19-mesačný syn ešte nerozpráva. Je potrebná návšteva logopéda?

24. máj 2024

Ahojte, chcela by som sa informovať, či s 19 mesačným treba navštíviť logopedičku ak ešte nerozpráva.
Boli sme u neurologičky, vyšetrenie dopadlo dobre, len sama upozorňovala na to, že syn ešte nerozpráva a neukazuje v knihe na veci, celkovo to ukazovanie prstom je skôr neprítomné.
Na figúrku psa keď sa hrá urobí hau hau, dvakrát z neho vypadlo tata cielene, inak je to bľabotanie mixnuté s krikom.
Ideme pre istotu aj na foniatriu, či náhodou nemá problém so sluchom, ale nepríde mi to tak.
K logopedii sa mi nevyjadrila neurologička, tak neviem ako postupovať ďalej.

pribinak
24. máj 2024

Ešte by som pockala. Je príliš maličký. Väčšina deti začína rozprávať neskôr ako vo veku 19 mes

martyzpp
24. máj 2024

Kokos, moj ma v septembri 3 roky a az teraz zacina pomaly rozpravat. Niektoremu dietatku to trva dlhsie.

vkatush
24. máj 2024

Osobne by som to riešila, ak vôbec nič nepovie okrem hau hau a ani neukazuje ani na nejaké základné veci.
Radšej skôr riešiť ako neskôr ľutovať.
Ale normálne rozprávanie bude neskôr.

(Nerada mám porovnávanie s inými deťmi, každé je iné, ale nejaké míľniky sú, kedy už niečo dieťa má robiť najneskôr do toho času/mesiaca).

mamamasama
24. máj 2024

Komunikuje? Ukaze co chce, potrebuje, skusa aspon slova? Nemusi ich povedat cele. Napriklad "pi" miesto pit. Povie mama, tata, ham, mňam, citoslovcia? Nie len jedno hau, hau.

autor
24. máj 2024

@martyzpp tak ja sa pýtam na margo toho, že na to neurologička upozornila, že už je najvyšší čas aby začal rozprávať

@vkatush on mi rozumie, keď niečo chcem, aby niečo doniesol. Ukazuje len keď ho niečo nové zaujme, milovník kníh nikdy nebol takže to, že mi v knihe neukazuje veľmi neriešim, on sa radšej hral s hračkami akoby mal pozerať knihy.
Tie míľniky na to mám svoj názor, rýchlo rýchlo lebo nesedel ako 10 mesačný (pediatrička nas extrémne stresovala, že je niečo zle) a ako ročný už behal kade tade, sedel, skákal.
So všetkým to tak bolo, že to začal robiť neskôr, takže u nás doma tabuľky absolútne neriešime, lebo to nemá význam od narodenia.

autor
24. máj 2024

@mamamasama keď niečo chce naťahuje sa za tým, pozerá na mňa a čaká na pomoc. Keď mu niečo ukazujem, napríklad kravu a robím mu tak on to napodobuje ústami ale bez zvuku. Už artikulujem tak, že by mi aj hluchý rozumel. Ale neskúša povedať, ja ani nechodím za ním účelovo, že povedz toto, hento. V tom zmysel nevidím, keď to nevie sám od seba tak mi to nepovie ani keď mu to poviem.

mamamasama
24. máj 2024

Ak komunikuje, tak si myslím, že v tomto prípade môže ísť o sluch. Hlavne ak píšeš, že napodobňuje, čo robíš. Skúšala si, či počuje? Ak niečo padne, reaguje?

autor
24. máj 2024

@mamamasama skúšali sme, za zvukom sa otáča či hlasným alebo tichým, či padne, buchne. Pediatrička tiež skúšala či reaguje na zvuky, nebol problém. Predsa ideme na tu foniatriu pre istotu, ale nemyslím si, že má problém so sluchom.

vroni
24. máj 2024

To skôr znie ako premotivovana neurologicka. Moja dcéra nehovorila, neukazovala, nekomunikovala, maximálne ukázala prstom. Od dvoch rokov sme riešili logopeda. Nikdy nenapodobnovala zvuky zvieratiek, neopakovala, nemavala, nič. V troch rokoch vedela povedať "Katze". Katze bolo všetko, od mačky cez nás až po hrnce v skrinkách. A to sme boli nadšeni, že z nej vôbec niečo vypadne. Diagnóza narušená komunikačná schopnosť. Do piatich rokov sa do slovníka ešte pridalo áno a nie. Predložky nepoužívala snáď do desať rokov, rozvité vety ešte dlhšie nie. Teraz má 18, melie pusou ako kolovrátok v štyroch jazykoch a spústa lekárov sa zhoduje na tom, že islo jednoducho o silno oneskorený vývoj a decko potrebovalo dozrieť. Takže skontrolovať, podporiť dieťa, to áno. Ale dať sa znervózniť tabuľkovou hysterkou, to nie je nutné. A nie, 19 mesačné dieťa nemusí začať rozprávať. Stačí, že reaguje s vydáva nejaké zvuky.

autor
24. máj 2024

@vroni u nás ani neukáže prstom, vážne možno raz za 2-3 týždne na niečo ukáže ak ho to zaujme. Reagovať reaguje, zvuky vydáva ako babababa, jajajaja, tatatat

beata_k
24. máj 2024

Ja by som sa nenechala uchlacholit, ze je to ok. 19 mesacny by uz oz mohol nejake to slovo. Mama, tata...

jurly
20. júl 2024

@vroni tabulkova hysterka je super🤣 plne suhlasim. Mam skusenost - chalan, jazyk sa mu rozviazal az okolo 3,5 - 4r. A odvtedy sa mu pusa nezavrie. Dalsi chalan v skolke na vysetreni logopedicka usudila, ze ma dyslaliu. Rodicia to nechali tak. Chalan je dnes uplne v pohode bez akychkolvek recovych vad.
Nech beha, skace, lezie. Idealne ziadne obrazovky. Ono to pride samo.