Vzdorovité 13-mesačné dieťa

iris05
7. júl 2023

ahojte, chcem sa opytat, ci aj ine maminy maju podobnu dilemu, aku opisem ja. a ak ano, ako to riesite?
mam doma 13 mesacneho chlapca, od narodenia neuveritelne kludne a dobre dieta, posledne mesiace vsak neskutocne vzdorovity a trucovity chlapec. odkedy vie chodit, tak ked ho dam do kocika vypne sa a zacne vrestat. ja vsak cakam druhe, takze neprichadza do uvahy sa mi s nim nadrapovat a stale ho dvihat. niekedy to aspon nerobil na verejnosti, ale teraz ked nieco nie je po jeho tak uz aj vonku ziape. neviem ci je to aj tym, ze mu idu zuby, urcite to na jeho nalade nepridava. muz vravi, ze som na neho makka, ale ja mam pocit, ze uz na neho neustale len kricim a davam mu po zadku. aj mi je to luto, ale na neho sa po dobrom neda asi. je to vobec ok podla vas bit po zadku a po rukach take male dieta? on totiz na just spravi to co nesmie a ked dostane po zadku tak rumazga. svagrina vravela ze to pri dievcatach nemala a je to tym ze je to chalan, ale ja fakt uz neviem, ako ho naucit posuchat. nemozem ho predsa neustale bit po ritke a kricat po nom. Dufam ze je to len obdobie. Nemate podobnu skusenost? Este podozknem ze je to moja premiera vo vychove a v rodine nemame male dieta odkial by som cosi odkukala.

ivangeline
7. júl 2023

@iris05 ...naopak. Si na neho tvrda.

iris05
autor
7. júl 2023

@ivangeline dostat po zadku vsak v jeho pripade chapte ako dostat po plienke, on sa niekedy potom este aj uskrna ked vidi ze sa hnevam🤦🏽‍♀️a co by ste robili na mojom mieste?vysvetlovanie som uz skusala..nikam to nevedie

taktotedanie
7. júl 2023

Ignorovala a na tyzden vynechala kociar , na orechadzku nech ide partner

hennyinnsbruck
7. júl 2023

Predstav si toto:

Mas novu pracu ,musis sa zaucat lebo vobec nevies ako to tam chodi. Spravis chybu,pride k tebe sef a vytrieska ta po zadku.
Rozplaces sa lebo ti to nejde ako by malo , pride sef a navrieska na teba.

Ano nerealne , ale bolo by ti to neprijemne ze?13 mesacne dieta tiez len objavuje svet , zacina sa ucit spracovat emocie

Rodicia vela x vyuzivaju fyzicku silu(velmi nefer) lebo iny sposob “vychovy” nepoznaju.

Nauci sa - bude mat respekt zo strachu.on ta bude milovat ,ale prestane milovat sam seba.bude potlacat emocie , bude mozno deti v skolke byt -ved je to normalne bit a kricat. ..a vela vela ineho…
Vsetko sa uci od vas nezabudaj to.vy ste mu prikladom

Poradila by som ti nieco nastudovat o detoch a vychove lebo toto velmi zle zacina.

mameha7
7. júl 2023

@iris05 biť po zadku 13 mesačné dieťa? WTF.... Vy by ste si asi skôr zaslúžili.

ema22270
7. júl 2023

Naucil sa chodit a nechce byt v kociari aj moj syn to takto robil pred 5 rokmi. Ale neboj, ono to je noazaj len obdobie a to ho prejde a bude v kociari chciet byt.Teraz ma to caka znovu, syn bude mat rok o 2t. ale este nechodi, ale uz sa dlho stavia na nohy a chodi popri nabytku a stoji aj sam v priestore. Tiez ako je samostatnejsi, sa dost rozculuje, krici a som na nervy. Tak som zvedava, ako to bude ked zacne chodit.

ema22270
7. júl 2023

@ema22270 a teda snaz sa ho naozaj nebit, ani lahko po plienke.

iris05
autor
7. júl 2023

@mameha7 silne reci si nechajte, ja som si prisla po radu nie po sproste komentare

iris05
autor
7. júl 2023

@hennyinnsbruck to je to ze mne sa to prieci, ale aj moji rodicia aj svokrovci mi hovoria ze som makka na neho. u mna je to skor o kriku nez o tom biti po zadku. paradoxne muz mu da aj viac po ritke a jeho posluchne viac. no ako vravim vysvetlovanie nezabralo a byt k nemu laskava aj ked robi zle tiez nie. neviem co by u takeho chlapceka zabralo aby pochopil ze sa to nema a ze ked mama povie ze sa ide domov z ihriska tak sa ide. mozno by pomohla literatura…preto sa pytam tu lebo mozno niekto ma nieco podobne doma

iris05
autor
7. júl 2023

@taktotedanie ano ignor mi uz par x zabral, ale tiez sa to vzdy neda

mameha7
7. júl 2023

@iris05 sprosté komentáre? Vy nezvladate svoje emócie a bijete dieťa a ja mám sprosté komentáre. Výborne. Nech sa páči, prečítajte si niečo o období vzdoru : https://www.hravaskolka.sk/pre-rodicov-ktori-sa...

taktotedanie
7. júl 2023

@iris05 tak skuste znova,dueta vas skusa a chce vasu pozornost a vy vzdy na to zareagujete, ignorujte a prestane ho to bavit a dieta nebite vypomsti sa vam to

mamamasama
7. júl 2023

Otrasne sa spravas ty. Nie maly. Chudak dieta :(
Uplne mi je z teba zle 🤢

thereisabear
7. júl 2023

Nie, nie je to ok. Jedine co dosiahneš, že začne biť on vás. Prečítaj si nejakú knihu o výchove, je ich milón. Odporúčanie na bitku a krik nenájdeš asi v žiadnej z nich.
Ja proste poviem rázne NIE a odpútavam pozornosť, navrhnem inú aktivitu, ktorá je ok. Deti do istého veku nepoznajú zápor. Dieťaťu treba povedať čo má robiť, nie dookola vysvetľovať čo nemá robiť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eva233
7. júl 2023

@iris05 práve to, že na neho kričíte a bijete ho tak to vôbec nepomáha. Dieťa sa naučí, že jediný spôsob ako niečo dosiahnuť je plač, krik, rev a to, že ak si povie "svoj" názor bude za to potrestaný ci už slovné alebo fyzicky.
Dieťa sa naučilo chodiť, objavuje svet je zvedavé je to úplne normálna vec, že nechce sedieť v kočíku.... Aj vy keď sa naučíte niečo nové chcete to skúšať ďalej a nie len sedieť na zadku a nechať to tak... Nevie rozprávať, takže jediný spôsob ako vám povie, že sa mu niečo nepáči je plač... Takže ten rev skúste brat ako volanie o pomoc a nie, že vám chce robiť napriek
Na druhej strane doteraz ste boli tá, ktorá ho dvíhala, mojkala, nosila na rukách... Dieťa nechápe prečo to nerobíte aj ďalej.... On nechápe, že vy ste tehotná a nemôžete ho dvíhať...
Dieta je v úplne novej situácii, ktorú nepozná a verte tomu ci nie to vysvetľovanie pomáha.... Akurát, že nie na prvýkrát.... Takému dieťaťu to treba pvpedat aj 835x.... Takže treba sa naučiť chodiť bez kočíka a pekne za ruku.... Ísť na prechádzku ak na 20m od domu tak to bude 20m a podobne a keď začne plakať, že chce na ruky tak mi v kľude bez kriku a bitky vysvetliť áno aj po 85x, že ho veľmi ľúbite, ale dvihnut ho nemôžete, lebo už je väčší, ťažší a mohli by ste spolu padnúť a ublížiť si... Ak začne plakat, kričať a pod zase s pokojom mu povedať, že buď ostanete na mieste a oddýchnete si a pôjdete domov potom alebo pôjdete domov hneď a oddýchnete si doma... Veľakrát stačí dieťa na prechádzke iba zabaviť štýlom aha tam je psik/auto... Ideme sa pozrieť a podobne aj môj 3y5r začne ze ho bolia nohy a potom zrazu stúpame na šišky, tie srandovné praskajú a jeek vyjde na vysoký kopec ešte aj uteká... A skúste sa s ním mojkat a akize ho držať na rukách doma na gauči, v posteli, kde pre vás nie je až taká záťaž.... Takze nič len vysvetľovať dookola... Áno je to o nervy, ale určite lepšie ako 13m dieťa zhučat a dávať mu po zadku zato, že nechce sedieť v kočíku....

ivonadusa
7. júl 2023

rocne dietatko nechape a treba mu stale a stale vysvetlovat. po zadku ani krik nieje riesenie.
syn chce nieco a ked sa mu nepovoli, tak krici. ma si poslusne sadnut a byt tisko? to je nemozne… 🙂 len treba s kludom a vysvetlovat a on to pochopi. alebo proste uz nechce byt v kociku, kedze chce ist po svojich. vsak je to pochopitelne … to, ze prejavi nazor, emociu sice pre nas dospelych prehnanu je ale ok nie?

hennyinnsbruck
7. júl 2023

@iris05 13mes je moc maly na to aby si povedala janko ideme domov a janko pojde…on vysvetlovacky nechape.

ja som sa nasla v knihe Respektovat a byt respektovan.
Je tam vysvetlene ako funguje detsky mozog,ako reagovat ,Vsetko je vysvetlene aj to ake styly vychovy ake nasledky maju do Buducna

Ja mam inak krasny priklad v rodine.

Sestra sa furt dusovala ake ma super deti ,pomahaju(musia) ,nepiju atd atd -vychova =kriky a davat na rit.
2ja dospely sa odstahovali a milo povedane kaslu na nu.z jedneho je total nesebavedomy clovek.

Deti su sebecke tvory do istehi veku,je to uplne normalne.vidia len seba.casom a hlavne spravnym pristupom sa naucia spolupracovat.

13mes daj volnost. Casuj lepsie. Nech ide von z kocika ked chce alebo : vidim ze chces ist peso aj mozes -pockaj kym sme tam pri auticku.
Ihrisko-bud tam dlho nech sa vyblazni a potom :maminka je unavena,dohojdas sa pojdeme.
Bude Plakat? To je v poriadku ,Chapem ze si chcel ostat,mama je unavena prideme zajtra.a nech place.
Chap ho.

Vonku sa hodi o zem? A nech.
Vidim ze smutny lebo XXX to je v poriadku…..objim -nechce nechaj plakat….

iris05
autor
7. júl 2023

@eva233 s nim to este ani 5 metrov nie je. on este tak dobre nechodi, kazdu chvilu pada a hlavne si po 4 krokoch sadne na zem a zacne zut kamienky. v kociku vydrzi, len ked ho uz vylozim aby si chvilu pobehal a pohral sa na pieskovisku, tak ked poviem ze uz musime ist domov, tak cirkusuje. a prave tomu cirkusu by som sa rada vyhla, lebo brat ho domov na rukach plus tlacit kocik by som uz nemala

maryetta
7. júl 2023

Ono ideal je nejaky stred. Kym nemas ale idealne dieta ktoremu staci raz povedat a pocuva…. Tiez som mala skor deti ktorym ked som necapla na zadok tak by aj pod auto skocili lebo sak sranda.
Ked davali ruky do zastrcky a som ich na tretie upozornenie po rucke aj capla a veru ze keby som im aj100x hovorila tak im je to jedno co hovorim.

iris05
autor
7. júl 2023

@maryetta tak nejako funguje aj moj, zo zaciatku som vysvetlovala no-no sem no-no tam, a mal z toho len srandu. ked dostal po rucke tak zvaznel a siel sa hrat inde. niektore maminy to asi chapu ze ho neustale bijem remenom alebo ja neviem co (sudiac podla komentarov). na to ani nemam volu reagovat, lebo tak to nie je. a zial, velakrat posluchne az ked nanho zvysim hlas, lebo kym som milo hovorila no-no, zrejme si myslel ze nerobi zle. mojim cielom bolo z inych skusenosti zistit, ako sa to este da, lebo tiez ma nebavi zakazdym na neho zvysovat hlas a chcem byt k svojmu dietatu laskava, ale zaroven chcem aby posluchal a vedel, kedy robi zle a co sa nesmie. dat mu uplnu volnost je nezmysel, lebo po case mi zacne skakat po hlave. to odvadzanie pozornosti urcite ma nieco do seba. kazdopadne dakujem @eva233 a @hennyinnsbruck za najviac napomocne komentare

sella38
7. júl 2023

Je to obdobie, prejde to. Ale ešte to potrvá, 13 mesiacov je veľmi málo, to ešte len začína objavovať svet. Môj mladší bol v 13-tich mesiacoch ešte ležiace dieťa napr. 😀 Chodiť začal v 17-tich mesiacoch. Najhoršie bolo obdobie cca 2-3 rokov, vtedy obidvaja synovia najviac skúšali, hádzali sa o zem, starší si búchal hlavu do zeme (keď som videla, že sa hnevá, len som šupla pred neho vankúš, lebo už som vedela, čo bude nasledovať 😀 ). Teraz majú 13 a 10 sú to úžasní chalani, poslušní, na všetkom sa dá s nimi dohodnúť, dokonca aj s pubertiakom, ktorý sa už občas zdúva ako moriak... napriek tomu máme zatiaľ krásnu pubertu (snáď mu to ostane).
Vydrž 🙂

selena_luna
7. júl 2023

@iris05 chces radu? Studuj knihy o vychove.
ja mam rocnu dceru ktora tiez prave prechadza obdobim hysakov, vzdoru a trucu. Dokaze neuveritelne vrestat. V zivote ma ale nenapadlo bit ju alebo ju inak trestat. Aj ked mam nervy na prasknutie, tak sa vzdy snazim byt pri nej pokojna.
Jedine, co ho bitkou naucis je ze fyzicke nasilie je v poriadku. A bude bit ine deti alebo neskor partnerky.

beata_k
7. júl 2023

To je tak smutne citanie. Rocne dieta mama a otec trieskaju po riti lebo si nic nedokzu precitat o vyvoji dietata. 🙁 A este aj druhe cakas. Luto mi je tych deti.

By ma zaujimalo, co urobis az sa druhe narodi. Male v kociku a starsi sa ti rozbehne. To ho este len trieskat budete.

hennyinnsbruck
7. júl 2023

@iris05 ano posluchne , viac menej zo strachu. Lebo vie aha zvyseny hlas neposluchnem bude to boliet.
To chces ? Aby dieta posluchalo zo strachu?
Ja som tak bola vychovana , vztah s matkou -na bode mrazu.fakt odporucam tu knizku.

Alebo chytanie… isla ako 9mes do kvetu.mama tiez capni jej.preco?preco udriet male dieta co objavilo kvet??? Preco? Nie rucka Prec a hracku som ponukla .nepomohlo odniesla.
Sedela na stole.chlap ci som v poriadku.
Vravim Preco?videl si dospeleho sediet na stole?ja nie -ma 4,5r a nesedi tam….ono niekedy sme mi dospely v urcitych veciach moc prisny🙈

eva233
7. júl 2023

@iris05 tak choďte 5m naozaj iba kúsok.... Potom vráť do kočíka a vysvetliť, ideš do kočíka lebo si unaveny a už by si veľa padal, keď si oddýchneš zase sa pôjdeš prebehnúť.... A na ihrisku mu povedať sme na ihrisku hráme sa v pieskovisku, chodiť na cestu je nebezpečné, veľké preliezky sú pre veľké deti atd....ja som nechala objavovať kým to nebolo pre neho nebezpečné a áno aj sa buchol aj sa zaspinil... Ale o tom to je ved aj my dospelí sme rovnakí... Hoci nám radia, aj tak si urobíme po svojom.... A 10 minút pred tým ako chcem odísť z ihriska mu poviem, o 10 minút odchádzame, potom o 5 minút odchádzame,... Dohraj sa odlož hračky o 2 minúty odchádzame..(niekomu pomáha aj keď zazvoní telefón odchadzame)... A áno 3x z 10tich ide normálne, 2x z 10tich mu to musím zopakovať, 1x z 10tich mi povie, že ideme ešte skôr ako ho upozorním ja a 4x z 10rich nechce odist vobec a mrnci, že nie a zase povedzme si sme my iné?.... Keď kecame s kamoškou a je nám dobre kecali by sme aj pol dňa a keď nám niekto zavolá, že už musíme nechce sa nám zo stretka odísť.... To isté robí dieťa akurát že my si povieme doriti to už je toľko hodín, bože už musím ísť.... Dieťaťa toto ešte nevie tak začne plakať a ja mu vtedy poviem áno chápem ta ani mne by sa nechcelo odísť z toho super pieskoviska a parádnych áut.. Keď potrebuješ kľudne si poplač... Ale tie hračky nás tu do zajtra počkajú a môžeme sem prísť znovu co ty na to...a vlastne čo je na tom plači také zlé? Prečo keď je mu ľúto že ide z ihriska nemôže si po plakať?....
no pekne sa to hovorí a píše, horšie praktizuje a nebojte sa nie ste jediná ktorej prasknú nervy nehovoriac o tom, keď ste teraz "plná" hormónov... Ale.... Dôležité je si uvedomiť... 1. 13m dieťa toto co opisujete určite nerobí naschvál
2. Určite vám toto 13m dieťa nechce zle
3. Krikom a bitkou nič nevyriešite (respektíve iba chvíľkovo, dlhodobo to má práveže opačný význam)
4. Verte tomu či nie pokojná mama = pokojné dieťa.... Toto potvrdzujem z vlastnej skúsenosti... Áno sú výnimky a samozrejme je to iné keď je dieťa unavené, ale v 99% to platí 😉

cookie29
7. júl 2023

Bit dieťa? A ešte take malé?
Vieš keby bitka a kríky pomáhali, tak tu asi nepíšeš. Takze tade cesta asi nevedie. Ty ako dospela nedokážeš zvládnuť že dieťa robí cirkus. A malé 13mesacne dieťa by malo ovládať svoje emócie? Lebo sa učí chodiť a chce skúšať ale Tebe sa to nehodí? Lebo chce objavovať svet a tebe sa nechce s ním nadrapovat. A muž ai mysli že si nan mäkká? Nebodaj na budúce vezme varecha či remeň? To dieťa nie je stroj ale človek vo vývoji. S emočne nezrelym mozgom (dozrieva okolo 7 rokov) a nemôže za to že vy ste si urobili ďalšie dieťa.

Skús si pozrieť zopar knižiek o vývoju dieťaťa možno čosi pochopíš. A ak nie, skús sa vrátiť pár rokov dozadu. Keď Ta niekto do niečoho silou nútil tak si sa podvolila? S úsmevom?

jesenzima
7. júl 2023

@iris05 aj moji boli takí obaja, približne v rovnakom veku. Áno je to len obdobie. Je to ešte malé dieťa a dávať po zadku nemá moc zmysel ...

marianarem
7. júl 2023

@iris05 13m je este maly, to sa ani vysvetlovat ktovieako neda. Ja som pouzivala to odputavanie pozornosti a ked som chcela, aby bez protestov isiel domov, tak som sa ho snazila na nieco nalakat - pod ideme domov, ale cestou este obzrieme to a to, alebo doma budeme robit to a to, dam ti ... (nejaku oblubenu drobnost na jedenie). No a potom som sa snazila vyhnut problematickym situaciam. Moj mal v tomto veku este cumel a ked som videla, ze by rad zul kamene, tak radsej som mu dala cumel. V kociku moj byt chcel, tak s tym nemam skusenost, ale u mnohych sa osvedcila taka trojkolka, ktoru rodic tlaci - dieta ma pocit, ze nieco riadi a nie je len pasivne tlacene.
Inak @mamamasama @mameha7, hovorite autorke, aby nebola agresivna k dietatu, ale vase prispevky posobia tiez velmi agresivne. Vam je mozno luto toho dietata, ale mne je zase luto, ked matka kope to inej matky, ktora si prisla po radu, a bez toho, aby jej cokolvek poradila. Proste len kopanec.

siera_springs
7. júl 2023

Tiez nerozumiem, 13mesacnemu po riti? To je silna kava, ved je to babatko. Toto si treba uvedomit! A este sa tu bude autorka urazat🤦‍♀️ Deti sa treba snazit chapat a LUBIT, ziadne bitky.