16-mesačné dieťa nezdieľa pozornosť

4. aug 2023

Je tu dieťatko, ktoré ani vo veku16 mes. nezdieľalo pozornosť a nemalo neskôr PAS? Syn ukazuje prštekom na všetko už od 10.mes., ukazuje v knihe (keď má náladu), ale pri ničom z toho nepozrie na mňa, ukazuje akoby pre seba. Ukazuje aj na veci, čo ho zaujmú len takto a ukazuje aj na požiadanie tak, že ukáže, ale nekukne na človeka, či to videl aj on. Ovláda do 15 slov účelne, rád sa túli, je citlivý, stále si džavoce, ale slabo papá, zle spáva a očný kontakt má hlavne vtedy, keď mi chce povedať, že ja mám niečo urobiť (ukáže na mňa a na predmet, ktorý chce a pritom sa mi zahľadí do očí), inak na nás kukne, usmeje sa, na cudzích sa často "vyškiera" akoby tak, aby upútal pozornosť, ale veľa razy mu niečo rozprávam a on na mňa napozerá, resp. pozrie len úkosom a de si svoje. Rozumie pokynom, odnesie veci do koša, ponúkne macka jedlom, podá mi hračku, zanesie otcovi pr. ponožky.
Čakacie lehoty na vyšetrenia sú dlhé, viem, že na toto mi len mamičky z fóra neodpovedia, ale skúšam aspoň tu.

thereisabear
4. aug 2023

Skús aplikáciu ASDetect.

autor
4. aug 2023

@thereisabear tá je od 18mes. A pls, je aj v sk? Lebo mi ju našlo len v angl. A máš s týmto osobné skúsenosti?
Inak, neviem, považuje sa za zdieľanie pozornosti, ak syn (začína to robiť teraz posledné dni) napr. ukáže na svoje rozbité kolienko, kukne na mňa a povie mi "bobo", teda oznámi mi, že tam má ranku? Alebo také, že chce, aby sme si ho všimli, tak sa na nás príde usmievať a volá nás do hry?

pribinak
4. aug 2023

Máš úplne normálne dieťa

thereisabear
4. aug 2023

Je aj v slovenčine a robí sa od 12 či 13m.
Áno, je to zdieľanie pozornosti.
Mne toto ako autizmus nepríde, teda bola by som v 7. nebi keby toto všetko môj autista v 16. mesiacoch vedel.

1mina
4. aug 2023

autizmus je hrozne siroke spektrum, su autista co vedia vsetko v danom v veku, su taky co dokopy nic, su taky co pozeraju do oci , zdielaju pozornost. Viem o com pisem mam doma z kazdej strane jedneho :D ...Ale zasadne plati ze jeden znak z dietata autistu nerobi, dokonca vraj kazde dieta do 3 rokov moze mat par prejavov autizmu ktore potom vymiznu. Zalezi Aj kolko toho na nom vidite, ako sa bude vyvijat atd. Skuste kludne tu ASD detect, alebo aj https://autismport.cz/testy tu sa mi zdali celkom dobre, a uvidite ako Vam to bude vychadzat. V kazdom pripade kvoli jednej takejto veci by som si extra nebala, este je to celkom malicke dieta, ale zas chapem ja som mladsieho dala diagnostikovat ked mal 2 roky a 3 mesiace, ale on mal zas tich prejavov veeeela.

autor
4. aug 2023

@thereisabear ďakujem, trošku ma to upokojilo, inak celý deň dnes len revem ☹ Ja neviem, či on nebude aj trošku taký introvert po otcovi. Ten city neprejavuje, v spoločnosti sa necíti dobre, doslova ho to unavuje, cudzím nepozerá do očí, spoločenské konverzácie doslova "neovláda"... Malý je celkovo vo všetkom vždy 2-3 mesiace pozadu (hrubá a jemná motorika), len nedávno začal chodiť (hypotonus), akonáhle sa ale rozchodil, tak začal z jedného dňa na druhý napodobňovať zvieratá (zatiaľ 4-6), opakovať slová a začal ich aj funkčne používať (dovtedy funkčne asi 4-5 slov). Ovláda aj také tie "hry", akože aký budeš veliký, ťap-ťap, ako sa umývajú ruky, ako robí indián, baví ho napodobňovanie činností - pr. dám mu do ruky papierové vreckovky a on si ich dá k uchu, akože telefonuje, alebo si odtrhne kus wc papiera a všetko šúcha, akože upratuje... len ten jeho spánok (neurologička povedala, že nevyzretá nervová sústava, plus že je veľmi citlivý a úzkostný a všetko zo dňa spracováva cez spánok) a to jedenie... a toto zdieľanie pozornosti mi nedá pokoj. On si ukazuje pre seba na prechádzke toľko vecí, aj ukáže na svetlo a povie "žíža", ale na mňa nepozrie. Ale ak sa niečo stane (vonku počuje sirény), tak na mňa pozrie, že čo to je, minule povedal "brrrrm" akože auto, keď ho videl, a potom pozrel na mňa. Len to klasické, že ukáže mi to prstom a pozrie, či to vidím, to nerobí...

thereisabear
4. aug 2023

Vôbec by som sa netrápila, malý je šikovný. Poznám mnoho detí, čo toto v jeho veku nevedeli a nie sú autisti. A jeho otec môže byť AS, ktovie. Mnohí žijú normálny život a ani o tom nevedia.

kacena4
4. aug 2023

mas uplne normalne zdrave dieta, autizmus musi mat obsiahnutu cesu skalu (triadu) zvláštnosti čo u tvojho je ok. hlavne v 1-2r. ak chces u dietata riesut dg. je to viac menej o mentalnom postihnuti. takze nestresuj bude to ok

denuss
4. aug 2023

ahoj, mozes byt v klude, mas sikovne dietatko a zbytocne sa trapis kvoli jednemu detailu. pise ti matka 1 autistu a 3zdravych deti...❤️

marianarem
4. aug 2023

Mozno vsetko vidis cierne kvoli unave z nevyspatia. Mne pripada maly podla opisu uplne v norme. Toto zdielanie pozornosti, o ktorom hovoris, nerobil v tomto veku ani moj, ukazoval velmi vela ale sam pre seba. Ani vlastne neviem, ci to robi teraz, lebo ma ani nejako nenapadlo to riesit. Proste mi pripadal ako normalny clovek, nemala som ziadny neprijemny pocit z jeho fungovania na svete a tak som znaky autizmu nejako nevyhodnocovala. Teraz ma 3.5r a je taky socialne slabsi, v skolke sa velmi nedruzi s detmi, nenadvazuje zatial kamaratstva. Ale medzi svojimi je uplne uzasny, velmi kontaktny, zapaja sa, vtipkuje, pride sa pochvalit, snazi sa potesit, zaujima sa o emocie a vselijake medziludske situacie. Ja v nom vidim manzela, ktory tiez nie je spolocensky uplne smely a otvara sa len uplne najblizsim. U vas to bude asi tiez tak, ze povaha po muzovi. Naozaj nie je zatial dovod na plac podla mna.
A ten spanok ako vyzera? Casto sa budi? Ake mate doma prostredie - je u vas klud, nie je prebytok zbytocnych ruchov - tv, elekronicke hracky a podobne?

euka210
4. aug 2023

Podla mna mu nic nie je...preco by mal pozriet na teba ked ukazuje?...si pri nom tak predpoklada ze to vidis...toto riesit je podla mna hlupost.
Ked je manzel introvert, tak asi bude po nom...po susedovi asi nie. My mame 3 a dvaja povahovo po mne, citlivejsi, uzkostnejsi a 1 po manzelovi, betar a nebojacny.
Rozumie pokynom, robi, pozrie na teba ked nieco chce...za mna uplne normalne dieta.
U nas najstarsi ma od mala problem so zaspavanim, bude mat 12r, ked zacal chodit do skolky v 4r, tak sa v noci budil, ze tam nechce ist...

pukanec123
4. aug 2023

Nestresuj sa ale, že vôbec. Ja som na toto zdieľanie pozornosti bola tiež mega zameraná. Môj tiež nezdieľal v tomto veku, alebo som si aspoň myslela, že nezdieľa. Veľa veci si človek dokáže domyslieť a zveličiť keď to dieťa prehnane sleduje. Tak isto ukazoval prstom na veci, aj na požiadanie v knižke, ale nie tým knizkovym spôsobom, že ukáže a pozrie potom na mna 🙈 teraz má 2,5 roka a je úplne zdravý, ukecaný 🤷🏻‍♀️ to zdieľanie prišlo proste neskôr. A áno, za zdieľanie sa považuje aj keď ti ukáže že má bobo, alebo ti prinesie ukázať čo našiel vonku, neskôr zalovanie na súrodenca napr. To sú ale veci ktoré nastúpili až neskôr.
A nemusí byt ešte v buducnosti introvert, môj bol v takom veku tiež podobný tvojemu, cudzich ignoroval, keď sa mu niekto vonku prihovoril tak sa schovával za mna, a teraz introvert určite nieje. Teraz na počkanie porozpráva cudziemu človeku príbeh ako mu tato kúpil bicykel, deti miluje, vie sa s v kolektíve pekne zahrať atd. Čiže nemusí byt introvert, 16 mesačne dieta je este príliš malé, tieto veci sa vekom veľmi vyvíjajú.
Takze naozaj sa hod do kľudu, máš úplne normálne dieta.

autor
17. aug 2023

Ďakujem Vám všetkým krásne za odpovede, trošku ste ma upokojili 🙏 Uvidíme, aký bude ďalší vývoj, prípadne si potom skúsim urobiť ten dotazník/test, zatiaľ nechcem, lebo by som sa ešte viac vystresovala, poznám sa. Aj tak syna veľmi úzkostlivo sledujem.
Inak, o pár dní po dopísaní tohto príspevku začal zdieľať pozornosť tým "učebnicovým" spôsobom - ukáže na predmet, kukne na mňa a zase na predmet. Nerobí to ešte nejako často, možno 3x do dňa, ale včera 1.x doniesol ukázať aj tatinovi novú hračku, tak som si povedala, že chvalabohu, že mu to (zase raz.... lebo my ideme vo väčšine vecí - hlavne motoricky - svojim tempom) asi len dlhšie trvalo. A teraz budem dúfať, že začne zdieľať a ukazovať na veci aj s pohľadom na nás, viac a viac... Ja na ňom inak každú chvíľku pozorujem nejaký "príznak" autizmu, ono väčšina z toho časom vymizne, ale vystresovať ma to vie riadne...
@pukanec123
@euka210
@marianarem
@denuss
@kacena4
@thereisabear
@1mina
@pribinak

skaja_111
23. júl 2024

Ahoj ako ste na tom dnes ?

30katrusa40
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. júl 2024

@skaja_111 pas vyluceny u dr Janosikove v 23mesiacoch, podozrenie na OVR a z nehi vyplyvali aj niektore problemy, kt.sa mne javili ako Pas. Syn je od 2 rokov ako vymeneny, uzasne napreduje(ziadne terapie, nic, chodimenajnovsie len na logo), je to jedno vesele, komunikativne a sikovne dieta🙏❤️

skaja_111
24. júl 2024

Som veľmi rada ❤️ verím že to bude aj nás prípad 🍀