Zaostáva mi dieťa v motorike?

17. jún 2023

Mame dieta,za 10dni ma 8mes a neplazi sa, nestvornozkuje, nestavia sa na nozky len sa otaca na brusku, cuva dozadu ale ked sa aj teosku posunie dopredu tak bud si to potom rozmysli alebo si lahne sa podlozku a nechce robit nic, taha sa sem tam do sedu a ked dieta posadim sedi samo aj sa tak zahra par sekund( nema ziadnu oporu)
Pred mesiacom sme boli u pediatricky dala nam cas este mesiac
Nevidim odvtedy pokrok..revem preto kazdy den , v pondelok volam na fyzio len kedy termin, co dovtedy, motivovanie hrackami, mobilom nepomaha
Ano kazde dieta je individualne pocuvam to stale ale jednoduho nehake tie milniky by malo splnat

motogirl699
17. jún 2023

Naša sa tiež neplazila, iba sa kotulala ako sud. Začala sa plazit keď mala 8 mesiacov a 4 dni

luccija
17. jún 2023

Nemyslím si ...moja vôbec nestvornozkovala, ale rovno sa ťahala v postieľke na nohy.Plazila sa, ale nie v 8 m.Davaj ju čo najviac na brucho.Mesiac je pri takom dieťati dlhá doba, keď by sa niečo pediatricke nezdalo posle vás k neurológovi
Neplač ako jej pomôžeš?veď nemá ešte ani 8 m niektoré deti sú také knedlíky.

ildiko36
17. jún 2023

Normalne chod k neurologovi,oni ťa vypíšu k rehabilitačnej dr a ona pošle na rehabilitaciu. Po ukončený terapie budete musieť sa vrátiť k rehabilitačnej doktorke ktora posúdi či musíte pokračovať v cvičení.
Ked mi napíšeš ip a mas messenger viem ti poslať daake cvicenia čo my sme cvičili s malým od 3- 4mes. až do 9mes.

tanuuulka
17. jún 2023

Ahoj, určite choďte na fyzioterapiu. Fyzioterapeutom prejdú rukami stovky detí a majú oveľa triezvejší pohľad ako lekári, ktorí sa riadia tabuľkami. Ja som s mojou prostrednou dcérou chodila, stresovala som sa strašne, neurológovia nám ju onálepkovali, tak sme sami začali chodiť na fyzioterapiu a bolo to najlepšie rozhodnutie. Z neurológie som vždy plakala, po fyzioterapii som videla jednorožce 🙂 Presne ti ukážu, čo robiť, aby si dieťatko rozhýbala. Často stačí ozaj málo.
Moja sa nakoniec posadila ako 11,5 mesačná, vtedy začala pomaly štvornožkovať. Chodiť začala pred 16tym mesiacom (do 18. je to norma), ale za to, stabilne a bez nehôd. Teraz má 3,5roka a je to krásne šikovné a múdre dievčatko 🙂
(moja sa narodila s väčšou hlavičkou a skončili sme na MRI, aby sa vylúčilo poškodenie mozgu a neviem čo všetko - už je dávno vyradená z neurológie)
A fyzioterapeutka mi povedala jednu dôležitú vec. Pri deťoch treba ešte aj pri každej "norme" prirátať aspoň 6 týždňov, lebo je všetko vysoko individuálne. Tzn. ak sa má na bruško otočiť do ukončeného 6.mesiaca, tak ak to zvládne v 7,5, tak stále je to v poriadku. 🙂

mogaa
17. jún 2023

nestresuj,.....a hlavne dieťa nedávaj do sedu.....je jedno že sa plazí do zadu, dôležité je že sa plazí, pretáča.....veľa detí jednotlivé "mílniky"prskakuje a vráti sa k nim neskôr....tak to proste je, nie všetky deti sú tabulkové....veľa ich začne najskôr chodiť , potom štvornoškujú, rovnako je to s akýmkoľvek mílnikom....

euka210
17. jún 2023

Nedavaj ju sediet, lebo nebude chciet sama sa snazit.
Moji zacali po 4 v 9-10mes a nevidela som v tom ziadny problem...v 8mes sa len otacali po zemi. Okolo roku robili prve kroky...kazdy ma svoj cas.

autor
17. jún 2023

@ildiko36 vdaka ale radsej to budem riesit s odbornikom nejake cviky ako takto od laika

mary174
17. jún 2023

Ahoj, nech ta pediatricka posle na rehabku. Ale zo skusenosti moj syn sa koncom 7 mesiacov zacal plazit, tesili sme sa a potom 4 mesiace nic, az ked mal 10 a polsa zrazu z nicoho nic postavil, tyzden na to zacalchodit okolo nabytku a za dalsie 2 stabilne si vedel sadnut a stvornozkovat

ls56
17. jún 2023

Zbytocne stresujes. Dieta ma stvornozkovat,sadat si medzi 8-10 mesiacom. V dnesnej dobe je na rodicov vyvijany velky tlak, aby to dieta robilo pomaly uz po narodeni hned. 🤦‍♀️

luccija
17. jún 2023

Ona je zdravotnícka tak asi Ti hlúposť neporadi

luccija
17. jún 2023

Hlavne ju nesadaj sama to sa nerobi

ada309
17. jún 2023

Moja ma čerstvých 10m a do 8.5m sa max pretacala...potom nastal zlom a behom 2tyzdnov sa sama posadila,začala platziť, stvornozkovat,staviat na nohy a dnes obchádza nábytok..pravda je,že k fyzioterapeutke sme chodili od jej 6m..
Moje staršie dve deti začali stvornozkovat až v10m ,nikdy neplazili..
K fyzioterapeutke sa určite objednaj, za to nič nedáš,pocvicite spevnite svaly a bude všetko OK a možno ani nebude treba,možno potrebuje len čas..

autor
17. jún 2023

@mary174 pisala som zenam pediatricka dala estemesiac

autor
17. jún 2023

@luccija je fyzioterapeutka? Nie
Zdravotnik -zachranar automaticky neznamena odbornikma fyzioterapiu nemylte si pojmy

mary174
17. jún 2023

Prepac to som si nevsimla. Iba som tym chcela povedat ze pokial nema nejaky zdravotny problem ktory by zrejme pediatricka odhalila, ma kazde babo svoj cas a nestresovala by som sa

nairia
17. jún 2023

klud, nestresuj... myslim si, ze mas v pohode dieta, len ju neposadzaj preboha... ono si sadne samo, ked bude dostatocne pevne. zvycajne teda idu do sikmeho sedu zo styroch. plazenie vobec nemusi robit, to nie je ziaden milnik. a teda pokial nie je schopne samo si sadnut, tak sa nemoze ani stavat na nohy, lebo na to nema este dostatocne silne svalstvo. vsetko postupne.
dolezite je, ci sa pretaca z chrbta na brusko, ci je v 2.vzpriameni, ci pivotuje.
nasa zacala stvornozkovat v 9m, neplazila sa vobec.
co sa tyka rehabiek a podobne, tak najprv ta posle pediatricka na neurologiu. tam dieta skontroluju a na zaklade zisteneho ti povedia co a ako dalej.
neboj sa nic, chapem, ze je to velmi narocne a velke tlaky su, ale vsetko bude ok ☺️
a ze nevidis posun, tak moze byt, ze momentalne dozrieva v inej sfere a ta hruba motorika sa zastavila. ono tie deti niekedy zacnu nieco robit, potom prestanu, rozvijaju si zrucnosti v inom smere a takto dokola.

larra15
17. jún 2023

Ahoj nestresuj moja začala okolo 10 mesiaca stvornozkovat,v 8, mesiaci robila lietadielko a točila sa okolo vlastnej osi neplazila sa vôbec iba na zadku do zadu sa posúvala ,tak isto som stresovala ,dávaj ju na bruško častejšie a skús jej dať mobil alebo ovládač a uvidíš , že sa bude snažiť dostať sa k nemu,neboj sa všetko príde ,časom a za chvíľku ti bude behať po dome,😘

ildiko36
17. jún 2023

Ďakujem ti za pomenovanie, laik nie som som zdravotnik, a mam nahraté vsetky videa čo fyzioterapeutka cvičila nie laik s dieťatom.

ildiko36
17. jún 2023

Mozno nie som fyzioterapeut, som paramedik ale aj zdravotná setra a mam hodne školenia co sa týka od cvičenia , ergoterapiu po bazalnej stimulacii..atď.V nemecku je zdravotnictvo kus na vyššej úrovni ako na Sk..
Komu niet rady niet pomoci.
Zaplať si fyzioterapeuta

autor
17. jún 2023

@ildiko36 viete , pokial ste dieta realne nevideli a nevysetrili ako mu moze doporucovat cviky?
To ako keby dosiel niekto s bolestou na hrudniku a lekar by mu isiel robit bypass pritom nevie co mu je..
To by ste ako “paramedik” mala brat v uvahu ked je tam zdravotnictvo na tk vysokej urovni
A nie radit halabala hocikomu hocico

ildiko36
17. jún 2023

Ja som ti radila zobrat dieta k neurologovi a rehabilitacnej dr.Tie cviky ktore som chcela poslať s tym nič neposkodiš.Na štvornozkovanie s uterakom a podobne cvicenie s overball .Cvicenie s nozkamy a s rukamy .Nechcela som ti vojtovku poslať lebo to sa musiš naučit ako laik.
Dieťa som sice nevydela ale si opisala stav tvojho dieťaťa, a potrebuje len posilniť svalstvo.
Keď nema epi zachvaty a nebere diazepam tak kludne sa môže cvicit čo som chcela poslať.

autor
18. jún 2023

@ildiko36 vdaka, radsej si zaplatim fyzio
Neublizim dietatu cviceniami, ktore niesu urcene pre neho a na jeho potiaze

ildiko36
18. jún 2023

Rob ako si to uznas za vhodne, potom nepítaj radu od žien ktore s tym maju skusennosti.
Ani tvoje fyzio nebude cvičiť ine ako cvicila nasa fyzio s mojími detmi🤣 Veď kazda jedna sa učí to iste

autor
18. jún 2023

@ildiko36 ja som nikde nepytala radu ak si si nevsimla

ildiko36
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ildiko36
18. jún 2023

Tak na co si zakladala temu, postazovať sa?
Nevidim odvtedy pokrok..revem preto kazdy den , v pondelok volam na fyzio len kedy termin, co dovtedy, motivovanie hrackami, mobilom nepomaha
Ano kazde dieta je individualne pocuvam to stale ale jednoduho nehake tie milniky by malo splnat
A co by si chcela s mobilom a hrackami keď dieťa potrebuje precvičiť svali..
Škoda reči a casu, uz mi nepíš!!lebo šľacht trafí z takej matky ako si ti..
Ja vychovavam 3deti,z toho jedna uz je dospela, zrejme tebe je to prve..
Pri druhom budes už inak rozmíšlať

lolita555
18. jún 2023

Ak sa ti niečo nezdá choď k neurológovi,mne tiez v 8 mesiacoch nič nerobil a zistili mu svalový tonus,chodiť začal ako dvojročný.vedela som diagnózu cvičili sme a hlavne som bola spokojná ,že viem na čom som.

autor
18. jún 2023

@ildiko36 druhe nebude dakujem za vasu “radu”

klamema
20. jún 2023

@ildiko36 môžeš poslať mne tie videa ?ďakujem

ildiko36
20. jún 2023

@klamema velmi rada, napiš mi ip
Ale viem to poslať len cez messenger, potrebujem tvoje meno.Ja som na fb s tym istím profilom čo tu