Zlé chovanie dieťata

16. apr 2022

Ahojte baby potrebujem radu, lebo som už zúfala. Mám dcérku ktorá ma 3 roky, ešte nechodí do škôlky. Narodila sa predčasne. A v tehu som mala rôzne problémy, preto sa stále bojím či je v poriadku. Poslednú dobu sa veľmi nepekne chová. Začína už celkom dobre hovoriť, ale ešte nevie hovoriť celé vety. Nechodí do škôlky a celé dni sa jej treba venovať, samá sa nezahrá, ale skoro celé dni skáče po posteli po gauči. Ja jej poviem aby to nerobila lebo spadne a ona sa mi smeje do tváre a skáče ešte viac. Keď maľuje tak začne vodu rozlievať po koberci ja ju upozorňujem a ona to robí akoby nárokom. Začne si maľovať tvár s farbami, ruky, začne tie vodové farby jesť. Nikdy som ju nebila ani len po zadku necapla a podľa mňa nemá hranice. Keď jej pekne vysvetlujem že to nemá robiť, tak toto vôbec nemá zmysel. Alebo problém je aj so spaním spí som nou v mojej posteli a uspávam ju aj hodinu a ona do kedy nezaspí tak si bľabotá, spieva, rozpráva. Keď jej poviem aby bola tíško tak začne kričať ešte viac. Je to normálne chovanie alebo ja nie som normálna ?

pribinak
16. apr 2022

Slečna s tebou pekne cvičí. Škôlka a rovesníci jej prospejú

namornicka
16. apr 2022

Je to normalne v tomto veku. skusa tvoju trpezlivost. V jej veku uz vela chape. Nech ju uspava vecer muz. Alebo jej povedz “pekne si lahni a este si mozes trochu hovorit, ale potichu a potom sinkat”.

melanta
16. apr 2022

Máš pravdu, hovoriť nepomáha. Pomáhajú činy. Povedz "ak budeš rozlievať, zoberiem ti farbičky a nebudeš si maľovať". A ak neprestane, tak v tej chvíli to zobrať. Ak budeš rozhadzovať veci, zoberiem ich a nebudeš mať. A ak neprestane, tak zobrať, schovať a nebude mať. A súhlasím s reakciou vyššie, že rovesníci a škôlka jej pomôžu. Zo svojho okolia za tie roky pozorujem, že najhoršie sú so správaním deti, ktoré rodičia držia trochu viac mimo rovesníkov a aktivít s inými ľuďmi.

marianarem
16. apr 2022

Je normalne, ze skusa, co si moze dovolit. Je uz na tebe, aku mas mieru tolerancie a ake hranice jej chces nastavit. Napriklad schvalne rozlievanie vody pri malovani je u mna za ciarou, to riesim najskor upozornenim, ze ak sa bude schvalne rozlievat, tak malovanie beriem. Ak skusi aj tak rozliat, tak beriem a musi sa zucastnit aj utierania rozliatej vody.

chrumka333
16. apr 2022

Čo spravíš keď nepočúvne? Má nejaké tresty? Aj môj 2 r skáče po gauči, keď nepočúvne v ten deň nemá sladké ani rozprávky.

andrejka1974
16. apr 2022

Skúša tvoju trpezlivosť ak jej niečo zakazes a spraví to opäť tak jej zober to čo má rada treba to už teraz kresat neskôr už bude neskoro

stannkal
16. apr 2022

Podľa mňa správanie je normálne. Musíš jej ale nastaviť hranice a trvať na nich, napr zobrať maľovanie keď rozlieva. To není o skúšaní trpezlivosti ale o testovaní hraníc, dieťa nevie veci pochopiť z vysvetľovania a nerobí to preto aby ta nastvala ale preto ze tým sa učí. Správanie pri zaspavani je podľa mňa v pohode, moja dcéra tiež nezavrie ústa celý čas, poteebuje to aby sa ukludnila a dokázala zaspať. Určite by som jej neprikazovala byť ticho, tým to zaspavanie len predĺžiš, ľahni si k nej a ignoruj 🙂

mogaa
16. apr 2022

tvoje dieťa nemá diagnózu, len je proste nevychované - nemá stanovené hranice....treba jej ich jasne stanoviť, inak to bude vekom len horšie a horšie.....pokiaľ jej nestanovíte hranice teraz, tak o pár rokov si s ňou už sami neporadíte, jednoducho nerešpektuje vás teraz a nebude ani potom....škôlka ju možno naučí že niekoho treba rešpektovať, ale vy ako rodičia pokiaľ nezmeníte prístup, tak vás dieťa stále rešpektovať nebude....stále platí staré múdre príslovie: ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, keď ja bude Jano, neohneš ma mamo"

katkamatka7
16. apr 2022

Má možnosť vyskákať sa na ihrisku s inými deťmi? Keď večer sa jej ústa nezavrú, stíchne, keď jej začneš rozprávať rozprávku?

katkamatka7
16. apr 2022

Hranice má tam, kam jej ich dáš. Ona ich bude skúšať prekročiť, preskočiť, obísť. A to je v poriadku, učí sa, ako pevne si hranice určila. Pevnosť hraníc je daná potrebou neublížiť (si).

elizabet173
16. apr 2022

Nepoznam tvoje dieta, ale nie je ani tak podstatne, co robi ono, ale ako na to reagujes ty. Predpokladam, ze si jej ukazala, ze stetec treba najskor namocit do vody, potom do farby a nieco si pred nou namalovala. Pri prvom pokuse vyliat vodu si jej mala vsetko zobrat s doraznym nie! Tiez pri pokuse malovať seba s farbami. Ona ta iba provokuje. Nema stanovene hranice a ak ich ma, tak ich posuva ako sa jej zachce. Skace po sedacke? Zloz ju zase s doraznym nie a nepusti ju k tej sedacke, ale zober ju von na trampolinu, nech si poskace.

karhu
16. apr 2022

podla opisu sa sprava normalne, primerane veku..a mala by byt v skolke, nudi sa a aj s recou by jej to pomohlo

vilma7
16. apr 2022

Tak ja neviem, ja mám doma takmer 3 ročnú, ale je úplný opak tvojej.
Nie je tam náznak mierneho mentálneho poškodenia? Boli ste už s ňou na vyšetreniach?

autor
17. apr 2022

@vilma7 naša bola tiež dobrá do tých 3 rokov, nie neboli sme nikde na vyšetreniach.

autor
17. apr 2022

@chrumka333 nie nemá žiadne tresty.

autor
17. apr 2022

@katkamatka7 tak je ticho a počúva rozprávku ale jej nestačí jedna rozprávka ale viac...

autor
17. apr 2022

@vilma7 toho sa obávam lebo mala som ťažké tehu a mala sa narodila skôr.

lentak1223
17. apr 2022

Ja mam 3,5 rocnu a tiez skusa...od mala tvrdohlava. Provokuje, dokedy jej co budeme tolerovat. Presne jej clovek povie dost a ona aj taj ide svoje. Uz je aj v skolke, tam je poslusna...doma nie. Ale ja som na nu razna, nepodvolim sa jej ked robi zle prichadza trest...zoberiem oblubenu hracku, neprecitam jej vecer rozpravku, nepustim rozpravku atd. A vobec si nemyslim, ze ma nejaky mentalny problem...praveze je velmi inteligentna a vnimava, lebo presne vie co ma urobit, aby nas vytocila😀Verim, ze to bude lepsie, ked dozrie, ale viem, ze to s nou bude narocne, lebo je taka povaha.

jana_eyre_2
17. apr 2022

Tak keď nemá žiaden trest za to ak urobí čosi čo nemá, tak je prirodzené že skúša.. trest predsa nie je len bitka, ale čokoľvek čo zakazes.. dieta musí mať hranice a musí vedieť že ak ich prekročí, tak nasleduje niečo čo mu nie je prijemne.. čiže rozleje naschvál vodu, tak si to musí sama utrieť a následne musí napr.ist do izby, kde chvíľu pobudne.. každé dieťa skúša, kam až môže zájsť, ide len o to ako reaguje rodič..

stanulienkat
17. apr 2022

Ja zasa nerozumiem tým dnešným moderným psychologickým vychovám. Dieťa ti prerastá cez hlavu a nedáš mu žiaden trest ?? Tak samozrejme, že má z teba toaletný papier. Toto keby mi robila a nepomáhalo by dohováranie, vysvetľovanie, nepomohol by ani mierny trest, tak jedna by sa jej teda ušla. Ja zas nerozumiem týmto metódam výchovným, keď je zakázané cápať po riti. Ja by som jej takú dala po riti, že by sa neposadila.

domculik
17. apr 2022

Ahoj, kym som nemala deti, tak som sla do vyvrtky, ked som videla deti, hadzajuce sa o zem. Nedokazala som pochopit, ako to, ze ti rodicia im jednoducho nedaju na zadok a neporiesia situaciu. Potom som videla par takych pripadov, ked rodicia na zadok "zlym detom" davali, ale bolo to este horsie. Potom sa mi narodili moji chlapci, a poviem ti, ta vychova da zabrat 🤭. Ja som bola vzdy dost prchky clovek a zvysujem hlas umerne vypatosti situacie, ale pomaly sa ucim ovladat. Chce to aj vela prace na sebe, ale vysledky stoja za to. Hlavne, ak mas pocit, ze dcerka mozno ma nejaky blok alebo problem v suvislosti s predcasnym porodom a problemom v tehotenstve, tak je tam moznost, ze to nevhodne chovanie s tym suvisi a ona za to nemoze, potrebuje tvoju pomoc a nevie ako na seba upozorit. Skus si precitat tuto knizku, z mojho pohladu jedna z najlepsich o vychove aku som doteraz citala (a ze ich mam nacitanych uz dost 🤭). Su tam prakticke rady a priklady, ako dosiahnut vzajomnu spokojnost (lebo to je vzdy ciel) v beznych, aj vypatych situaciach. Drzim palce 🍀.

katkamatka7
17. apr 2022

Áno, žiada si počúvať dlhšie. Porozprávaj jej, čo ste spolu cez deň zažili.
Vylievanie vody môže trénovať pri polievanie kvetov. Keď rozleje, musí vidieť, že vodu utrieš s vysvetlením, prečo. Keď bude chcieť urobiť to isté, ukáž jej stále miesto, kde nájde handričku, utierku, špongiu, vreckovku.
Pri maľovaní zmeň miesto, kde maľuje vodou. Ukáž jej, čo má robiť a ako. Nechaj ju, aby sama prišla na nový spôsob, ako má niečo urobiť a prejav jej uznanie.
Keď niečo urobí, musí vedieť, čo nastane potom. Musí vedieť, prečo to nastane.
Chodievajte von medzi deti, potrebujete to obe. Večer si prerozpravajte, čo ste zažili, čo by ste chceli zopakovať a urobiť lepšie. Neboj sa počúvať jej verzie ,,rozprávok".

whatever1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
whatever1
17. apr 2022

Podľa mňa sa s tebou doma nudi. Potrebuje byť s rovesnikmi a poriadne sa vyblázniť. Miluje skákať po gauči a posteli, tak ju skús zobrat do detského kútiku, alebo na jumping. Alebo ju prihlás na nejaký pohybový krúžok. Chce po sebe maľovať, tak vyskúšajte farby na tvar, detský make up alebo niečo také. Ak vodove farby konzumuje, tak na nejaký čas odložiť. Ja by som hľadala alternatívy ako uspokojiť jej tuzby. Napr. keď bude rozlievat vodu, ponúknut jej či sa nechce kúpať a hrať sa s vodou vo vani. Možno ak jej dáš pocit dôležitosti, že ti záleží na tom čo chce(netvrdim že ti nezáleží), a budeš sa jej to snažiť zabezpečiť adekvatnejsim spôsobom, tak ta začne viac počúvať.

vilma7
17. apr 2022

Ale ak bola do troch rokov v poriadku, tak by to malo byť zrejmé viditeľné už skôr. Asi bude treba len trošku počkať. Možno má len fázu "neposlúchania".

stannkal
17. apr 2022

@stanulienkat s tymi trestami mas pravdu lenze "trest" ma byt skor prirodzeny dosledok v konkretnej situacii. Napr rozleje vodu pri kresleni - zobrat prec kreslenie. Ked v takej situacii vezmes oblubenu hracku alebo das po zadku tak to nema ziaden zmysel lebo to nema skratka s tou situaciou nic spolocne. A co nerozumies na tom ze nasilie na detoch je neprimerane a skodlive pre ich vyvoj?

elizabet173
17. apr 2022

@stannkal presne tak, trest má byť prirodzený dôsledok - vyleje vodu? Handru a utiera.
@stanulienkat nikdy som neudrela svoje dieťa, nie preto, že to niekde píšu, ani už nepodlieham súčasným trendom vo výchove, lebo mám dieťa už dospelé, len mi to príde ako zlyhanie dospelého. Jasné, že capnúť po zadku je rýchlejšie, dokonca som ochotná to pochopiť, ak dieťa ubližuje fyzicky mladšiemu súrodencovi a nedá si povedať, kedykoľvek je v jeho blízkosti, tak mu ublíži, napriek tomu, že sa mu rodičia snažia venovať, ale prečo capnúť dieťaťu, keď vylieva vodu? Aj keď ju vylieva preto, lebo tým chce provokovať mamu (trojročné to už krásne zvládne, myslím to provokovanie), dá sa to aj ináč, nie? Povylievaš, utrieš, skúsiš vyliať zase, beriem farby, štetce. Mama je kde, keď si dieťa maľuje ruky a konzumuje vodové farby? Veď to stopnem hneď a rešpektujem to, že nie každé dieťa musí maľovanie baviť. A možno ej aj trošku pravdy na tom, že sa doma nudí, že by mu viac vyhovoval kolektív detí

travelllerka
18. apr 2022

Asi si ju príliš dlho ofukovala a šetrila, ja som bola taká istá, tiež že chudiatko moje citlivé dieťa, až už som nevidela, kedy to už nie je citlivosť, ale skúšanie hraníc. Aj keď myslím, že v tomto veku je to plus mínus normálne chovanie, proste musíš začať držať hranice, no nie je to ľahké 🙂 treba začať tak, aby si ich aj ty vedela dodržať. A už bude pekne, môžete viacej času tráviť vonku, nesmie dieťa vidieť, že si z neho zúfalá, ty si vodca svorky 🙂

petraj122456
18. apr 2022

Kniha aha rodičovstvi. Odporúčam

sabca_m3
19. apr 2022

Moja ma sice dva roky ale je to iste a nase nocne uspavanie je boj. Som uz na nervy, akonáhle ju dam do postieľky vresk akokeby som ju z koze drala a vrieska az nasilu potom som uz taká vyčerpaná ze to ja každý vecer ze uz vrieskam obcas ajja (zufala matka zufale ciny).. a to sme od rana do štvrtej stale vonku a ma len jeden spánok. Tiež by som bola zvedava ze co 🤷🤦 plne s tebou sucitim a drzim palce😄