Ahojte baby mám otázku na tie ktoré máte menšie detičky. Mám synčeka má 2 roky a mám pocit že je veľmi bojazlivy. Uvediem príklad: Keď sme niekde na ihrisku a vezme si z domu hračky tak keď príde nejaké dieťa a vezme mu ich tak len smutne stojí a pozerá sa ako sa iné deti hrajú s jeho hráčkami alebo keď mu nejaké dieťa čapne tak znova len smutne stojí a nechá to tak proste neurobí nič. Ako ho mám naučiť aby sa nejakým spôsobom bránil a takisto aj svoje veci. Ja nechcem aby sa byl len chcem aby sa vedel sám za seba postaviť ja viem že je ešte malý ale vidím aké sú detičky v jeho veku priebojné. Doma na neho nikto nekriči ani nič podobné je to naše vysnívané dieťa proste je taký. A ja mám o neho strach aby potom keď sa dostane do kolektívu škôlka,škola nebol šikanovany od spolužiakov lebo deti vedia byť veľmi kruté na seba. Ďakujem
Vo veku tvojho syna si tu na to TY, aby mu nikto hracky nebral, nikto mu neublížil a pomohol mu riešiť konflikty. Máš zasiahnut tak,aby tieto situácie nevznikali. A nie,nie je dobre, aby boli všetky deti "priebojne". By ucitelku v skolke z toho porazilo.
@simona20201309 tak samozrejme idem tam a snažím sa tomu dietatu pekne povedať aby mu ju vratilo lebo je jeho ale zasa tiež nejak nechcem zasahovať medzi deti keďže su také mamičky ktoré sa dokážu uraziť a ešte sa aj pohadat pre hračku. Ja sa ho zastanem vždy len chcem aby aj on pochopil že je to jeho a má si to strážiť. To isté platí aj o tom keď ho nejaké čapne jasné že mu poviem že sa to nerobí ale už sa mi stalo že jedna matka mi povedala že nemám poučovať jej dieťa tak neviem asi sa mám len pozerať na to preto chcem aby bol trošku odvážnejší
Ako si napisala, je proste taky
No vidíš. Ty sa bojíš reagovať, bojíš sa reakcie mamiciek. Co čakáš od 2r dieťaťa? Ved ta len kopiruje. Raz by mi skúsila matka povedať ze nemám poucovat jej dieťa, ktoré vezme môjmu našu hračku...... Raz!
moja bola tiež taka ale chvalabohu sa naučila rýchlo brániť. Ale tiež ma veľmi mierumilovnu povahu a este ju obcss musím trochu posmelovat. Konkrétne dnes ju stále obehovali 2 chlapci tak som jej bola povedať (tak ze to počuli aj ich matky a bolo mi to jedno) - nenechaj sa nimi obehnut, bola si tu skôr, tak daj ruku a zastav ich....
Do 3r veľmi sociálny nebude… sú deti extrovertné a tie druhé ako tvoj syn. Jeden kričia ja ja ja v tichosti a iné aj navonok.
On sa to naucil od teba. Nic nepovedat a len sa smutne pozerat.
Ved sama pises ze su pripady kedy nic nepovies, len aby si sa nepohadala s mamickou dietata ktore zobralo tvojmu hracku.
Ty si jeho vzor. Musi mu ukazat ako sa to riesit. Ak ta ina maminka neusmerni svoje dieta, usmerni ho ty. Bud kamaratka oboch deti. Neber to tak ze kritizujes to ine dieta. Ber to tak ze obe deti naucis ako riesit konflikty.
@simona20201309 s tym obehovanim,to je pravda.ja neustale vraciam deti,ked sa obehnu( rad na vlek,na tobogan,obchod,atd), aj ked su tam ich rodicia. Ani nie nepriamo,ale - dozadu,nepredbehuj sa.dokonca som to par krat povedala aj dospelym,ked to robia.a minule maly vravel,ze mal konflikt v skole,ajsa skoro pobili,lebo zacal v rade vracat deti,co sa predbehuju.tak odpozorovane spravanie tam bude tiez.inak ako maly byval bojazlivy,ako pise autorka.
@ciernysokol, @simona20201309
Presne, aj ja kadeho upozornujem ak sa predbieha a poslem na koniec radu. Tymto nielenze ucim tie konkretne deti ze predbiehat sa nema ale hlavne svoje vlastne dieta. Pravidla platia pre kadzeho rovnako. Nikoho nepredbiehaj a nenechaj sa predbehnut.
V jeho veku Uplne normalna reakcia.
Preber konecne zodpovednost a ukáž mu ako sa to robí.
Náš v dvoch rokoch to iste, okoli 3 sa to zlepšilo. Ale ja som kludne v takej situácii isla k iným detom, pivedala aby mojmu hracky nebrali a vzala som ich . teda hlavne ked mal 1-2. Ak sme mali viac a ine deti tiez, povymienalu si. Teraz ma 4, plnú tašku hracie na piesku a hádaj?
Ide k tomu 2 eocnemu a zoberie mu jediny bager, ktorý ten chlapec ma! Teda pekne sa opýta, či si ho môže požičať, ani nečaká však na odpived.
Tak pekne idem tomu môjmu lapajovi, zoberiem bager a dám naspäť. Niekedy rodicia povedia ôk, nech si pozícia ich od nášho. Bihudik, su tu všetci normálni q nekonfluktni, riesi sa vzdy kompromis, spilocne hranie. No pokial je to obľúbená hračka, všetci automaticky respektuju a hotovo. Hlavne teda u takychto malych detí. Pokial pridu vacsie nesprávne, poviem im co treba, pokial nevidim rodicov. Ti sú väčšinou s nosom v telefóne. Take detí ci dospelych pomiešame raz dva!
A nemám problem ani s babou pani učiteľkou po 50tke, keď mi pivie, ze 16 detí sa tiež radi točia na DEDSKOM kolotoci. Tak som jej povedala, niet divu ked ona je svojím myslením tiez na urovni decka, čo od nej teda ine čakať. To ze tam stáli a čakali male deti jej bolo jedno.
Ja sa neňunkam, pokial je niekto v pohode, ôk. Ak nie, poviem mu svoje a vybavené.
@andreatytler
@ciernysokol
Niečo mi zblblo musím to napísať ešte raz
Ze horší sú tí rodicia ktorí sa len pozerajú a neupozornia tie deti, ako tie deti co sa obehujú. Mýlia si ze to nie je priebojnost ale nevychovanost a drzosť.
@sheila121 ja sa ho nebojím zastať ja sa ho zastanem vždy aj keď ako som pisala sú aj mamičky ktoré pre jedno upozornenie by človeku vyskriabali oči. Ja len chcem aby sa trošku branil aj sám lebo v škole alebo v škôlke ja nebudem ale možno je ešte naozaj malí a príde to samé. V každom prípade ďakujem za rady pekný deň 😉
A ty co robíš keď niekto k nemu príde a vezme mu hračku?