Je to bezne, ze 3 rocne dieta sa sprava ako Maugli v obchode, alebo som zlyhala vo vychove? Do teraz som davala moje dieta sediet do nakupneho vozika (na miesto urcene na sedenie), ale uz mi pride na to velky. A zacalo peklo. Vsetko chce chytit. A citim sa ako policajt v obchode s vlastnym dietatom, nono nechytaj, nono nebuchaj (normalne zacne po chladiacom boxe buchat), nono nestlacaj (este aj tlacidlo na terminaly stlaci ak stihne). Darmo ho drzim za ruku, stiha robit zle.
ved ho daj do kočiara🙂
Môj komentár bude trošku od veci.. Ale veľmi milo pomenovaná téma 🙂 dúfam že ti jej názov nezmenia..
@tim23 Uz zmenili nazov temy 😃
🤦🤦 Sú pohotové
@tim23 Akoby sa stalo 😀 Vsetky do jedneho menia.
Kazdopadne si myslim, ze toto nie je problem len tvojho dietata, milion rodicov ma taketo deti, co tak stiham sledovat 😀 Kociar moze byt rozhodne riesenim. To, aby si ho do obchodu nebrala, nie je najlepsia rada, vsak ako inak si na ten obchod zvykne, ked tam nebude chodit? 🙂
Moj ma rad “ulohy” v obchode, napr najst mlieko , dat do kosika maslo a pod. Ked ma co robit, nevymysla blbosti a velmi rad pomaha. Pripadne mu zaprac ruky napr nech nosi balik wc papiera.
@zanta3 presne aj podla mna si musi zvyknut ked doteraz sedelo stale v kosiku a nemalo moznost vsetko obchytat popozerat😁vela trpezlivost aj s mojou je to niekedy boj ale snazim sa jej to nejak vysvetlit pripadne povedat ze musi pekne vydrzat nakup a potom pojdeme na ihrisko alebo na konci dostane nieco…a niekedy ju len drzim za ruku a ona cely nakup reve ze sme nieco nekupili aj take dni su😀😀😀
Choď s ním len na krátke nákupy, daj mu úlohy a keď sa zvládne správať normálne môže si aj niečo malé kúpiť pre seba, keď nie má smolu.
miesto na sedenie je do 15kg (vacsinou), takze zavisi aj od vahy 🙂
a skus sa na to pozriet ocami 3 rocaka, vela svetielok, vsetko je pestre farebne blystave... kolko dospelych povie, ked pridem do obchodu XY mam chut vsetko kupit... predstav si, ze Teba zavru do obchodaku ale bez penazi 🙂
Supermarket = príliš veľa stimulácie: zrakovej + sluchovej + čuchovej)... moje dieta povie, ze to ze prilis silna hudba a teta stale rozprava (oznamy) je vadi.
Detsky mozog ne nedozrety a do 6-7 rokov nezvlada emocie, aj ked je to nadmieru sikovne a inteligentne dieta. A prestimulovany mozog je proste ako pocitac, ktori sa zasekne a blbne a dieta to potrebuje uvolnit... proste sa zresetovat
Takze dieta treba zamestnat. Do obchodu ist s nakupnym zoznamom, stravit minimum casu, je to skutocne miesto na prestimulovanie, prave preto deti zacnu casto vyvadzat ked sa pride k pokladni. Nerobit rodinny nakup s dietatom, pokial nemusis, len rychlovky. Zvolit vhodny cas na nakup, napriklad nie ked by malo dieta spinkat alebo je unavene, hladne.
A proste musis dieta zamestnat. Moze podrzat sacok na zeleninu, pomoct vybrat jablcko... pocitat rozky, ak vie... Mozes urobit nakupny zoznam s kresbou ovocia a zeleniny, a dieta moze hladat. Ukazat mu nove druhy, dat ovonat, vysvetlit co budes robit a podobne. Pohladkat ho pravidelne, ukludnuje to. Vyhybat sa "nie, nesmies a pod" to len prilieva olej na ohen a zhorsuje situaciu. Mozes zakazat ale skus pozitivnu formulaciu. Namiesto nie pri mraziacom boxe, skus povedat Dvere musia zostat zavrete. A vysvetlit, to ja ako doma v chladnicke, aby sa veci nepokazili, je tam zima.
Ja som kvôli tomuto môjho syna od určitého veku do obchodu nebrala,nemala som na to nervy ho stále obhospodarovať a striehnuť na neho,či niečo nezhodi..A nemyslím si,že je to chyba vo výchove,ale tak pre dieťa je v tom obchode všetko zaujímavé..Teraz má syn 9 a je to úplne v pohode,takže naozaj si nemyslím,že je to výchovou 🙂
Vysvetluj a vysvetluj. Inak v tomto veku je to uplne v poriadku. Je zvedavy, objavuje a skúma. Mne sa osvedcilo, ze sme da dohodli co si chce kupit a to bola prva vec, ktora sa isla zobrat. Drzal to v ruke a bol spokojny. Teraz ma 10 a uz pride rovno k pokladni s plnými rukami a ja triedim co moze a co nie a musi odniest spat🙈🙈🙈a potom sa citim pred ludmi, ze dietatu co je chudy nedoprajem blbosti. Lebo to uz otazky a preco nemozem toto a toto. Tak sa este mozes tesit, ze len chytá.
Deti objavujú svet 🙂 Časom sa naučí, čo a ako.
Neviem, aký je to obchod. Ale nemôže mať ten ťahací košík na kolieskach? Alebo napr. Lidl má detský vozík.
Poviem za seba, bola by som vďačná za dobu kedy sa moja dcéra v 3 rokoch plieskala o zem, teraz je v puberte a ja si nespoznavam vlastne dieťa 🙂 a už to trvá rok
@sante81 môžem sa spýtať, ako sa správa ?
nezlyhala , jednoducho len objavuje a tak malé dieťa ešte nevie korigovať svoje správanie, pôjde to len neustálym vysvetľovaním..len neurob to že ho nebudeš nikam brávať so sebou, lebo sa nikdy nenaučí ako sa má správať
Chodit cim viac,zvykne si :D ja chodim s dvomi detmi,niekedy je to lepsie ,niekedy horsie..ale cim dalej tym viac vidim,ze uz sa necitia ako alenka z rise divov a nepride im,ze musia naozaj vsetko chytit..a to aj vratane hraciek a sladkosti 🙂 len vytrvat.parkrat sa budes citit ako krotitel divej zveri,ale to prejde..ja dam napriklad kusok rozka a cupkaju vedla vozika 🙂
nudi sa, nebavi ho to… mojmu som doma kreslila nakupny zoznam - kedze citat nevedia este… tak spolu doma treba nakreslit co idete kupit, dat mu do ruky farbicku a papier a nech pomaha hladat a vyskrtavat… mohlo by ho to zabavit ;)
Neurobila si chybu. Perfektný príspevok napísala @cookie29
Ja mám 2 deti. Starší syn bol skvelý od malička, v obchode bez problémov, žiaden cirkus nebol. Mladšia to je presný opak. Aj keď som to nikdy neuznávala, pri nej v istom období fungovalo len dať jej do ruky rožok a nech si ho žužle hneď v obchode. Bolo aj obdobie, že som s nimi vôbec nechodila do obchodu, lebo spolu sa správali otrasne. Raz na mňa aj predavačka zazerala, lebo deti sa naťahovali o košík (neničili nič, nezhadzovali, nebúchali, ale obaja ho chceli niesť). Lenže ako inak sa majú naučiť správať ak tam nikdy chodiť nebudeme? Tak sme občas šli, vždy len na chvíľku, žiaden veľký nákup. Teraz majú 5 a 3 roky. Podľa okolností sa dohodneme už pred obchodom, či si môžu niečo vybrať alebo nie. Dostanú aj úlohu, čo ktorý môže niesť atď
Tiez mam take dieta ze v obchode je peklo. Neobhajujem sa, nie som super matka, ale podla mna niektore deti su proste take, ze je to masaker s nimi
Ja by som ho ešte dala do nákupného vozíka a strčila pečivo do ruky. A nie , nezlyhala si 🫠
Obdobie 2-4 rokov je na nakupovanie najhoršie. Do 2 rokov pohoda v košíku, od dvoch rokov naháňačka po obchode 🤦🏻♀️ keď bola unavená, bolo to lepšie, ale vtedy zase niekedy vreskoty 🫣 okolo 4 sa to zase ustáli, lebo tie deti už začnú v obchode robiť normálne veci, teda sa snažia nakupovať 😃 vtedy už len treba naučiť hranice na nakupovanie hračiek a sladkostí, už vedia byť celkom parťáci 🙂 takže vydržať a brať do obchodu len v nevyhnutných prípadoch 😃
Myslím, ze nič nezvyčajné :D Len sa skus povzniesť nad pohľady ľudí okolo. Ale s radením si v takých situáciách ti môžu pomôcť knihy o výchove. Napr. Ako rozprávať s deťmi... od Adele Faber. Tu knihu veľmi odporúčam 🙂
Tak ho neber do obchodu