Ahojte, mamičky! Môj syn bude mať v decembri 4 roky a ako sa ľudovo hovorí, tak mu zle vychádzajú roky. Do škôlky nastúpil, keď mal 2 roky a 10 mesiacov, takže tam chodil už minulý šk. rok. Keďže bude chodiť do škôlky 4 roky, vždy to bolo tak, že dieťa chodilo 2 roky do strednej triedy, príp. do predškolskej. Včera som ale zažila šok, lebo ho ako jediného z malej triedy nechali opäť v malej triede. Dôvod vraj kvôli počtom a veku. Ale on určite nebol najmladší, niektoré deti nastúpili do škôlky až na jar, keď dovŕšili 3 roky a mamičky išli pracovať. Teraz sú v tejto sekcii malej triede 3rocne deti, tiež také, čo budú mať 3 roky teraz na jeseň a niektoré deti nastúpia zase až na jar, keď dovŕši 3 roky. Bojím sa toho, aby to pre neho nebol krok späť, keď bude vidieť, že deti plačú , p. uč. ich kŕmia a obliekajú. Dnes ráno p. uč. pestovala plačúce dieťa, ďalšie tam sedeli a plakali. No neviem, ako to syn bude znášať. Keď začal chodiť pred rokom do škôlky, on neplakával, tešil sa a nechcel chodiť zo škôlky. Preto si myslím, že by skôr potreboval byť v strednej triede, aby sa naučil viac. Do ktorej triedy chodilo vaše dieťa, keď muselo chodiť 4 roky do škôlky? Aké máte skúsenosti a názor vy? Ďakujem.
Ahoj, mali sme ten istý problém.. Tiež nám dcéru nechali 2 roky v malej triede. Pýtali sme ich,k či ju nemôžu presunúť, že ju chceme dať aj skôr do školy a oni povedali, že už sa nedá zmeniť. Už to majú tak naplánované, a zaevidované. Tak ju o rok dali rovno do veľkej triedy ale pred prázdninami sme im to radšej ešte pripomenuli. Kěď bola 2 rok v tej malej triede, tak som bola doma na materskej, a boal viac doma ako v škôlke.. Bola aj viac chorá. Asi už s tým teraz nič nespravíš ale sklamanie je určite veľké.
Určite skús spýtať riaditeľky. Ja mám niečo podobné - syn je augustový a toho nám presúvali do tried k starším deťom počas školského roka. Dcéra je októbrová, prvé 2 triedy super. Teraz ju prehodili rovno do triedy kde sú aj predskolaci. Ale toto je ten lepší prípad, si myslím 😉
U nás v škôlke je 5 tried...
@danulienka78 neviem kde to bolo vždy tak že dieťa chodilo 2 r.
U vás?
Môjmu vychádzajú dobre roky je júnový .
Chodil 4 r . Posledný pred školský chodil 2 r . Posun nástupu do školy - moje rozhodnutie
Dievča , nepýtala si sa na dôvod ? Nie však ...
Treba hneď zajtra .
Môj osobný názor nebrala by som to negatívne . Práveže to je super bude za hrdinu , krásne na neho budú poukazovať aký je šikovný čo už on všetko krásne vie .
💪🏻👍🏻🍀
Nie je žiadny predpis kde má dieťa chodiť 2 roky. Podľa rokov vás syn patrí do najmladšej skupiny. Rodičia chcú dať dieťa do škôlky skôr ako má tri roky a potom musí opakovať triedu. Deti sa nezaraduju podľa šikovnosti ale podľa rokov. V neprave ste iba vtedy ak do staršej triedy zaradili dieťa mladšie ako je vase. Vtedy mozete ziadat syna preradit.
Nasa skolka ma iba dve triedy. Malu, kde su najmladsi a deti su tam rok a velku, kde su strednaci a predskolaci, teda su tam dva roky. Jesenne deti vzdy v tejto skolke absolvuju 2 roky v malej triede a potom 2 vo velkej. Aj moj tak bol.
Synovec, tiez jesenne dieta v skoke s tromi triedami bol tiez dva roky v malej a potom po roku v ostatnych.
Skratka je to ako s nastupom do skoly. Dieta nastupuje do tej triedy, kam patri podla dovrseneho veku v septembri.
Tvoj ma 3 roky a tak je v malej triede😉.
my mame len dve triedy a vzdy sa to posuva podla veku,nas je septembrovy. ja mne sa zasa nepacilo,ked ho 4rocneho dali k predskolakom. on sa chcel hrat a tam mali uz predskolacke aktivity, velki chlapci neboli nanho velmi prijemny. bol to nas najhorsi rok v skolke. on je takej citlivejsej povahy. ked potom odisli do skoly, konecne bolo dobre.
@danulienka78 mojej tiež zle vychadzaju,je októbrova! Dva roky po sebe bola v malej triede,teraz je v strednej! Deticky sú všetky rovnako stare,takže by mali ísť spolu aj do školy
Skús sa porozpravat s riaditelkou,u nás v škôlke prvé dni tiež este niektoré deti popreradzovali do iných tried
Náš Adam je septembrový. Zajtra bude mat 4 roky. Do škôlky začal chodiť minuly rok v septembri, deň pred tretími narodkami. U nás v škôlke sú 4 triedy. Najmenšia, uvadzana pre 3rocne deti a do tej Adam pred rokom začal chodiť. Ale bolo tam aj 2,5r deti. Možno aj mladšie, takéto 2,5r deti im aj v priebehu roka pribúdali. V septembri ich bolo zapísaných 12, ale tuším viac ako 10 ich tam nebolo. Náš Adam nemal problem so škôlkou, prvý deň tam vbehol a nechcel ist domov. Po pár dňoch prišlo ráno, kedy sa mi rozplakal, že on tam nejde, lebo tak všetci revu za mamou a je tam nuda. On chytil úplný amok a chcela som ho prehodiť do triedy určenej pre 3-4rocne deti. Povedali mi, že sa to nedá. A o pár dni šla kamoskina mala do tej triedy. Učiteľky za ňou prišli, že ju tam môže dať, lebo už mala 3 roky. Takze je to veľmi individuálne. Deti môžu triedu zmeniť aj počas roka. Asi závisí aj od učiteľa. Tento rok je v tej triede pre 3-4rocneho deti. A zistali tam aj takí, ktorí do nej chodili minuly rok. A aj k nim pribudli nejaké 3rocne deti. Sú taký zaujímavý mix.
@danulienka78 u nás sú dve triedy. Môj má tiež v decembri 4, išiel do tej ,,väčšej,, ale ostatná jeho rovesníci aj o pár dní mladší išli ešte do malej. Je to dané aj kapacitou koľko detí malých sa prihlási a koľko je voľného miesta, musia to tak rozdeliť cca pol na pol. Ja som na jednej strane rada, že bude so staršími a tí ho ,,potiahnu,, na strane druhej keby bol s mladšími mal by tam rovesníkov a tí by to s ním tiahli aj o rok keď budú už títo starší v škole napr. Není to nič strašné ani tragédia...
@stela01 pýtala som sa, vraj je najmladší, ale to nie je pravda
@beluk sú tam mladšie od neho
@danulienka78 tak sa treba opýtať riaditeľky prečo takto rozhodla ale musíte mať istotu, že máte pravdu
@danulienka78 vy viete presny vek všetkých deti ?
Váš má aktuálne 3 roky a 8 mesiacov ?
Deti ktoré sú v 2 rocniku v škôlke u vás dnes majú mat najmenej 4 r a 2 mesiace .
@danulienka78 v nasej skolke nechavaju niektore deti u malych 2 roky, niektorych u strednakov 2 roky -- zalezi podla veku a kapacity tried.
Nas Šimon je narodeny 14.7, do predskolskej sme ho este nedali, ostava 2 rok u strednakov.
Nasa je tiez decembrova skolka je trojtriedka.Isla do malej v septembri a az v decembri mala tri roky.o rok isla do strednej a v tej bola dva roky a az potom isla do predskolskej takze bola 4 roky v skolke.a prave posledny rok tam preplakala vyse pol roka
Nasa dcerka bude mat 4r v decembri a isla do skolky tento rok prvy krat a hned ju dali do strednej lebo v tej malej su deti ktore tento rok este len mali alebo budu mat 3 roky
Chapem ta, aj my sme boli v rovnakej situacii. Tiez sa ma to dotklo. Zmenit sa to nedalo, ale rozpravala som s ucitelkami, tie si moju malu zobrali ako "pomocnicku" a utisovala nove deticky a bola velmi oysna na to, aku ma dolezitu ulohu. Myslim, ze vela vyriesis komunikaciou s ucitelmi.
Moja vnucka je augustova, teda tiez chodila do skolky 4 roky. Ale v nasej skolke je sice 5 tried, ale vsetky su zmiesane, cize su tam deti od 2,5 do 7 rokov. TRiedy sa lisia akurat nazvami, vnucka chodila do Berusiek. Neplakala ani jeden den. Teraz je uz v skole, ale na skolku ma krasne spomienky. Vobec nie je problem , ze su deti mladsie so starsimi, navzajom sa od seba ucia, aj ucitelkam sa takto lepsie pracuje, ked v septembri nema 20 malickych deti, ale len 5-6, podla toho kolko velkých odislo do skoly.
@babalenka takto som si to predstavovala aj ja
@danulienka78 verim, ze ta to hneva (aj mna to hnevalo, lebo sme si to iste presli), ale s odstupom casu skusim vytiahnut pozitiva: to, ze teraz deti placu bude trvat este max.mesiac, mozno ani tolko nie a potom s nimi ucitelky zacnu aj nieco robit. Ak by ostal v tomto kolektive, vyhodu to ma taku, ze pojde s tymito detmi aj do skoly ale este vacisa vyhoda je, ze pri vsetkych skolkarskych aktivitach tieto starsie deti su povacsine sikovnejsie. Uz sa vedia lepsie koncentrovat ako tie o pol az tristvrte roka mladsie, ovela rychlejsie si pamataju aj zlozitejsie basnicky, dokazu samostatne fungovat na vystupeniach a ucitelky ich vidia ako "tahunov" celych vystupeni od ktorych maju ostatne deti odkukavat co maju robit. To vidim ja ako velmi velku vyhodu, pretoze v statnych skolkach je to vzdy o polarizacii zo strany uciteliek: sikovny - menej sikovny. Vrati sa ti to na vseliakych recitacnych sutaziach a vystupeniach, tam letne deti su oproti tym co im zle vychadzaju roky skoro o rok mladsie.
riešiť s riaditeľkou, nech ho preradí do inej triedy