17-mesačné dieťa nechce rozprávať

ivet98
13. júl 2023

Moja mala dcerka ma zachviľu rok a pol , keď sa snou snažím učiť tak chvíľku vníma ale potom ju to nezaujíma. Vie povedať tata, ako robí havko, cica, vláčik, ham , jaj , veľa toho nenehovori, mama to nepovie už vôbec, proste keď sa snažím ju naučiť niake slovo tak proste nezaujem. Ale zas keď keď jej poviem zahoď plienku tak zahodí, daj mi tak da , , , už vie že ked poviem nono tal nemože, proste vsetko čo jej hovorim tomu rozumie . Mali ste to niekto podobne? Kedy je treba premyšlat nad lekárskou návštevou. Viem že každé dieťa je iné ale lepšie je mať istou že je všetko v poriadku

dzulli1980
13. júl 2023

Si to užívaj ... lebo príde obdobie, keď sa jej pusa nezatvorí ... milión-krát denne mama, mamaaa, a prečo toto?, a prečooo tamtooo?
@ivet98

cookie29
13. júl 2023

moje starsie dieta zacalo rozpravat v 3 rokoch. Rozumiet rozumelo vsetko, ale rozpravat ani za nic. A uzili sme si megakrizy, ked sme niekedy nerozumeli. A teraz sa mu pusa nezastavi a ja niekedy lutujem, ze nemam stuple 🙂

mogaa
13. júl 2023

reč nerieš.....zjavne rozumie čo po nej chceš a vie aj čo to povedať.....bežne deti okolo 2rokov hovoria len svojou hatlaninkou a rozrozprávajú sa normálnou rečou až okolo 3rokov.....preto sa logopéd rieši až po 3rokoch dieťaťa....lebo veľa detí sa viac rozrozpráva až v škôlke, preto väčšina logopédov ani mladšie dieťa ako 3roky nevezme....netreba za všetkým hneď hľadať diagnózu, dieťa ide svojim tempom.....

pribinak
13. júl 2023

Na 17 mes je to dosť. Však tonus je cvičená opicka že urobí trik a dostane odmenu.
Však to je ešte take babo. Väčšina deti začne až po 2 rokoch. Aj reč má svoju postupnosť. Je reč pasívna a reč aktívna. Najskôr musí byt rozvinutá pasívna, teda porozumenie a znaky a až potom aktívna, teda hovorenie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dusankomoj
13. júl 2023

@ivet98 veď toho vie dosť! Niektoré deti si dajú načas a potom sa im papuľky nezatvoria. A na overenie toho či sa niečo chce naučiť: skús poriadne zahrešiť a budeš oči otvárať,ako si to rýchlo zapamätá🤣🤣 ale bez srandy,má čas.

annm81
13. júl 2023

@ivet98 Je zbytočné cielene sa s ňou učiť konkrétne slovíčka. Namiesto toho, aby si jej stokrát zreteľne zopakovala slovo mama a povzbudzovala ju k tomu, aby to vyslovila, jej buduj pasívnu slovnú zásobu - čítajte knihy, ukazuj jej, čo je na obrázkoch, spievaj jej, komentuj všetko, čo vidíte a čo robíte a to aj s bohatým slovníkom prídavných mien.

iwesska
13. júl 2023

Lekarska navsteva v 17mes? Moji takto rozpravali do 2,5r. a potom uz suvisle vo vetach. Vsak to je este babo,nehladaj na nom diagnozy.

taga
13. júl 2023

Rano sa pozri do zrkadla a opakuj si tuto mantru:
"Dnes nebudem premotivovana matka."
"Dnes nebudem premotivovana matka."

A kedykolvek pocas dna podla potreby, cim castejsie, tym lepsie pre tvoju malu

rhodesian
13. júl 2023

Moja má zatiaľ len 13 mesiacov a viac menej komunikujeme len "ukazovanim". Zvládne pár zvieratiek, mama , buva, papa, ham, tam a pod. Ale je veľmi (ani neviem ako to nazvať?) Hrrr do učenia. Donesie si zvukovú knižku, sadne si a hráme sa s ňou aj pol hodiny. Všetko čo robím jej komentujem. Keďže sme 90% času len ja a ona doma, aj mne to pomáha hovoriť si veci nahlas 🤣 rozumieť mi rozumie tiež. Naše zvieratká pozná a vie za ktorým má ísť keď poviem meno 🙌
Starší syn bol čo sa rozprávania týka tiež rýchli.
Ale za to synovec má 2 a pol a nepovie dokopy nič. Ked sa ho na to vyslovene pýtaš tak ti to zopakuje, ale inak je takmer celý deň ticho 🤷‍♀️ každé dieťa má svoje tempo akým sa učí, kedy a ako sa pustí do rozprávania. Určite by som na tvojom mieste zatiaľ nestresovala 🙂

maryetta
13. júl 2023

Moj prvy syn zacal rozpravat neskoro. Mal uz mozno aj 3roky. Ale zacal pekne. Zrozumitelne a cisto.
Dcerka ani 2roky nemala a kecala vo velkom. Ale dlho jej trvalo kym rozpravala takou “detskou” recou.
Teraz treti syn tiez absolutne nic. Mal 2r2m zacal a hneď sa tak rozkecal že mal 2,5 roka a doma sa s nim rozpravam ako s dospelakom.

jasmine2
1. feb 2024

@ivet98 Ako vyššie píše

@dzulli1980. Užívaj si to. 🙂 Neboj sa ona sa "rozrozpráva" až príde jej čas. Náš Kubko rozprával dá sa povedať "načas", ale z odstupom času som si želala, že keby som bola vedela čo tým spôsobím keď ho naučím rozprávať, tak by som ho učila hovoriť v posunkovej reči.😂 To celé dni: a prečo, načo, ako to a pod... Ber z nadhľadom môj názor.

pettom19
1. feb 2024

Moj ma 19 mesiacov a okrem mama a svojej hatlaniny nepovie nic. Nestresuj sa, nediagnostikuj. Je to uplne normalne dieta. Moj tiez rozumie, ked mu povies, rozumie vsetko, ale sam nepovie nic. Mna tiez stresovali, ze ved po roku uz ma zacat rozpravat a podobne bludy.... Jasne, uz recituje Hviezdoslava... Takze klud a nohy v teple 🙂.