Dobry den, 14 mesacna dcera stale odtahuje ruky od kazdeho, kto ju chce vystiskat alebo sa jej len dotkne. Robi to aj mne ako mame a jej otcovi. Mali ste to tiez tak? Ak ano, ako to u vas dopadlo? Inak ma ocny kontakt s ludmi, myslim ze ma ma rada, lebo ked ju nieco boli alebo je nahnevana ide s placom ku mne alebo muzovi. S prstom ukazuje, povie mama tata baba, zakyve a zatlieska. Od narodenia je temperamentnejsia no len pride mi zvlastne, ze tak odmieta dotyky. Kojim ju, snazim sa maznat, davat jej lasku ale akoby ju nepotrebovala alebo neviem ako to popisat.
Viete mi nejako poradit, povzbudit? 😔 dakujem
No mala by si to brať proste tak, ako to je. Nemôžeš ju nútiť k ničomu, čo sama nechce. Už nie je malá😇 Ak to tak necíti, tak s tým neurobíš nič, tiež som v jej veku už nemala potrebu sa s rodičmi "mojkať".
Tiez ti napisem ze nie kazde dieta je kontaktne...
Dcera bola velmi vyspela, od 1,5 roka rozpravala, spievala, recitovala kratke basnicky, ale napr. kontakt s detmi - tie sa k nej nesmeli tulit... a ani k nam nebola prilsi kontaktna... len malinko - a to som ju aj kojila do 2 rokov...
Syn nekojeny je ovela viac mojkaci.. nemal problem od detstva s kymkolvek sa tulit. Neber to v zlom, ani si nenamyslaj diagnozy, proste nepotrebuje tolko dotykov...
Moja mladsia bola malo kontaktna ako babatko. Dokonca uz par dnova davala najavo, ako jej velmi vadi, ked som ju napr. v noci nakojila a chcela nechat spat pri mne. Napapala sa a rozhadzovala laktikmi, kym som ju neprelozila do posttielky. Tam hned zaspala. Ked mala potrebu kontaktu, dala to najavo, ked ho nemala, tiez to dala najavo 🙂 Vzdy sa zasadne mojkala iba vtedy, ked chcela a doteraz - uz dospela - ma problem, ked ju niekto chce objat vtedy, ked to ona nechce.
@simsalabim
Presne ste opisala moju dceru. Po kojeni sa zgula do postielky a uz ma nepotrebuje. Tiez sa objima len ked ona chce. Takze je to taka osobnost cloveka myslite? Nechcem hned mysliet na diagnozy ale kedze take dieta v rodine mame, neda sa na to uplne nemysliet. Ale mrzi ma ze to tak je, ja s muzom sme velmi kontaktni. A ked od seba odstrkuje aj druhych ludi a clenov rodiny, vidim ze s nou uz nechcu travit cas 😔.
Je to taka povaha.... treba to respektovat.
Moja dcera sa nikdy mestiskala a ked som jej dala sama pusu na lice utierala sa. Ked chcela prisla a pytala si sama. Opak syna . Ma 7dem stale je to tak.
Veď aj keď sa nechce túliť, neviem, prečo s ňou ostatní členovia rodiny nechcú tráviť čas.
Veď sa môžu pridať k tomu, čo ona chce robiť (skladať si kocky, hrať sa na piesku...) a jednoducho pri nej byť.
@unicornlady Asi preto lebo od babatka chcu citit lasku a prijatie. Ked ich odmieta, tak akoby ich nemala rada.
@slavomira236 A trapilo vas to niekedy?
Aj to dieťa chce cítiť lásku a prijatie, t. j. že rešpektujú, že ono to má takto 🙂
Je to normálne. Prvá vec je, ze v tomto veku to už môže deti obťažovať a zdržiavať, druhá vec, nemusí byť kontaktná, proste nepotrebuje a ani nebude potrebovať objatia. Nenútila by som ju do toho. Mame neter, ktorá po každom lozi a naťahuje sa a vždy sa na mňa zavesí, keď príde. A ma 7 rokov, osobne mi to je už nepríjemné. A potom druhy, 9rocny, aj pohľad nam venovať už je pre neho veka. Ľudia sú rôzni.
Mám 34 rokov a z duše nenávidím,keď sa na mňa niekto vesia,každú chvíľu ma objíma a dáva veľa pusiniek.
Nie každý je kontaktný človek a nie každý potrebuje neustále takéto prejavy lasky
Povaha mamina. Moje starsie dieta presne to iste. Od babatka sa nechcel mojkat, odtahoval sa, odstrkoval. Ja som velmi kontaktny clovek, takze pre mna to bolo strasne utrpenie. Zlom prisiel zhruba v 2,5-3 rokoch kedy ma prislo aj same objat, ale dodnes sa nemusi objimat ani mojkat. Zase druhe dieta je uplny opak. Ten by sa mojusil od rana do vecera. Takze miska vah je vyrovnana 😀
@trinityf Dakujem, som rada ze ma aspon vy chapete. Ja a muz sme velmi kontaktni, pre nas to je bolestive aj ked tomu vela ludi neporozumie. Skoda, ze sa s tym neda nieco urobit. Ak je to povahou, to sa asi zmenit neda. Budem to respektovat, nic ine neostava ale nebudem tvrdit, ze mi to nie je luto.
@nika23t Co pisete, su take extremy. Nechcem aby dcera bola jedno z toho, ale uplne odmietat aj dotyky matky tak mna to proste trapi. Ak je to povaha asi sa s tym neda nic robit. Ale mozno len ja robim chybu vo vychove, alebo je to dosledok porodu ked ma odviedli sit a ja som mala po hodine bonding len na asi 10 minut a potom bez nej celu noc. Mozno oxytocinom co mi pichli neviem. Tiez nemam potrebu capat sa po kazdom ale tak mama a oco pre mna boli v tom veku vsetko. Ale zase tiez vidim ze ma najviac odtahuje ked sa na nieco sustreduje, ked sa hra alebo tak. V tomto mate pravdu.
Ale ona Ta ľúbi najviac, si stredobodom jej sveta, daj jej čas len. Nemyslim, ze by to bolo tým po pôrode. Skus ju neobjimat, ale zacni napr tým, ze keď sa hra, hladkaj ju po chrbátiku. Keď zaspáva, drz ju za ruku a takto nejako to vymyslieť, nech ju to neobtazuje, ale nech cíti nejaký fyzicky kontakt od Teba. A ti rodinní príslušníci, co ju kvôli tomu odmietajú, sú smiešni.
@nika23t Dakujem za povzbudenie 🙂
@unicornlady ano, kazdy to ma nejako.
@katkaseiner Ved dufam, ze to nebude diagnoza. Myslela som, ze kojene deti su viac mojkaci, ale zrejme to nie je pravidlo
@januska12323 Ja sa ju snazim respektovat najviac spomedzi vsetkych, len ma to mrzi, lebo je to predsa jeden z prejavov lasky. A kedze take dieta nevie rozpravat, musim len dufat ze ma ma rada a je spokojna.
Nie každý je kontaktný a nie je to žiadna chyba, skúste ju rešpektovať.