Živé a neposedné 2 ročné dieťa. Čo ma čaká neskôr?

salome123
15. okt 2012

mamicky, mam problem s 2 rocnou dcerou a chcela by som vediet "co ma caka ked bude starsia, teda tie co ste mali "podobny typ" dietata, ze ako sa to vyvijalo a na co sa mam pripravit, pripadne aku vychovu zvolit uz teraz.
moja dcera je velmi ziva a neposedna a proste "je jej vsade vela" (tak sa vyjadrila jedna nezainteresovana osoba). proste cely den u nas je o tom, ze ju upozornujem aby sa nestverala na gauc a nezapalovala lampu, aby sa nestverala na krb a nezapalovala velke svetlo, aby mi nezapinala elekt. ruru, aby sa nevesala na umyvadlo (moze ho otrhnut a zvalit na seba, pripadne sa jej moze posmyknut ruka a padne na hlavu) - uz sme mali 2 vaznejsie urazy, aby sa nehrala s gombikmi na plynovom kotli, aby nehadzala hracky za gauc....
ked nieco necham na stole, tak sa vyskrabe na stolicku a zoberie mi to (ci je to mobil, pohar... no hocico), ked jej poviem aby mi to dala, tak to do mna hodi alebo to hodi na zem. ked jej to chcem zobrat tak sa rozbehne s tym prec. pocas jazdy autom sa rozopne z pasov a otvara dvere (!! mame taku detsku poistku, ze dvere sa otvoria az na druhy krat... co sa jej uz tiez podarilo)...no mohla by som pokracovat na dalsie 2 A4. problem je, ze ja o mesiac rodim a som cim dalej nervoznejsia kvoli tomu, ze mi je uz tazko a aj preto, ze si naozaj neviem predstavit co to bude ked sa male narodi. ja mam pocit, ze malu nezvladam uz teraz a co bude potom? len pre ilustraciu, ked vecer zaspavame, dcera chce ist velmi do svojej postielky (co by sme chceli aj my), ale paradoxne ju tam nemozme pustit, lebo akonahle je mimo nas dosah, zacne vsetko odtial vyhadzovat (vratane plachty) a zacne tam skakat, bez ohladu na to, ci je 20:00 alebo 22:00. akym sposobom vychovavat taketo dieta? prisne alebo benevolentne? prosim len o reakcie tych, co maju osobnu skusenost a vedia o com hovorim. len poviem, ze nejake dookola vysvetlovanie nepomaha, dokonca ani ked jej dam po riti. snazim sa neustupovat, vzdy docielim aby ma pocuvla (aspon na chvilu), ale stoji ma to neskutocne vela energie ☹

ichbinich
15. okt 2012

@salome123:

Co ta caka neskor sa neda presne povedat. Kdesi som citala teoriu, ze deti, co sa nevyblaznia pocaz tzv. prvej puberty v dvoch rokoch potom maju o to horsiu ozajstnu pubertu, alebo este horsie, tretiu pubertu-midlife crisis v 50-tke 😉

Podla tvojho popisu sa jedna o vrchol tzv. obdobia vzdoru plus tvoja dcerka citi tvoje obavy, takze mas o to narocnejsiu situaciu.

Odporucam ti precitat si najprv diskusie o obdobi vzdoru, je ich tu nielkolko.

Ani prilisnou benevolenciou, ani prisnostou daleko nezajdes. Je to o nervy, mam takeho, co sa hybe menej, ked spi 😉
Ale treba si urcit hranice a treba sa naucit rozlisovat medzi drobnostami, ktore sa daju aj tolerovat, a nebezpecnymi situaciami, kde treba okamzite zakrocit. Priklad: hrozi, ze sa tresne o zem, lebo chce este jednu lentilku. Ak ich mala zatial dve, tek jej daj jednu poslednu, s tym, ze povies, ze je posledna. Bezi po chodniku, nechce dat ruku a ty potrebujes prejst cez cestu? Ked nepocuva nadalej, zober ju na ruky aj napriek protestom a revu. Tu ide o zivot, o tom sa nediskutuje.

Clvek sa citi ako pokazena platna, lebo cely den opakuje, co ano a co nie, odpotava pozornost, vysvetluje donekonecna, viem, o com to je. Ale napr. u nas sa vyplatilo opakovat ako pokazena platna, ze nepr. zastrcky sa nesmie chytat. Proste teraz povie sam, ze do zastrcky mozu dat veci iba rodicia a akceptuje to. Alebo napr. mal povolene v kuchyni preberat a vyhadzovat jeden suflik. Ostatne boli tabu. Ale preberal ho coraz menej, proste sa toho "nabazil" a teraz mu to nechyba. Ak by mal zakazane striktne vsetky sufliky, je mozne, ze by sa pokusal o to viac sa do nich dostat. Proste iste veci povolit, ine nie. Mometalne mu musim kazdy den x-krat vysvetlovat, ze nesmie trhat klukami na dverach (ked su zamknute) a ze sa nesmie na ne vesat, lebo ich pokazi.

Ze po tebe potom tie veci hadze, je viac-menej normalne spravanie v tomto veku. Uz si chcu presadit svoju hlavu, ale nechapu preco toto nie, resp. sa nevedia vyjadrit, ze CO vlastne chccu. A z toho potom vyplyvaju hadzanie sa o zem v plnom obchode, utekanie po celom byte, ked treba vymenit plienku a umyt zuby a pod.

Co sa tyka rury, da sa na tu vasu namontovat detska poitska? Aj ked hrozi, je ju skor ci neskor odmontuje, mozno by to bolo riesenie. S novorodnecom v naruci sa ti bude este horsie striehnut.

Ano, cele to stoji vela energie. Ja casto zaspavam skor ako syn. Vecer som casto k nicomu. Ale vidim prve vysledky, to najhorsie je za nami, a uz si da povedat. Vie, ze bud pojde pekne vedla mna, alebo ho odnesiem alebo ho budem pevno drzat za ruku. Ale su situacie, ked stale skusa, kam moze ist. O niecom mozme diskutovat, o inom nie.

Hracky pod/za gaucom: ked sa mu tam posmykne auticko, vyberiem mu ho, ale upozornim ho, aby ich tam nepustal naschval. Ked tam dalsie posle naschval, v ten den mu ho uz nevyberiem. Hadze vagony o zem? Vezmem mu ich - po upozorneni a vyvsetleni - a dam az na druhy den.

Najdi si tie diskusie o odbodi vzdoru, ked budes mat cas. Ja ti mozem odporucat iba knihy v anglictine: Dr. Sears-The Discipline Book, Dr. Harvey Karp-The Happiest Toddler on the Block, Elizabeth Pantley-The No-cry Discipline Solution

Vsetko dobre a pevne nervy!

panki
15. okt 2012

@salome123 tak toto zaujíma ja mňa. Mám doma presne to isté, presne dodpodrobna si opísala moju dcéru.... jedine s tým rozdielom, že spáva sama v postielke, ale ešte pred tým všetko povyhadzuje, povyzlieka sa....aj plienku da dolu, vycika sa do postele a zakričí "mama cikala som". A mamu už ide vážne poraziť. 😠

ivona2010
15. okt 2012

😉 úplne Ťa chápem, máme doma to isté a to skoro od 6. mesiacov), malý je hrozne pohyblivý už od štvorkovania sa vydriapal kdekolvek, kde by sme to nečakali), teraz máme 20. a poviem pravdu, ani sa mi nechce o tom písať a už vôbec nie radiť 🙂 ja pri malom absolútne nič neurobím, hned je pri mne, aby mu náhodou niečo neušlo a robí presne to, čo by nemal
už som mala aj tendenciu, dať malého do jaslí a ja "pokojne" do práce...
pri staršej dcére som to nepoznala
velmi držím palce, snád len svätá trpezlivosť( ak máš takú povahu) a vydržať, kým nebudú mať troška viac rozumu

ivona2010
15. okt 2012

@salome123 prvý príspevok bol tebe
@ichbinich - super názory stotožňujem sa, platí to aj u nás, s tým rozdielom, že Ty už máš staršie dieťa 😉 myslím, že okolo tých 3. rokov sa to pomaly upravuje

rose1988
15. okt 2012

Pridavam sa, mam doma este len 15 mes dcerku ale kde ideme tam sposobime rozruch. Ludia sa na tom len pousmeju ale mne mnoho krat nie je do smiechu. Je neposedná ,priliz zvedava, nadmerne ziva. Nie je to len moj nazor. Sama lekarka povedala ze take male neposedne dieta este nevidela. Ze take zive a do vsetkeho siahajuce deti zvyknu byt uz tak 3 alebo 5 rocne deti a to mi povedali 3 rozny lekary, mala som totiz 2 pediatrov a boli sme aj na jednom vysetreni. Niekedy som z toho uz velmi vicerpana. Akoby nepoznala slovo nie, mysli si ze vsetko je sranda. Musim na nu zvriesknut aby pochopila situaciu, no a vtedy bezi ku mne pyta sa na ruky a obijma ma akoby sa zlakla ale mozno ani nepochopi ze urbolia zle. Ach jaj dufam len ze to je vsetko este v norme aj ked niekedy pochybujem.

renatka100
15. okt 2012

Tiez mam doma taku dvadsatmesacnu a veru neviem ako daleke to pojde tak v troch rokoch, teraz sa jej snazim vysvetlovat, po zadku obcasne vobec nema vyznam. Zabera iba zvyseny hlas, niekedy si veru uvedomim ze kricim aj cely den az pokial nepride domov manzel 😒

lilysk
15. okt 2012

@salome123 Ahoj chapem ta uplne -mam to iste doma .Staci ,ze sa sekundu nepozeram a uz je problem ☹
Funguje len pocit za pocit - ked ma ona vyrusuje pri vareni a neobsedi na zadku ...tak ked ju nieco zaujima nejaka rozpravka tak jej to iste robim ...skacem pred telkou ...sa jej pyatm nieco sustavne ...na hrackach jej stlacam gombiky prave ked to najmenej chce🙂) Toto funguje -sa jej potom pytam ci sa jej to paci ked to robim ...ona odpoveda ,ze nie ...tak preco mi to robis ty ked ani mne sa to nepaci ? Tiez sme mali uraz zletela z 2 metrov na hlavu a to bola seunda co tam vysla a uz som nic nezmohla ☹( Nastatie sa nic nestalo ,ale som sustavne v strese ☹ Teraz mame surodenca ....niekedy mam vlasy dupkom ,ale sa to zlepsuje .velmi pomaha filialna terapia -mame knihu od Dr. Reichelova -aj sme k nej chodili sa vela zlepsilo a pomaha ziadne Ecka ani sladkosti .Tiez som vyhodila psenicu a nahradila som celoraznym pecivom . Da sa povedat ,ze sa to zlepsilo o 50 % . Aj dnes som pocuvala ucitelku v skolke ked som bola pre nu ,ze aka je ziva ....
Toto robi moja dcera od 1 roka teraz ma 4 roky - negativna odozva a spravanie nepomaha absolutne ,na zadok ma prave opacny efekt .
Skus si kupit tu knizku stoji 10 eur ,ale stoji za to vazne .
http://www.martinus.sk/?uItem=98576

doty1
15. okt 2012

@salome123 poviem skrátene, čaká ťa veľmi zaujímavý život 🙂 tiež mám doma takého živáčika. Od mala rada kade tade lezie, váľa sa po zemi, tráve, snehu, skáče po mlákach, lezecké steny sú naša doména... A ja - nechám ju 🙂 Ale, po mlákach sa môže skákať len v čižmách, po tráve sa váľame vtedy keď nie je mokro, po snehu vtedy, keď sme dobre oblečení, ...stojí to veľ síl a vysvetľovania, vysvetľovania,...tiež som mala pocit, že žiadne vysvetľovanie nezaberá, ale zaberá, len oveľa neskôr 🙂 Klasické hračky - nula bodov, najlepšia zábava je sám život. Takže umýva riad, varí, čistí a krája zeleninu, umýva podlahu, leští skrinky, polieva, sadí rastlinky, ... občas je to strašne vyčerpávajúce, pretože by bodlo, keby sa zahrala na chvíľu sama s nejakou bábikou, ale bohužiaľ, na hranie bez mamy si asi ešte musím počkať. Hádzanie vecí som riešila odchodom von a hádzaním skál, konárov, šišiek, ...kto dohodí najďalej, kto najbližšie, hádzali sme ľahké veci, ale aj riadne šutre, ale pomohlo. Capnutie po zadku u mňa moc nezaberá, ale aj tak sa dobrovoľne priznávam, že to občas nezvládnem - hádam mi to raz odpustí, ale som tiež len človek.
A čo sa týka súrodenca - no naša ho nemá, ale brat má momentálne druhé dieťa a na moje veľké prekvapenie, je ním absolútne fascinovaná, správa sa k nemu jemne, keď som jej povedala, teraz budeme trošku tichšie lebo Maťko spí, tak chodila tichúčko a ešte aj šepkala 🙂 , hladká ho, prihovára sa mu, proste sa správa úplne inak, ako som očakávala.
No, ja už to beriem tak, že každý máme dieťa fantastické iným spôsobom, len niekto sa viac namaká 😉

sendy182
15. okt 2012

@salome123 vysvetľovať.....čo najmenej zákazov.......skús to neako otočiť.....začni používať slovíčka napr. bola by som veľmi rada ak mi pomôžeš upratať tvoje hračky....pôjdeme skôr von.....namiesto čo si zase vyparatila....uprac to.....atď......chce to trpezlivosť.....skús jej dať menší trest.....čo urobí ...pochopí???vie byť otočená k stene napr. aspoň minútu.......v niečom buť benevolentná a na niečom tvrdo trvaj.....nemôže Vám vyhádzať posteľ......je neporiadok....a večer má byť kľud a oddych.........skús ju viac obímať....ak keď niečo neúmyselné urobí...........ja si zvyknem narátať do 10.....ale ak som fakt rozčúlená tak to potom ľutujem.....a dlho preddýchavam............sú to deti...........živé ostanú poväčšinou nezbedné..........možno cíti že bude mať súrodenca...........zapoj ju do aktivít daj jej najavo že je skvelá parťáčka.......... 🙂

salome123
autor
16. okt 2012

@ichbinich vdaka, cize toto je uz ten vzdor? 🙂

vdaka baby.... som rada, ze nie som v tom sama 🙂

tinki
16. okt 2012

@salome123 ahoj, áno toto je už ten vzdor...super ti to @ichbinich napísala..žeby psychologička? 🙂
Poviem ti moja staršia taká bola, myslela som, že už horšie to ani nemôže byť a mladšia je veru ešte väčší šibal..Chce to strašne veľa trpezlivosti a energie..Vždy deti niečím zamestnať..
No ale momentálne tá staršia je už kľudná..ešte občas skúša čo si môže dovoliť..ale inak je to už v pohode..Teraz nás už zamestnáva hlavne tá mladšia..
Takže tak ako ti písali..nejakú činnosť vždy vymyslieť..zamestnať ju, aby ti s niečím pomáhala a ukazovať hranice..Odtiaľ-potiaľ...
Aj @sendy182 ti to dobre napísala.. 🙂

sendy182
16. okt 2012

@salome123 ano vzdor no niektorým deťom to "ostane".......potom príde medzipuberta....potom puberta.......takže naozaj nevieš ............. 😀 😀 😀 samozrejme myslím to v dobrom

ichbinich
16. okt 2012

@salome123:
Ano, klasicke obdobie vzdoru vrcholi v 2 rokoch, potom sa vracia este raz v 3,5 rokoch. Na to sa uz "tesim", lebo to akurat budeme mat druhe babo 😝

Ako aj pise @sendy182: aj ked sa to samozrejme neda cely den, ale menej zakazov, proste menej negativnych viet. Radsej odist z miestnosti a predychat to, ako zacat ziapat a capnut po zadku. Ono sa to lahsie pise, ako robi, a kto je bez viny, nech hodi kamenom 😉 Capnut som nikdy necapla, ale nakricat som nakricala. Ale potom som mu povedala, ze nechcem nanho kricat, ze mi je to luto, ale ze ma posluchat.

@tinki: dakujem za kompliment, za psychologicku ma este nemali 🙂 Inak, mam technicku univerzitu 😀 ... a niekolko knih o vychove 😉 😀

jana576
16. okt 2012

Ahoj, tak my mame presne takehoto syna, ma 2 roky...je velmi zvedavy a stale musi nieco vymyslat, neustale pobehuje po byte a nieco stuka, otvara, zatvara, upratuje a rozhadzuje, vidi co robim ja tak ma neustale napodobnuje. Ale ja by som to vobec ako vzdor nenazvala, on je velmi zlaty a dobry, len je straaaaaaasne zivy. Ked je uz rozkokoseny a tiez hrozi ze zleti z gauca alebo take nieco musim len zvysit hlas, nejake po zadku vobec nezabera a mne je to potom strasne luto....tiez som vecer uz taka ohucana. Mne ani nevadi ze je taky zivy, on sa vlastne aj zahra sam, aj pekne spinka, len mi vadi ze ho musim stale okrikovat a buzerovat, vecer ked zaspi sa citim hrozne, maly musi mat pocit ze som totalna neuroticka...uz som to zacala selektovat na veci ktore mu tolerujem a necham ho ale ked viem ze si uz moze ublizit tak sa eda nic robit musim ho upozornovat, niekedy aj 10 krat ! Ale nema nastastie nejake zachvaty hnevu, vzdy nakoniec posluchne, len mna to strasne vycerpava...ale zase je s nim strasna sranda, lebo co on dokaze vymysliet, tak to sa iba s manzelom divime...naposledy mi z trznice kym som bola asi 20 sekund otocena maly mi podava citrony a ja ze nie tie nepotrebujeme tak on ich predsa sup do kociky a ja som ich zbadala az doma, samozrejme nezaplatene! naposledy u svagra na navsteve sme boli asi 5 minut a uz ovladac plaval v pohari s mineralkou...proste sa s nim absolutne nenudime!!! Uz len cakam kedy sa pre nasho zlatusika uvolni miesto v jaslickach...drzim palce, hlavu hore, malicke ta nabije energiou!!

katkaagabko
16. okt 2012

Presne viem, ako sa citis. Maly mal v lete 3 a ja som porodila. Na skolku od oktobra som cakala ako na spasenie. Chce to klud, lebo ked som nervna robi este vacsiu nezbedu. Nekricat, to ho akoby dobija. Vysvetlovat, chodit vela von. Vsetko sa ustrazit neda a ja si hovorim , ze co sa ma stat stane sa. Ale o malu sa stara, to tie deti asi nejako citia. Naucila som sa s tym zit. Vecne v strehu, reflexi mi mozu druhy zavidiet. Ale teraz sa to zlepsuje, pri vysvetlovani sa uz trochu dokaze sustredit, vsetko zle co spravi spolu hned vklude rozoberieme, neskor to nema vyznam. Niekedy mam pocit, ze cele dni len hulakam a niekedy je to ok. U nas najviac ficime na legu, i-pad, kuchyna, zahrada-bagrujeme, hladame po okoli vsetky stavby. Rozpravky necitat, len rozpravat a len o bagroch a traktoroch. Zrusila som obedny spanok, lebo bol hore do 23.00 menej sladosti, bude to tazke. Ak ti mozem poradit s babom sa neseparuj, idem vedla nakojit, ticho, spi ticho, nechytaj, neber. Vsetko spolu, aby sa necitila odstrcena , nahradena. Takze kojime a maly sa hra vedla na posteli, kupeme naraz, maly vo vani ja vo vanicke, mala nastastie zaspava uplne paradne. Spime spolu v jednej posteli, malu nakojim otocim sa, rozpravam malemu rozpravku, mala zaspi a syn tiez. Vsetko chce cas a hlavne sa nesnazit o presne dodrzanie nejakeho rezimu, teraz by mali jest spat hrat lebo to by bola u nas cesta na psychiatriu. Rob to tak ako citis , z dobre mienenych rad vyber len to z coho mas dobry pocit. A vela oboch objimat a laskat. A ked ti mala cez obed zaspi daj si mimco do lehatka napusti vanu a relaxuj, mimco pri tecucej vode zaspi tiez. To zvadnes neboj.

wien
16. okt 2012

@salome123 ako tu už aj iné maminky napísali, treba len vydržať 😅 ani u nás nepomáha capnutie po zadku, bývalo to ešte horšie. náš mladý muž je aj neskutočne tvrdohlavý a odúva sa, sám sa donedávna nezahral, na dovolenke v jeho 2 rokoch sme prišli s mužom unavení ako kone a ešte týždeň sme sa z nej zotavovali. ale môjmu druhému synovi je úžasný brat, neskutočne ho miluje, aj keď teraz mu už aj občas zle robí ( samozrejme, lebo sa už oveľa viac hýbe a už je to väčšia konkurencia ) 😀
ono to prejde, chce to dieťa zapájať do veľa vecí, chodiť veľa von ak sa dá, vysvetľovať, hoci to bude ešte dlho vyzerať, že nechápe a hlavne nepočúva, čo hovoríš. teraz má náš 4 roky, je to o polovicu lepšie, ale teda svoje som si odnervačila, už ma dokonca občas aj počúva ( ak nie, nie je večer rozprávka od maminky alebo nečakám pri ňom, kým zaspí ). doteraz je na mňa veľmi naviazaný, hoci chodí už od 2r do škôlky. no a teraz mi rastie ďalší dorast, vyzerá to dosť podobne, tak už teraz sa teším... 😖

salome123
autor
17. okt 2012

som sa pobavila, presne takto ako ste to opisali sa citim aj ja 🙂 tiez sa neviem dockat skolky, skoda, ze maju plny stav, tam bude mat viac podnetov, vsetkeho a hlavne kvalifikovaneho dozoru... 🙂 a ako pise @wien tiez sme prisli z dovolenky unaveni ako kone (a radsej o 2 dni skor) a tiez sme sa z nej nevedeli spamatat este velmi dlho.
rady si beriem samozrejme k srdcu 🙂

ked uz je tu diskusia, tak sa vas este spytam, s akymi hrackami sa hrali vase "zive" deti? co ich tak nadchlo? ja rozmyslam nad hopsadlom: http://www.najlacnejsiehracky.sk/index.php/skak...
urcite sa jej bude pacit, ale bojim sa ci sa na tom nezabije kedze dcera zjavne nema ziadny pud sebazachovy 😅

panki
17. okt 2012

@salome123 minulý rok na vianoce sme jej toto kúpili, a ešte aj teraz ju niekedy napadne na tom zahopsať....tak asi tri sekundy 😀

renatka100
17. okt 2012

@salome123 tuto hracku ti vobec neodporucam mame ju u nasich a je skutocne na zabitie a vydrzi na tom fakt tri sekundy kym nepadne 😒

renatka100
17. okt 2012

@salome123 u nas teraz fici bambulka skus na youtube vydrzi pri nej aj desat minut sama 🙂

wien
17. okt 2012

@salome123 pre všetky deti platí - či už viac alebo menej živé - všetky hračky ich bavia maximálne 5 minút 😀 ale my sme kupovali aj také veci, kde marek skladal rôzne skladačky k sebe, puzzle a podobne - okolo tretieho roku u toho už chvíľu usedel a dosť ho to kupodivu bavilo. pud sebazáchovy k nemu aspoň čiastočne dokvitol tiež až okolo tretieho roku, tak vydrrrrrž! 😉

andrejka1983
17. okt 2012

@salome123 fuuuu tak toto ti nezávidim....mna by asi šlak trafil, a bud by som ju v kuse mlátila 🤐 ( len obrazne povedané) alebo by ma šlak trafil...fakt neviem , ale poznám dve takéto deti....jedna kamoška mala takeho podobného syna a tá ho dávala prevažnú časť dna k svojej mame, aby si ona oddýchla ( že si musi upratat a tak, alevo furt mala nejaku zamienku niečo robit a že pri nom sa to akoze neda) a babka no nepovie predsa svojej dcere že jej nepomože takže sa s nim trápila ona 😅 teraz ma 5 rokov a trápia sa s nim v škôlke 😀 ...a druhá kamoška ma teraz taku neposednu 2.5ročnu dcérku a tiež ju dala do škôlky aj ked ona je na materskej teda bude lebo čaka druhe babatko...že ona už s nou nevladze tak nech si ju teraz užiju učitelky zo školky 😀 ...fakt neviem ako ti poradit, hadam len vydržať kym nepojdu do tej školy...ale zase maš sa tam potom hambit ked bude vystrájat, asi treba niečo riešit ale neviem.... 🙂 no držim ti palce a pevne nervy 🙂 🙂

adeli79
17. okt 2012

moj starsi syn je hyperaktivny. ma 6 rokov. beha,lieta, neobsedi na jednom mieste. potrebuje vvela vela pohybu, aby sa unavil. povedala by som, ze cim je vacsi, tym ma tej energie viac. chodi do skolky, ucitelky vravia, ze v triede robi stojky, mlynskekolesa, stvera sa po stromoch atd. ale nie je zly, ze by robil nieco zle naschval. len nevie spracovat tu energiu. asi od 3 rokov vie sam povedat, kedy sa mu energia velmi nakopi. vvtedy povie,mam vela energie,musim cvicit.
v prvom rade sme unho museli davat vacsi doraz na discilinu a prisnejsiu vychovu. takze nastastie nie je neposlusny, iba zivy..
v druhom rade potrebuje vela vela pohybu. takze od 4 rokov chodi na tennis
a po tretie - potrebuje vela lasky a porozumenia

jaruska6
17. okt 2012

Ahojte kočky presne viem o čom píšete a som strašne rada , že v tom nie som sama, nakoľko v našom okolí mám pocit,že sú len samé poslušné, bezproblémové detičky, ktoré sa v pohodke samé vyhrajú a pod. ......
Malý má momentálne 30mesiacov.Ale od narodenia to bolo náročné dieťatko na starostlivosť, starkých máme ďaleko, takže sme s manželom naňho dvaja, ale v domácnosti si horko - ťažko pri ňom niečo urobím.Od 2 rokov je v jasličkách , je pravda, že ja si v práci viac oddýchnem ako doma , aj keď nemám ľahkú prácu, ale je to menej náročné.Do práce som musela nastúpiť, kvôli financiách, však mnohé viete o čom píšem.U nás sa správanie po nástupe do jaslí ešte zhoršilo.V jasliach bol utiahnutý,bál sa a doma niečo neskutočné, ako keď vypustíte divú šelmu z klietky.Teraz sa to pomalinky začína urovnávať.Na nášho anjelika, nezaberá ani po dobrom, ani po zlom,tiež niekedy vypením a poriadne na neho navrieskam, aj po zadku dostane.Je mi to ľúto, ale neospravedlňujem sa mu.Keď predýcham prídem za ním a poviem , že mi je to ľúto a prečo som reagovala, tak ako som reagovala.Predtým sa vždy ku mne pritúlil,teraz už aj sám povie maminku hneval, zle robil toto,toto,toto - vymenuje.Mamina, nehnevaj sa, budem poslúchať.Jediné v čom vidím zmysel dookola vysvetlovať, vysvetľovať, vysvetľovať - pomaličky začínam vidieť úspechy.
Dievčatá, všetkým nám držím palce,prajem pevné nervy a verím, že síce s vypätím síl a kopcom energie výchovu zvládneme. 🙂

salome123
autor
19. okt 2012

@panki @jaruska6 @katkaagabko @doty1 @wien @jana576 baby, o kolkej vam chodia vase deti spat? nasa chodi o cca 21:30 a mam pocit, ze prave pred spankom jej aktivita vrcholi. vecerny ritual spociva v kupani, umyvani zubov a BEHU - proste z nicoho nic sa rozbehne a beha aj 20min z jedneho kuta domu na druhy-bez prestavky. sme z toho na prasky, pretoze vecer je uz menej pozorna a bojime sa,ze niektore zakruty nevyberie ☹ mate to aj vy? nie je chyba v tom, ze ide spat tak neskoro? niekde som citala, ze ked je dieta unavene, tak sa mu podrazdi nervova sustava vysledkom coho je hyperaktivita.... myslite, ze je to ono? aj ked s nou ideme spat o 20:30 tak aj tak zaspi az po 21:30... ja uz fakt neviem. vcera vecer mi uz bolo z toho do placu.... my na smrt unaveni a ona sprintuje ☹

wien
19. okt 2012

@salome123 mne malý aktuálne chodí spať okolo deviatej, minulý rok som ho šupovala už o pol do postele. zaspí pomerne rýchlo, po rozprávke čo mu prečítam, musím si k nemu ale buď ľahnúť alebo len u neho sedieť 😝 ja som sa vždy snažila, aby pred spaním mal kľudnú aktivitu - obyčajne kukal rozprávku alebo sme si pri stolíku spolu niečo skladali alebo kreslili. skús predísť jej behaniu ( toto nepoznám ) nejakou kľudnou činnosťou - chce to trošku cvik, u týchto detí trvá neúmerne dlho, kým si na niečo zvyknú - aspoň u nás to je tak 😝 takže skúšaj a nevzdávaj, u nás v menšom veku ustálenie návykov trvalo aj okolo štvrť roka 😖 no čo ti poviem, nervy v kýbli 🙄 každopádne, najviac sa mi osvedčilo mať pevný ustálený režim - teda najesť sa, okúpať sa, nejaké skladačky alebo také niečo, rozprávka na dobrú noc a potom spať. marek v tom veku strašne miloval básničky, tak sme pred spaním čítali hlavne tie, až sa naučil skoro celú knihu a recitoval ich so mnou 🙂

jana576
19. okt 2012

No u nas je to podobne, vecer je najvacsia aktivita, ved pride ocko a vsetci sa hrame, santime a nahaname...ale tak max. do pol 8, potom sa uz okupkame a navodime uz taku pokojnu atmosku, popozerame nejake rozpravky dame mliecko a ideme spinkat...nie vzdy sa mu chce, niekedy zaspi hned, niekedy mu povieme ze ked nechce spinkat ze nech iba pekne lezka, tak sa niekedy rozprava aj hodinu s macikom a zapi az potom...no a to ze vecer uz klesaju reakcie je aj u nas,niekedy vidno ako je unaveny, buchne sa aj 5 krat po sebe chudacik... 😢

jaruska6
19. okt 2012

@wien My dodržiavame presný režim, ako je nastavený v jasličkách, presne to isté s ním dodržiavam doma, večer sa napapá, okúpe a potom tiež kreslíme, čítame, alebo si ukazuje na gauči prípadne v posteli obrázky, zvieratká, všetko pomenovávame, takže o kľudový režim sa snažím, ale on aj tak vybehne aspoň k nočnému stolíku zapnúť, vypnúť lampu,otvoriť zavrieť dvere,odniesť priniesť knihy,či aspoň šuplík otvoriť zatvoriť....postupne sa to skľudňuje,ale ako vravíš človek na pokraji nervového kolapsu 🙂

atuska
19. okt 2012

My sme mali doma tiez take sidlo. Teraz si mi pripomenula, ze ked som ho dala do postielky, tiez sa povyzliekal, vsetko povyhadzoval (vratane matraca). Raz aj zlomil rost v postielke 🙂. Ja som bola uuplne vycerpana.. Do skolky nastupoval ked mal 2,5 roka a straaasne som sa bala, ze co bude... Pocitala som aj s tym, ze ked to bude zle, pojdeme za psychologom. Este zo zaciatku ho ucitelky volali "Akcny hrdina", ale napodiv sa po kratkej dobe ukludnil, resp. znormalizoval.. A taraz je z neho uplne klasicky zivy, sikovny pripravkar. Ani v skolke na neho neboli nikdy ziadne staznosti (len ze bol stale posledny ked sa obliekali...🙂.

katkaagabko
19. okt 2012

No u nas sa skace po sedacke, da prec epedy a skace. Tiez ho brzdim a snazim sa aby pozeral telku alebo si citame a spat medzi pol osmou - osmou. Teraz co chodi tyzden do skoly. Ucitelky na su z neho na nervy, po dvoch dnoch mu ucitelka "diagnostikovala" lahku mozgovu dysfunkciu, lebo vytiahne vsetky hracky, nehra sa s nimi dlho, nechce sa ucit basnicky, pesnicky, vylezie na skrinku lebo si chce zobrat domcek a ked isli na prechadzku tak nejde pekne v rade.