ahojte mile mamicky,chcem sa vas opytat ci mate aj vy taky problem ako ja so svojimi drobcami. mame jedneho synceka akurat ma 18 mesiacov, a zacina poriadne vzdorovat, neposlucha, niekedy sa da prehovorit ale to fakt niekedy. neviem co s nim mame robit, ked mu nieco nedovolime riadne sa rozplace, aj tak mu to nedovolime, aby vedel ze ked nie tak nie. a spanie to ani nehovorim, niekedy spal celkom dobre, teraz ho o jedenactej v noci nahaname do dome a snazime sa ho dostat do postele, ale on len place, nechce spat, popritom ledva drzi otvorene ocka. a je toho este viaaac, ovela viac. len ma to dost zaskocilo, lebo predtym bol dobry chlapcek, mily, posluchal vsetko bolo v pohode. viem ze sa to meni,ale niekedy uz na to nemame nervy.bojim sa ze bude velmi plany,neposlusny..... neviem ako reagovat na je vzdor.... poradiete? dakujem pekny den.
@loknicka joj moja tak to teda nemame lahke, aj ja sem tam dam malemu na zadok,ale myslim si ze je to este horsie, zacne okolo seba hadzat veci, je tiez riadne nezbedny... s tym objatim som aj ja pocula, ale este nevyskusala, neviem co robit,... aj ked sa na neho hnevam aby to nerobil,alebo ze to nemoze iba zury aj on a potom len plac a plac,ale ukludni sa no trva do dlhsie.... mne sa este nehodil na zem ,ale viem ze aj to bude pri jeho spravani.... a si na malu sama? ma ti s nou kto pomoct?
Ahoj,my mame obdobie vzdoru cca tiež od 18.mes. a trva to stale,tiež si všetko vyžaduje a vydupuje,vraj to časom prejde a to ochvilu budeme mat už 3r.
O období vzdoru sa dočítaš aj v našej Wiki Modrého koníka: https://www.modrykonik.sk/obdobie-vzdoru/
@lucy125 ach jaaaj tak to sa teda tesim ze do troch rokov.... a ako postupujes, ? vyhovies mu vo vsetkom alebo ako? aj place ked nieco nedovolis???
@monikaaa89 naš vzdoruje snad od narodenia 😀 stale si niečo vydobija ,nejak som si na to zvykla teraz ma 22 mesiacov a stale vzdoruje ale všimla som si že objatie neplati ,asi by ma rozkopal a všetky vlasy vytrhal. Ale čo plati je povedat nie a ignorovat,sice plače ale ten čas sa skracuje ked vidi že nepovolime .Nie kričat ,krik to ešte zhoršuje ale povedat nie a odist ,ignorovat a vobec nereagovat na hysteriu a plač,samozrejme pokial si dietatko neubližuje.
@monikaaa89 priatel mi s nou pomaha - len niekedy na nu nema nervy. z roboty chodi unaveny hlavne psychicky a ked mala takto zuri vies si to predstavit aky je nadseny... mna stve ze v niecom si da mala povedat na prvy krat a na nieco ju musim upozornovat aj kazdy den a nic. mam pocit ze to robi niekedy naschval. niekto zase odporuca zaniest dieta do izby a nech sa tam vyzuri a ked bude ok nech pride. no keby som toto urobila malej tak ma asi vysmeje a je von z izby asi skor nez ja.... 🙂
dieta musi mat mantinely presne stanovene inak je aj ono bezradne a nevie co od neho ocakavame, takze nastavit a dodrziavat denny rezim, ak nie tak nie, nepopustit (plac poriesit silnym objatim alebo nechat vyplakat - na kazdeho zabera nieco ine), nuz a vela vela lasky a pozornosti, prisnost vyvazit laskavostou a hladat moznosti pre pochvalu
Vzdor je v tomto období normálny. Je zvedavý a tak naráža na slovo "nie". A čím je toho viac, tým viac vzdoruje. Uspokoj jeho zvedavosť, ale ako náhle sú veci nebezpečné, zotrvaj na svojom nie. Čo sa týka spánku, koľko ti spí cez deň a hlavne o koľkej? Možno nemá potrebu večer, keď je dostatočne vyspinkaný z dňa.
ked vies ze je to zo vzdoru a nieco nesmie, tak nepovolit. Potom stale bude plkat a pod. aby si to vynutil. Je to tazke, sama si urci, co moze a co nie. Ked je to somarina, tak povolis, ked vazne, tak nie. U nas obcas trucuju uz obaja 🙂 Takemu malemu vela toho nenavysvetlujes, ked sporak nemoze, tak nemoze, odtiahnes, pohrozis, dookola, kym nepochopi...a on pochopi, velmi dobre uz vedia co mozu a co nie a aj nas skusa. Dnes pchal do ust drievko a po upozorneni to uz robil naschval. Potom prestal. Takze niekedy negativnym upozornenim to bude robit naschval, pri prvom sme si uzili, tak skusit pozitivne odputat....prines mi (nieco), alebo ho nejako inak zaujat. Ale lahsie sa pise, ako dodrziava 🙂 A ako pisu, bude to este dlho :(
@monikaaa89 ahoj no ja mam podobny problem s dcerou. zo spanim celkom fajn ale to ostatne - hroza. zacina sa pekne prejavovat. ked robi nieco zle niekedy si da dohovorit ale pri niektorych veciach ked nema po voli tak spusti rev a lahne si na zem a zacne kopat okolo seba alebo nieco odhodi. snazila som sa po dobrom jej dohovorit nic, dala som jej na zadok nic... kamoska mi radila aby som ju v tom amoku objala ale bojim sa ze potom sama nebude vediet rozoznat kedy robi zle a kedy nie. to je nas najvacsi problem. no a mame take obdobie ze na vsetko hovori nie.... tiez mam z toho nervy a som nervozna. inak par krat zabralo ked zacala pre nieco plakat to ze som jej supla na zadok jednu slabu posadila som ju na zem a povedala som jej ze sa tam moze vyzurit a vyrevat. to ju asi zaskocilo lebo prestala plakat a prisla sa vtierat.... 🙂 certik