Dcéra má 2 roky a 7 mesiacov a veľmi málo rozpráva

petronela11111
1. jan 2025

Pekný deň prajem , chcem sa opýtať či to má niekto podobne mám dcéru má 2 roky aj 7 mesiacov no veľmi málo rozpráva
. Musím uznať že rozumie úplne všetkému snáď ..vie ukázať na všetky časti tela ..vie napodobniť zvieratko..vie ako robí zvieratko..čo sa jej povie chápe všetkému ...sama sa snaží obliekať aj vyzliekať vie sa sama obuť.. sama jesť aj keď sa zapacka stále...snaží sa pomáhať.. umývať si ruky sama ..keď sa jej niečo povie urobí to , donesie, ale dokáže len povedať mama,tata, meno svojej sestričky.. mená našich psíkov ale napríklad svoje meno nevie povedať vôbec ..na seba hovorí že TY ...keď povie aj ty myslí tým seba že aj ona .. opakujeme jej veľa krát ale nič ..povie len mama,tata,baba,havo, ahoj , papať, piť, ahoj ,áno ,hej , dobre a keď sa kúpe napríklad jej sestra povie stále iba že Sarka Kú alebo keď sestra pije mliečko povie Sarka pi ... Ako keby mala problém pokračovať a spájať..alebo neviem ..stretli ste sa s tým niekto ?

pribinak
1. jan 2025

@petronela11111 asi by ju mala vidieť Logopedicka

heni79
1. jan 2025

@petronela11111 To Ty na oslovenie seba má od vás. Skúste ju vždy osloviť menom. Napr. „Sárka, ideš papať? Sárka, chceš mrkvu?" Samozrejme píšem ilustračné situácie. A skúšať sa viac rozprávať. Nech ona viac verbalizuje. Formou hry. Lebo píšete, že všetkému rozumie. A nech musí povedať, čo chce. Napr. chce niečo jesť a ukáže/povie po svojom. Tváriť sa, že nerozumiem. A nech sa aspoň priblíži reálnemu slovu.

heni79
1. jan 2025

@petronela11111 Aha, Sárka je sestra. Ale princíp je zrejme jasný.

denkabemommy
1. jan 2025

@petronela11111 môj syn do 3 rokov nehovoril takmer nič, možno 5-6 slov - napriek tomu že vedel aj R aj L vysloviť už od roka. Ako nastúpil do škôlky, tak každým dňom to bolo lepšie a lepšie. Má 4 a teraz si vravím, že by mohol menej hovoriť 😅😅.

siska53
1. jan 2025

@petronela11111 moja mala dost dlhe obdobie, kedy vravela len prve alebo posledne slabiky slov. Okolo tamtoho veku, co ma tvoja, zacala uz lepsie hovorit. V tom case som chodila so synom k logopedicke kvoli r,l - jej som sa aj na to pytala, podla nej to je ok. K logo sme sice neskor chodili, ale kvoli r,l,j.
Ak cches mat ale istotu, za radu s logopedickou nic nedas ( jedine mozno peniaze, ak pojdes k sukromnej), len su asi dost dlhe cakacie doby

any3108
1. jan 2025

@petronela11111 ja som bola so synom u logopedicky keď mal 2 a pol roka, kým sme sa dockali termínu, tak sa aj stihol rozrozpravat 😃 ale k tvojej téme som chcela napísať, že mi logopedicka povedala, že pokiaľ dieťa do 3r rozumie všetkému, tak to, že nehovorí/hovorí pár slov sa ešte nepovažuje za problém. Problém by bol, keby do troch rokov nemal porozumenie reči

katka533
1. jan 2025

@siska53 prosím ta aké písmenka je este ok , ked nevedia v tomto veku. Moj teda rozpráva zložité súvetia uz uplne vsetko, ale nevie s,š, l a este nejaké

siska53
3. jan 2025

@katka533 to ja uz neviem, uz maju 14 a 12, ale riesili sme viac pismen, no "r" najdlhsie, ono ked cvicis podla pokynov, sa to zvykne upravit rychlo.