, neslo do jasiel, ale poznam aj take kde rocne dieta islo jasiel, v inych statoch zeny ani nemaju na vyber v tomto… je to len a len na tebe, je to tvoje dieta, tvoj zivot, tvoj pocit. Iste tam tvoje dieta nebude jedine take, to rozhodne nie. Ale ja by som nic nevymenila za cas straveny s mojim dietatom, aj ked mne osobne chyba praca neskutocne a najradsej by som z nej ani neodišla - keby mozem brat so sebou aj dieta 😄 no ja iste nie som objektivna v tomto, ja som zasa trafena inym sposobom, moje dieta nejde este ani do skolky, lebo podla mna je este na to male, aj ked ja sa do prace uz konecne po dva a tristvrte roku vraciam. Za mna na zaklade toho co pises urcite este nie. 🙏

beata_k
3. júl 2024

Nesla by som. Kvoli obleceniu urcite nie. Kvalitne oblecenie pre rocne dieta je co? Pepco mu nestaci? To dieta sa vam na svet neprosilo aby islo v roku do jasli kvoli handram

lienka.7
3. júl 2024

@autorka chápem ta, ale ešte je to naozaj babo, co ta potrebuje..
Neviem odkiaľ si, aké hľadaj nejakú brigádu firmou vypomoci mamiciek. Napr.kamoska za 300€ stráži 1 dieta. Jej to pomôže a tu druhu maminu to zase nezruinuje.

silvike
3. júl 2024

Ja by som na tvojom mieste este nesla do prace od takeho malinkeho dietata. Hlavne ked sama citis ze ti to trha srdce a citis zeby si s nim mala byt este ty. Naozaj, ked v podstate vsetko nutne mate financne pokryte a date nejak aj tu cukraren, kavu 1-2x do mesiaca tak to bemoze byt az tak zle. A luxusnejsie oblecko a vylety pridu potom. Alebo pride surodenec 🫠

marca12
3. júl 2024

Radsej by som sa vzdala vyletov na cas a uzila si dieta. Dieta je male len raz. Ine by bolo,keby si nevedela doma vydrzat alebo nemali ste co do ust. Tie vylety mozte obmedzit,dieta v takomto veku si toho vela nepamata. Da sa ist aj na vylet do prirody a lacno. Skus to este vydrzat pol roka a uvidis co dalej.