1,5-ročné dieťa je hyperaktívne

20. dec 2023

ludia ja uz neviem ako vychovavat moje rok a pol rocne hyperaktivne dieta. Milujem ju nadovsetko ale ona si ide svoje, poviem milionkrar ze nemoze nieco snazim sa pekne vysvetlit aj tak neposluchne. Chcem pekne ju ucit veci vydrzi 2 min, nikde neobsedi asi 5 sekund a to myslim vazne. nikde sa neda snou ist sadnut lebo ona sediet nebude, vyskakuje zo stolicky aj doma a proste jaci krici vyskakuje no proste uz mam nervy na pokraji a neviem ako ju skrotit proste ja som KO totalne, neviem si predstavit uz mat ani ine dieta lebo vsetko len okolo nej musim robit inak jaci huci rozhadzuje ach no nedavam to uz 🤯 idu sviatky ja nic nachystane upratane nic normalne som psychicky uplne na dnes . 🤯🙏🏻🙌🏻 vylev poriadny 🥹🤣

simona20201309
20. dec 2023

Ako vyzerá vás deň? Koľko spi? Pozeráte tv?

autor
20. dec 2023

@simona20201309 tv nepozerame junto vobec nezaujima ziadne rozpravky nic, spi teraz uz dobre od 7 vecer do takej 6 max 7, rano vstaneme, ranajky, potom pripavime spolu veci k obedu porobim veci co treba ona pritom vsetko porozhadzuje, ideme do obchodu niekedy, varim obed a popritom sa jej vo vsetkom snazim ukazovat vysvetlovat no nic ju dlho nezaujme tak beha hore dole a janz nou lebo dtale robi blbosti a s hrackami sa nechce hrat potom sa hneva ze to nemoze no a cirkusy 🤯 potom obed a spi 1-2 hod no a potom chodime vonku , vecera, kupanie hranie atd a spat

ailiba
20. dec 2023

Chapem ta, ale poviem ti, ze tiez mam 1,5 rocneho syna. Vobec ma nepocuva, robi si svoje. Ked zakricim, bud ma zignoruje, alebo sa otoci ba mna, usmeje a pokracuje. Uz som si myslela, ze nepocuje dobre... Ale ked sa, spytam, ze kto ide papat, tak to ku mne uteka hned. Stale vsade uteka, vylieza, je rychly ako blesk. Niekedy som fakt hotova. On chodi uplne super, ale von mozeme ust iba v kociku, lebo nechce ist za ruku a hned si uteka a ide kde on chce.
Napriek tomu si myslim, zenie je hyperaktivny. Je to ken taky vek. Starsi bol o nieco kludnejsi, ale v podstate podobny. Teraz bude mat 4 roky a je uplne v pohode.
Neboj, prejde to.

aliaray1
20. dec 2023

Mame doma 20 mesacnu, tvoje dieta nie je hyperaktivne a ani nijak divne. Skor mi pride, ze nema kde vyuzit svoj potencial a tuzbu spoznavat.
Nasa tiez lieta po byte a ked rozhadzuje, viem ze chce ist uz von.
A vonku je v kociku alebo lieta po vlastnych? Lebo nasa takmer stale sama chodi vsade a vie ju to dost unavit. Pre istotu nosim nahradny overal ked sa zaspini alebo vyvala v mlake, ten kvalitny vodeodolny dam dole a nahodim druhy teply, deku, dam do kocara a hybaj.
Preco tu v Ba niektore decka neradi pobehuju vonku je, ze im je zima (ruky bez rukavic, tenke ciapky, slabe topanky)

tinka_1807
20. dec 2023

Na diagnózu hyperaktivity je ešte skoro. Ale teda deti, ktoré majú aj neskôr hyperaktivitu majú väčšinou už od mala problém so spánkom. Podľa toho, čo píšeš ty je to proste normálne 1,5 ročné dieťa. Je možno trochu živšia, ale to deti bývajú.... Mám takmer 2 ročného chlapca, tiež veľkého šibala, režim máme veľmi podobný tomu vášmu. Tiež ho všetko zaujíma a vykrykuje, keď sa mu nieoc nepáči. No tu treba z tvojej strany, aby si jej začala určovať hranice.
A dlhé vysvetľovania sú v tomto veku zbytočne. Treba v krátkosti - naprikla nehadz tuto hracku, lebo sa to rozbije- pokazí. Takéto dieťa zvyčajne ide skúšať a tak hodí znova. V tom prípade u nas poviem - ak to ešte raz hodis, tak hračku ti vezmem, lebo ju rozbijes. Ak to urobí ešte raz, tak ja hračku beriem. Áno, potom príde vreskot. Ten prejde a pochopí. Po nejakej chvíli mu hračku vrátim s upozornením, aby ju nejadzal. A čuduj sa svete zvyčajne ju už nehodí, ale snaží sa s ňou hrať. Ešte je super proste sa s tým dieťaťom hrať a ukázať mu/jej ako tu hračku používať. Alebo ponúknuť alternatívu ak chce veľmi hádzať, tak zobrať tu hračku a povedať, ok tu je loptička, tu môžeš hodiť.
Podobne postupujeme pri rôznych veciach.
To, že ti neobsedí v reštaurácii je úplne normálne - proste ju to nebaví - ona potrebuje skúmať svet, všetko ju zaujíma a ona to chce všetko vidieť, ohmatať, vyskúšať. Pre teba sú obyčajné veci už nuda, lebo to poznas, ale ona chce skúmať úplne všetko, lebo ešte nevie ako fungujú veci vo svete. Treba ju podporiť. Vziat do reštaurácie knihu, hračku, alebo ísť do takej, kde je detský kútik.
Viem, vyhcova je náročná vec, ale potrebuje usmernenia, hranice, no aj voľnosť. 🙂

hendikep
20. dec 2023

mam doma 15mesacnu a opisala si nas bezny den … neviem co cakas od takeho maleho dietata? moja si tiez ide svoje a dokolecka dokola … robi tie iste veci, rozhadzuje tie iste veci .. napriklad ju dam za stol a pozhadzuje prestieranie, zacne tahat obrus, v detskej otvori plastovy box a povyhadzuje hracky, vzdy jeden roh na podlahovej liste vytahuje 🤣🤣 a tak dokolaaa kazdy den.. ale kedze mam este jeden exemplar co ma 4,5roka tak viem ze to je normalny vyvoj … a tie Vianoce nehrot a zapoj aj muza :D

thoughtfulweirdo
20. dec 2023

Podľa mňa si opísala úplne klasické 1,5 ročné dieťa 🙂 mala som také doma dve. "Počúvať" ťa ešte určitý čas naozaj nebude, ona ti aj rozumie, keď jej zakazuješ, ale ešte dosť dlhý čas nebude mať prefrontalny cortex tak vyvinutý, aby dokázala vedome odolať pokušeniu. Batoľa urobí, čo ho láka, bez ohľadu na to, že vie, že je to zakázané. To nie je neposlušnosť ani hyperaktívnosť, len veku primerané správanie 🙂

simca06022011
20. dec 2023

Nie je hyperaktivna, je to dieťa:D na jacanie a hučanie si zvykni, zvykne si aj ona ze prostr nemôže..
Ja by som pridala venčenie aj doobeda, my sme chodili od cca 10tej do tej pol12 a potom obed a spat a zase von. Menej bordelu ti spraví minimálne. Detto by sa jej možno zišla kamoška:D
S napr moja nelietala všade a ja za ňou, upratovanie som napr ráno spálňu a zatkla, proste som zatvorila kde chodiť nemala, detto kuchyňa bola otvorená len keď sa jedlo... hnusne možno pre niekoho ale ja nebudem riadiť cely deň:D výzdobu upratovanie môžete spolu, daj jej handu a pod.

thoughtfulweirdo
20. dec 2023

A čo sa týka toho, že neobsedí ani 10 sekúnd - to neobsedí v kľude ani moja 5, 5 ročná 😉 učiteľky v škôlke tvrdia, že to je ešte zatiaľ norma, tretina triedy je taká a to, či je to problém alebo len aktívne dieťa, sa ukazuje v 2.-3.triede na ZŠ. Takže klidek, zvoľni očakávania od dieťaťa aj seba, Vianoce nie sú súťaž, stačia dva druhy po 10ks napečené, upratané len tak bežne, aby ste sa nebrodili v špine a jeden darček pod stromček. Vianoce sú o pohode a spoločnosti blízkych, mňa to tiež naučili až deti 🙂

enoula
20. dec 2023

Podla mna treba polavit v domacnosti, akoze tvojich veciach co robis, fakt len to nutné.. Je to zive dieta, zaujima ho svet, objavovanie... Plus skusa ako co funguje, hranice.. uz proste neobsedi v tomto veku, takze vydržať len toto obdobie a nastavit sa na to. O chvíľu bude zase ine, zacne ju cosi bavit, alebo vydrzi sa hrat s niecim dlhsie. Skusajte rozne kreativne veci,.mozno si najde čosi. Do toho pustit audio rozpravku.
A doma ak urobi bordel, my napr upraceme spolu neskor ked uz ma menej energie, lebo aj tak sa stále vsetko len rozhadze. Hracky je fajn pretriedit a schovat/obmenit/vybrat po čase.
Ozaj, na nejaký kruzok/kurz nechces ist s nou? Nech energia je niekam presmerovana, plus samozrejme spolocnost.
A neviem co jedava, ale ten cukor fakt posobi na deti

eva233
20. dec 2023

Hráte sa aj spolu robíte spolu to čo chce ona?... Teda chápem ze treba upratať a navariť, ale 1,5r dieťa ti nepovie, že mama pod sa so mnou hrať chcem byť s tebou... Viem písala si, že všetko rozhadzuje, že sa hrá, že spolu robíte veci v kuchyni atď... Ale to možno ona v tej chvíli nechce .... Ale sadnes si k nej a hráš sa s ňou? ... Možno je to rozhádzovanie veci volanie, že mama poď sa so mnou hrať...
Druhá vec je ma 1,5r postupne treba nastavovať hranice tzn. Napríklad rozhadze hračky. Povedať jej hračky Nerozhadzujeme, môžu sa pokaziť a budeme tu mať neporiadok. Budeme ich musieť upratovať a nebudeme sa môcť hrať. Zobrať ju a nech ich upratuje, môžeš jej pomôcť, ale nech vidí, že čo si rozhádze musí si vedieť upratať.. Ja viem je to ťažké ale postupne skúšať a hranice nastavovať.... Keď nespolupracuje čo robíš ty? Teda ako reagujes?... A ako bolo spomínané, toto nevyzera na diagnózu skôr na bežné 1,5r dieťa, ktoré si začína nastavovať vlastne hranice a skúša čo môže a čo nie. Na druhej strane prichádza obdobie nie a vzdoru.

aurora33
20. dec 2023

Podla mňa úplne normalne 1,5 ročne dieťa.

pettom19
20. dec 2023

Ako keby si pisala o mojom synovi. Do bodky vsetko.sedi. Tiez ma 1,5 roka a ja by som ho uz naozaj niekedy najradsej vymenila 😄. Uplne ti rozumiem, lebo ani ja si uz neviem s nim dat rady a nervy mam tiez len jedny, takze kazdy den je to boj. Verim, ze casom z toho vyrastie, aspon nateraz sa tym utesujem.

dadka1997
20. dec 2023

Hyperaktivnw dieťa.. sama si si určila diagnózu vlastnému dieťaťu... v provom rade, ak sa ti nieco nepaci, mas moznost ist za lekarom a prediskutovat to s nim ..

Ale k veci: opisala si svoj deň so svojim dietatom; co je normálny bezny deň, co tak skusit dat dieta do postielky, alebo do ohradky, aby si si mohla splnit svoje povinnosti ( k tomu patri aj poobedna siesta) ..
Tvoje dieta nie je hyperaktivne , je hravé a samozrejme ze ked sa mu nieco znepaci tak plače a co tak ho nechat poplakat? Co tak neskakat ako si dieta piskne ? Baži po tvojej pozornosti .. no a kde je zahrnuty tata v celom dni .. on nechodi von s malou ? Co tak ho zapriahnut ..

autor
20. dec 2023

dakujem zienky aby sme sa chapali dnes maju prist kramy tak to asi vsetko nejak horsie znasam 😅 ja ju milujem nadovsetko viem ze je dieta, snazim sa pre nu to najlepsie co viem, hravame sa aj do detskych kutikov chodime sem tam, venujem sa jej casto si snou sadnem na zem a hrame sa santime, vonku ona chce chodit ale ide tam kde chce takze to len s muzom ked idem vonku ju tak pustim doobeda to je kratsie tak aby vydrzala v kociku. doma stale menime stanovista aby sa nenudila, ja jej aj dovolim vyhodit veci z kuchyne aby sa pohrala objavuje, len proste asi to teraz vsetko tak nejak namna dopadlo ta unava a vycerpanie ze som sa musela vyrozpravat…no a k tomu spanku to ona takto dobre spi polsedne 2 tyzdne, dovtedy to bola katastrofa, dlhe uspavanie, kazdu pol hodinu hore, vstavali ske aj o 4-5, bolo to velmi narocne od malicka co sa tyka spanku ona nechcela ani cez den spavat moc to tak pol hodinu niekedy hodinu a aj to emdzitym sa. furt budula tak som ju musela douspavavat….cize dufam ze ten spanok uz bude len lepsi lebo to sme si naozaj odtrpeli

marticka85po
20. dec 2023

Naša dvojročna robi toto isté. Takze nic si z toho nerob 😁

simona20201309
20. dec 2023

Aké veci porobis co treba? Ja som bola šťastná ze som stihla navariť polievku. (Viac nebolo treba, 2r nejedla okrem polievok nic)
Prečo nie ste von aj doobeda?
Možno potrebuje viac pohybu. Chod s ňou doobeda minimálne na 1,5h von. Nech si tam beha, hra sa s kamienkami , hocičo...
Domov by som jej kúpila nejakú interierovu trampolinu, preliezačky, urobila by som jej prekážky a nech beha a skáče ak je ten typ, že to potrebuje. Ma veľa energie, treba ju vybiť.
Skus to ako sa to bežné robí so psikmi ak ich treba cvičiť. Vybehat a potom využiť chvíľku, kedy sa dokáže sústrediť. Skus nejakú relaxačnú hudbu, magický piesok, plastelinu, .... A pomaly skúšaj co by ju bavilo. Ak je viac na pohyb, vymýšľaj pohybové aktivity.
Skus si nájsť nejaké hry na upokojenie.

simona20201309
20. dec 2023

Jasne ze si nervózna keď sa snažíš niečo doma urobiť pri 18mes dieťati. Pokiaľ máš do.a zdravé dieťa, je to priam nemožné urobiť v kľude