Závislosť na drogách. Ako o nej hovoriť?

78chris78
7. aug 2010

Ako mladé dievča som bola závisla na drogách. Začalo to nevinne, ale postupne som skusila takmer všetky drogy, čo malo za následok závislosť, z ktorej som sa 2 roky nemohla dostať. Po uspesnom liečení som po troch rokoch otehotnela a dnes som matkou 2 krásnych detí, Mareka(9) a Danky(6). Už 12 rokov nemám v tejto veci žiadny problém. Chcela by som poradiť v tom, či je vhodné o tom deťom hovoriť, a ak ano, kedy je ten správny vek, tá správna doba, a ako im to povedať. Ďakujem

bibione
8. aug 2010

o tom vobec nepochybuj,ze o tom treba hovorit,myslim,ze si na teito veci dokazes odpovedat aj sama,nakolko stym mas osobnu skusenost...takze sa zamysli nad tym,kedy si stym zacala,co bol dovod 😉 ja mam sice este more casu,kym bude moj syn vo veku,ale zacnem hned cca vo veku 11 rokov,uz len tato doba ide moc rychlo,takze co bude,az moj synacik k tomu dospeje,je velice otazne...ako zacat?? ja to mam uz teraz vymyslene 😎 droga ako taka je uz cigareta,takze by som zacala tymto...sposobom takym,ze budem sa pytat,co o tom vedia,ci nieco poculi v skole,co si o tom myslia a nazorne by som ukazala nasledky uzivana ...proste formou osvety...ja osobne malemu,no to uz bude velky chlapec,pustim film s *Di capriom-dennik basketbalistu...myslim,ze nieje lepsie spracovany film o tejto problematike...osobne viem,ze zakazovat sa neoplati,aj tak zakazane ovocie najlepsie chuti,skor by som sa vcitila do jeho myslenia...vedela by som vela o tom popisat...spravna doba si myslim bude vtedy,ked zacne chodit na druhy stupen ZS,to uz decka zacnu spekulovat,takze urcite predbehnut dobu puberty,lebo potom vascinou decko nepocuva,ale zalezi na danom dietati a vychove...ty si zivy priklad...nemusis sa bat,ze by ta nepochopili 😉 ale tuto stranku tvojho zivota by som odhalila,az vyslovene budes musiet.

bershka
8. aug 2010

ja by som sa s tym asi nechvalila detom... mohli by to aj tak pochopit, ze ked to robila moja mama, tak preco by som to neskusil ja.... no tot moj nazor

bershka
8. aug 2010

teda, mna osobne lakalo, ked mi nasi povedali, ze skusali fajcit, ale nefacili stale... tak som to brala tak, ze ked oni, tak ma nezabiju, ked to urobim aj ja... ale zavisi od povady.
ja by som to dietatu povedala asi az keby som mala podozrenie

bibione
8. aug 2010

@bershka az na to matka pride,uz vascinou byva neskoro...cigarety su este ok,ale bavime sa o drogach,to je najvacsie svinstvo a plus alkohol...a ked sa uz na to pride,tak urcite nie riesit krikom a nadavanim,co vela rodicov robi chybu,to nikdy nema potrebny efekt
bershka...to akoby si povedala,ze az tvoja dcera ostane tehotna,az potom ro budes riesit...je to sice nie o drogach,ale aj to patri k prevencii

78chris78
autor
8. aug 2010

Veď práve, starší už v škole preberali problematiku drog a doma mi o tom rozprával, tak som cítila v sebe to "tajomstvo". Ale ako hovorí bershka, bojím sa, že by prišiel ten čas, kedy by mohli povedať, aj ty si to skušala, ale aj sa bojím, aby sa to nedozvedeli od nejakej "dobrej duše"...

bibione
8. aug 2010

@bershka to dobre vidim,ze mas 15 rokov???????????? a uz mas dieta???? tak to je sila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bibione
8. aug 2010

@78chris78 neviem kolko mas ty rokov,ale rozumy od 15rocnej by som v ziadnom pripade nebrala...sama je este dieta a byt jej mama,ju vyfackam 😠

78chris78
autor
8. aug 2010

A pritom s kýmkolvek nemám problém o tomto hovoriť, príde mi to ako skvelá príležitosť, ludí odradiť, alebo dať nádej tým, ktorý s tým práve maju problém, že sa to dá, ale pri mojich deťoch akoby som nevedela nájsť tú správnu príležitosť, a to si myslím, že máme pekný vzťah

majka1981
8. aug 2010

Ahoj bibione.
Ja by som z toho tajnost nerobila, ja by som to detom vysvetlila, a ze by si to nezopakovala este raz a pod. Ale len vtedy, ked to deti uz rozumeju, aby z toho nemali sok a aby to aj pochopili.
Maj sa pekne

bibione
8. aug 2010

@78chris78 joooj...puberta dokaze vela peknych vztahov zmenit 😠 zas by som to nevesala na noc hoci komu,ako si pisala,nikdy nevies,aka dobra dusa to prezradi tvojim detom

bibione
8. aug 2010

@majka1981 ja som nic take nepisala,ze drzat to v tajnosti...jasne,ze az vtedy,az tomu budu rozumiet,ale prevencia je prevencia...nie az sa stane,potom je uz zbytocne plakat

luppita
8. aug 2010

@78chris78 ja tiez nad tym rozmyslam, ako to budem riesit. A doba sa strasne meni a hranica kedy deti dospievaju je stale nizsie (niekedy baby dosli o panenstvo v 15 / 16 rokoch, teraz je to 12 / 13 (odpadavam, to ked moj maly dospeje poje.. niekoho v 7rokoch???? ... ) ja ked som dosla na strednu vyskusala som uplne skoro vsetko (okrem naozaj tvrdych drog) ☹ na zakladnej som o nicom takom ani netusila. U nas doma sa s nami o tom nikto nerozpraval, proste sme aj s brachom (ktory nikdy nic ani neskusal) maly taky respekt pred tym. Takze neviem, ako a kedy o tom hovorit s detmi. Ale najspravnejsie je asi naozaj pred tou pubertou. 🙂
ja som za pravdu ci vo vztahu k drahemu, ci k detom, takze urcite detom poviem, co som zazila (nie vsetky detaily) a budem dufat ze to pochopia a ze ak aj skusia tak mi o tom povedia, aby nemali strach a nemuseli sa skovavat... kazde dieta je zvedave a skusa. budem radsej ked mi maly povie ze sa ide opit s kamosmi tam a tam.... ako keby mi mal klamat, ze ide ku kamosovi kukat telku , ucit sa a pritom je na druhom konci mesta vo vlastnych zvratkach....

bershka
8. aug 2010

@bibione neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. ja mam 27... ja som v pase iba fikcia, mozno by som tych 15 chcela mat a byvat tiez na marchallovych ostrovoch 😀
ale jasne, prevencia je super vec... mozno by som tu temu natukla

bershka
8. aug 2010

@78chris78 no "dobrych dusi" sa vsade vela najde, ale to sa vynajdes.... vyhovoris sa na nieco. ved syn bude verit tebe.. alebo mu povies iba cast...

bershka
8. aug 2010

boze baby ani nehovorte, ked mi dojde v 15 tehotna.... ja vam neviem. tematika tych drog sa tyka nas vsetkych, tak skus sa @78chris78 trochu od toho odosobnit...

luppita
8. aug 2010

@bershka vies moja mam to s vyriesila tak, v 14tych ma zobrala k Dr ta mi predpisala antikoncepciu, mamca mi to platila zakazdym, dokonca strazila ci to hlcem a mala po strostiach. Horsie je s chlapcami, ked niaku kocku nabuchaju, co potom 🙂 ale odbocujem od temy, aj ked aj sex je pre mladych droga 😀

bershka
8. aug 2010

@luppita ej, to bola teda mama jak sa patri 😀
no ja som bola taka, ze sice sex ma lakal, ale ja som si ho nechavala pre tu pravu lasku. aj ked som mala prilezitosti, tak som nechcela. ja som sa bala tehotenstva jak slak. 😀
ani ked som mala 24 som nebola na tehu pripravena, ale o dva roky nato uz ano 😉

bibione
8. aug 2010

@bershka ved preto 😀 som sa zlakla 😀
@luppita velmi dobre si to napisala.tiez som toho nazoru...somnou sa tiez o tom nikto nebavil,este moja generacia bola tak tak slusna 😀 a na ZS sa ani nefajcilo...ale stredna urobila svoje,hold blba som bola a riadne a koli partii som zacala fajcit a ,to som ako decko bola max aktivista proti fajciarom,z duse som to neznasala...tak si myslim,ze niekedy netreba ani len raz vyskusat...bo uz sa v tom vezes
to si mala super mamu,ze ti to takto poriesila 😉 ale v 14tich antiku?? ta nemala prave za spolahlivu 😅

luppita
8. aug 2010

@bershka no moja mamca ma mala v 19tych, tak asi podla seba sudim teba... 😀 tak sa poistila ze sa mi nestane to co jej. 🙂 ja som tiez chcela pockat na to prave, ale hold tlak partie bol vecsi a ked uz ziadna baba nebola panna a na mna kukali jak.... tak som to urobila. inak aj o drogach to plati, mozte detom hovorit co chcete, no ak sa dostanu do zlej partie deciek tak je zleeeeee

bershka
8. aug 2010

@bibione aj ja som bola zaryty aktivista proti fajceniu, ale hold, aj ja.... aj si zahulim dodnes pri nejakej prilezitosti... ale marihuanu som fajcila tak 4x max, ale nikdy by som to uz nerobila. nieze som nebola vesela, ale smrdelo mi z ust jak z chlieva

bershka
8. aug 2010

@luppita ale je to aj o vychove. moj mangel mal takych kamosov, co furt ficali na extaze, tripe, marise a moj stary sedel cisty pri nich jak lalia. ani nefajcil. ja neviem, ako to svokra dokazala. a to sa o nich moc nestarala, ze kade chodia...

bibione
8. aug 2010

@bershka ja som naor mala prvy sex,ked uz v mojom veku mali rodiny 😀 ja som sa tym velmi neponahlala...nebol dovod,ejha skoda,ze tema sa zaobera len drogami,toto by si tiez zasluzilo pozornost 😉 admin,co ty na to??

luppita
8. aug 2010

@bibione ona sa len bala aby som neskoncila jak ona

bershka
8. aug 2010

@bibione ja som sexovala prvykrat ked som mala 19 a aj to s mojim teraz uz muzom. niekedy mi je uprimne aj luto, ze som inych nemala. ale nakoniec... ved som mohla, ale nechcela som... ale to len sem tam mam take pochody

bibione
8. aug 2010

@bershka vela robi povaha,kazde decko je ine,niketore sa da lahko ovplyvnit,ine ani za svet...
@luppita 19 neni tak hrozne 😉 ale v 15 vyfackovat 😠 ...s babami je horsie ako so synmi,ale aj synovia vedia byt cisla...najhorsia je ta partia,takze skor by som davala prednost spizovaniu...co ked,len tak pre istotu 😝

bershka
8. aug 2010

@bibione boze, keby som ju mala v 15 jak si si myslela, tak to by uz mala 12 rokov.... to by som ju uz od chlapov pomaly odhanala

bibione
8. aug 2010

@bershka 😀 v 12 by uz bolo asi neskoro 😀 pri dnesnej rychlosti...pri babach by som zacala vtedy,ked zacnu kramovat,,,tam je to jasne...u chalanov prva erekcia...ale stym sa nepochvalia 😀

luppita
8. aug 2010

@bibione ja praveze nechcem byt policajt, spizovat a nakazovat, chcem sa s nim rozpravat,co su to za kamosov a co robievaju.... chcem aby mi povedal, mami idem s chalanmi tam a tam (nie ze idem hrat s nimi fucik) a pritom piju za kotolnou.... no neviem, mozno realita bude uplne ina ☹

bershka
8. aug 2010

@bibione jezis, ani nehovor. ja nechceeeeeeem aby mi vyrastlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

bibione
8. aug 2010

@luppita obcas treba,co ked nahodou?? ale jasne,ze treba sa vela rozpravat a zaujimat sa o dieta...ja mam v plane ako som pisala vyssie,samozrejme aj ine nastrahy ho mozu postretnut,stym ze ked to porusi,ma chlapec po chlebe 😠 v tomto budem svina,ja to viem

luppita
8. aug 2010

@bibione tak to hej, urcite ho za to nepochvalim, ked mi povie ze skusal trebars fajcit, pokecame, niaky trest urcite bude.... aj ked neviem preco by sa mi potom druhy krat zveroval, ked bude vediet ,ze bude potrestany, no neviem uz som z toho jelen ☹