Ahojte maminy, prosim o radu.
Moja dcerka ma 20 mesiacov, od 8meho krasne sedavala a robila na serbliku co mala, no zrazu ako keby utalo.
Je strasne presibana a na svoj vek az velmi rozumna. Vecer v postielke mi rozprava, ze ked chce chodit do skolky,tak musi sa pytat na serblik a v tom momente sa aj vypyta a aj tam nieco spravi. Cize vie o co ide. Ale cez den povie,ze kakat maminka a uteka mi a nechce sa dat chytit, ked ju tam posadim,tak nechce sediet. Ked ju tam dam pred spanim,tak nic neurobi,ale akonahle ju dam do postielky,tak sa pokaka do plienky.
Neviem uz ako na nu vyzriet. Mam pocit, ze sa so mnou zahrava a neviem ako dalej.
Na velky zachod tiez nechce. Mam pocit, ze na serbliku sedi, len ked sa s nou hram a aj to len ked ma naladu.
Poradte prosim
@andrema ahoj, len pokoj 😉 ...pozri aj sem, možno sa inšpiruješ ako na to🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-malu-naucit-chodit-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/odvykanie-od-plienky-v-2-rokoch-ako-naucit-na-nocnik/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-odnaucit-dieta-od-plienky-na-noc/
Tiež by som sa neponáhľala 😉 .
Naša Hanka síce od ôsmeho mesiaca kakal výlučne do nočníka, no bola som is vedomá toho, že je to len vďaka tomu, že chodí kakať pravidelne ráno po raňajkách, takže to bola vlastne vec náhody.
Bez plienky zostala v 23 mesiacoch a hneď aj na noc, ale keď som to predtým skúsila cca v 20 mesiacoch -to som utierala mláky a prezliekala ju. Po troch dňoch som rezignovala a povedala si, že ešte nie je pripravená.
3 mesiace na to to zvládla viacmenej ihneď, po týždni už nemala plienku ani na noc.
Nechaj to tak, nevenuj tomu pozornosť, vráť sa k plienke a skús po čase. Veď má ešte čas 😉
no tamto si asi počuť nechcela, možno skôr radu alebo inú skúsenosť a nie skoro odsúdenie 🤐
Možno je to z časti pravda, netreba predbiehať jednotlivé vývinové obdobia. Lebo je super, že tam sedela (lebo už sa naučila sedieť), ale ani nie že by nechápala, čo od nej chceš, ale nevie sa včas vypýtať a to musia deti najskôr pochopiť. Aj keď je rozumná a šibalka, všetko chce svoj čas. Ale nič sa nedeje, všetky deti sa to naučia, len netreba tlačiť na pílu. Určite si nechcela takýto výsledok a to , že si ju dávala tak skoro si tiež nemyslím, že bolo za účelom nejakého škodenia. Neboj, postupne sa k tomu dopracujete a neznamená to, že by teraz mala byť nejak pozadu alebo menej šikovná 🙂
moj maly odkedy vedel sediet odvtedy som ho davala na nocnik. a stojim si za tym. len ja som ho potom nechala viac menej tak ze ked sa vypyta parada ked nie prezijem. v dvoch rokoch som si povedala,ze uz mam plienok plne zuby.mlady pan poznal co je nocnik, vie co sa tam robi a ideme bez plienky. do 2 tyzdnov sme boli uplne bez nehody do 2 mesacov aj na noc. takze klud. pockaj kym na to mala pride sama. aj tak tokto na zimu to neni moc dobre bude jej chaldno bez plienky natrapis sa. pockaj do jary dovtedy trebujte ked sa vypyta pochval ked nechce nechaj ju nech sa pocika do plienky.
Uplný súhlas s @anjelicek26 . Tiež nechápem, kam sa maminy tolko ponáhlajú. Dieťa musí dozrieť na to, aby chodilo na nočník, alebo záchod. Ponúkať nočník to áno, ale nič nesiliť. Niektoré deti chodia skôr, iné neskôr, na to nie sú tabulky, kedy už musí. Proste jej teraz dávaj plienky a ponúkaj aj nočník naďalej. Nechaj ju nech si zvykne, že postupne plienky nebudú. Malý mi chodí bez plienok asi druhý mesiac. Iba keď sme doma a aj to niekedy kričí, že chce plienku, hlavne teda na kakanie. Tak mu ju dám. Prečo nie? Nechodí do škôlky a do troch rokov bude bez plienok. Keď ideme von, alebo keď spí, tak plienky má. Dcéra sa naučila od plienok až ako trojročná. Napríklad kamarátkina dcéra začala odmietať plienky toto leto. Mala necelé dva roky. Sama od seba. Dáva jej iba na noc preistotu. Maminy nútia deti byť bez plienok a potom sa čudujú, prečo začnú mať problémy s kakaním a pocikávaním sa...
myslim ze je to len momentalna "zabavka" a ako prislo tak odide skratka to berie ako hru. A v ziadnom pripade si nemyslim ze bolo chybou ju sadat od 8 mes ja som sadala malu od 6mes a bez plienok sme boli od 1r a maleho sadam tiez sice sa nepyta ale netlaci do plienky ale na nocniku a vobec ho to neobtazuje berie to ako uplne normalna vec ze si posedime na nocniku. Ja si myslim ze cim dlhsie je pre ne samozrejme tlacenie do plienky tym su potom prekvapene preco uz nemozu preco zrazu maju kakat niekde inde? 😅 Mozno kup dosku a chodievajta na zachod ako velky 😉
podla mna vôbec nie je pravda, že si niečo predbehla. ja malú dávam na šerblík od 4 mesiacov len sa sama vôbec nemohla vykakať a do šerblíka to ide. a keby sa niektoré deti nechávali tak nech sa naučia samé tak by sa učili 6 rokov. viem, že to nie je najidealnejšie riešenie ale skús jej skúsiť slúbiť kusok čokoládky ak použije šerblík alebo niečo také. na moju neter to funguje a dokonca tu čokoládu ani neje len sa teší že ju dostane a odloží si ju 🙂
Ahoj presne aj taky problem ma moja kamaratka 🙂
Tiez ju naucila ked mala 8mesiacov a teraz nic take nechce spravit... A ja si myslim ze to je skoro.
Moj maly v jej veku ignoroval nocnik a krical ked som ho nan posadila,tak som sa na to vybodla.
A ked mal 17mesiacov si zacal sam nan sadat a v tedy bolo teplo tak som ho nechala s holou ritkou a naucil sa sam. A teraz si aj vie dat sam gatule dole a vycika sa,ale teraz posledni mesiac sa pta uz na zachod lebo si vie sam splachnut a zhasnut svetlo a to ho bavi 🙂
Ale kaka stale do plienky 🙂 ale to nevadi,casom sa nauci 🙂
ahoj skusa tvoju trpezlivost
to isté máme doma, odplienkovaní sme od augusta, krásne sám sa Drobec vždy zobral a vycikal sa na záchodík ani nevravel, že chce cikať, hral sa ked to prišlo išiel sa vycikať a potom sa hral dalej,no posledné týždne tiež vymýšla, najskôr začal cikať na zem, videl cikať tatina postojačky tak chcel aj on, tak sme začali cikať po stojačky na velký zachod ako tatino, no potom začal hladať všetko možné kam sa vyciká, lavór, vedierko, misky, všetko kam sa to dalo ,,napustiť", už to je lepšie ciká už do záchodíka, ale ked má na niečo nervy tak vtedy na just povie, že ide cikať na zem 😠 no mali sme šťastie oproti v bytovke práve vysťahovávali neplatičov, veľké auto, policajti, tak som mu povedala, že ked bude cikať na zem prídu policajti aj k nám a budeme musieť aj my zbalit jeho krásnu izbičku a budeme musieť ísť preč a to zabralo, uvidíme dokedy 🙂
je to uplne normalne, opisujes moju situaciu. na nocniku sme od narodenia a maly sa nikdy nebranil, spontanne chapal, na co nocnik je. za tymto pristupom si stojim, naco ucit dieta kakat do plienky, ked ho potom musime oducat? dieta skusa a vzdy bude, no na nehody treba byt pripraveny. ja tiez denne prepieram, ale ked sme raz zacali, tak uz nemozem ustupit. skus pllienku vylucit. my mame doma maly paradox, ktory sa pyta v noci a cez den nie 🙂 postupne to bude len lepsie. treba mu verit, napriek tomu, ze aj sklame. tak sme prestali pouzivat plienky, ze oco zabudol na spanie dat a fungovalo to. dobre je si ho odsledovat, aj pri malom babe to nie je vec nahody, ale vztahu a poznania dietata
ahojte, mam 18m.synceka. Moj problem spociva v tom, ze sam odmieta plienky, proste si ich nechce dat pocikanu dolu a ciste hore . Vzdy mu ich dam vtedy ked sa hra, ale akonahle mu oznamim ze dame dole alebo obleceme plienku tak strajkuje a uteka... Na nocnik ho neucim, je to zbytocne lebo si tam nechce sadnut. Ked mu nedam plienku a opytam sa ho ci nechce cikat tak zakyve hlavou ze nie. Ked sa ho spytam kde je nocnik, tak ho sem tam donesie a aj ukaze ze sa tam cika. Lenze, ked beha s holou ritkou, tak vacsinou pri hre sa pocika, proste v tej chvili si neuvedomi ze sa ma ist na nocnik. Kedysi ked cikal, tak som mu po stojacky pridrzala a cikal.... Mna teraz netrapi, ze este necika do nocnika, ale skor ma trapi ze odmieta plienky a cika si vsade len nie do nocnika. Mam mu davat nasilu plienku? Co by ste skusili vy? Este som zabudla dodat, ze je dost vzdorovity...
No co ti poviem, davat 8 mesacne dieta na nocnik je hlupost, ano bude to po velkej drine (tvojej), sadani, "treningu", bude to vediet - ale to neznamena, ze bude chapat, na co je to dobre a ze to bude same chciet.
Toto mam pocit vela maminam ani nedochadza. Prave si teraz uzivas krasny "vzdor" proti nocniku. Nepockala si, kym na to dozrie sama, toto je vysledok.