Hyperaktívne skoro 2-ročné dieťa

emamikulova
12. apr 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať či máte niekto podobný problém. Dcéra 20mesiacov sekundu neposedi, stále behá, vyťahuje všetko zo skriniek, všade lezie, nevie normálne chodiť, len behá. Za ruku nepôjde (trhá sa) a stále chce ísť svojim smerom. Neposedi v kočíku, autosedačke ani v košíku v obchode, začne plakať, kričať, trhať sa, vyzliekať sa z pasov v autosedačke, v jedálenskej stoličke sa vkuse stavia. Začala preliezat aj z ohrádky. Nevie si sadnúť a v klišé si pozrieť rozprávku, ani sa pohrať. Spanok je bezproblémový ale len. v postieľke. Akonáhle by som si ju vzala k sebe na posteľ, tak aj keby z nôh padala od únavy neľahne si a začne vystrájať. Čo sa rozprávania týka, tak pár veci zopakuje (mena, zvuky zvieratiek …) Inak len blaboce, ale nerozpráva. Kvôli tej jej neposednosti je nemožné ju naučiť na nočník, keďže jednoducho neposedi ani 3 sekundy. Nevie čo od nej chcem, lebo sa nesústredí, všetko ju rozptyľuje. Nepočúva čo jej hovorím. S jedením sú problémy tiež, kedze ma ,,na práci milión vecí” na jedenie nie je čas. Nechce aby ju niekto krmil, papať chce sama. Vždy len pár lyžičiek, potom všetko rozbabre / vysype … Som už zúfalá. Nemôžem ísť sama už ani na toaletu, kým nevedela preliezť ohradku, tak to bola moja jediná záchrana, keď som si potrebovala odskočiť alebo navariť. Teraz ju nemôžem nechať ani sekundu samu, lebo už je na skrinke/stole/okne … Teraz jej do toho ešte idú očné zuby. Poslednú dobu že aj všetko pýta s plačom. Ak jej niečo nedovolím spustí sa extrémny záchvat zlosti, so všetkým hádže a plače. Ak ju vezmem na ulici za ruku a nejdem smerom akým chce ona začne sa trhať, lahat a hádzať sa na zem a plakať. Milujem svoje dieťa ale som už fyzicky aj psychicky na dne. Kedy toto skončí a skončí to vôbec? Už od narodenia bola veľmi živá. Zdvihala hlavičku, dokonca nás s tým poslali na fyzioterapiu aby nedostala pruh. Vedela som že to bude veľmi živé dieta, ale upokojovala som sa že to prejde, ale teraz v lete bude mať 2 roky a ja začínam mať obavy, či je to normálne. Máte niekto podobne dieťatko? Prípadne prosím o rady ako pristupovať k takému dieťaťu, čo zmeniť v strave (čítala som že je dobre vylúčiť lepok a laktozu), alebo na koho sa s týmto celým obrátiť. Veľmi pekne ďakujem, za každú odpoveď.

brezza
12. apr 2024

Normalne dieta. Prejde to.

andreatytler
12. apr 2024

@emamikulova Asi to nie je to co by si chcela pocut, ale nemen dceru, zmen svoj pristup a vase byvanie.
To ze je dieta zvedave, samostatne a aktivne je dobre. Je to jeho charakter. Nesnaz sa to zmenit, ale vyuzi to vo svoj prospech. Raz bude den ked ina mamicka bude ukazovat na tvoje dieta a pritom vraviet tomu svojmu: "Pozri, takto si oblec tu vetrovku". Ja ti garantujem ze tvoje dieta sa bude ako prve vediet same obliect, najest, umyt a aj to odplienkovanie bude v pohode ked dozreje do momentu ked to bude ono chciet. Bude drave sa ucit nove veci v skole a nebude problem vyskusat nove jedla, aktivity a nove oblecenie ak ho nebudes nutit.
Vytvor bezpecnu zonu, kde sa jej nic nemoze stat aj ked bude kamkolvek liezt a tam ju budes odkladat v pripade nutnosti (WC) a daj do tej zony koberec alebo penove stvorce.
V celom dome:
Daj zamky na skrinky ak nechces aby ich otvorila
Daj jej k dispozicii skrinky ktore bude moct otvorit a vyhadzat, lebo ona potrebuje objavovat nove veci - toto bude trvat mozno pol roka.
Kazdy kus nabytku primontuj k stene aby ho na seba nestiahla
Daj prec vsetky tazke veci, ktore by mohli na nu spadnut. a vela dalsich veci, ktore zistis za chodu.

Co sa tyka tvojho pristupu tak:
Vyuzi to ze chce byt samostatna a nechaj ju nech robi veci sama. Nevadi ze zje len par lyziciek. Najskor necha ju a potom ju dokrm ty.
Nekrm v jedalenskej stolicke. Tieto deti potrebuju volnost. U nas ma velky uspech uciaca veza a syn jedava na stojaka.
Kracat (nebehat) sa nauci az o take 2-3 roky. Chce to vela trpezlivosti a usmernovania. Na prechadzkach jej daj nieco tlacit (vozik, detsky nakupny kosik, kocik)... to ju spomali.
Za ruku tak isto zacne mozno ako 3-4 rocna. Nenut ju. Ona pride sama.
V autosedacke ju musis zabavit a jazdit autom co najmenej. Zlepsi sa to ked ju otocite v smere jazdy a bude sa moct pozerat von a mozete hrat hry ze co vidite a tak.
Ani neskusaj davat do kocika, alebo kosika. Nakupy musis robit tak ze ti ona aktivne pomaha. Podava ti veci z policiek, alebo tlaci nakupny vozik.
Nechaj ju vzdy rozhodovat kam pojdete na prechadzku ak ti je to jedno a zdoraznuj ze ju nechavas rozhodovat: "Janka, ty rozhodni kam pojdeme teraz" a toto sa jej mozes opytat na kazdom rohu, takze pocas jednej prechadzky rozhodne aj 10x.
Ked potrebujes niekam ist kam ona nechce, vysvetli jej to. Urob s nou dohodu: "Potrebujem aby si teraz so mnou isla do obchodu. Chapem ze sa ti nechce, ale ak nepojdeme nebudem mat pre teba jogurt. Poobede pojdeme na prechadzku tam kde ty chces ist."
Proste ju musis zamestnat, vzdy a vsade. Je to drina ale stoji to za to.
Rec pride ked sa o to bude zaujimat. Dieta nic nenaucis nasilu. Musi mat o to najskor zaujem.
Ja som syna do jeho 2.5 roka nikdy na nocnik neposadila. Mal ho k dispozicii, ale sadol si nam mozno 3x na 2 sekundy. Ked bol pripraveny na odplienkovanie, zobrala som plienku, vysvetlila ze odteraz nech robi pipi a pupu do nocnika a on sa odplienkoval za 1 den. Ovela skor ako vela jeho rovesnikov v jasliach, takze vobec nemaj strachy s odlienkovanim.