Zaostáva moje 14 mesačné dieťa?

dancuuul
16. jan 2017

Baby vykec, nejako ma dnes dostihlo moje trapenie, je tu este niekto nam podobny?
Moj krpec velmi malinko slabikuje, tata, papa, baba a obcas mama, malinko, ostatne len hatlaniny a zvuky tie jeho, nie ze by napodobnoval zvieratka a pod.. nenapodobnuje praveze nic, ani slova, ani zvuky, papa spravi len obcas, ine ako ukaz nos alebo aky je velky vobec, nadava mi tolko pozornosti , aby som mu to stihla ukazat viackrat za sebou, nebavi ho to.. vidim, ze porozuje a nauci sa veci, ktore on chce, napriklad vie na starom telefone este tom koleckovom, ze dvihne sluchadlo a da si ho k uchu a vydava zvuky ako halo, donesie mi ovladac na telku, nech mu pustim rozpravku, knihu, aby som mu citala, dava nozky na obutie a tak podobne, zatlkacku a take tie hracky,kde treba nieco dat a ono to spadne alebo tak, to vsetko vie napozorovat a naucit sa.. len ta interakcia so mnou, je strasne slabunka, akoze prituli sa, vypyta sa na ruky, hra sa pri mne,ale citim, ze tam nieco chyba, ostatne prispevky ked citam, vidim, ze zaostava .. robi aj take veci, ze ked sa na neho usmejem, uhne hlavou, resp casto tou hlavou myka len tak, v ramci hry alebo tak... dik za nazory

mizunka19
16. jan 2017

Maly je velmi sikovny,vsetko v poriadku 🙂

emma12345
16. jan 2017

Skusila by som nanho rozpravat pomaly zrozumitelne a malo slov, logopedicka mi hovorila, ze ked sa na take male deti hovori zlozito, splyva im hovorene slovo do melodie. Pripadne ho nemusi bavit nieco opakovat, myslim si ze je prirodzene ze sa nauci prave to co ho bavi a zaujima.

moni244
16. jan 2017

Podla mna je uplne v poriadku, prestan ho porovnanat s inymi detmi, kazde dieta je jedinecne

sibalka21
16. jan 2017

Necitala som to uplne cele, uz len koli tomu, ze maly urcite nezaostava 🙂 Moj maly ma rok a pol a poriadne nevie povedat ani mama ani papa... hovori mnam, ďeďa (mekcen na de aby ste vedeli ako to myslim :D)- cize dedo, vie povedat hej a baba... ukazat vie uz toho velmi vela aj sa uci nove veci, hatlaniny stale splieta, usta sa mu nezavru ale slova este nevie poriadne a podla lekarky je v uplnom poriadku.. Nemas sa coho bat 🙂

stepanka274
16. jan 2017

Ale nestresuj, veď spolupracuje, a hovorila si to lekárke? Ona si to určite všimne ak niečo nie je vporiadku. Ale moji chalani začali kecať okolo 17 mesiaca, tiež len tak slabikovali dovtedy. Neboj sa, venuj mu svoju pozornosť, deti sa rýchle menia v tomto veku a napredujú. Bude obdobie ked sa mu pusinka nezastaví🙂

liv1
16. jan 2017

Mama citi ked nieco nie je uplne v poriadku. Co popisujes je fajn ze ovlada, no ta interakcia aj citova vzajomna je dolezita a to moze mamicke napovedat. Moze ale nemusi to nic znamenat. Je to este velmi male dietatko na diagnostiku, ale ak by si si chcela byt o nieco istejsia, navstiv nejakeho psychologa spolu s nim. Co sa tyka rozpravania, s tym sa v tomto veku netrap vobec 🙂. Drzim palce..

tinkamt
16. jan 2017

Ved ma 14 mesiacov!!!My mame 20 a v nasej skupine niektory stale hovoria mama a baba,ved ma cas...nas uz opakuje vsetko,ale v 14-tich som sa tesila z chodenia,nieto aby rozpraval...

zabina27
16. jan 2017

ale co by zaostaval, robi to, co ho aktualne bavi, zaujima. nas maly zacal viac rozpravat, ked mal skoro 2,5 roka, dovtedy par slov a hlavne vysvetloval posunkami 😀 ja som mu rozumela, ostatni uz menej... tiez som mala cudny pocit, ked som citala, ako 1,5 rocne deti uz recituju basnicky, ale poviem ti, nic mu neuslo, rapoce teraz vkuse, nie a nie sa zastavit 🙂
podla mna, pokial vidis, ze pocuje a rozumie niektorym pokynom (ja si myslim, ze vobec nemusi vsetkym, moze si uz vyberat, co chce a nechce spravit 😉 ), tak je vsetko ok a je to proste chlap 🙂 ale ak chces byt kludna, spytaj sa na to pediatricky, na to, co sa ti nezda, ale rozpravat v takom veku naozaj este nemusi.

madamcoco
16. jan 2017

@dancuuul tvoj syn je uplne v poriadku.

emilia25
16. jan 2017

Ja mam teda 4 a pol rocneho a tiez ked si spieva a je zlozite slovo tak povie mamame ako to slovo vyznie tak da hlas.tak u 14mesacneho je to v pohode.tiez sme zacali teraz chodit na logopediu.u nas proste vsetci chlapci od najstarsieho zle rozpravaju neviem preco u nas sa nesusle ani nerozprava maznavo a zle rozpravali proste vsetci.

bienennest
16. jan 2017

@dancuuul robili uz malickemu sluchove testy? niekedy je slaba interakcia spojena zo zlym pocutim...

katriona1
16. jan 2017

je to úplně normální šikovné 14-ti měsíční dítě, možná jsou děti, které v tomto věku opakují slova, ale je jich velmi málo a jsou spíš popředu a nemůžeš podle nich porovnávat svoje dítě, to co píšeš, že umí tvůj malý je super, musíš si uvědomit, že on má ted období, kdy ho zajímá něco jiné než po něm chceš ty, takže bys měla spíš podpořit jeho zájmy a ne do něj hustit to co ty chceš, potom se nemůžeš divit, že ti nevěnuje pozornost, on napodobnuje, ale zvuky toho co ho zajímá, jako telefon a ne zvířat, možná ty zvířata neviděl nebo ho nezaujala, moje dcera napodobnuvala psa nebo kočku, ale většinou jenom, když je viděla ne když jsem to po ní chtěla, taky bylo časté, že třeba mama došla s tím, že už by měla tleskat nebo něco jiného dělat, tak jsem se snažila, stále jí ukazovala a ona nic, naprostá ignorace, tak jsem polevila a najednou za nějaký měsíc to začala sama od sebe dělat, když na ní nikdo netlačil 🙂 to stejné s mluvením, stále jsem chtěla aby něco opakovala, tak někdy řekla, jindy mě ignorovala a žvatlala si to svoje, naučila se třeba dvě nová slova za týden a to jsem jí je musela stále opakovat a pak najednou ze dne na den začala opakovat všechno sama od sebe a moc jí to bavilo, takže bych ti poradila, abys byla klidná a podořila syna v tom co ho baví a netlačila na něj, však on s tebou úplně super komunikuje - donese ti knihu, abys mu četla, snaží se pomáhat při obouvání, ukáže ti co chce, takže je dost vnímavý na 14 měsíců 🙂

zuzi0911
16. jan 2017

14m??? Moja mala 3 roky ked zacala rozpravat,,ako mi poradila logopedicka kedze sedenia odmietla ze v kolektive sa rozkeca a tak aj bolo

lilu74
16. jan 2017

Tiez suhlasim s tym ze 14m ma cas. Tiez chodime logopedovi a ze sa rozrozprava ze ziaden problem nevidi, ajked ja som uz nestastna niekedy z toho🤔

lilu74
4. feb 2017

na nete je dobra knizka, ktoru napisali slovenske autorky o detskej reci - velmi zaujimava na citanie.

lucky7
5. feb 2017

Mozem sa ta opytat ako sa vola ta knizka a kde ju mozem najst?

katka253111
5. feb 2017

Podla mna je este skoro na nejaku psychologicku ci pod... pockaj...moj ako 14mes tiez zvladal mama, tata, baba, gaga... nechcelo sa mu napodobnovat zvieratka ani nic, mal vtedy ine veci v zaujme 🙂 dokonca este ako 20mes nerozpraval ovela viac, kecat zacat naplno ako 2roky a asi 2tyzdne stary 🙂 najprv vzdy par slov naviac, vzapati cele vety...tam to nabehlo brutal rychlo a teraz keca uuuuplne vsetko, krasne vravi r i l, pozna basnicky, niektore cele niektore doplna, pismena abecedy vie precitat, pozna farby po slovensky i anglicky 🙂 a tiez bol dietatkom, ktore jednoducho nebavilo po mne opakovat slovka, ani to nechcel robit, dokonca nebol ani taky tulivy ako je teraz ako 2rocny ;)

diana20
5. feb 2017

Ja mam tiež niekedy strach , že je môj 16 mesačný syn pozadu, lebo sestre sa zdá, že aj kamaratkin o tri týždne starší ako môj je sikovnejsi, a jej kamarátky synovec má dva roky a už krásne všetko rozpráva a plienky nenosi a tak, ale ja žijem s malým vo francúzsku a hovorí sa naňho dvoma jazykmi, zatiaľ som s ním viac ja, takže viac slovensky a povie pekne mama, papa, Tata, kuku aj ham a mňam a už sa mu podarilo aj ahoj a haló, ale musí sa mu chcieť.. vôbec nie, že ja mu poviem povedz mama a on povie.. to jemu sa iné veci páči robiť ako opakovať po mne.. keď ale dnes som odišla do kuchyne on má nevidel a zrazu si myslel, že tam nie son tak hneď na mňa volal mama... takže keď chce povie.. aj dať papa vie ale tiež len keď sa mu chce, ale viem, že vie čo chcem vždy lebo keď sa mu nechce a zdvihnem mu nasilu ruku tak zakyva... je pozadu? Začal chodiť keď mal rok aj dva týždne.. je to príliš neskoro? Mne to prišlo normálne vtedy no odkedy mi sestra viackrát povedala, že je podľa nej pozadu tak neviem... aj sa nám podarilo už párkrát na záchod sa vicikat a vykakat..

zabina27
7. feb 2017

@diana20 preboha v com ako ma byt pozadu? nevymyslaj, nepocuvaj sestru a uzivaj si "babo" 😉 aj vyssie som pisala, maly zacal kecat v 2r aj cca 5m, odplienkoval sa nedavnko ako 2r aj 7m a je to sikovny, zivy, besny, ukecany chalanisko 😀 tiez zacal chodit az ako 13 mesacny, odvtedy sa nezastavil a co mu akoze uslo? sestra ma vobec deti? milujem ludi, co takto vyryvaju (tiez mam takych okolo) a jasne, ze ta to ako maminu chyti, ze nad tym rozmyslas, ale neries 😉

jana_eyre
7. feb 2017

@diana20 opisem ti mojho prveho syna - teraz ma 5.. chodit zacal v 16m, dennych plienok sa zbavil po 2,5r, nocnych v 3r, rozpravat zacal v 3r /dovtedy vrcal :D/ a vies aky je teraz? maly 5r. dabel, je uplne normalny chlapec - vie vsetko co ma na svoj vek vediet a niekedy je az moc zvedavy..

fakt baby, neporovnavajte si deti - kazde je ine a ma ine tempo, je to uplne normalne..

ukulela
7. feb 2017

moj do necelych 2 rokov - mama, o (oco). oooo (vsetko ostatne), baf (pes), mňáá (mačka) - to bolo vsšetko. detska doktorka konstatovala, ze kedze slabikuje, vsetko je OK. dolezite je, ze sklada slabiky - a rozhovori sa aj neskor - a tak aj bolo. od 2 rokov opakuje vsetko, aj to, co nemusi ... okrem svojho mena 🙂
@dancuuul neries, kazde dieta je ine. susedov chlapec bol z plienok o rok skor ako bude moj - aby som sa kvoli tomu vesala??? mozem kaslat 🙂

diana20
7. feb 2017

@zabina27 nemá deti a trochu dúfam, že keď bude mať začnú s týmito vecami neskôr 😄
@jana_eyre presne aj ja som si to hovorila moc som ho netlacila moc do ničoho, že aby rýchlo začal... už mi bolo povedané, že ideme naňho s dvoma jazykmi tak začne neskôr rozprávať a podľa mňa sa krásne chytá... no je to moje dieťa, som naňho pyšná aký je šikovný aj keď si sestra myslí, že je pozadu..😊

micka81
7. feb 2017

Moja malá má rok a pol presne. Chodiť začala ako 13-mesačná ale sama sa bála a vodila som ju za ruku. Sama sa pustila až v 16-tich mesiacoch a to rovno prešla na beh 😂. Hovoriť dlho nechcela aj keď veľa rozumie. V knihách nám pekne ukazovala zvieratká, na ktoré sme sa jej pýtali, ale keď som sa pýtala ako robí napr. havo tak jej reakcia bola "nie"! Ako prvé nepovedala nejaké bú alebo mú ale kokokodá. Teraz už sa rozkecala čo sa zvieracích zvukov týka, inak rieši iba haló, hají, papá, mama, hapčí. Žiadny tata, baba. Ale rozumie veľa opica jedna. Ako už baby popísali, najväčšia blbosť akú môžeš robiť je porovnávať deti... (aacchh, radím ti krásne, ale sama to robím 😂, ale je dôležité uvedomovať si,že každé dieťa je jedinečné).

A nakoniec stručne: tvoje dieťa je úplne normálne...

Ešte nechápem tú dnešnú módu bežat hneď s každou somarinou za psychlógom...

lilu74
11. feb 2017

@lucky7 kniha o detskej reci. Hornakova.kapalkova.mikulajova-je fakt dobra a nasla som sa v nej aj ja co som robila zle a neuvedomovala som si to.

somavi
11. feb 2017

Podľa mna je ok . Moja ma 19 mesiacov a doteraz hovorila len mama 😀 Teraz uz hovorí aj papa a baba a to je celé 😀 A vôbec ma to netrápi . ( este zvuky zvieratiek ) On je este maličký . Niektoré deti kývu rucickou papa pomaly od pol roka , mojej sa doteraz nechcelo a teraz vykyvuje každému 😊 A ze sem tam myká hlavkou a tak .. no podľa mna je este maličký ozaj , deti maju take kadejaké divne prejavy sem tam 😀

lucky7
11. feb 2017

@lilu74 dakujem ti velmi pekne za odpoved 🙂, zhanam co sa da o detskej reci..

lilu74
13. feb 2017

@lucky7 nemas zac je super a vies ju aj na nete stiahnut v pdf😉

momoqui
13. feb 2017

@dancuuul nasa mal je cca tak isto na tom a vsetci sme stastni aka je uzasna a doktorka tiez stale chvali 🙂 takze necitaj prispevky a tes sa lebo je vaetko ako ma byt 🙂