Mamicky, ktore ste sa vratili zo zahranicia, kde vase dieta nasavalo cudzi jazyk a potom ste ho nerozvijali navstevou specialnej bilingvalnej (pripadne international) skoly v SR, ale malo len rozsah vyucby cudzieho jazyka na beznej ZS, pripadne kurzu, ako je na tom zo znalostou teraz? Rozprava pekne s cistym prizvukom aj ked mozno slovnu zasobu nema dobru, alebo stratilo aj prizvuk? To iste sa tyka skusenosti s detmi, ktore navstevovali anglicku skolku (s native speakermi alebo celodenne vedenu len v cudzom jazyku) a potom presli na normalnu ZS. Ako su na tom deti po par rokoch?
u deti to ide rychlo, tak ako rychlo chytia novy jazyk, tak rychlo vytesnia ten stary a potom chvilku trva, kym zase prepnu. Bratranci chodili na vychod k babicke na prazdniny a po prvom roku ich otec prikazal navrat z prazdniny o tyzden skor, aby sa zase naucili spisovne cesky.
Ja som ako dieta vraj hovorila po madarsky..ako je to dost mozne, ale ja si to uz nepamatam. Madarsky neviem, ale ked madarcinu pocujem, tak akosi intuitivne viem, o com sa ludia rozpravaju a co je najdolezistejsie, sice nerozumiem, ale dokazem celkom presne rozlisovat slova vo vete. Po par tyzdnoch cviku by som sa ju zrejme dokazala naucit na celom dobrej urovni. Niekde v mozgu to je, ale zapadnute prachom, nepouzivane.
Dietatu by mohla stacit aj bezna ZS, za predpokladu, ze bude doma pozerat filmy a rozpravky cudzom jazyku, pripadne bude v kontakte s ludmi, co tym jazykom hovoria. Ide hlavne o to nestratit kontakt.
@cobhan No, toto je presne skusenost, na ktoru som zvedava. Je mi jasne, ze dieta zabudne, ale ci mu ostane zvyseny cit pre jazyk. To, co si napisala o madarcine je povzbudzujuca skusenost. Ak by dieta pobytom v zahranici alebo vyukou dostalo aspon toto, bolo by to fajn. Nikde sa neviem docitat, co je zo vsetkymi tymi detmi, co sa vratia z cudziny alebo chodia do bilingvalnych skolok a skol dalej.
@almea ja som roky zila v Grecku, mam tam spravenu VS, tlmocnicke skusky, ale odkedy som sa prestahovala do Irska, tak citim, ze zabudam. Prestavam mat istotu ako sa slova pisu, resp. musim nad nimi porozmyslat, rozumiem vsetko ako predtym, ale uz si velakrat nespomeniem na to-ktore slovo. Ked sme tam boli pred troma rokmi, tak cca po dvoch dnoch to bolo ako keby som nikdy neodisla, len som si zase musela zvyknut. Moj adoptivny tatko zase zil 40 rokov v CR, prestahoval sa potom spat do Grecka a ked nehovoril, tak zacal zabudat a trvalo mu asi 3 mesiace, kym sa mu vratila spat plna cestina (po 20tich rokoch). Nikdy uz jazyk nezabudnes, len sa do toho bude treba zase dostat.
Deti davaju do bilingvalnych skol hlavne preto, aby sa im v normalnych nenudili a nezabudli z jazyka aj to, co vedia, ale zalezi vela od ucitela. Aj na normalnej ZS moze byt clovek, co sa dietatu bude venovat viac, da mu viac uloh, pokrocilejsie veci a dieta nielenze jazyk nezabudne, ale este v nom aj bude napredovat.
Je dokázané, ze pokial sa detom da akýkolvek základ jazyka v rannom detstve do 6-7 rokov, tak aj ked zabudnu slovicka, zostane v nich ten dobry zaklad, ktorý im v buducnosti pomoze ucit sa cudzi jazyk rychlejsie. Takze bez obav, z pohladu buducnosti to ma velky vyznam začať s cudzími jazykmi uz odmalička.
@almea Nech sa tak uci ,nechajte ho a vy rozprávajte len slovensky.on si to musi tiez v hlave utriediť.mne maly tiez odpovedá po anglicky a mix, kedze chodi do anglickej skolky. Bolo by ozaj fajn keby ma aj niekoho skym sa moze aj v inom jazyku zhovárať.skuste skor najst niekoho v okoli kto ma deti v podobnom vedia a vedia Aj alebo RJ, nech si moze jazyk aj precvicovat
@almea my sme sa vrátili z irl na sk keď mala dcéra 4,5 roka, angličtina ostala jej prvý jazyk.hovori po slovensky, ale preferuje angličtinu.doma sa rozprávame ako sa nám práve hodí. Jediné čo musí cibrit je spelling, hoci keď číta nemá problém čítať aj zložitejšie veci, lebo vetu chápe v kontexte a vie si to doplniť. Potom je len prekvapená, že sa slovo takto píše. Občas aj v slovenčine číta anglicky 😀. Namiesto ch prečíta č a podobne 😀
@almea, ak nebudes dalej rozvijat jazyk zabudne velmi rychlo,my ked dojdeme na SK a mala tam zostava 3-4 tyz.a nerozprava nemecky,ked dojde domov trva jej min 2-3 dni kym sa do toho dostane a to je nemka,od malicka rozprava nemecky,keby som ju tam nechala 2-3 mes.uz ma velmi velke problemy...