Zmena v správaní, plač a mrnčanie

kiwi82
9. aug 2013

Ahojte mamičky, mám taký problém..... malá mala teraz tri roky. predtým bola dosť samostatná, aj sa sama zahrala, chodila do detského kútika sama, vpohode vydržala u jednej i druhej babky.... ale teraz posledný mesiac sa to nejako zmenilo. do kútika tak to ani počuť nechce, skúšali sme ale stále sa rozplakala, tak som ju musela zobrať odtial, dalej veci, ktoré si sama predtým vedela urobiť ma začala za každú maličkosť k sebe volať, že jej mam pomôcť a robiť to sňou alebo urobiť to za ňu, predtým sa tešila do škôlky a teraz ako sa to blíži tak o tom ani nechce rozprávať. včera som ju odniesla k mojej mamke, lebo sme mali s mužom výročie, že si pôjdeme sadnúť a ona začala robiť tam cirkusy, že chce ísť domov, potom ju babka nejako rozptýlila a bolo to ok. za každú maličkosť mrnčí. často si pýta dudušku, predtým ju mala len na noc a teraz aj cez den chce. začala sa báť hmyzu až panicky dnes kričala, ked bola na balkóne osa a napríklad, ked sa niečim pošpiní alebo zamorkí tiež začne plakať a hned si to chce dať dole, pri tom ju nikdy nehreším ak niečo vyleje, takže báť sa nemusí a napriek tomu robí cirkusy. no a posledná vec, je, že ma začala volať mama a predým mi hovorila mamka. neviem, či je to nejaké vývojové obdobie alebo si začína uvedomavať, že pojde od septembra do škôlky. je jednináčik zatiaľ, ani nie som tehotná tak nemá na čo žiarliť, tak prosím poradte ak máte podobnú skúsenosť, vopred dakujem za rady.

xlucia
9. aug 2013

@kiwi82 asi sa jej ludia moc vypytuju na skolku, ci sa tesi atd.... mojmu starsiemu to takto lezie na nervy so skolou
teraz ked sa ho kazdy, tusim aj predavacka v obchode pyta ci sa tesi, tak ze nie... a uz sa ma aj sam pytal, ci sa ludia nevedia pytat nieco ine...
zrejme sa tohto prejedla aj tvoja mala a ma z toho stres. no ale to je len moj napad

matozazzo
9. aug 2013

Ako to zvladas ty? To,ze pojde do skolky? Niekedy su deti nervozne,ked sme nervozne my... nestrasila si ju niekedy smolkou? Ved pockaj,tam budes musiet toto,hento, tam ti to nedovolia... alebo nezmenili ste rezim? Nastala nejaka zmena v rodine? Ak nie,tak potom jednoducho skusa,mojka sa,aby si mama vycitky,ze ju tam das... to prejde a k cumlu sa urcite nevracaj,je to zlozvyk...

zuzkaremiaska
9. aug 2013

@kiwi82 Ahoj, ja mám v poslednom týždni ten istý problém. Stell mala nedávno tri roky a veľmi sa zmenila... akoby mala obdobie vzdoru. Podráždená, uplakaná, citlivá, keď sa jej niečo nedarí, kričí, hádže sa mi na zem...najnovšie aj veci hádže na zem....., spanie nadránom hrozné.Zobudí sa a plače kvôli blbostiam, že kde má hračku, že chce spať s košíkom z hračkami, že chce piť inú vodu z fľaše..., prehadzuje sa....a stále okolo 4.00 hod. v septembri nastupuje do MŠ, tak som zvedavá ako si s ňou poradia....

kiwi82
autor
9. aug 2013

@xlucia ahoj, no ano rozprávame sa často o škôlke ale skorej s tým úmyslom, aby sa nebála a aby vedela čo ju tam čaká. ale to len my v rodine, vonku sa to nejako zatial nerieši. tak neviem,
@matozazzo ja som zatial vpohode, aj ked mám obavy ako to bude ale nedávam to najavo, nakoľko som na predlženej RD neplatenej, tak ja ju tam ani nemusím dať, ked to bude veľmi zle znášať, nezmenili sme nejak režim akurát sestra tu bola s detmi mesiac boli sme každý den splu tak možno aj to. cumel je tu stále, od toho sme sa ešte neodnaučili. a strašenie so škôlkou no môže byť, že som párkrát povedala, ked ma nazlostila, že v škôlke ťa dajú do laty. ale neviem, či toto za tým môže byť.
@zuzkaremiaska ahoj ano presne podobne je to aj u nás. plače pre somariny, úplne banálne veci ako ked sa oleje pri pití s vodou alebo sa jej niečo nepodarí. no hrúza. vnoci spí max 6 hodín vkuse. stále jej dávam sunár, niekedy sa vnoci zobudí a povie, že chce obed alebo tak. a Vaša sa teší do škôlky?

svatava74
9. aug 2013

@kiwi82 vsetky deticky v jej veku to robia....aj nas maly....20.8. bude mat 3 roky a je vzorne dieta....hlavne na chalupe s mojimi rodicmi, cely tyzden poslucha atd......ale dnes som prisla za nimi....a co bolo?????blečanie, pistanie, place atd.....a robim v jasliach, takze to vidim, deti su suer....a ked pride mamina, je to nieco ako tvoja mala.....
v skolke bude robit mozno cirkkus rano s tebou, ale v momente ako zavries dvere do 30 sek bude tisko a pracovat a hrat sa a super kočka.....je to normlane, chce to pevne nervy.....aj ked obcas uleim pri malom.....vlastne dieta ma vie vytocit do nepricetnosti a potom uvazujem , ze co som to za pedagoga?????ine deti akceptujem atd.....cize je to tazke obdobie ale normal 🙂

kiwi82
autor
9. aug 2013

@svatava74 dakujem velmi pekne za skúsenosť, potešila si ma 🙂 tak to hádam aj my zvládneme 🙂

matozazzo
10. aug 2013

@kiwi82 ahoj,ano,vsetkh 3 veci maju suvis... akonahle dieta vyciti ze tam nemusi ist...ako sama pises,tak bude skusat. Musis sa ty rozhodnut jasne a ona to akceptuje 🙂 no a strasenie je najhorsie...este nevie,co je skolka a uz sa jej boji :( nebude to lahke...