Ahojte, chcem sa opýtať-inšpirovať ako zapájať deti do fungovania domácnosti. Mam 6 a polročného a 5 ročnú a popravde som asi viac pohodlná v tom, že radšej si spravím sama poriadok atď. ako sa naťahovať s deťmi a žiadať od nich niečo urobiť... Viem, že to je moja chyba, že som ich mala viesť odmala k tomu, že teraz to bude ťažšie, ale zase úplne som to nezanedbavala... Občas musia vypratat umývačku, povysavat, upratať si hračky samozrejme po sebe... Ale príde mi to malo na ich vek, chcela by som, aby už tak ozaj pomáhali, mali svoje povinnosti každý deň, raz do týždňa... Popravde neviem ako na to, nútiť ich nechcem nasilu, ale ako ich motivovať? Podplacat nijakým spôsobom tiež odmietam... A aké povinnosti by v tomto veku zvládli alebo teda ako to mate vy? Žijeme v dome, čiže aj okolo domu môžu niečo porobiť, ale teda fakt neviem co, aby som to mohla nechať v ich réžii..
ahoj, pozri si rozdelenie domácich prác podľa veku podľa Marie Montessori. Ona sa venovala deťom celý život a dá sa nájsť tabuľka úloh podľa veku.. motivaciu ti neporadím, možno tak to, že za plnenie domácich prác sú "výhody", napr. výlet, za neplnenie nič. Pozitívna motivácia je to, čo chceš, ale nemalo by to byť sladké, alebo telka, skôr čas strávený spolu a vysvetliť im, že vďaka tomu, že pomahaju pri upratovaní, máte na seba viac času.
Motivacia by mala byt, ze im musis neustale od mala opakovat, ze si treba navzajom pomahat. Ze rozdelena praca je lahsia praca. Ked nebudu pomahat oni, nikto nebude ani pomahat im. A samozrejme chvalit a obcas odmeny za pomoc a namahu - kupit im nieco, co si praju, lebo nemaju moznost si zarobit ako dospeli.
Vsetko primerane veku, nevidim dovod zapajat deti do veci, ktore nevedia poriadne spravit, alebo s nich robit lacnu pomocnu silu v domacnosti... Drvivu vacsinu veci doma robim ja a muz, deti su zodpovedne za svoje veci - teda vlastna izba vratane povysavania (kazdy jeden piatok o druhej, pevne, kto je hotovy je hotovy, kto nie ten sa s izby nepohne... ) , nosenie pradla a hodenie do pracky (vykladam a davam do susicky a skladam ja) - a zasa si to odniest a odlozit, menenie svojho postelneho pradla (6 rocnej este pomaham s perinou, inak to tiez zvlada sama), krmenie ich potkanov, macky, cistenie macacieho zachoda a potkanov, v lete polievanie kvetov v ich zahonoch... ja myslim, ze to bohate staci... Ked vidia, ze nieco robim tak bezne pomahaju nalozit vylozit umyvacku, vzdy pomahaju prestriet a spratat stol, pospratavat nakup, ale vysavat v celom dome, umyvat dlazky, okna ci kupelne, kosit travnik, to fakt mi prijde - ze to nie je ich povinnost, ale moja, a to mam aj velke deti uz doma... momentalne priorita - skola, kruzky a VOLNY CAS, ano je to priorita pre mna, aby mali aj cas zresetovat. Kazdy to potrebuje. Stazuju sa minimalne, lebo chcem po nich prakticky len "ich veci" ulozit a vedia, ktore dni to po nich budem chciet, je v tom rutina. .
@lelanda myslím, že v ich veku je viac menej postačuje to, čo si opísala, upratujú si hračky, vysávanie ich izby ponechaj na nich, raz jeden, raz druhý, raz za mesiac povysávaj dôkladne ty. Vykladanie umývačky a upratovanie riadu môžeš tiež ponechať na nich, maximálne by som ešte pridala vynášanie smetí a viedla by som ich k samostatnosti, aby si vedeli natrieť chlieb a urobiť jednoduché raňajky. Motivovať ich môžeš tým, že keď pomôžu, bude skôr hotovo a môžete ísť spolu na ihrisko, plávať...a aj to dodrž. Môžete spolu aj piecť, to majú deti veľmi radi, vážiť, miešať, jednoduchý hrnčekový koláč urobia už aj sami pod tvojím dozorom. Vonku asi len jednoduchšie veci - obrať drobné ovocie, ak máte, pozametať. Pribudnú im povinnosti, keď začnú chodiť do školy, tam by som dôraz kládla na to, aby boli čo najviac samostatní - pripraviť pomôcky, porobiť úlohy, nachystať tašku na druhý deň, keď budú mať toto zvládnuté, pridáš povinnosti zase doma. Ale nezabúdaj, že majú mať priestor na šport, krúžky, hry aj na ničnerobenie.
@lelanda
Ahoj mam.5,5 ročneho.
Pomôže mi tým, že ho poprosím aby vybral prádlo z práčky( vie otvoriť aj zatvoriť),aby naložil do práčky, zvládne povešať na sušiak.Vyberá z umývačky a podáva mi.Keď má zaujem, poumýva riad(poháre,taniere,pribor).Pri pečení koláčikov vykrajuje, šľahá mixérom piškótove cesto( samozrejme stojim pri ňom). Odnesie smeti do smetiaka.Zvládne povysávať( samozrejme že to nie je tip top, ale nejak sa začať musí).
Upratuje si svoje hračky, keď sa dohrá a a odloží na svoje miesto.Keď sa naoobedujeme, odloží riad.
Kŕmi si svoje rybičky.Triedi opraté prádlo(ponožky,spodné prádlo).
Vonku pomáha trhať burinu na záhrade, v lete zbiera ríbezle,maliny,uhorky,rajčiny.Keď kosím kosačkou, po rovine nechám kosiť aj malého.Odváža na fúriku čo treba( podľa váhy).Hrabe lístie,polieva na záhrade( s malou krhlou).Pri práci s palivom(nosí polievka dreva keď sa ukladá).
Jednoducho všetko čo robíme, do toho zapájame aj malého samozrejme primerane jeho váhe a jeho bezpečnosti.Nože, sekera,motyka mu do rúk ešte nepatria.
Ale vsetko tak, aby to nebolo z donútenia, ale aby ho to bavilo.
Treba len skúšať a možno ich niečo bude aj baviť. Ak sa to robí od mala, je to proste ľahšie, lebo deti to proste neberú ako takú povinnosť, no skôr zábavku. Ale nemusíš mať žiadne výčitky, len ich začni zapájať
Ja mám dcéru 10ročnú a 6ročného syna. Obaja sa starajú o poriadok vo svojej izbe - hračky, svoje oblečenie, prach, povysávať si. Keď prídem s nákupom, pomáhajú odkladať, majú na starosti umývačku vyložiť/naložiť a pomáhajú prestierať stôl cez víkend. V záhrade ako sa im chce, polievajú veľmi radi. Obaja radi pomáhajú pri varení, ale nikdy nie spolu, lebo sa vadia. 😀
@mauduska ďakujem, pozriem to a ta motivácia spoločne stravenym časom sa mi páči. Super, vďaka.
@anjelicek26 nechcem z nich lacnú pracovnú silu, ide mi o to viesť ich k samostatnosti a zodpovednosti, aby chápali, že keď žijeme vsetci v dome, všetci sa aj podielame na spoločných aktivitách, že mama neurobí všetko a oni sa budú celé dni iba hrať.. Aby mal každý svoje povinnosti vhodne k ich veku.
@elizabet173 ďakujem, smeti vyniesť je fajn tip, presne o toto mi ide, nie aby makali ako dospelý, ale aby sa podieľali na chode domácnosti v takýchto maličkostiach, aby vedeli, že pomáhať treba. Oni priestor na šport, hru aj ničnerobenie majú práveže furt, my sme dosť akční rodičia, čiže ich k športom vedieme a ich to baví, hrajú sa stále a keďže im nechodím furt za zadkom, často sa aj "nudia", čo je podľa mňa fajn, aspoň môžu niečo vymýšľať 🙂🙂🙂
Ono v takom to veku, to ani nie je o uľahčení svojej práce, keďže síce pomôžu, no niekedy to prinesie pre teba ešte viacej práce. Treba ich k tomu motivovať tým štýlom, že je to zábava a strávia s tebou ešte viac času pri niečom
@malulienka toto sa mi páči ako to mate, len ja som v tomto čudná, že nemám na nich trpezlivosť, chcem to mat chytro urobene a keď chcú pomáhať, som nervózna z toho... Viem, moja chyba, musím sa naučiť to prekusnut, lebo takto mi teda pomáhať nebudú chcieť 😔
@darkswan no chcela by som, aby v tom mali jasno, že toto je moja práca, ktorú mam ja na starosti a musím ju urobiť vtedy a vtedy. Nejde mi o to, aby mali veľa povinnosti, ale par drobných, ale v tom pravidelnosť a aby vedeli, že to je ich robota, ako napríklad to vynesenie smeti alebo poliatie zahradky...
@ola101 áno, tak sa musím nadstavit 😊
@lelanda tak ja možno mám iný pohľad na výchovu, ale ja nevravím dcére MUSIS... Ja ju nechávam pracovať pri mne, so mnou. Beriem našu rodinu ako kruh, tím. Aj varim s ňou, kraja zeleninu, podáva korenie, vravím čo je čo a čo si prosím. Baví ju to. Dieťa si to slovom musíš práveže znenavidi podľa mňa a spraví to z poslušnosti iba prípadne strachu pred krikom. Ak to je spoločná práca, robia ich radi
@lelanda hlavne deti ucit, ze s domacimi pracami sa nepomaha mame, na domacich pracach sa podiela, podla schopnosti. Kazdy, kto v dome zije, je zan aj zodpovedny. 🙂
Nedavala by som za dom. prace odmeny.
Skor sa mi paci deti automaticky zapajat a prip. urcit, kto je za co zodpovedny, co je koho povinnost. Take automatizovanie tych cinnosti.
Ale neurcit povinnosti direktivne, skor sa s detmi "dohodnut", v zmysle, ze maju deti pocit, ze do toho maju co povedat.
A z vlastnej skusenosti - ak nieco nastavis, vytrvat! Toto je moja slaba stranka - unava, prac. ci casova vytazenost a pod. a nemam energiu trvat na dodrziavani dohod a uz to ide do stratena..., potom je o to tazsie sa k dohode vratit.. 😁
@diamond007 mne pride, ze casom uz deti uprednostnuju viac ine aktivity, ako taketo pomahanie..aspon u nas to tak je.. Moje 9r sa bude obsmietat okolo mna, ale ruku k dielu neprilozi, uz ten zaujem a zvedavost opada... . 😁
Suhlasim, ze pri nuteni a vyhrazani sa, sa to dietatu skor sprotivi... Preto je lepsie ist cestou urcenia zodpovednosti, primerane veku...
@beronsche nooo, skúsim to aj takto s nimi, že sa dohodnúť, čo by ich bavilo, čim by sa oni chceli zapojiť 👍🏻😉 ved presne to na nich vidím, že keď ich donútim, urobia to s nechuťou a možno zo strachu, že zvýšim hlas.... To presne nechcem,lebo ja som toto mala celé detstvo, iba strach z mami, že ju nahnevam.
@lelanda veď to robíš super, ešte naučiť sa ovládať a neskočiť a urobiť to lepšie. Tiež som s tým mala problém, ale naučila som sa, hlavne nevchádzať do kuchyne, keď varí partner alebo syn, aby som nevidela ten chlieb, ale ísť tam až keď je upratané. Nebrala by som to ale tak, že čo by ich bavilo, mňa tiež nebaví utierať prach a robím to. Jednoducho sú to veci, ktoré treba urobiť a aby sa nám tu spolu dobre žilo a aby sme všetci mali potom viac času byť spolu, tak každý priloží ruku k dielu.
@lelanda ani nie, ze co by ich bavilo, koho to bavi 😁, skor ty povies, co chces, oni co nechcu a dohodnete na niekde medzi tym, tak, aby to vyhovovalo tebe.. Plus aj kedy to musi byt urobene a co, ak to nebude.. 😉
Ale tvoje deti su este male, ak vytrvas, pojde to aj same od seba..
@h2
@beronsche
@elizabet173 ďakujem vám za rady a pomoc 😉❤️😉
Ja sa snimi nedohadujem poviem ideme cistit dam kazdemu handricku a raz za tyzden odprasnuju. (6 a 2r) mala si od 5r vesia veci do skrine . Maly rad lesti zrkadla. A vlastne vsetko by chcel robit . V lete “ cisti” auto vonku hadicou ( od 1.5r 😃) polievaju kvety radi vonku aj vnutri.. mala si ustelie postel. Pecieme spolu deti miesaju vykrajuju.. maly si vari cestoviny.. rad nosi kos s pradlom a hadze do pracky susicky. Miluje vysavac a mop Aj ked urobi len 20% podlahy 🤣nie je to ziadna lacna pracovna sila. ( u nas cez covid vacsinu kruzkov zrusili cez covid teraz su zas) a ja zas nie som za 10 kruzkov za 7dni. Ale to co ich ozaj bavi. Nevediem ich k tomu ze nieco je zenska ci muzska praca. Proste obaja robia to iste ., ked sa im nieco nechce tak z toho urobim sutaz ( ziadne odmeny) su velmi sutazivi ., tak sa pretekaju kto to urobi skor lepsie 😜odmena je ze jeden z nich je “ vytaz “. A dobry pocit .. minule celu kuchynu vylestili. Proste ked je to teamova praca je to zabava.
ja som v tomto tolerantná aj voči mužovi aj voči synovi, urobia čo sa im chce a zvyšok ja, väčšinou syn vysáva a zmýva dlážku + umyje riad (nemáme umývačku), muž nakupuje a varí, periem/vešiam/žehlím ja ale chcem to syna naučiť, aby nebol na nikom závislý, plus sa učí variť
keď mal 6 rokov strašne rád mi pomáhal v kuchyni so všetkým na čo dočiahol, spolu sme chystali, krájali, varili, piekli, zdobili teraz má 14 a už ho to až tak nebaví, ale veľa vecí vie sám