Ako riešiť situáciu, keď iné dieťa bije to moje?

papver12
21. nov 2023

Ahojte. Mám otázku na mamičky, ktoré majú možno podobnú skúsenosť, prípadne už niečo podobné kedysi riešili. Môj 2ročný synček je veľmi pokojnej, príjemnej a zvedavej povahy. Je veľmi jemný a priateľský. Sama som prekvapená, aké mám dieťa. Na ihrisku sa zahrá s detičkami, ale radšej objavuje veci sám a vie sa vždy zabaviť. No a k téme. Boli sme cez víkend na návšteve u kamarátky, ktorá ma o pár mesiacov mladšiu dcéru. Všimla som si ale, že jej dcéra brala môjmu synovi pohár, hračky a aj ho udrela po hlave. Tomu môjmu to nevadilo, stále sa pekne hral a bol pokojný a disciplinovaný. Niečo podobné sa stalo aj dávnejšie, keď iná dcéra mojej kamarátky, dala tiež po hlave môjmu dieťaťu. Nepáčilo sa mi to, ale bolo to iba raz a potom sa pekne hrali. Preto otázka - ako riešite takéto situácie, hlavne tie, ktoré máte pokojné detičky, na ktoré so iné dovoľujú? Neskôr pôjde do škôlky a tam sa určite nájdu deti, ktoré bijú tie ostatné a viem, že si tým musí prejsť. Ako ste to mali a riešili vy?

doriiis
21. nov 2023

A ty si tiež taká pokojná a submisivna,že nevieš matke dieťaťa,ktoré bije tvoje dieťa niečo povedať?

anjelicek26
21. nov 2023

V tom veku vsetky deti skusaju hranice. Niektore su povahovo kludne, ine sotia, kricia, udru... treba sa naucit ako obet povedat - nie, nechytaj ma! A co najhlasnejsie. Pre dieta, ktore bije - treba zadrzat ruku, kym sa to stane, teda rodic by mal mat dietatu za zadkom... ak to dieta nema mamu na dohlad, zasiahni ty, kym bude tvoje dieta udrete... ono to chce cas naucit sa dieta, ako sa ma spravat... aj to "zle" to robi len preto, ze sa uci to robit spravne a tym padom musi byt v spravny moment usmernene...

papver12
autor
21. nov 2023

@doriiis Keď sa to udialo, tak to bolo tak rýchle, že so prvýkrát ostala šokovaná. Čakala som, že moja kamarátka - matka toho dievčatka nejak zareaguje, ale nespravila nič. Keď dievčatko bralo synovi pohár, tak som už zasiahla a malej pohrozila, avšak prišlo mi to divné pred jej matkou. Druhýkrát zase zasiahla už moja kamarátka hneď, takže nebolo treba. Len som prekvapená, že opäť dostal po hlave od iného dieťatka.

elmivelmi
21. nov 2023

@papver12 a tak neboj sa aj z tvojho dietaat moze byt este zivsie doeta a mozno ono bude capat.Tonsa meni ,tie povahy.Nezreba hned deti sktuokovat a uz naisto povedat ake ma aku povahu.

mooonika1975
21. nov 2023

@papver12 nie, v škôlke nesmú sa deti biť, ja teda mám málokedy dieťa , čo sa bije, NESMIE, to ja zákon. Väčšinou ich to naučim za chviľu. Určite treba dieťa napomenúť, aj keď sa jeho rodič nenamáha. Nesmieš dovoliť ubližovať svojmu dieťaťu a potom aj tvoje dieťa vie, že sa to nesmie. Dieťa musi vedieť, že sa za neho postaviš, keď ono je ešte malé, alebo to nevie. A vyzdvihnúť naopak dieťa, ktoré sa spolu s kamarátom krásne zabavi.

simca06022011
21. nov 2023

branie veci som riesila normalne, nie pohrozovanim, normalne som povedala,ze pocuj Matko, teraz to ma Sisa, ked sa dohra pozicias ci... atd. Vybavene. Vacsinou s preliezkami neskor a trampolinami atd sa taketo veci hrotili a aj place boli. Ale proste v klude, nie teraz je tam tento, musis pockat, potom sa vystriedaju atd. A kludne sa dieta mohlo aj o zem svihnut.
Co sa tyka bitia, v ramci hier ked si svacli niecim hlavne male deti proste to mi est epride take nekoordinovane cele, a nebol plac som nezvykla vzdy letiet ako stihacka za nimi. Stalo sa ale, ze sa nasli mali agresori, co doslova prisli za deitatom a zacali ho bit (aj ked sa nehrali spolu, s dcerou sa mi to stalo ked sme cakali v rade a dobehol chalan a doskriabal jej tvar, odtihala som ho prec a s tym nech ju necha na pokojji a poslala za mamou, za chvilu sa dobijal zase, tak som povedala normane jeho mame, ze ked jej to neprekaza, jej syn mi skrabe dieta, kedze nereagovala ako som myslela, a zase som maleho musela odtiahnut tak uz som na nu zvysila hlas nech si s tym faganom robi poriadky :D kamaratocke s ktorou sa bavila a mala ma obsluzit som sa otocila chrbtom, zobrala dceru a prisli o trzbu a navzdy, lebo viac som tam neprisla, zene som uz ani telefon nezdvihla. Obdobne veci sa stavaju na ihriskach, v herniach. Proste tie deti skusaju co mozu. V pozore som bola pri divych detoch, ked sa hrali s podla mna nebezpecnym vecami,a by si oko a pod nevypichli navzajom...
V jasliach mali obdobie hryzenia -resp jeden chlapcek, a teda uhryzla ho dcera spat a bolo po probleme, deti sa to naucia, ja som jej vzdy len opakovala pri incidentoch, ze sa nesmie nechat otlkat, ohryzat a robit si zle.
A v skolke sa vobec nebili.. robili niektore deti zle, ale tam ucitelky zakrocili hned, cize toho by som sa nebala. Hlavne, ked vidim, ze fakt je zle, a niekto robi zle... tak ja nemam dovod okrikovat dieta, zabranim tomu, aby mojmu ublizovalo a upozornim mamu ak treba a moj zasah nestacil. AK by nepomohlo odchazdam. Ci je to kamoska, suseda, nech som kdekolvek. A viac ma neuvidia.

syslik81
21. nov 2023

taketo detske tlapkanie sa o hracky som nikdy neriesila .. kiezby som ja bola dieta a mohla niekomu j.nut ,ale zial uz niesom ... kazdopadne nenazvala by som to ze deti to tvoje biju .. proste raz ho capli ... pockaj az nastupi do skolky ci skoly tam sa vedia pobit .. obrn sa nervami a nauc postupne toho tvojho anjelika nech sa nauci branit lebo zivot sa s nim maznat nebude ako s nikym inym

queen_mary
21. nov 2023

A to sa deje ked ste niekde na navsteve? Deti byvaju agresivnejsie, ak si strazia to svoje. Hlavne okolo toho druheho roku. My sme mali raz navstevu v tom case a maly reval za vsetko, coho sa nasa mala navsteva chytila 😀

Ale teda nebil. Ak niekto jeho bije, tak som ho naucila nech poriadne zakrici na toho druheho. Uz ma 4, uz sa to mox nedeje, ale ked mal okolo 3, tak vzdy tak zavrcal na to druhe dieta 😀😀 a bol pokoj

euka210
21. nov 2023

@papver12 ked matka neusmerni svoje dieta, tak ja usmernim aj cudzie, ze sa nebijeme atd...

andreatytler
22. nov 2023

@papver12 Ja som vzdy vedla syna lebo je velmi zivy a na zaciatku bol velmi kontakny, tak som musle abyt stale za zadkom a riesit ho. Ale zaroven nemam problem riesit vsetky deti v dosahu ak ich rodic neriesi. Nehrozim, nehresim, ale usmernujem.
Ak ho ine dieta caplo v zapale hry, neriesila som. Ak ho caplo v zlosti, chytila som ruku a povedala NIE a jednducho nedovolila aby malo pristup k synovi. Neexistuje aby som ho nechala otlkat. Tak isto riesim ked sa niekto chce predbehnut, alebo zobrat hracku. Vysvetlim pravidla a nedovolim im sa predbiehat.
Ty musis ukazat synovi ako reagovat. Ty si jeho model a on bude opakovat to co robis ty.
Ak si ty neista ako reagovat, on bude neisty tiez.
Vcera asi 7 rocna boxovala v hernicke do hlavy dinosaura z peny a silikonu. Uz je ten chudak cely potrhany. Ja synovi nedovolim aby sa ho chytal a ked som sla okolo tohto dievcata, tak jej prisne vravim ze to nesmie robit. Prestala a ostala stat opodial. Boli tam ine deti a jedna mama a pozerali na to vsetko a jedno z tych deti vravi ze aky je ten dinosaur zniceny a ja na to ze "ano, to vdaka detom ako ona" a ukazala som na nu rukou. Potom moj 4 rocny zacal opakovat ako ich nesmie chytat, lebo sa roztrhnu. Ta mama tam len bez slova stala cely cas. Az potom odisli opodial a hrozila tej 7 rocnej prstom.

elmivelmi
22. nov 2023

@andreatytler ale stale nebudes synovi za zadkom.Nech sa nauci aj sam.A ukazovat na cudzie deti orstom to tiez nie je moc vychovne.

andreatytler
22. nov 2023

@elmivelmi Lenze v zaciatkoch (ked ma tie 2 roky) to musis dietatu nazorne ukazat a nie raz, ale znovu a znovu. Potom, po case ho mozes nechat ze ci si vie svoje spory riesit sam.
U nas to teda funguje skvele. Syn nema najmensi problem si riesit svoje spory a dokonca ani povedat inemu dietatu aby si obulo ponozky v hernicke, alebo ani dospelemu cloveku aby sa nepredbiehal v rade. A co sa mne najviac osvedcilo pri tejto metode je ze on vidi ze rovnake pravidla platia pre vsetkych. Ze to nie je len on komu nedovolim aby sa predbehol, ale nikomu nedovolim. Vtedy on sam prijme to pravidlo a bude sa podla neho spravat, lebo to nie je len nejaka buzeracia zo strany mamy, ale univerzalne pravidla spravania sa medzi ludmi.
Neviem ci je ukazovanie prstom vychovne, alebo nie. Prislo mi to v tom momente ako spravne riesenie. Pomenovat veci tak ako su. Vela tych dinosaurov je znicenych a syn sa ma vzdy pyta ze preco a ja mu vravim ze zli ludia ich naschval roztrnu. Chapem ze vela ludi si ich musi osahat aj ked je zakaz chytat a stane sa ze poskodia aj ked nechtiac, ale ked vyslovene niekto boxuje pastami to je len za ucelom to znicit. Na take dieta nemam problem ukazat prstom. Len skoda ze ta mama nic nepovedala. Ukazala by som prstom aj na nu ze to dovoli. Ale ona bola ticho a tak som nevedela ci je to jej mama, alebo len cudzia zena co tam stoji. Ako by si ty riesila tuto situaciu?

elmivelmi
22. nov 2023

@andreatytler nijako,urcite by som cudzie dieta neponizila tak,ze nan budem ukazivat orstom.Asi by som to riesil s mamou,pretoze to doeta hoc robilo zle to moze prijat rozne.A aby z tvojho syna nevyrastil taky buran,ze co sa mu nebude pacit,alebo nebude podl jeho noriem spravania nebude za to sikanovat ine deti ale o sa im vysmievat a ukazovat orstom na ne.
Urcite by som to mojmu decku povedala ze to nie je pekne ale isto by sim neukazovala na druhe dieta prarom,ty nie si od toho vychovavat cudzie deti-na to je mama a ucitelka ale nie nejaka tetka,kt v zivote uz neuvidi.A zasa nikomu to dieta fyz neublizilo ,nic take strasne co by som ja ako nezauntwresovana osoba musela riesit.

andreatytler
22. nov 2023

@elmivelmi Mali tu teraz v skole tyzden proti sikane a jeden den bol venovany tomu aby ludia neboli "iba prizerajusi sa" (neviem akopresne prelozit do slovenciny "bystander").
A ja s tym velmi suhlasim ze taky postoj neriesit problemy ktore sa netykaju mna, alebo mojho dietata su nespravne a nahravaju sikane a celkove zlemu spravaniu v spolocnosti. Ak vidim ze niekto robi nieco zle, verim tomu ze treba na to upozornit.

elmivelmi
23. nov 2023

@andreatytler a aku sikanu robili zo dievca?Skor ty si ju sikanovala ukazovanim prstom na nu.A ak tvoj syn si bude brat priklad z teba no zbohom,

queen_mary
23. nov 2023

@andreatytler aj my tak fungujeme. Snazime sa ist detom vzorom a kvitujem aj vyriesenie tej situacie. Ja sa tiez snazim riesit pred nim veci priamo a nie stylom: podme, nechaj to tak a povedat mu v sukromi.

Chcem, aby sa aj on sam potom v zivote vedel ozvat, ked treba a aby bol asertivny.

jana_eyre_2
23. nov 2023

Ak sa stal nejaký konflikt medzi deťmi, tak to vždy riešil rodic dieťaťa.. ak to rodič dieťaťa neriešil, zasiahla som ja a oslovila som dieťa a pekne mu vysvetlila čo sa robí a čo nie - vtedy to prebralo aj rodiča.. ak to neprebralo a opakovalo sa to, riešila som s rodičom.. len netreba ticho sledovať.

andreatytler
23. nov 2023

@elmivelmi Nie, to dievca nerobilo sikanu. Prepac ak som sa zle vyjadrila. To som uviedla len ako priklad. Ze ich v skole ucili ze pri sikane je nespravne byt iba pozorovatel a nestarat sa ak sa ta to netyka. Ze sa treba ozvat ak vidis sikanu. A tak isto sa to da aplikovat aj ked vidis ze sa deje nieco zle aj ked to s tebou nema nic spolocne. To dievca poskodzovalo verejny majetok. Tie dinosaury tam su pre kazdeho navstevnika parku aby sa s nimi potesil a tie male decka maju z nich teda paradny zazitok a ked ich niekto nici robi zle kazdemu, aj mne.