Ste spokojní s bývaním a kúpou domu pri hraniciach v Maďarsku?

hyacintka
3. dec 2022

Dobrý deň, chcem sa spýtať na výhody a nevýhody bývania v pohraničných dedinách blízko SK - v Maďarsku. Konkrétne v Levéli, Hegyeshalome a Rajke. Ja som z Ba, mám tu byt s terasou, pracujem 15 rokov v AT, kde denne dochádzam. Neviem Maďarsky. Láka ma predstava presťahovať sa do HU do Levél alebo Hegyeshalomu a vymeniť úver za byt v SK za domček bez úveru v HU a možnosť dochádzať pohodlne vlakom priamo do Viedne a vyhnút sa ranným zápcham v Ba, kvôli ktorým vlastne vstávam denne o 5:00 ráno, aby som sa v Ba dostala z bytu na stanicu autom a odtiaľ pokračovala vlakom. Deti už mám dospelé, takže školy ani škôlku nepotrebujem riešiť. Viem nemecky a anglicky, maďarsky nie. Po diaľnici z dedín je to 20 min do Ba. Do Bratislavy chcem chodit aj naďalej, toho sa nechcem vzdať. Viete mi poradiť? Ďakujem.

prdolatanacestach
3. dec 2022

@hyacintka porozmyslala by som nad pohranicim v Rakúsku. Neviem ako sa hýbu ceny domov tam.
Mária Ellen's, regelsbrunn. Nieco na trati vlaku W-Ba.
Máš poistenie, odvody v AT, príde mi zbytočne komplikovane miešať do toho ďalšiu krajinu s iným systémom.

guiseppinka
3. dec 2022

@prdolatanacestach bolo by to lepsie z toho hladiska ako pises, ale nebude to podla autorky, ze vymeni byt s hypo za dom bez hypo... Lebo byt s hypo by vymenila za este vacsiu hypo...

V podstate poznam takto jednu (cez muza) a teda kym sa nezavreli hranice, tak to bolo ok... Ale ona robi aj z domu...

hyacintka
autor
3. dec 2022

@guiseppinka pri predaji bytu v Ba mi ostane cash na dom v Hu, žiaden úver v Hu už nepotrebujem.

85miska
3. dec 2022

@hyacintka ja síce bývam na opačnej strane republiky, bývame v dedine v Maďarsku 25km od Košíc. Lepšie sme nemohli spravit. Ani my nevieme maďarský jazyk ale máme potraviny samoobsluhu. Jediné čo sme potrebovali bolo internet, elektriku, vodu poplatky myslím. Ale to nám pomohol známy s tlmočenim. V dnešnej dobe sú prekladatelia ktorí by pomohli s takými administratívami. My sme tu šťastní a spokojní.

hyacintka
autor
3. dec 2022

@prdolatanacestach HU som si vybrala preto, lebo tam si viem kúpiť dom bez úveru a v AT nie, aj poplatky za bývanie sú v AT vyššie. Ešte som zabudla info, že už pracujem aj z domu a chodím 2-3x do Viedne.

hyacintka
autor
3. dec 2022

@prdolatanacestach Z predaja bytu v Ba mi ostane hotovosť iba na dom v HU, nie v AT. Úver v AT si nechcem brať.

guiseppinka
3. dec 2022

@hyacintka ved ja som ta pochopila, to bola reakcia na prvy komentar, ze kup nieco v at pohranici...

hyacintka
autor
3. dec 2022

@guiseppinka áno, ja som si to poplietla tie odpovede. Máte pravdu.🙂

3009
3. dec 2022

@hyacintka moja dcéra už 7 rokov býva v Levéli a je veľmi spokojná. Je tu dosť veľká komunita Slovákov, keď niečo treba pomôžu, poradia. Majú aj fb stránku Slováci v Levéli. Chodia do BA denne, nevedia maďarsky, ani im to netreba. Do veľkého nákupného strediska v Mosoni je to za 5 min.