Ahojte, chcela by som nejakú skúsenosť, ako alebo či vôbec je možné sa prispôsobiť zmene prostredia konkrétne jasle.
Momentálne máme 8 mesiacov, a malinká je dosť na mňa naviazaná. Keď idem k mame a nechám pri nej malú a ja si odbehnem k lekárke, plače až kým neprídem. Okolo toho 1.roku by sme ju chceli dať do jasličiek. No chceme, skôr je to potrebné kvôli financiám a nemá mi kto z rodiny pri nej ostať.
Chcem sa teda spýtať, či sa dokáže dieťatko prispôsobiť v detskom kolektíve alebo to bude ťažšie, neviem ako to mám teraz zmeniť, lebo už keď nastúpim do práce, už bude neskoro ak mi ju nebudú chcieť zobrať. Možno to píšem ako blb ale fakt nemám s týmto skúsenosť ani z okolia.
Ďakujem za každú skúsenosť a radu
Obe naše deti boli od roka v jasličkách. Dcéra bola vždy veľmi samostatná a rada medzi deťmi, vôbec nemala problém sa prispôsobiť (to skôr ja 😂). Syn bol a je na mňa viac naviazaný a ranný plač bol skoro každý deň. Ale ako sa za mnou zavreli dvere, ukľudnil sa a bol spokojný. Dôkladne sme vyberali jasle, aby sme si boli istí, že v tomto veku budú deti spokojné. Tiež sme nemali na výber, ale po rokoch hodnotím, že sme to všetci zvládli výborne. A čo sa chorobnosti týka, ja som sa toho dosť obávala, ale je to o imunite každého dieťatka - naše deti choré našťastie nebývajú, syn má 8 a riešili sme maximálne soplík. Chodili s nimi von za takmer každého počasia na vlastnú veľkú záhradu, často vetrali, kontrolovali zdravotný stav každého dieťatka pri príchode, mali pestrú domácu stravu.... Držte sa. 🙂
@monika101146560 8 mesiacov je presne čas, kedy vrcholí separacna úzkosť u detí. Ročná už bude iná. Treba počítať s tým, že prvé týždne môže v jaslickach plakať, ale ak sú tam šikovné učiteľky, tak jej to pomôžu prekonať. Opýtajte sa, ako prebieha adaptácia. Do práce by som nastúpila cca mesiac po nástupe dcéry do jaslí.
Vie sa, ide to casto lahsie ako pri detoch okolo 2 rokov. Totiz male dieta sa lahko naviaze na vztahovu osobu a pekne funguje. Zase v jasliach tie deti vela nosime, mojkame. Akurat ze mojkas 5 deti naraz. Ja som robila v jasliach a vo Wien bola skoro cela trieda max okolo 12mes. Aj mladsie boli, najstarsie malo 18 mes
A inak odporucam do prace az o dva mesiace po zacati jasli. Skrz to, ze urcite bude chore dieta hned po mesiaci. Plus to moze kolisat tie hodiny, co vydrzi. Takze po tych 2 mes mas vacsinou istotu, ze tam v poho vydrzi a mozes ist robit
Ďakujem vám veľmi pekne za rady 😀 možno to naozaj bude tak, že ona bude v pohode a ja budem revať 😁☺️
@monika101146560 Spomínam si na prvý deň (prvá dvojhodinka) môjho syna v jasličkách, mal rok a 8 mesiacov. Nešla som na v ten deň ten krátky čas ešte do práce, (prvý deň bol ozaj len taký skúšobný) chodila som s mužom okolo jasličiek, a zrazu som zazrela v okne, ako s ním chodí hore dole učiteľka, má ho na rukách a on hrozne plače. Paradoxne mi to stíska srdce po viac ako dvoch rokoch ešte viac, ako vtedy, aj keď ani vtedy mi to nebolo jedno. A vlastne plakal naozaj dlho každý deň každé ráno. Na druhej strane, zvykol si. Dokonca má aj spomienky, spomína si to doteraz svoju "malú škôlku", aj obľúbenú učiteľku, rád chodí aj na prechádzky tým smerom. Akonáhle prešiel prah od šatní do učebne, plač prestal a (čo bolo najdôležitejšie) nezaplakal celý deň. Ale trvalo to nejakú chvíľu, kým sa tam uvoľnil. Musíš byť trpezlivá, je to individuálne.
@kiki68 no práve 2 mesiace sa mi zda dosť keďze ja rodičák vysolim za jasle a ja tým pádom budem bez príjmu, to si dovoliť nemôžeme 😞
@monika101146560 tak ja len ze tie dva mesiace tam mozno budete behat o 11:00 , pripadne naozaj vychytate choroby. Nas po 2 tyzdnoch bol hned doma. Ale to je bezna vec. Minimalne mesiac mate len adaptacku. Ak to robia tak, ze hned vezmu dieta do 16:00, tak to je fajn pre rodica, ale nie pre dieta. U nas teda prvy mesiac bola vzdy adaptacka. Treba zistit, ze ako to robia konkretne tam. Ja keby to takto nespravim, tak ani nemusim nastupit, nakolko by mi zamestnavatel netoleroval nejaku dlhsiu OCR, dovolenku uz vobec nie.
@monika101146560 do 3 rokov mate prispevok, ci ?
Pracovala som v jasliach revali aj malé deti mali sme aj 9 mesačne dievčatko ktoré behalo tam v pavukoch.. Rano bol vždy rev aj pri tých starších ale zvyknu si 🙂
@kiki68 áno, ale jasle stoja 400e
Chodte podla moznosti do materskeho centra,nejaky kruzok pre matky s detmi,viac jednoducho medzi deti a inych ludi,verim,ze aspon toto troska pomôže. Lepsie by bolo o nieco neskor do jasli.. Podla mna naj je nejaky rok a pol.
Pokial nemas na vyber, tak sa bude musiet prisposobit. Skor by som sa starala o vyber jasliciek. Moje tri deti boli v mini jaslickach, sukromnych, kde bolo cca 6 deti, boli v rodinnom dome, varili im domacu stravu, boli tam dve panie, ktore sa o deti starali. Takze to bolo akoby boli napr. u sestry, ktora ma viac deti 🙂
Jasne, ze bude plac, ale na druhej strane dostane vela - spolocnost deti, hranie, spievanie, recitovanie, zavabu, nove zazitky. Skusene ucitelky / vychovavatelky vedia deticky utisit, zabavit, ze ani nebude vediet a pojdete domov. Ked mas obavy, tak zacat co najskor, napr. na pol dna, kym nabehnete na bezny rezim. Akurat sa treba pripravit na chorobnost - kolektiv, to proste pride. Drzim palec.