1,5-ročný syn nezvláda pobyt v jasliach

30. sep 2024

Ahojte,

Chcela by som sa poradiť.
Syn ma 1,5 roka chodieval 2x v týždni na doobedie do jasli.
Prvý deň úžasne … druhý deň musela som pre neho prísť skôr pretože plakal niečo sa s ním dialo lebo plakal aj doma . Ďalšie 2 dni bolo fajn. Potom bol chorý čiže 2x vynechal a nasledujúce 2 razy plakal už pri príchode preto som sa informovala či sa potom utíšil a podobne na to som dostala odpoved že je kludnucky že si tancuje /hra sa/ tvorí kreslí a podobne. Dnes som preňho prišla a učiteľka mi len medzi dverami povedala že to nezvláda a že mi bude písať riaditeľka dovidenia. Riaditeľka mi navrhla pauzu lebo že to malý nezvláda pritom každý krát ho chválili že áno síce plakal ale potom sa utíšil a našiel si aktivitu dokonca papal na prechádzke poslúchal. Som zmätená z tejto komunikácie a neviem si vysvetliť kde je chyba. Sú tam 2 učiteľky na 5 deti … vraj syn potrebuje viac pozornosti čo je tak trochu pravda uznávam ale to je dôvod výstupnú ho z jaslí?

Ďakujem za každý názor

dobryden
1. okt 2024

Ano,je to dovod.Nemoze sa jedna ucitelka venovat cely den len tvojmu dietatu,ked tam ma este jedno.Je este maly a zda sa ze nevyzrety na jasle.Skus si najst opatrovatelku k tebe domov .

slovakboy
1. okt 2024

Tak maličké dieťa nevie ešte pracovať s časom. Pre neho je odlúčenie od teba niečo ako keby si ho opustila navždy. Nevie že ty sa vrátiš. A toto zažíva každý deň. Jeho psychika to nevie a možno ani rozum. Sú z toho potom traumy na celý život. Viem o čom hovorím, sám som to zažil od 1,5 roka. Až od troch rokov je doeťa vhodné do škôlky. Potom aj keď plače, už to nie je to isté ako keď má dva roky a neublíži mu to.

autor
1. okt 2024

@dobryden sú tam dve učiteľky len pre objasnenie ale ďakujem za názor 🙂

terezka1947
1. okt 2024

Ak je dieťa citlivejšie a plače v jasliach,darmo tam budú aj 3 učiteľky.

mmoni89
1. okt 2024

A do jaslí chodiť musí?🥺

basulaak
1. okt 2024

Moj 2 rocny skusil ale byval taky smutny, rano hysteria tak som ho odtial po mesiaci vzala. O polroka neskor lepsie cez den sa zapajal, spinkaval tam ale rano plakaval a trhal sa vzdy co chcel ujst (vyse 4 mesiacov kazde bozie rano). Teraz je v skolke a ako jeden z mala neplace, tesi sa tam. Vysmiaty, poupratuje hracky. Vraj je zlaticko. Detsky mozocek musi dozriet na odlucenie. Dopraj mu cas

ankare
1. okt 2024

To nemyslíš vážne, že také malé dieťatko dávaš do jaslí? Ono potrebuje Teba! Na čo si si urobila dieťa, keď na neho nemáš čas, preboha? Takto mu vyrobis traumu na celý život. Pre to malé stvorenie si celý svet, užívaj si to, keď je ešte maličké, nikdy už ten čas nevratis späť. Nič nie je dôležitejšie než ono. Nič!
Držím palce!

milanemila
1. okt 2024

@ankare aj moja dcera chodila od 1,5r do jasli a ziadnu traumu nema 🤦🏼‍♀️ a chodila kazdy den na cely den.

milanemila
1. okt 2024

Mna napdlo, ci nechcu uprednostnit radsej nejake dietatko, kt tam bude kazdy den a cely den, kedze sa im to viac oplati financne 🤷🏼‍♀️
Ak to ale aj podla teba nezvlada, tak by som ho nechala doma. Ak to podla teba zvlada (lebo este aj 4r deti niektore su rano lutostive ked idu do skolky), tak by som sa riaditelky otvorene opytala, co je vo veci. Moja tiez chodila do jasliciek, mali 3 ucitelky na ich triedu a teda detickam davali dlhsi cas na adaptaciu ako iba ten mesiac, zvlast ak tam boli take, kt nechodili kazdy den a teda cela ta adaptacia trvala dlhsie.

nikiki29
1. okt 2024

Problém je aj to, že chodí 2x v týždni. U nás v jasličkách sme mali už niekoľko deti, ktoré pri takomto type pobytu nezvládali jasle. Deti si to nepamätajú, nemajú z toho rutinu, niektorým to síce nevadí, ale niektoré si nezvyknú nikdy na pobyt 2x týždenne. Niektorým veľmi pomohlo nastúpiť na každodenný pobyt, po 2 týždňoch boli super 😊 a každopádne ak tam bol dokopy 4x tak nie je reálne aby si dieťa zvyklo. Adaptácia na jasle trvá dlhšie ako 4 návštevy.

beronsche
1. okt 2024

@ankare nevieš, aká je jej životná situácia, ale moralizujes a súdis..
Áno, tiež by som dobrovoľne dieťa do jaslí nikdy nedala, nemyslím si, že je to pre takto male dieťa prospešné, ale ja som mala šťastie, že som nemusela. Nie každý také šťastie má..

Autorka - zrejme by bolo lepším riešením nájsť opatrovateľku, ktorá by sa o synčeka starala u vás doma. V domácom prostredí by mohol odlúčenie zvládať lepšie.
Ak to však nie je nevyhnutné, celé by som to zrušila a nechala ho doma. Je vo veku, kedy ešte potrebuje primarne sa starajúcu osobu (ako to nazývajú psychológovia) pri sebe bez odlúčenia.

simca06022011
1. okt 2024

zvlastne ze maju tak malo deti a stazuju sa na venovanie, co ma povedat ucitelka s 15detmi... poviem ti, ze ak mas moznost, vies skusit ine jasle, pretoze moja nastupila bez problemov do jednych a boli tam v kuse problemy... a druhe boli spickove. Niekedy naozaj len pristup zmeni vsetko/a aj sympatie dieta /ucitelka. A druha vec.. ak nie je zrely, neznamena ze za par mesiacov nebude... cize kludne si mozete dat na cas a chvilu hladat a potom ho dat o 2-3mesiace, viac by som choidla medzi deti s nim, lebo moze byt problem to, ze ak je zvacsa sam, venuje sa niekto iba jemu doma a v jaslickach to tak nie je. Ucia sa deti aj same zabavit, medzi sebou, pockat ked treba...
Za mna nie je realne po par navstevach povedat, ci ot dieta zvlada a ci nie, a dalsia vec, nie je tam od rana do vecera.. je tam 2dni v tyzdni 4hodiny.. co mne pride inak este horsie ako keby tam bol kazdy den, kvoli navykom, pravidelnosti, to fakt ak mas moznost tak dve doobedia sa daju vykryt aj vhodnejsie, napr. kamoskou/rodinou, ak sa da, ak nie tak nie.. My sme po adaptacnom mesiaci (kvoli chorobam castym predtym, som sa dohodla z ebudeme chodit na obed domov), boli doslova poziadani nechavat dieta riadne cely den. A nebol problem... (to vlastne nebol problem ani v prvych jasliach, tam bol problem pocet deti/priestor/pocet osob starajucich sa o ne a chorobnost)

betulinka1
1. okt 2024

Ono je možno problém práve v tom, že je to 2x do týždna na doobedie. Nie je tam pravidelnosť. Ja som tiež tak najprv chcela 2-3x do týžna, maly mal tiez 1,5 roka a bola som sa tam porozprávať s tými učitelkami a oni same mi povedali, že radsej každý den v presný cas, že sa naobeduje a prídem pre neho. Tak som si nechala poradiť, lebo to boli starsie učitelky, ktoré celý život robili v jasliach, tak som verila tomu, že majú skusenosti. U nás to fungovalo bez placu. Dokonca malý nechcel isť domov, lebo tam boli chalani v jeho veku a to bola pre neho zábava. S jedným je kamoš doteraz a to majú 10 rokov. Skúsila by som každý den na 4 hodinky, či sa tá situácia zmení. Alebo ak potrebuješ, len 2x do týždňa možno vážne len opatrovateľku.

lasona
1. okt 2024

@ankare si vezmi ostatné krajiny , kde majú ženy materskú len pol roka...už nasa vláda spekuluje, že skráti rodicovsky...asi to dieťa nedáva z rozmachu do jasiel, ale preto, že musi

11bodka11
1. okt 2024

Chúďa dieta. Ani sa mu necudujem.

rivini
1. okt 2024

Mna zaraza sposob adaptacie v jasliach…to si ho tam ako 1,5 rocneho odniesla a nechala a oni sa po par dnoch cuduju, ze place? Zijem v zahranici, moje dieta slo do sukromnej skolky ked malo 2 roky na par hodin. Adaptacny proces trval 3,5 mesiaca …chodila som tam s nim vzdy najprv na hodinu, potom na hodinu a pol. Mal tam „svoju“ pani ucitelku, ktora sa mu cely cas venovala a budovala si s nim vztah. Po tyzdni, ked sa hral vylucne s nou, som sa mohla rozlucit a ist v blizkosti skolky na hodinu prec, ak by plakal, hned by ma zavolali. Dieta sa tak ucilo v prvom rade tomu, ze ked ako mama poviem, ze sa vratim, tak sa v dohladnom case vratim. Postupne sme predlzovali casove rozostupy, kym zvladol 3-4 hodiny. Adaptacny system metodou „prines dieta a nechaj ho, nech sa adaptuje“, nie je adaptacny proces a necudujem sa, ze dieta toto nezvlada…

kavasmliekom
1. okt 2024

🙄 Tak v prvom rade, ktoré 1,5r dieťa nepotrebuje celodennú pozornosť? A za ďalšie, nie každé dieťa je vhodné na odlúčenie od mamy v 3r,nie to ešte 1,5r.
Ak potrebuješ, lepšie urobíš, ak si nájdeš niekoho k tebe domov na stráženie. Venovanie sa.

simona20201309
1. okt 2024

@lasona keby ,,musela" tak ho dáva na cely týždeň a nie 2x.

rybka1987
1. okt 2024

@simona20201309 moze napriklad pracovat len 2x do tyzdna

lujza123
1. okt 2024

Moja takto plakala v štátnych jasliach. Oni mali tento systém doniesť dieťa, prezliecť do erarnych handier a ist preč. Vtedy som to vzdala, pomohla mi so strážením svokra a moja babka.
O 3 mesiace sme skúsili v súkromnej škôlke, mala som šťastie lebo prijímali deti od 2 rokov ale moja bola už dosť samostatná tak ju vzali

Tam bola adaptácia úplne iná, prvý týždeň som tam mohla byt s ňou, koľko bolo treba. Zvyčajne ma po chvíli prestala registrovať a zaujali ju nejaké hračky. Už asi 3 deň som sla preč po chvíľke. Chodievala na 3 dni v tyzdni, ziadne ranné plače sme nezažili. Zato ked sla v 4 rokoch do štátnej skolky hucala hadam aj mesiac, proste davová psychóza lebo kričali skoro všetky deti a aj ta zmena.

Podľa mňa pomohlo to ze fakt slo o úplne ine zariadenie ako ta štátna a aj ten medzistupeň kedy bola s niekym iným ako so mnou

lujza123
1. okt 2024

@ankare urobila si si radosť tymto komentárom? Nechceš ist aj do tém o umelom mlieku vynadať matkám ze nekoja?
Len aby si aj ty nevyrobila vlastným deckám traumu s takouto povahou bez štipky empatie co sa potrebuje odbavovať moralizovanim a súdením žien o ktorých nic nevieš

dobryden
1. okt 2024

Ved pisem ze 1 na dve deti,alwbo 2,5

estellas
1. okt 2024

@ankare Veď nevieš aký mala autorka dôvod prečo ho dala do jaslí. Prečo hneď útočíš ? Možno im klesli príjmy Možno musela veľmi súrne vrátiť do práce, nemohla ostať tri roky doma.

simona20201309
1. okt 2024

@rybka1987 4 hod?

lasona
1. okt 2024

@simona20201309 to nemusí byť tak, čo keď pracuje na polovičný úväzok?

arasidka123
1. okt 2024

@ankare lebo v dnešnej dobe si nie každý môže dovoliť byt doma tri roky? Moja napr šla v 10 mesiacoch a zvládala to super...

jana_eyre_2
1. okt 2024

Ak musíš chodiť do práce, chápem že ho potrebuješ niekam dať, ale nie je lepšie v tom prípade nájsť si opatrovateľku na čas ktorý potrebuješ aby mal len jednu osobu na ktorú si zvykne? Proste sú deti ktoré na toto nie sú pripravené a treba to rešpektovať.. je ešte maličký..

autor
1. okt 2024

@milanemila veď práve že reálne tam bol 5x a keby čo i len raz mi povedali že to nezvláda alebo že vyžaduje vyslovene pozornosť jednej učiteľky inak ziape hádže sa o zem atd smaozrejme že sama ho dám preč ale oni mi celý čas tvrdili že sa vždy upokojí pekne sa hra … posielali fotky ako sedí s deťmi za stolom a zrazu posledný deň v mesiaci mi povedia že to nezvláda … takto ani neviem že teda na čom máme pracovať aby to bolo do budúcna lepšie keď dostávam protichodne informacie

autor
1. okt 2024

@mmoni89 tak vyslovene nemusí vieme to zariadiť aj inak ale je to komplikovanejšie

autor
1. okt 2024

@nikiki29 v iné dni ma iné aktivity :(