Vzdorovité správanie u takmer dvojročnej dcérky

dity13
21. jan 2014

mamicky, pomozte mi, prosim, ako sa mam uz dalej zachovat. dcerka bude mat o mesiac 2 roky, a v poslednom case sa u nej cim dalej, tym viac stupnuje hnev, vzdor a vresk. poviem priklad: sme momentlane na navsteve u mojich rodicoch na SR ( zijeme v zahranici ) a nasi si malu plne uzivaju. je stale stredobodom pozornosti, vsetci sa s nou hraju, je vesela... dnes sme s nou boli v meste, nieco nakupit, bola zo zaciatku dobrucka, pekne sa ma drzala za ruku, az kym sme si nesadli trosku na namesti, nech si aj ona volnejsie pobeha. ked sme chceli odist a som jej povedala, ze odchadzame, tak to zacalo. prepina sa v chrbate, vresti, cela sa napne, nechce chodit, akoby som jej povedala, neviem co! manzel je taky makky, ten nemoze na nu pozerat aj doma, ked place, a hned ju berie na ruky a snazi sa odputat jej pozornost, aby prestala plakat. hovorim mu, nech si ju nevsima, ked sme same dve doma, a robi taketo nervove zachvaty, proste viem, ze vyvadza iba od trucu, tak si robim svoje a ona ked vidi, ze jej to neprechadza, tak sama prestane revat a pekne sa dalej hraje. dnes sme boli na namesti stredobodom pozornosti, vsetci sa otacali a pozerali tymi pohladmi, ze co to to dieta vyvadza a hlavnymi vinnikmi sme ako rodicia, boli my.... aj ked ideme na detske ihrisko, cely cas je dobra, s inymi detmi vychadza pekne, ale ked pride cas odist, zacina boj! ako ste vy riesili? ja som uz skusila vsetko, dohovaranie, vysvetlovanie, krik, jednu po zadku, aj ju na to pripravovat, akoze jej hovorim, ze este sa hraj, ale o chvilku pojdeme prec... vysledok je stale ten isty... krik, vzdor a vzpieranie sa ☹ je mi to luto, lebo v tej chvili si uvedomujem, ze niekde som asi spravila chybu vo vychove, ked takto hned vyvadza. 😢

mily7
21. jan 2014

dity nie som odbornicka a maminy sa ti este urcite ozvu aj take ktore si tymto uz presli. ale s urcitostou ti poviem ze vo vychove si neurobila chybu co sa tyka toho cim teraz prechadza. psycholog by ti povedal, ze mozes byt rada, ze tymto prechadza. horsie by bolo ak by tymto nepresla. je to proste obdobie vzdoru, sebauvedomovania sa, zistila, ze svojim krikom môze mavat mamou otcom. ved je super ze vies ze zabera ignoracia. aspon nieco, okolie si netreba vsimat, nebude znasat dosledky ktore by vyplynuli z toho, ze jej dovolite vsetko co chce. treba si zachovat chladnu hlavu (viem ze je to taka blba odpvoed) no teoreticky treba🙂) neustupit hlavne, odignorovat niekomu to pomôze, zamerat pozornost inam, odstranit predmet vzdoru. neskor dohovorit, vysvetlitl ze takeho spravie nie je vhodne. a pomaha vraj aj pevne objatie. no hlavne som ta chcela potesit, ze je vsetko v poriadku, mala prechadza niecim uplne normalnym aj ked je to tazke. drz sa naberaj energiu kde sa da a bude dobre. inak som vygooglila aj knihu 5 dni ktore zmenia vase dieta od Kevin Leman tak skus.

kvietocek7
21. jan 2014

@dity13 ahoj, to co prezivate s dcerkou je uplne normalny prirodzeny vyvoj pri ktorom sa treba obrnit zeleznou trpezlivostou. Skus si viac nacitat o detskej vzdorovitosti. Kedze bude mat pomaly 2rocky tak to je akoby zaciatok fazy kedy si deti zacinaju seba viac uvedomovat a v tomto obdobi od toho 2heho roku do 3 a pol niekedy aj do 4roka obdobie vzdoru je dost vyrazne. Kedze niektore deti nevedia poriadne rozpravat a tym aj vyjadrit co im je alebo hladaju sposob ako na seba upozornovat tak si najdu svoj sposob a to moze byt dost tazke hlavne v tomto obdobi vyvoja detskej osobnosti.
Urcite je dobre vela rozpravat,mozno niektore situacie spodobnovat s pribehmi rozpravok aby to dieta lepsie pochopilo.
Takze to nie je v tom ze si zla mamina,prave naopak si pre dcerku ta naj aku moze mat
Vela stastia a trpezlivosti 🙂

kvietocek7
21. jan 2014

@dity13 tu som nasla obdobny clanok-aj my sme si tym prechadzali
http://babetko.rodinka.sk/starame-sa/vyvin-a-sp...

jul11
21. jan 2014

@dity13 mne sa mala zacala hadzat o zem ked mala rok🙂. Ignoracia je fajn,odputanie pozornosti ale nie vzdy to fungune.pevne nervy je zaklad.skus kuk knizku Harvey Karp nejstastnejsi batole v okoli.ma aj videa na you tube

cathy23
21. jan 2014

uha, no my zaciname len 16 mesiac, a to prepinanie v chrbatiku uz pozname teraz, ked sa jej nieco znepaci, a ked nie je po voli....niekedy sa srdkame aj ked ideme na nocnik (este sa stale ucime), nechce ist cikat a nakoniec sa predsa vycika...dufam, ze to prejde a nepojde to do vyssieho stadia..budeme si vzajomne drzat palce!! 🙂

zuzlicek44
21. jan 2014

a z coho to vychadza ze ked dietatu nespravite po vôli začne robit cirkus?
nehnevajte sa, ale odpoved je jasnáááá🙂

katfan
22. jan 2014

@dity13 rozhodne si chybu vo vychove neurobila,je to klasicke obdobie vzdoru,ktorým si prejde každé dieťa.len si musíš trvať na svojom rozhodnutí,tzn.že ak povieš,že idete z ihriska domov,tak domov pojdete,aj keby traktory z neba padali.aby zistila,že jej vzdor jej nebude platný,aby dosiahla svojho.

siska53
22. jan 2014

@dity13 presne,obdobie vzdoru. Hlavne vytrvat a stat si za svojim a zbytocne ten jeho vzdor nevyzdvihovat. Zostan pokojna,po case uvidi,ze si aj tak nepomoze a a nic to s tebou nerobi,tak,prestane.
viem,o com hovorim,maly sa nam iste obdobie hadzal o zem,po case prestal,vymyslel si daco ine a tak je to,doteraz,bude mat 4,ale snazim sa,byt pokojna,ked,uvidi,ze to nie,je az tak zaujimave,prejde to. A mala zacina tiez so vzdorom,ale,zatial,je,to u nej s miernejsim priebehom ako u maleho. (vtedy to bolo tazsie aj preto,lebo som bola tehotna.)
pevne nervy!

kaaaty
22. jan 2014

Ahoj mam syna ktory je asi rovnako stary, tiez vie pekne vzdorovat. Z ihriska som ho pravidelne odnasala na rukach az pred dvere bytu. Polezal si na rohozke aby som mohla odomknut. Prereval aj vyzlikanie sa, a potom sa trosku ukludnil. Dnes to je trosku lepsie, to znamena ze nie je to pokazde. Teraz mame obdobie odvravania. Ideme- neideme mama. Nesmie sa- moze sa mama. A tak... Juj a este aj vyliezame vsade kam sa v byte da tam vyleze. Dosunie si labilnu stolicku a vyleze. Neviem ho to odnaucit, verim ze kym ho to prejde nepride k urazu. Myslim ze vzdor je normalny vo vyvine dietata. Treba na to pevne nervy, a snazit sa neustupovat. Dobre sa to pise len horsie realizuje.

dity13
autor
22. jan 2014

@zuzlicek44 nepochopila som teraz tomu vasmu komentu... akoze jej robime vsetko po voli?

petka1983
22. jan 2014

Myslím že je to normálne čo mala robí je to len obdobie vzdoru a tiež si myslím že dieťa nemože byť celý deň len dobré. Možeš byť rada že je taka aká je ,určite su aj deti ktore maju obdobie vzdoru aj celý deň 🙂 Moja mala ma 21 mesiacov je tiež taká že všetko je celý deň v poriadku a ak ideme preč odnekial odkial nechce isť tiež začne kričať a nechce sa obliecť
@zuzlicek44 tiež som nepochopila váš dotaz podľa mňa mamina jej nevychádza po vôli však sa to snaži riešiť.