Ahojte. Môj synček ma 16 mesiacov a trápi ma to, že vôbec neopakuje, nenapodobňuje zvieratka, nevie ich ukazať (keď je pes vonku tak na neho ukáže a smeje sa) nevie ukázať ani časti tela (iba pipo 🙈). Nevie ani dať papá, zatlieska len občas ak ho vyzvem. Aký veľký vedel skor teraz už neukáže. Napr.telefón si nedá ku uchu že akože telefonuje aj keď mu to denne ukazujem. On sa len usmieva na mňa 🤍 S rečou je to tak, že ma svoju hatlaninu, cielene nevie nič povedať ešte, len keď zúri, že niečo chce tak sem tam kriči mama. Ale tá reč je asi najmenej čo ma trápi. Dosť ma aj trápi že stale musi mať niečo v oboch rukách a krúti s tým toči a strašne rýchlo. Toči aj kolieskami dosť často na autičkach a zapozerá sa na nich, ale vie sa aj normalne a nimi pohrať a tlačiť.
Prstom ukazuje kade tade, vie hodiť do koša odpadky, vie, že ked ideme vonku ide po topánky, podá mi ich, aj ked ideme tata do prace rano podá mu topánky. Ked prídeme z vonku a poviem hopi tak si sadne aby som mu vyzula topánky, čiapku si dá sám dole aj nákrčník ak má. Vie zasvietiť svetlo keď ho poprpsím, ked poviem, že ideme vybrať práčku ide a pomáha mi. Ked sa opýtam či spravi mamke kávu ide ku kávovaru. Reaguje aj na no no keď niečo nesmie, tak prestane alebo minimálne zbystrie. Očný kontakt má dobrý, ale na meno reaguje často až na neviem koľkýkrát 🤷🏽♀️ nedávno začal tancovať na hufbu z čoho sa velmi tesim
Ahoj, viem aké máš obavy, ja mám 10 mesačnú dcéru a tiež som sa veľa krát seba pýtala, či je OK! podľa tvojho opisu znie tvoj malý v poriadku🙂 Reaguje na vás rodičov, rozumie. Reč sa vyvíja u každého individuálne. To, že niečo točí a krúti- deti to majú radi. Viem, že teraz si to každý automaticky spája s jednou diagnózou, ale na to treba oveľa viac znakov a nerobí to tvoj synček celý deň a vie sa zahrať s autíčkom aj inak. To že nenapodobňuje- asi to nie všetky deti baví. Ale to čo chce ukázať ukáže však?🙂
Skús aplikáciu Asdetect.
@sss2023 chápem tvoj strach, lebo ja som bola podobná. Tiež ťažký pôrod, sepsa a potom každý lekár bol taký, ze uvidíme, ako sa bude vyvíjať. Dnes mám zdravého 3 ročného chlapca. Vo veku tvojho bol na tom myslím veľmi podobne. Akurát teda na meno reagoval asi skôr, ale inak neukazoval veľa, zvieratá som sa mohla do kocky poskladať a nezopakoval, rovnako aj s kyvanim. Aj hra bola taká všelijaka. Ale to asi chlapci sú takí - proste občas trochu pozadu :D ... Postupne sa všetko dohnalo a dnes hovorí, spieva, chodí do škôlky, vie sa pekne hrať,.no skrátka normálny chlapec. Hovoriť začal až keď mal 2 roky a 2 mesiace.
Takže podľa mňa daj tomu čas, venuje sa mu, vsimaj si ho, ak máš extrémne silné obavy vyhľadaj centrum intervencie, no osobne si myslím, že je to príliš skoro ... Takéto diagnózy sa väčšinou diagnostikujú najskôr v 3 rokoch aj to len s poznámkou, že ešte sa to môže zmeniť.
Detský mozog sa nesmierne vyvíja a správanie tvojho chlapčeka mi nepríde nejaké vedľa. 🙂
@sassy_girl dakujem za reakciu. Áno ked pride tato dokov z práce krásne reaguje ide k nemu hneď aj celkovo stále sa ním všade chodí aj do sprchy 🤣 on vobec nic neriesi stale mu hovori aky je mudry chlapcek a chváli ho 🥰 to len ja som taká na hlavu a stále si citam na nete co by malo vediet tolko a tolko mesacme dieťa. Len ma proste udivuje že čo to ma za potrebu mat stale nieco v rukach a tocit tým 🙈
@tinka_1807 ďakujem pekne za takú peknú reakciu. Veľmi ma to upokojilo a som rada že všetko dobre dopadlo. Ten ťažký prichod na svet vie mať riadny dopad na matky (aspon teda na mna). A aj ja si tak hovorim ze proste chlapci radsej skor lietaju behaju ako ukazuju v knizke zvieratka. A ešte ked som pozerala priatelove fotky ked mal rok-dva, skoro na kazdej fotke zahladeny do blba a aj dnes niekedy sa tak zapozera a nevnima svet a niektore veci mu proste nejdu napr riekanky spievanky napodobňovačky (proste to tak nevie prirodzene) ale zase v iných veciach vyniká🤣 ale inak je to sikovny chlap 😁 tak mozno aj gény no 🙈
@sassy_girl a áno on ukaže napr.ked chce ist na hojdačku (máme v obývačke) alebo na TV ze chce zapnut pesnicky, prinesie aj ovladač, alebo ked mu padne nieco pod postel pride za mnou a ukazuje a beha tam kam mam isť. Ale niekedy ked nevie poriadne akokeby "vysvetlit" tak akokeby cupital na mieste a nevie čo so sebou a štve ho ze mu nerozumiem 🙈
no vidíš, ukazuje a pekne vidno že má zdieľanú pozornosť, že sa neteší len sám pre seba, ale chce to zdieľať s vami, ukázať, že to čo vidí on aby ste videli aj vy🙂 deti sa niekedy chovajú divne, aj mne mama hovorila, že som robila zvláštne veci, dokonca si ich aj pamätám 😀 a čo sa týka toho točenia vecí, na odľahčenie,- pamätáš si na "spinner"? jeden čas to bolo populárne, nie je to tak dávno, také koliesko pre dospelých, antistresové a žiadnu inú funkciu to nemalo, len že sa s tým točilo🙂)
môj synovec bol tiež nervný z toho, že sa nevedel vyjadriť, keď nevedel ešte rozprávať - skús s malým používať znakovú reč, v tomto veku sa ju vie celkom rýchlo naučiť🙂 pomáha to deťom znižovať frustráciu z komunikácie- a dokonca je preukázané, že to pomáha vývoju reči.
@tinka_1807 myslím si, že čakať do 3 rokov je neskoro, práveže do tohto veku sa dá urobiť veľký pokrok, ak má dieťa diagnózu. V zahraničí sa oveľa skorej zasahuje, to len na Slovensku sme pozadu. Toto píšem všeobecne, nie na autorku, lebo si myslím že to nie je jej prípad. Ale pri akýchkoľvek pochybnostiach, už len pre moje ukľudnenie, by som išla do CVI. Ja som mala napríklad obavy o zležanú hlavičku dcérky, lebo jeden čas mala nábeh na "palacinku", bola som v PROTEI, už som plakala ako bude nosiť prilbu a že prečo sa jej to nelepší, celé dni som ju pozorovala zľava, sprava, zhora, zdola.. pomerali ju, 2x s časovým odstupom a chválabohu je to OK a ja som sa veľmi ukľudnila.
@sss2023 nejako mi blbne písanie v tom príspevku. Tak pokračujem tu. V podstate to je všetko, asi viete čo mi vŕta v hlave. Malý mal velmi tazky prichod na svet, prvý pol rok som stresovala kvoli tomu a teraz zase začinam kvoli tomuto. A to ma mrzí že sa zo mňa stala matka čo všetko sleduje. Ďakujem za reakcie