Chcem sa opytat, ci su tu mamicky, ktorych deti zvladli nastup do skolky bez placu, stresu, v podstate nastupili radi? Ak ano, v akom veku a co si myslite, ze im nastup ulahcilo? Dakujem.
určite je mnoho detičiek, ktoré pri nástupe do škôlky neplakali... moja dcérka k nim našťastie patrí...
pravdupovediac, neviem - ČO konkrétne - jej nástup uľahčilo (paradoxne - mala som skôr obavy, že bude žiarliť na mladšieho syna, s ktorým som bola na MD...), nastúpila presne deň pred dovŕšením 3. rokov
malá bola odjakživa "spoločenská", má veľmi rada spoločnosť iných detí, je komunikatívna, nehanbí sa.... takisto nikdy nemala problém stráviť zopár hodín bez mojej prítomnosti.... súrodenca získala ako 17,5 mesačná
po zápise v škôlke som ju "pripravovala" spôsobom, že som sa jej snažila s nadšením opísať, čo všetko bude v škôlke robiť, čo všetko sa tam naučí, aké bude mať kamarátky a pani učiteľky, ktoré ju budú ľúbiť 😉
takisto som sa jej snažila opísať denný program, t.j. aby vedela, čo ju čaká... napr. ráno vstaneme, umyjeme sa, spapá kašičku, oblečie sa, ideme do škôlky, tam si dá veci do svojej skrinky a prezuje papučky, zvíta sa s pani učiteľkou, pôjde sa pohrať .. potom budú mať spoločnú rozcvičku, desiatu .... atď atď..... skrátka, čo možno najdetailnejšie opísať jej denný program v škôlke...
nikdy som nedala najavo, ako mi zviera žalúdok pri pomyslení, že zrazu nebude som mnou a bude tráviť čas s cudzími... na to pozor, deti vycítia našu neistotu!
samozrejme to záleží aj od povahy dieťatka, ak je bojazlivé, či priveľmi pripútané k matke, dá sa predpokladať, že nástup do škôlky nebude mať ľahký priebeh
a na záver "pikoška": niekedy to možno my matky prežívame viac, než deti... ako povedala naša pani riaditeľka - dve mamičky "nezvládli" nástup detí do škôlky a definitívne ich odhlásili po 2 -3 dňoch pobytu 😀 je jasné, že dieťa nedostalo ani šancu "aklimatizovať" sa 😉
veľa šťastia prajem 🙂
moja mala teraz v novembri 2roky a od januára išla do škôlky,vôbec neplakala,tešila sa na detičky,všetko tam spapá,nakolko vidí papať aj iné detičky,potom si s nimi umyje zúbky a na obed chodím pre nu a nechce ísť domov....ale samozrejme všetko závisí aj od povahy dieťaťa,ona je velmi rozumná,má rada deti a spoločnosť,tak držím palčeky aby ste to zvládli aj vy na jednotku 🙂
naš šimon nastupil ked mal 2 roky a 10 mesiacov a velmi sa tešil..... vela deti v šatni plakalo prve dni,len naš šimon vykrikoval že hura hura idem do školky a tlieskal si 😀 , a na druhy den tam už aj spal.
nestalo sa mi ani jeden den že by nechcel ist do školky , a hlavne sa tam aj riadne rozjedol,čo je super.
byvame hned vedla školky a on tie deti vidaval často jak sa hraju na dvore a stale tam chcel ist,utekal mi tam sem tam 😀
ale on je tiež velmi spoločensky a od malička je najradšej v spoločnosti deti a celkovo vela ludi.
ja by som odporučila pripravovat deti na to dopredu a rozpravat sa snimi o tom a možno aj ist pri tu školku a ukazat kde pojde a že sa tam bude hrat....atď. 🙂
Nasa super, nastupila ako 3,3 mesiace. Plakala ssi dva krat preddverami a to sme zistili ze jeden ju kvakal druhy pohryzol a bola smutna :( ale vsetko sme vysvetlili, pred nou som chlapcom dohovorila a uz bolo dobre. Dokonca s jednym frajerili spolu :d syn pojde v septembri ako 2r8m ale viem ze s nim to bude tazke. Tazka povaha a bije sa a naviazany na mna :/
moja Beatka mala 3 roky aj 5mesiacov ked nastúpila do škôlky. Prvé 2 týždne chodila s radosťou ale potom sa to zlomilo a plakala asi do decembra každé ráno :( ale zvládli sme to a teraz tam chodí s radosťou 🙂
bez plaču v 3 rokoch, kolektív mu prospel, do skôlky sa tesil, bol viacej samostatny a konečne začal rozprávat. ale bol viacej doma chory ako v skôlke.
Moja starsia nastupovala do skolky ako 3,5r a vobec neplakala. Ale ona sa uz asi rok tesila do skolky. Chceli sme ju dat skor a vtedy sme ju asi 2mesiace huckali a ospevovali jej skolku, tak sa tam tesila. Vtedy ju vsak nezobrali, tak cakala takmer rok. Problem bol az zaciatkom novembra, kedy si sadla v skolke a bola smutna, ze jej chybame.
Mladsiu sme dali do skolky prakticky zo dna na den- v pondelok som sa pytala a v piatok nastupovala. Mala vtedy 2r2m. Chudatko, nestihli sme ju tak nahuckat ako starsiu a aj to tazsie zvladala. Chodieval ju zaviest MM, lebo ked som isla ja, bolo to horsie. A aj on odtial prve dca mesiace utekal. Vtedy mi aj ucitelka povedala, ze bude trvat asi do decembra, kym si poriadne zvykne. A teraz v januari- po troch tyzdnoch doma- isla do skolky uplne bez problemov.
Ano, uplne bez placu a s radostou. Bol tam len 2 hodky a bol rad. Je to krestanska sukromna skolka cely cas v anglictine, je tam malo deti, tak 5-8, takze vychovavatelka ma cas sa detom venovat, su v peknom prostredi, vychovavatelka je velmi mila a deti maju superny program - rozcvicka, ucenie, tvoriva dielna, hraju sa vo dvore,... a aj deti su tam zlate, ziadni rozmaznanci alebo neposlusni. A maly ma 2 a tristvrte roka.
Moja nastupila do skolky, ked mala 3 roky a 3 mesiace a do dnesneho dna ani raz neplakala..... Stale sa tesi a paci sa jej 🙂
Mladsi bude iny....
Môj starší syn išiel do škôlky ako 2,5 ročný. Neplakal ani jediný raz. Je to veľmi spoločenské dieťa, rýchlo zistil že v škôlke sa má s kým hrať a doma nie 😀 Uvidíme ako to bude s mladším, to je iná povaha.
ano, moj maly vobec, ale vobec neplakal.....do skolky sa tesil a stale tesi, on potrebuje spolocnost deti...nastupil presne, ekd mal 2 roky (myslim, ze aj to pomohlo, lebo vtedy si dieta este moc neuvedomuje nepritomnost rodicov, aspon ten moj nie 😀 )....teraz sme presli do druhej skolky a tiez v pohode, ziaden problem a popravde, tie 3 rocne deti revali takmer do nohy (co u 2 rocnych enbolo.....cize vidim tu rozdiel...)...je ajsne, ze kazde dieta je ine.....kazde to zvlada inak...moj si skolku vyslovene ziadal, preto nastupil uz tak skoro a vobec nelutujem, lebo to bolo fakt dobre rozhodnutie🙂
Záleží aj na tom, či má v triede staršieho súrodenca, kamaráta. Najstaršieho sme vodili s plačom, zavreli sa za ním dvere a ani si na nás nespomenul. Prostredný nastupoval ešte ked tam chodil najstarší, tak to bolo v pohode. Najmladší chodí rád. V školke býva adaptačný proces. U nás bol najprv sa chvílu pohrat, potom na 1/2 dňa a po týždni na celý deň. Samozrejme všetko závisí aj od povahy dieťaťa.
ahoj, suhlasim s prispevkom od ''sorciera'', my sme v zahranici, maly siel do jasli ako 1,5rocny cca, bol tam 2 tyzdnovy adaptacny proces (chodili sme od 15min v prvy den az po 2 hodiny v posledny den a potom uz vraj ked zvladne 2 hodiny, zvladne aj 6 a viac 🙂 ).
Na zaciatku plakaval, prvy den celych 15minut ale videl,ze mamka pre neho pride, takze dalsi den uz plakal len 10minut a potom prvych 5 obligatne vzdy 🙂
Po tychto 2 tyzdnoch sme nemali absolutne ziadny problem, v jasliach byval 7 hodin denne 🙂
Potom po prazdninach v 2 rokoch (2 mesiace prazdnin na SR s babkami) takisto prvy den plackal, ale uz len tych 5 minut zas 🙂
Na dalsi den si akokeby spomenul a nemal problem, teraz ma 2,5 roka a menili sme jasle za matersku skolku teraz v januari a opat prvy den plakal chvilocku a potom uz si nespomenul, teraz uz sa tesi a rano prve co povie ked vstane,ze ideme za detmi, mame problem udrzat ho do 9:00 doma (tu zacina skolka o 9:00) a vecer odtial dostat 😀
toto je moja skusenost 🙂
kazde dietko je ine ale kazde si zvykne 🙂
:(( naš malý ma 2,4 roka pre školku sme sa rozhodli hlavne koly reči aby sa rozbehol v kolektíve lebo jeho slovna zasoba je pars lov, prvy tyždeň v školke bol super, večer sa chystal a tešil rano taktiež, druhý tyžden je uplne zvrat rano plače ešte sa len oblieka a v šatni už sa ma nechce ani pustiť, ked vidi pani učitelku už šalie a srdce rvuuco plače, z čoho mi ide puknuť srdce, byva tam len na 4 hodinky potom pride domova ked sa ho pytam na školku teši sa na kamaratov an hračky a rano znova plače.....v školke mi učitelka vravi že velmi rad pomaha , hra sa s inymi detičkami skače, tancuje len rano ten plač....kym nezmiznem, rozmyslala som nad odkladom ale je mi luto brat ho od deticiek ked je tam spokojny alebo mam vydržať ten plač???
prosiiim poradte, skusim nejaku tabulku čestnosti, alebo nieco motivačne uvidiiim či to zaberie :((
My znašame škôlku veľmi zle doma nám plače celé dni aj noci prestala nám dokonca aj jesť znášame to my aj ona veľmi zle pýtali sme sa jej či sa niečo nestalo škôlke ale nechce nič povedať tak nevieme ako jej máme pomôcť ☹ poradte prosím niekto ☹
ahoj možno ta upokojím môj malí nastupil teraz v septembri a úplne v pohodičke ma 3 rôčky a škvôlku si celkom oblúbil ja si osobne myslím že škvôlka je dost podstatná vec,aby sa dietatko vedelo zaradit do kolektívu.A čo sa týka toho čo mu ulahčilo nástup myslim si že každe dieta je ine a záleží to na charaktere dietata,ale čo ti môžem poradit my sme sa s malým dost o škvôlke rozprávali a tak.... 😀
Obe moje deti zacali chodit do skolky od 2 rokov - bez placu, bez nervov a hysterie. Uplna pohodicka 🙂
Tak moj ma na konci septembra 2 roky a uz sme v skolke, zatial len tyzden, prvy den bol bez placu ,ale potom to zacalo, kazde rano rev, ale ked po neho pridem ucitelka ho chvaly, ze je dobrucky, zapaja sa,hra sa s detmi, ked ma zbada zas sa rozplace, ale pri brane chce ist este do skolky,aj ked sa luci s ucitelkou posiela jej pusinky, neviem snad to prejde, lebo zacal byt aj viac na mna naviazany, co doteraz absolutne nebolo,
Tak aj my sa podelime o nasu skusenost, aj ked ide o jasle. Mala mala 26 mesiacov pri nastupe a zatial ju nechavam len na pol dna od 8 - 12:00 a spi uz doma. Trvalo nam necele tri tyzdne kym sme sa adaptovali, ale z toho prvy som bola viac krat s nou, cize ten sa nerata, druhy chybala 2 dni lebo sme sli k babke a treti som ju nechala doliecit kvoli soplikom a kaslu doma, cize ked to beriem na dni po 9 dnoch bol prvy kedy neplakala ani pri vychystavani sa do jasli a ani pri odovzdavani. Priebeh bol taky, ze prve dni boli ok, potom velka drama uz pri vstavani, obliekani, ranajkach a odovzdani.... A potom zrazu NIC 🙂 Bol to pondelok po tom co 4 dni nebola tam a ona zvedavo nakukla do triedy, akonahle bol dole kabat vosla dnu. Iste zavahanie tam bolo, ale ziaden plac ani krik. Viem, ze budu i horsie obdobie opat, ale u nas to prebehlo fajn. Ked pre nu pridem je roztatarena, drza ako mala plostica, vsetko opakuje ako maly papagaj (sme v zahranici a jasle su v inom jazyku, preto sme ju i dali skor, nech ma pred skolkou trosku naskok s jazykom atd), na obed mi zaspi bez problemov lebo je vyjasena a doma sa strasne rada hra so svojimi vecami, ktore ju predtym uz nudili. Az na sopliky a chorlavost a pripadne to, ze jej v skolke asi moc nechuti (dufam, ze to prejde casom) vobec nelutujem 🙂
Ahoj, moja starsia dcerka - mala na konci juna 3 roky- nastupila teraz v septembri do skolky uplne bez placu a rada tam chodi dodnes - neplakala ani raz.
Co si myslim, ze jej pomohlo bolo, ze na ihrisku boli vacsinou deti o cca 1 rok starsie, a tak ked v septembri nastupili do skolky a ona mala len 2 roky, tak ostala sama a stale sa pytala, kde su a ja som jej kazdy odpovedala, ze v skolke, ale ked skolka skonci a mamicky sa vratia z prace, tak budu zase na ihrisku a budeme sa spolu hrat - tak sme prekonali strach z toho, ze pre nu do skolky nepridem, lebo vraj toho sa vela deti boji, ale ona videlaine deti, ktore chodili rano do skolky a poobede uz boli na ihrisku.
Velke plus bolo urcite aj to, ze na zaciatku septembra bola chora, a tak nastupila az 23.9, vtedy uz aj tie deticky, ktore na zaciatku plakali boli "zmierene s osudom" a skolku zacali akceptovat a neplakali - takze ziadne stresove prostredie, kedze deticky sa zvyknu dat strhnut davom 😉
A jasne, ze aj Spievankovo 3 bola super inspiracia. Tam videla ako to v skolke funguje a zaroven som jej vysvetlovala, ze tam nie je maminka, iba pani ucitelka.
Drzim palce - a aj ked bude mala na zaciatku plakat, tak neboj, ona to zvladne, vela deticiek place, ale ziadnu traumu z toho nemaju 🙂
Moja bude mat v aprili 3r. a tak som ju este od septembra nedala...nastupi teraz vo februari.... bolo nam umoznene chodit medzi deti na hodinu-dve aby sa zoznamila s prostredim ... tri krat som tam bola s nou a bola nadsena ,vsetko ok, spoznavali sme vsetko nove.... na stvrty den som odisla a nechala ju samu....takze to boli place ale len chvilku a pokracovala v hre..... dalsie tri razy trochu plakala a dnes uz vobec...takze priprava ukoncena, 3.2 nastupi rano uz ako pravoplatna skolkarka 😎 snad to zvladne aj cely den... je jej to luto ze musim odist, ale tak pomaly si zvyka.... a potom ma zvysok dna objima a bozkava a dakuje ze som pre nu prisla 😉
dolezite je vysvetlit dietatu kam ide, co tam bude robit a ze URCITE PREN PRIDETE ...a toto stale denne rozpravat..motivovat co tam vsetko zazije...... ked ziska doveru ze to naozaj tak je a nenechas ju tam tak to bude ok... 😉 mam aj knizku - moj prvy den v skolke a velmi nam pomohla...drzim palce.
😀 aj moja nastupila bez placu - prve dva dni...potom zistila, ze musi kazdy den a to sa uz nepacilo...Ale neboj, zvykne si..